Stripovi koje smo voleli (knjiga)

Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku (2011) je kritički leksikon namenjen najširoj publici. Po prvi put u istoriji istraživanja popularne kulture na jednom mestu su predstavljana najvažnija dela i autorski opusi jednog od središta evropskog stripa.

Stripovi koje smo voleli

Naziv originala: Stripovi koje smo voleli: izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku • The Comics We Loved: Selection of 20th Century Comics and Creators from the Region of Former Yugoslavia
Izdavač: „Omnibus“, Beograd
Pisac: Živojin Tamburić, Zdravko Zupan, Zoran Stefanović
Godina objavljivanja: 2011.
Broj strana: 312
Broj poglavlja: 7

U knjizi su dati osnovni podaci, uzorci tabli, kao i kritike ili citati iz kritika za oko 400 stripova od oko 400 autora (oko 200 crtača, 150 scenarista, 50 književnika po čijim delima su urađeni stripovi).

Knjigu su priredila i napisala trojica autora – Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović, uz pomoć stotinak kritičara i autora stripa celog Zapadnog Balkana. Predgovor knjizi je napisao ugledni britanski istoričar stripa Pol Gravet.

Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, sa najvažnijim delovima i na engleskom, tako da ima i engleski naslov: The Comics We Loved: Selection of 20th Century Comics and Creators from the Region of Former Yugoslavia. Izdavač je „Omnibus“, Beograd.

Metodologija uredi

Jugoslavija je u XX veku bila područje koje ne samo što je gajilo masovnu stripsku kulturu, već je dalo i brojna dobra ostvarenja istoriji svetskog stripa, pa čak i neka remek-dela. Ta tradicija se nastavlja i danas u zemljama koje su nasledile Jugoslaviju: Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kriterijumi po kojima su stripovi uvršćeni u kritički leksikon jesu: estetski i zanatski dometi, omiljenost kod publike, posebnost u izrazu ili uticaju, sociološka relevantnost, ali i kurioziteti.

Knjigu odlikuju i brojni ekskluzivni podaci, ali i ponovno otkrivanje mnogih zaboravljenih autorskih opusa nakon više decenija zaborava.

Kritička recepcija uredi

  • „Kada na jednom mestu dobijete uredno pobrojane najvažnije autore, izdanja, urednike, teoretičare i kritičare stripa, onda to znači da je pred vama vodič u koji možete imati beskrajno poverenje.“ — Momčilo Rajin (istoričar umetnosti, urednik i publicista)
  • Stripovi koje smo voleli Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića predstavlja pionirski poduhvat u oblasti istorije i kritike devete umetnosti u Srbiji i Jugoslaviji.“ — Vasa Pavković (književnik, urednik i kritičar)
  • Stripovi koje smo voleli je knjiga koja će u XXI veku biti podsetnik na jedan od manje apostrofiranih kulturoloških činilaca koji su tokom prethodnog veka oblikovali svest savremenika.“ — Slobodan Ivkov (urednik, kritičar i selektor izložbi)
  • „U ovoj knjizi, smeli i oštroumni priređivači ostvarili su izuzetno postignuće, pročešljavajući hiljade tabli stripova i stripskih kritika, i destilovali opčinjavajuću azbuku crtača i scenarista koji su oblikovali i razvijali ne samo strip svoje domovine već u nekoliko slučajeva i svetski strip.“ — Pol Gravet (pisac, selektor izložbi, istoričar međunarodnog stripa, direktor Festivala "Komika" u Londonu)

Nagrade i priznanja uredi

  • Nagrada za izdavački poduhvat godine na Sajmu knjiga u Beogradu 2011.
  • „Stripski događaj godine“ po izboru časopisa NIN, Beograd
  • „Najbolje knjige 2011“ (kategorija: strip, posebno isticanje) po izboru dnevnika Jutarnji list, Zagreb

Spoljne veze uredi