Streaking' (fonetski: striking) je naziv za čin kojim neka osoba u potpunosti ili skoro potpuno gola trči na nekom javnom mjestu gdje golotinja nije dozvoljena, i to sa neposrednom namjerom skretanja pažnje na sebe. Motivi za streaking su najčešće zabava i pokušaj sticanja slave, a rjeđe protesti. S obzirom da streaking, pogotovo u slučajevima kada se nastoji izbjeći njegovo zaustavljanje, zahtjeva fizički napor i kondiciju, za razliku od drugih oblika egzibicionizma, se najčešće pojavljuje kod muškaraca, i to mlađe dobi.

Goli muškarac pretrčava igralište na utakmici američkog fudbala između univerzitetskih timova Yalea i Harvarda 2006. godine.

Iako su ponašanja koja se nazivaju streakingom poznata i iz ranijih historijskih perioda, taj se fenomen obično vezuje za 1970-e, kada je i dobio svoje ime. Njegova pojava se tumači kao posljedica seksualne revolucije u modernim zapadnim zemljama, odnosno povećane sklonosti medija da detaljno izvještajavaju o događajima takve vrste. Vjerojatno najpoznatiji takav incident se zbio 1974. godine kada je usred televizijskog prijenosa dodjele Oscara gej aktivist Robert Opel gol pretrčao pozornicu.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi