Stranka europskih socijalista


Stranka europskih socijalista (engl. Party of European Socialists, njem. Sozialdemokratische Partei Europas, franc. Parti socialiste européen, kratica PES) je druga najveća transnacionalna europska politička stranka lijevoga centra. Ona okuplja socijalističke, socijaldemokratske, i radničke stranke u Europi, a posebno u Europskoj uniji.

Stranke europskih socijalista
Party of European Socialists
Predsjednik Sergei Stanishev
Osnovana 1992.
Sjedište Bruxelles, Belgija
Ideologija socijaldemokracija
Službene boje      crvena

Osnovni podaci uredi

Osnovana je 10. studenoga 1992. u Den Haagu i ima svoje sjedište u Bruxellesu. Ona je proizašla iz stranke Savez socijalističkih stranaka Europske zajednice osnovane 1974.

PES se sastoji od političkih stranaka na nacionalnom nivou iz svih država članica Europske unije (EU) i Norveške. Uključuje vodeće stranke lijevoga centra na nacionalnom nivou, kao što su Demokratska stranka Italije, Laburistička stranka Britanije, Socijalistička stranka Francuske, Socijaldemokratska stranka Njemačke i Španjolska socijalistička radnička stranka. Stranke iz brojnih drugih europskih zemalja se takođe primaju u PES kao pridružene stranke ili promatrači. Većina članova, saradnika i promatrača su članice šire Progresivne alijanse ili Socijalističke internacionale. Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) pridružena je članica Stranke europskih socijalista.

PES vodi trenutačni predsjednik Sergei Stanishev, bivši premijer Bugarske, koji dolazi iz Bugarske socijalističke stranke.

PES u Europskom parlamentu uredi

U Europskom parlamentu u Strasbourgu PES ima svoj klub zastupnika pod nazivom Progresivna alijansa socijalista i demokrata i trenutačno broji 190 zastupnika. PES takođe djeluje u Odboru regija i Europskom vijeću.

Podmladak uredi

Politički podmladak zove se Mladi europski socijalisti (Young European Socialists, kratica: ECOSY).

Program za Europu uredi

  • poticaj gospodarstva i sprječavanje finansijske krize;
  • nova socijalna Europa — da se ljudima omogući posao;
  • pretvaranje Europe u vodeću snagu svijeta protiv klimatskih promijena;
  • promoviranje ravnopravnosti spolova u Europi;
  • razvijanje efikasne europske politike o imigraciji;
  • povećanje uloge Europe kao partnera za mir, sigurnost i razvoj.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi

Party of European Socialists službene stranice