Ostře sledované vlaky

(Preusmjereno sa stranice Strogo kontrolirani vlakovi)

Strogo kontrolirani vlakovi (češki Ostře sledované vlaky) čehoslovačka je filmska komedija iz 1966. koju je režirao i napisao Jiří Menzel na temelju istoimenog romana Bohumila Hrabala. Glavne uloge tumače Václav Neckář, Jitka Bendová, Josef Somr i Vlastimil Brodský. Odvija se oko mladog vježbenika koji ima problema sa ljubavi dok radi na jednom željezničkom kolodvoru. Film je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspješnijih čeških filmova svih vremena.

Ostře sledované vlaky
kino poster
RežijaJiří Menzel
ScenarioJiří Menzel
UlogeVáclav Neckář
Jitka Bendová
Josef Somr
Vlastimil Brodský
Vladimír Valenta
MuzikaJiří Šust
FotografijaJaromír Šofr
MontažaJiřina Lukešová
StudioBarrandov Studios
Ceskoslovensky Film
Datum(i) premijere18. XI 1966.
Trajanje92. min.
Zemlja Čehoslovačka
JezikČeški
Ostře sledované vlaky na Internet Movie Database

Radnja uredi

Negdje u Češkoj tijekom drugog svjetskog rata. Na jednom kolodvoru, šef kolodvora se više brine o uzgoju zečeva i golubova, dok je zaposlenik Hubička jedino zaokupljen ženama. Mladi Miloš Hrma novi je zaposlenik koji je postavljen na mjesto čuvara stanice. Vrlo je stidljiv te ga razgovor sa ženama dovode u neugodne situacije, zbog čega se divi hrabrosti Hubičke. Kada doživi još jedan neuspjeh sa Mašom, Hrma pokuša izvršiti samoubistvo te se prijavi u psihijatrijsku ustanovu. Doktor mu tamo preporuči da nađe neku drugu preokupaciju ili pak nađe iskusniju ženu. Erotski susret sa jednom ženom koja se bori u pokretu otpora ojača njegovo samopouzdanje u tolikoj mjeri da Hrma digne u zrak njemački vlak sa municijom, pri čemu pak i sam pogiba.

Nagrade uredi

Strogo kontrolirani vlakovi su dobili Oscar za najbolji strani film. Nominirani su i za nagrade Zlatni globus i BAFTA za strani film.

Glavne uloge uredi

Recenzije uredi

Strogo kontrolirani vlakovi su tih, šarmantan, vrlo human film. Dolazi iz Čehoslovačke i nije nametljiv poput velikih američkih filmova; neće nametati svoj stav na vas, niti vas pomesti u talasu emocija. Doista, ako ste elektrificirani emotivno, bolje vam je prvo leći sat ili dva prije nego ga pogledate. Zahtijeva publiku koja je u miru sama sa sobom... Glavni junak nije princ Hamlet, niti je takav namijenjen biti; njegov djed je ubijen kada je pokušavao hipnotizirati njemačku vojsku u povlačenje dok mu je otac otišao u mirovinu sa 46 godina i sada leži na kauču ceo dan. Miloš rado uzima posao vježbenika, pošto jedino treba stajati na platformi i ubiti vreme. On nije herojski tip, naivan je i pomalo bedast. Ali spašava ga sila ljubavi koja mu promijeni sudbinu.

Izvori uredi

  1. Roger Ebert (29.5. 1968). „Closely Watched Trains”. rogerebert.com. 

Vanjske poveznice uredi