Mokronosi majmuni

(Preusmjereno sa stranice Strepsirrhini)

Mokronosi majmuni (Strepsirrhini), često nazivani i "mokronosci" ili "vlažnonosci", su podred primata. Ranije su se ove životinje nazivale polumajmunima u koje su se tada ubrajali i avetnjaci. To je danas zastarjeli naziv koji se više ne koristi.

Strepsirrhini
Propithecus verreauxi
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Strepsirrhini
E. Geoffroy, 1812.
Raspon živih strepsirrhine primata (zeleno) and eocensko-miocenskih fosilnih lokaliteta (crveno)

Općenito uredi

Ovaj podred se nizom osobina razlikuje od drugog podreda, Haplorrhini. Jedna od razlika je veliki broj žlijezda u nosu, koje svojom vlažnošću čine vršak nosa ovih majmuna vlažnim kao što je mačji, što se ogleda u značajno bolje razvijenom osjetilu mirisa od tog osjetila kod podreda Haplorrhini. Slijedeća je razlika nasuprotnost palca, koja je kod mokronosaca vrlo ograničena, za razliku od ovog drugog podreda. Slijedeća je razlika u kandžici koju mokronosci imaju na drugom prstu prednjih ekstremiteta kao i još neke anatomske razlike. Osim toga, kod mokronosaca su česta koćenja više mladunaca odjednom, dok se kod Haplorrhinija gotovo u pravilu rađa samo jedno mladunče.

Rasprostranjenost uredi

Od sedam porodica koliko broji ova podgrupa, pet ih živi na otoku Madagaskar. Druge dvije porodice žice u Africi i južnoj i Jugoistočnoj Aziji.

Sistematika uredi

Ovaj se podred dijeli na dva dijela.

  • One koje žive na Madagaskaru se svrstavaju u grupu koju se naziva Lemuriformes a obugvaća pet živućih porodica, te još tri koje su izumrle u zadnjih 2000 godina. To su:
  • Dvije porodice koje žive u Africi i Aziji store drugu grupu u ovom podredu, Lorisiformes
 
Wikivrste ima informacije vezane uz: