Stripovska smrt

Stripovska smrt (engleski: comic book death) je termin koji se koristi unutar stripovske zajednice za događaj u kojem dobro poznati, često glavni lik umire, samo da bi se nakon određenog vremena vratio u glavni kontinuitet, bilo da se ponudi određeno objašnjenje, bilo da se cijeli kontinuitet prepravi kako bi se smrt poništila. Smrt glavnog lika u stripovima rijetko je ozbiljna i čitatelji ju rijetko percipiraju kao išta više osim narativnog elementa koji služi za razvoj određene priče. Ovaj termin se u pravilu ne odnosi na one likove koji sami po sebi imaju mogućnost vratiti se iz mrtvih, kao što je Solomon Grundy.

Smrt Jean Grey u serijalu "The Dark Phoenix Saga" bila je jedna od prvih velikih stripovskih smrti. Iako je trebala biti trajna, kao kazna za njezino djelovanje, njezina smrt je retconnana nekoliko godina kasnije.

Kontekst uredi

 
Smrt Jasona Todda u priči "A Death in the Family" iz 1988. godine bila je specifična jer su o njoj, preko telefonske ankete, odlučivali čitatelji. Tijesnom je većinom odlučeno da Jason Todd treba biti ubijen, iako je i on kasnije oživljen.

Geoff Johns, dugogodišnji urednik i autor kuće DC Comics, jednom je prilikom govorio o značaju smrti likova u stripovima: "Smrt u stripovima o superherojima je ciklična po prirodi, a razlozi za to su brojni, bilo da se radi o narativnim razlozima, razlozima vezanim uz autorska prava ili fanovskim razlozima". Iako nije ograničen samo na njih, fenomen stripovske smrti najčešće je vezan uz likove superheroja. Autor Danny Fingeroth sugerirao je jednom prilikom da superheroji upravo zbog svoje prirode trebaju biti vječni i besmrtni.[1]

Jedno je vrijeme postojala izjava vezana uz smrti likova u stripovima, a koja je glasila: "Jedine osobe koje ostaju mrtve u stripovima su Bucky, Jason Todd i ujak Ben.";[2] izjava je referirala na činjenicu da su smrti ovih likova enormno važne za narativni kontekst i kontinuitet njihovih priča, tako da su neovisno o svim promjenama i iteracijama one uvijek bile konstanta. Bucky Barnes, prijatelj i pomoćnik Captaina Americe, ubijen je 1964. godine (kroz retroaktivni kontinuitet); Jasona Todda, drugog Robina, ubio je Joker 1988. godine; dok je Spider-Manov ujak Ben službeno mrtav od 1962. godine. Međutim, kako to obično biva u stripovima, dobar dio ove izjave više nije aktualan. DC Comics je 2005. godine oživio Jasona Todda u liku antijunaka Red Hooda, dok je iste godine Marvel Comics otkrio kako je Bucky preživio nesreću u kojoj je navodno poginuo te je postao Winter Soldier, ali je desetljećima djelovao u sjeni. Bucky je 2011. godine ponovo umro nakon što je kratko preuzeo identitet Captaina Americe,[3] ali ga je oživjela Infinity Formula koju je iskoristio Nick Fury.[4]

S obzirom da je smrt likova u američkim stripovima uglavnom samo privremena, čitatelji ju doista rijetko shvaćaju ozbiljno; kada lik umre, čitatelji rijetko osjećaju da su ga izgubili te se mahom pitaju koliko će vremena proći prije nego se lik vrati.[5][6][7][8]

Status unutar kasnijih narativa uredi

Likovi u stripovima bi nerijetko komentirali učestalost oživljavanja u stripovima. Profesor X je jednom prilikom rekao kako "u mutantskom raju nema blistavih kapija, već okretnih vrata".[9] Isto tako, mutantica Siryn je, kada je saznala za smrt svoga oca, odbila žalovati ga, komentirajući da će, s obzirom da je umro kao X-Man, vrlo brzo biti oživljen što je šokiralo njezine prijatelje;[10] njezin je otac kasnije doista oživljen, ali ga je Warren Worthington III regrutirao za svoju zločinačku skupinu Horsemen of Apocalypse.[11] Zanimljiv detalj pojavio se i u pričama o Spider-Manu, kada se pisac osmrtnica za stripovske novine Daily Bugle požalio novinaru Benu Urichu oko broja osmrtnica što ih je morao povući zbog stalnog oživljavanja superheroja ili superzlikovaca.[12] Zlikovci su možda još češće bili podložni ovakvom tretmanu, s obzirom da su kao antagonisti često samo služili naraciji, što je autorima omogućavalo da puno slobodnije raspolažu s njima nego s čitateljima omiljenim junacima.

Strip The Incredible Hercules prikazuje kako se likovi klade na to koji će se od superheroja vratiti u život.

Poznati primjeri uredi

S obzirom da je vrlo čest fenomen, stripovska smrt nije uvijek imala jednak utjecaj na razvoj priča, ali ni na sentimente čitatelja. Smrti superheroja su u pravilu izazivale veće šokove od smrti superzlikovaca, ali čak ni sve superherojske smrti nisu imale jednak utjecaj. Često bi se znalo dogoditi da po smrti jednog superheroja drugi likovi preuzmu njegov kostim, tako da superherojsko ime ostaje, ali druga osoba vrši tu funkciju (tako je bilo s, primjerice, Batmanom, Flashom ili Captainom Americom). Naravno, to nije uvijek moguće, tako da su neki likovi morali čekati da budu oživljeni kako bi se ponovo vratili u narativu.

Jedna od prvih velikih smrti u stripovima bila je ona Jean Grey u serijalu "The Dark Phoenix Saga", koji je izlazio od siječnja do listopada 1980. godine. U tom stripu, Jean Grey postaje zlikovka Dark Phoenix nakon što biva izložena opasnoj radijaciji u svemiru te pobije dobar dio svojih prijatelja i opće populacije. Tadašnji urednik Jim Shooter smatrao je da je smrt Jean Grey jedini ispravni put nakon što je ona postala masovni ubojica, odnosno smatrao je kako njezina smrt treba biti trajna.[13][14] Međutim, zbog popularnosti lika, Marvel je nekoliko godina kasnije retconnao cijelu priču kako bi omogućio povratak Jean Grey u narativu. Popularan događaj bila je i smrt Jasona Todda, drugog Robina, koja se dogodila u priči "A Death in the Family" iz 1988. godine. Todd je postao jako nepopularan među čitateljima,[15] tako da je uredništvo, na čelu s legendarnim Dennisom O'Neilom, odlučilo čitateljima prepustiti odluku o Toddovoj sudbini.[16] Organizirana je telefonska anketa u kojoj je tijesnom većinom odlučeno da Jason Todd treba umrijeti,[16] što je i prikazano u stripu, kada je Joker dignuo u zrak skladište u kojem je držao Jasona taocem. Međutim, njegova je smrt također retconnana 2005. godine, kada se Jason Todd vratio kao antijunak Red Hood u priči "Under the Hood". Značajan događaj bila je i smrti Barryja Allena, drugog Flasha, koja se dogodila u velikoj priči Crisis on Infinite Earths iz 1985. godine; Allen se žrtvovao kako bi spasio DC-jev Multiverzum te je ostao mrtav pune 23 godine, u kom periodu ga je mijenjao Wally West. Allenov povratak najavljen je 2008. godine, a službeno se vratio 2009. godine u stripu The Flash: Rebirth.

Veliki događaj bila je i Supermanova smrt u kultnoj priči "The Death of Superman", koja je izlazila od 1992. do 1993. godine. U toj je priči Superman poginuo u borbi s čudovištem Doomsdayjom, ali je već do kraja priče oživljen, nakon što je neko vrijeme izbivao iz narative. Autori su od samog početka namjeravali oživjeti Supermana, tako da nije bilo potrebe za naknadnim intervencija kao u slučaju Jean Grey.[17] Smrt Captaina Americe iz 2007. godine čak je završila i na stvarnim naslovnicama,[2][18][19][20][21][22] iako se narativno ispostavilo kako uopće nije bio mrtav već je zapeo u prostoru i vremenu, prije nego se konačno vratio u narativni kontinuitet.[23][24] Slično se dogodilo i Batmanu u serijalu Final Crisis iz 2009. godine, kada je navodno poginuo u borbi s Darkseidom. Ispostavilo se kako je Batman samo poslan u prošlost te se morao vraćati kroz vrijeme kako bi se konačno vratio u glavni kontinuitet u Morrisonovom stripu Batman and Robin.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. James R. Fleming, Review of Superman on the Couch: What Superheroes Really Tell Us about Ourselves and Our Society, ImageTexT: Interdisciplinary Comics Studies, vol. 2, no. 2, Winter 2006.
  2. 2,0 2,1 Captain America, RIP, para. 5, Wall Street Journal, March 13, 2007
  3. Fraction, Matt (w), Immonen, Stuart (p), von Grawbadger, Wade (i). "Chapter 3: The Hammer That Fell On Yancy Street" Fear Itself 3 (kolovoz 2011.), Marvel Comics
  4. Fear Itself #7.1 (2011.), Marvel Comics.
  5. „No One Stays Dead In Comics: 16 Superhero Deaths And How Long They Lasted”. Empire. September 5, 2014. 
  6. „The Most Memorable & Shocking Comic Book Deaths”. CBR. September 23, 2014. 
  7. „'Logan': The Film's Ending vs. the Comics”. The Hollywood Reporter. 
  8. Cazdyn, Eric (April 16, 2012). „The Already Dead: The New Time of Politics, Culture, and Illness”. Duke University Press. 
  9. X-Factor #70, str. 17, panel 1
  10. David, Peter (w), Olivetti, Ariel (a). "Two Meetings, One In Person, One Not", X-Factor (vol. 3) #7 (srpanj 2006.). Marvel Comics.
  11. Uncanny Avengers #9 (lipanj 2013.). Marvel Comics.
  12. Spider-Man Unlimited vol.1 #18. Marvel Comics.
  13. "The Dark Phoenix Tapes", Phoenix: The Untold Story #1 (travanj 1984.)
  14. Ginocchio, Mark. „10 Amazing Storylines Derailed by Editorial Politics”. What Culture. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 13 May 2014. 
  15. Yehl, Joshua; Goldstein, Hilary (April 9, 2014). „The 25 Greatest Batman Graphic Novels”. San Francisco, California: j2 Global. Arhivirano iz originala na datum September 12, 2017. Pristupljeno September 10, 2017. 
  16. 16,0 16,1 Manning, Matthew K. (2010). „1980s”. u: Dolan, Hannah. DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. London, England: Dorling Kindersley. ISBN 978-0-7566-6742-9. 
  17. Brian Cronin (March 29, 2007). „Comic Book Urban Legends Revealed # 96”. Comic Book Resources. Arhivirano iz originala na datum 2010-01-02. Pristupljeno 2020-05-16. 
  18. EST, Samantha Henig On 3/8/07 at 7:00 PM (March 8, 2007). „Comics: Captain America, 1941-2007”. Newsweek. 
  19. „U.S.”. ABC News. 
  20. Gustines, George Gene (March 8, 2007). „Captain America Is Dead; National Hero Since 1941”. 
  21. Glaister, Dan (March 8, 2007). „Wham! bang! Marvel kills off Captain America”. 
  22. „Captain America, Back from the Dead (Sort Of)”. NPR.org. 
  23. „Captain America, thought dead, comes back to life - CNN.com”. edition.cnn.com. 
  24. Sacks, Ethan. „Captain America, a.k.a. Steve Rogers is coming back to life two years after Marvel Comics killed him”. nydailynews.com.