Stranger Than Paradise

Stranger Than Paradise (sh. Čudnije od raja) je američko-zapadnonjemački igrani film snimljen 1984. godine u režiji Jima Jarmuscha, poznato kao prvo značajnije ostvarenje u njegovoj filmografiji, odnosno jedan od najhvaljenijih i najuticajnijih američkih art filmova 1980-ih.

Stranger Than Paradise
RežijaJim Jarmusch
ProducentSara Driver
ScenarioJim Jarmusch
UlogeJohn Lurie
Eszter Balint
Richard Edson
Cecillia Stark
MuzikaJohn Lurie
FotografijaTom DiCillo
MontažaJim Jarmusch
Melody London
StudioCinesthesia Productions Inc.
DistribucijaThe Samuel Goldwyn Company
Datum(i) premijere
16. 5. 1984 (1984-05-16)
Trajanje89 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Zapadna Njemačka
Jezikengleski
mađarski
Budžet100.000 US$
Bruto prihod2,436.000 $

Po žanru je nominalno komedija, a radnja, podijeljena u tri dijela, prikazuje pustolovine sitnih njujorških kockara Willieja (koga tumači John Lurie) i Eddieja (koga tumači Richard Edson) nakon što je Willieju u posjet iz Mađarske došla njegova 16-godišnja rođaka Eva (čiji lik tumači Eszter Balint).

Stranger Than Paradise, koji je originalno nastao kao kratki film 1982. godine, i koga je Jarmusch naknadno proširio i dosnimio, se isticao apsurdnim humorom, ali i time da se sve vrijeme koriste dugi, neprekinuti kadrovi. Film, koji je velikim dijelom nastao zahvaljujući Jarmuschovom kolegi Wimu Wendersu, koji je Jarmuschu bio poklonio višak filmske vrpce preostao nakon završetka filma Stanje stvari, je prikazan na Kanskom festivalu gdje je dobio nagradu Camera d'Or. Iste je godine prikazan i na festivalu u Locarnu gdje je osvojio Zlatni leopard. Ti su uspjesi, kao i beskompromisno odbacivanje hollywoodskih narativnih i stilskih konvencija, omogućili Jarmuschu da stvori reputaciju jednog od rijetkih preostalih autora američke kinematografije, odnosno prvaka američke nezavisne scene.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi