Scarecrow

(Preusmjereno sa stranice Strašilo (Batman))

Scarecrow, pravim imenom Dr. Jonathan Crane, stripovski je superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima kuće DC Comics, primarno kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Svoje prvo pojavljivanje imao još još u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), a kao njegovi autori navode se Bob Kane, Bill Finger i Jerry Robinson. Ipak, unatoč toj činjenici, Scarecrow gotovo da se i nije pojavljivao tokom Zlatnog doba (samo dva pojavljivanja),[1] ali je tokom Srebrnog doba revitaliziran od strane Gardnera Foxa i Sheldona Moldoffa u stripu Batman #189 (veljača 1967.)[2] te je od tog trenutka postao jedan od najustrajanijih i najopasnijih Batmanovih protivnika.

Scarecrow
Scarecrow
Naslovnica stripa Detective Comics #23.3 (studeni 2013.)
Olovka i boja: Jason Fabok
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeWorld's Finest Comics #3
(jesen 1941.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Podatci iz priče
Alter ego Jonathan Crane
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeInjustice League
Injustice Gang
Secret Society of Super Villains
Sinestro Corps
Legion of Doom

Poznati aliasiProfesor Rance
Scarebeast
Ichabod Crane
Schrocken
Yellow Lantern
Reynard
Bogeyman
The Needle
Moći i sposobnosti
Školovan psiholog i profiler
Vješt kemičar i biokemičar
Iznimna inteligencija
Iskorištavanje straha svojih žrtava

Prikazan kao ugledni psiholog iz Gothama, dr. Crane je sav svoj rad fokusirao na fobije i njihovo djelovanje na ljude. Njegova geneza je tokom godina varirala, mada ne pretjerano, a uglavnom se orijentirala na tramuatično iskustvo koje je potaklo njegovu fiksaciju fobijama. Kada je preuzeo krinku zlikovca Scarecrowa, svoj modus operandi temeljio je na korištenju raznovrsnih kemijskih preparata pomoću kojih je pojačavao doživljaj straha kod svojih žrtava; isti su najčešće izvlačili najveći strah konkretne osobe i toliko snažno pojačavali to iskustvo da bi njegove žrtve često silazile s uma. Često je uspio parirati Batmanu, koristeći njegovu traumu iz djetinjstva da ga oslabi, dok je on sam često prikazan kao osoba s patološkim strahom od šišmiša. Vizualno je uglavnom prikazivan kao izrazito mršav, nekada i ispijen, s karakterističnim kostimom strašila, koji je s godinama postajao sve bizarniji. Ovisno o autoru, Scarecrow je znao biti prikazivan i opisivan kao jedan od najmorbidnijih protivnika Viteza tame.

Zbog enormnog notoriteta kao i uloge u pričama, Scarecrow je bio neizostavan lik u brojnim deriviranim materijalima. Nakon što se o njemu raspravljalo u sklopu dva otkazana projekta, na filmu se konačno pojavio u Nolanovom filmu Batman Begins iz 2005. godine i to kao drugi glavni negativac, a tumačio ga je Cillian Murphy; Murphy je ulogu reprizirao i u sljedeća dva filma iz trilogije, mada u manjem opsegu. Pojavio se i u seriji animiranih materijala, među kojima je i kultna serija Batman: The Animated Series te njezini nastavci, a na televiziji se pojavio i u sklopu serije Gotham, gdje su ga tumačili Charlie Tahan i David W. Thompson; Scarecrow je bio glavni negativac u četvrtoj sezoni serije. Značajnu ulogu imao je i u serijalu video igara Batman: Arkham, posebice u igrama Batman: Arkham Asylum, gdje mu je glas posudio Dino Andrade, te Batman: Arkham Knight, gdje mu je glas posudio John Noble i gdje je bio glavni negativac.

IGN ga je stavio na 58. mjesto svog popisa najvećih stripovskih zlikovaca svih vremena.[3]

Pregled lika uredi

Scarecrow je, iako je danas neizostavni dio galerije Batmanovih protivnika, jedan od onih likova koji su postepeno dobivali na notoritetu. Prvi put se pojavio već 1941. godine u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.),[4] međutim je tokom Zlatnog doba imao samo dva pojavljivanja.[5] Scarecrow nije doživio značajne promjene u odnosu na svoje inicijalno pojavljivanje - on je bio profesor psihologije opsjednut strahom i fobijama koji se odjevao u strašilo i tako plašio svoje žrtve. Njegova je priča s vremenom produbljivana, ali njezina osnova je ostala nepromijenjena;[6] tako je 1967. godine, kada je Scarecrow revitaliziran za Srebrno doba u stripu Batman #189 (veljača 1967.), po prvi puta predstavljen njegov toksin straha.[7]

Tokom 70-ih i 80-ih godina je bio čest Batmanov protivnik, a značajnu ekspanziju u priči dobio je nakon crossover eventa Crisis on Infinite Earths, kada je njegova geneza proširena i dublje analizirana u stripu Batman Annual #19 (listopad 1995.), odnosno u mini-serijalu Year One: Batman/Scarecrow iz 2005. godine, u sklopu kojega je otkriveno da Scarecrow ima fobiju od šišmiša.[8] Craneov klasični modus operandi bilo je izazivanje najdublje skrivenih strahova njegovih žrtava uz pomoć toksina straha, kojega je konstantno usavršavao; pritom je uvijek bio odjeven u strašilo, s tim da je dizajn samog kostima varirao tokom godina. Ovisno o interpretaciji, sam Crane je bio više ili manje psihički stabilan, varirajući od lukavog i prepredenog psihopata pa sve do potpunog manijaka, poput verzije iz Loeb-Saleovog serijala.

New 52 serijal donio je još jednu značajnu promjenu u genezi Scarecrowa, nudeći mračniju verziju njegove priče u odnosu na ranije adaptacije. Crane je tu prikazan kao posljedica bizarnih psiholoških eksperimenata što ih je njegov otac vršio nad njime, a imao je i značajnu ulogu u serijalu Batman: The Dark Knight, gdje je bio jedan od glavnih antagonista.[9] Ta bizarnija, traumama inspirirana verzija Scarecrowa prisutna je i u sklopu DC Rebirth serijala.

Biografija uredi

Iako se radi o jednom od likova s dugim stažom (od 1941. godine), Jonathan Crane, odnonsno Scarecrow, nije tokom godina doživljavao drastične promjene u svojoj biografiji. Iako se sama geneza njegove opsjednutosti fobijama mijenjala, bilo da se radi o opsesivnom znanstvenom interesu ili, pak, o traumama, Crane je uvijek bio profesor psihologije specijaliziran za fobije. Istražujući tu materiju, Crane je razvio alter ego Scarecrowa i postao zlikovac koji opsjeda Gotham. Njegov klasični modus operandi je korištenje toksina straha kako bi inducirao reakciju kod svojih žrtava, pred kojima bi se materijalizirali njihovi najveći strahovi. U kontekstu ovoga, Scarecrowova je biografija prilično unisona te se može govoriti o, više-manje, jasnom kontinuitetu razvoja lika od Zlatnog doba do suvremenosti, što nije bio slučaj s nekim likovima poput Mr. Freezea ili Mad Hattera.

Zlatno i Srebrno doba uredi

 
Naslovna stranica priče "The Riddle of the Human Scarecrow", koja je objavljena u sklopu stripa World's Finest Comics #3 (jesen 1941.). Ova priča bila je prvo pojavljivanje Jonathana Cranea, odnosno Scarecrowa, te je poslužila kao njegova geneza, koja je u kasnijim iteracijama tek neznatno mijenjana.

Svoje prvo pojavljivanje, Jonathan Crane je imao u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), u priči "The Riddle of the Human Scarecrow", koja je ujedno poslužila i kao geneza za lik Scarecrowa.[4] U tom stripu saznajemo kako je Crane sveučilišni profesor psihologije koji je poznat po svom bizarnom načinu predavanja, ali i bizarnom izgledu kog su njegovi kolege usporedili s izgledom strašila. Na početku priče, otkriva se kako je Crane kao dječak volio strašiti ptice, što je bila osnova ne samo za njegovu opsjednutost strahom i fobijama, već i za odabir kostima strašila, zajedno s komentarima o svom izgledu.[4] Razmišljajući u svom domu, Crane odluči ući u svijet kriminala te, stvorivši personu Scarecrowa, odlazi do biznismena Franka Kendricka i ponudi mu da prestraši njegovog poslovnog partnera, Paula Herolda, koji tuži Kendricka zbog dugova; iako skeptičan, Kendrick pristane i Scarecrow odlazi do Herolda i propuca ga (iako ga ne ubije) u znak upozorenja. Iste te večeri, Batman i Robin prvi puta susreću Scarecrowa, ali im novi zlikovac u Gothamu uspije pobjeći. Sljedećeg dana, priča o Scarecrowu (kog novine nazivaju "Hodajuće strašilo")[4] izlazi u novinama, a Kendrick postaje glavni sumnjivac; bijesan jer je Herold medijima prijavio sve, Scarecrow samoinicijativno odlazi do njega i ubija ga.[4] Jonathan Crane ubrzo dobiva otkaz na fakultetu, a Bruce Wayne se sastaje s njegovim bivšim šefom, koji mu ispriča kako je Crane neočekivano mahao velikom svotom novca pred njim;[4] Scarecrow, u međuvremenu, širi svoju kriminalnu djelatnost i sije strah po Gothamu. Novi susret s Batmanom i Robinom opet završava Scarecrowovim bijegom, međutim Batman ima svoje sumnje o identitetu misterioznog kriminalca; prerušen, Batman zvoni na Craneova vrata i zamoli ga za telefonski poziv. Nakon što u njegovom stanu otkrije ključni dokaz, Batman s Robinom krene u konačni okršaj sa Scarecrowom, koji na kraju priče odlazi u zatvor.[4]

Svoje drugo pojavljivanje u ovom periodu Scarecrow je imao, kako otkriva naslovnica stripa Detective Comics #73 (ožujak 1943.), zbog velike potražnje publike za njegovim povratkom.[10] Priča "The Scarecrow Returns" donijela je nastavak priče o Jonathanu Crane u sklopu istog kontinuiteta i bez promjena, a smještena je neko vrijeme nakon njegova bijega iz zatvora. U ovoj priči, Scarecrow ponovo sije strah diljem Gothama, a njegova prva meta je trgovina šeširima u kojoj se susreće s Bruceom Wayneom; ovoga puta Scarecrow ostavlja tragove za Batmana, kojih ih, zajedno s Robinom, slijedi i tako susreće zlikovca na boksačkom meču, u zgradi kemijske čistionice i, na kraju, u trgovini u Kineskoj četvrti, gdje je pokušao ukrasti rijetke kineske artefakte.[10] Tu su ga dočekali Batman i Robin i, konačno, svladali, međutim Crane je obećao da će se vratiti, odnosno pobjeći iz zatvora kao i prošli put.[10] Značajna odlika Scarecrowa iz Zlatnog doba, koja je kasnije izmijenjena i danas je teško spojiva s njegovim likom, bila je tada je koristio vatreno oružje u svojim zločinima; s obzirom da nije imao nikakve supermoći ili nadljudsku snagu, a toksin straha je uveden tek kasnije, vatreno oružje je bio jedini način da bude uspješan rival.

 
Scena iz stripa Batman #189 (veljača 1967.), koja prikazuje prvo pojavljivanje i korištenje Scarecrowovog toksina straha te njegovo djelovanje na Batmana i Robina. Iako je započeo kao zlikovac koji nosi vatreno oružje, danas je Scarecrowovo glavno oružje upravo toksin straha.

Unatoč obećanju, Scarecrow se više nije pojavljivao u Zlatnom dobu te se u stripove vratio tek nakon 24 godine, za vrijeme Srebrnog doba, u stripu Batman #189 (veljača 1967.), u priči "Fright of the Scarecrow".[7] U priči "Fright of the Scarecrow!", autora Gardnera Foxa i ilustratora Sheldona Moldoffa, Scarecrow se nanovo vraća i krene terorizirati Gotham, izazivajući pritom svoje rivale, Batmana i Robina. Ovdje se radi o istom Scarecrowu iz Zlatnog doba, što je potvrđeno i rekapitulacijom geneze iz stripa World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), koja je prezentirana na početku ove priče.[7][11] Ova priča bila je revolucionarna jer je Scarecrowu po prvi puta oduzela vatreno oružje i opremila ga njegovim karakterističnim toksinom straha, koji će postati njegovo glavno oružje od ove priče nadalje.[7] Toksin je opisan kao halucinogeno sredstvo, a Scarecrow ga je prskao iz svoje podmornice; kod Batmana i Robina je izazvao strah od padanja tako da su se oni uhvatili za drvo, dok je Scarecrow pobjegao. U ovom je stripu ponovljena i njegova navika da ostavlja rimovane tragove Batmanu i Robinu, međutim, osim Loeb-Saleove manične verzije iz 90-ih godina, ta odlika nije postala Scarecrowova karakteristika u kasnijim inkarnacijama.[7] Nakon što zatoči Batmana i Robina na brodu, gdje ovi moraju svladati crnu panteru i jaguara, Screcrow odlazi kod bogataša Jeremyja T. Falla te traži njegov novac; tu vidimo kako koristi lulu, iz koje također izbacuje svoj toksin straha.[7] Batman i Robin se, naravno, izvuku s broda i dolaze do Fallove vile, gdje svladaju Cranea i njegove pomoćnike.[7]

U priči "The Man Who Radiated Fear!" iz jubilarnog stripa Batman #200 (ožujak 1968.), Scarecrow se ponovo pojavio kao glavni antagonist; ovoga je puta unaprijedio svoj toksin straha tako da je zračio iz njegovo tijela, tako da su Batman i Robin osjećali sve veći strah što su se više približili svom protivniku.[12] Iako je strah što ga je Crane inducirao umalo natjerao Batmana i Robina da odustanu od karijere maskiranih osvetnika, Alfred ih je obojicu podsjetio na tragedije koje su ih zadesile u djetinjstvu te im tako vratio samopouzdanje. Nakon što su svladali Jokera, Killer Motha i Penguina, Batman i Robin su pratili Craneov trag i dočekali ga trgovini krznom, gdje su ga prevarili i u konačnici svladali; Scarecrow je ovdje ponovo koristio vatreno oružje (pištolj), mada samo kao sekundarno oružje.[12] Naredne godine, Scarecrow se pojavio u stripu Detective Comics #389 (srpanj 1969.); priča "Batman's Evil Eye" prikazuje, po prvi puta, puštanje dr. Cranea na slobodu. Prilikom otpuštanja iz zatvora, dočekuje ga Batman koji mu nudi primirje; dok se njih dvojica rukuju, saznajemo kako je Bruce Wayne osigurao posao za Cranea na slobodi, nadajući se da bi ga tako mogao reformirati. Međutim, iako Batman i Robin uspješno čiste Gotham od zločina, nakon nekog vremena se javlja Scarecrow, koji izaziva Batmana da dođe na točno određenu lokaciju kako bi se suočio s njim. Crane zatvori Batmana u prostoriju ograđenu zrcalima s namjerom da ga dovede do ludila od straha, međutim Batman ga uspijeva prevariti i ponovo svladati.[13]

Sljedeće pojavljivanje, nakon kraće pauze, Scarecrow je imao 1974. godine u stripu Justice League of America #111 (lipanj 1974.), gdje ga vidimo kao jednog od članova kriminalne skupine Injustice Gang of the World.[14] U istoj ulozi pojavio se i u stripovima Justice League of America #143 (srpanj 1977.) i #158 (rujan 1978.). U stripu Batman #262 (travanj 1975.), čiji je autor Dennis O'Neil, Scarecrow je uspio unaprijediti svoju taktiku zastrašivanja i napraviti izum kojim je pomoću vibracija mogao inducirati strah unatoč velikoj udaljenosti; konačni obračun ovoga puta se odvio u zabavnom parku, gdje je Batman uvjerio sebe kako se nema čega bojati te je, nakon što je objasnio Craneu kako je uspio neutralizirati učinak njegovog izuma, inducirao toliki strah kod njega da se ovaj predao policiji bez ikakvog otpora.[15] Scarecrow je imao i značajnu ulogu u pretposljednjem broju stripa Joker (Joker #8) iz 1976. godine, gdje se sukobio s Jokerom; Joker je koristio svoj toksin za induciranje smijeha, a Scarecrow svoj toksin straha. Iako je Crane imao jače oružje, Joker ga je uspio svladati na prevaru i poslati u Arkham.[16] Scarecrow se pojavio i kao jedan od porotnika u uspješnom mini-serijalu "Where Were You on the Night Batman Was Killed?", autora Davida Verna Reeda, koji je izdavan u stripovima Batman #291-294 (rujan-prosinac 1977.); tu su različiti zlikovci (foksu je bio na Catwoman, Riddleru, Jokeru i Lexu Luthoru) pokušali pred Two-Faceom (zapravo prerušeni Batman) dokazati kako su upravo oni ubili Viteza tame, međutim ispostavilo se kako su svi lagali jer Batman uopće nije bio mrtav. Scarecrowova uloga u ovom serijalu bila je zanemariva.

Kao glavni antagonist ponovo se pojavio u stripu Batman #296 (veljača 1978.), gdje je razvio naprednu verziju svog toksina koja je kod žrtava inducirala tzv. fobofobiju, odnosno strah od vlastitih strahova.[17] Ova, također Reedova, priča značajna je zato što je u modernim inkarnacijama Scarecrowov toksin uglavnom imao upravo taj učinak, da je materijalizirao najveće strahove njegovih žrtava. Prilikom sukoba s Batmanom, Crane je nakratko uspio onesposobiti Vitza tame, inducirajući kod njega njegov najveći strah - strah od neuspjeha (kog je upravo Crane kasnije nazvao inutilofobijom)[17] - ali Batman se vrlo brzo pribrao, sjetivši se da nikada ne smije zaboraviti zašto je to što jest. Nakon toga je bez problema svladao Cranea. U svom posljednjem pojavljivanju tokom 70-ih godina, Scarecrow se sukobio samo s Robinom u velikom izdanju Detective Comics #486 (studeni 1979.), u priči "Fear Times Four". U toj je priči Robin istraživao seriju zločina s prestravljenim kriminalcima te je došao do Scarecrowa, ali mu je ovaj pri prvom susretu pobjegao. Robin je tada uočio sličnosti između svog profesora psihologije, dr. Fostera, i Cranea te je krenuo dalje istraživati, pri čemu ga je presreo Scarecrow. Iako se Robin izborio, Scarecrow je nestao, a u slučajnom susretu s izvjesnim Reynardom, Robin je povezao sve činjenice. I dok je policija krenula uhapsiti Fostera, Robin je pravovremeno intervenirao i otkrio da je Reynard zapravo Crane te ga je svladao.[18]

Gerry Conway je u stripu Detective Comics #503 (lipanj 1981.), u priči "The 6 Days of the Scarecrow", uveo zanimljiv obrat u Craneovu uobičajenu taktiku. Naime, Scarecrow je dotad uvijek inducirao strah u svojim žrtvama, međutim ovoga je puta pogodio Batmana s toksinom koji je zračio iz Viteza tame, tako da je svatko komu je on prišao bio prestravljen.[19] Istragu su, znajući da Scarecrow planira napasti Gotham vrlo brzo, tako vodili Robin i Batgirl, međuti su bili uhvaćeni od strane Cranea. Batman ih je došao spasiti, a u borbi je Scarecrow, slučajno, sam sebi ubrizgao još jaču dozu toksina i izgubio razum, plašeći se tako sam sebe; završio je u Arkhamu.[19] Posljednje značajno pojavljivanje prije velikog serijala Crisis on Infinite Earths Scarecrow je imao u stripu Batman #373 (srpanj 1984.), koji se direktno nadovezivao na radnju jubilarnog izdanja Detective Comics #526 (svibanj 1983.); bio je to prvi strip u kojemu je Scarecrow imao priliku boriti se s Jasonom Toddom kao Robinom. Dok se Todd muči s jezivim noćnim morama, Scarecrow se "oporavlja" i biva pušten iz Arkhama; naravno, "oporavak" je samo farsa i Scarecrow ubrzo upada na suđenje Jokeru, želeći se osvetiti zbog toga što je bio iskorišten u priči "All My Enemies Against Me!". Iako Batman i Robin dolaze, Scarecrow uspijeva pobjeći iz sudnice; u međuvremenu je poboljšao svoj uređaj za izazivanje straha, ovoga puta u obliku lubanje, kojeg je efektno iskoristio tokom sljedećeg okršaja s Batmanom i Robinom u zoološkom vrtu. Tamo je Scarecrow uspio privremeno svladati Batmana, dok je Robin krenuo do njegova skrovišta.[20] Radnja ovog stripa nastavlja se u onom Detective Comics #540 (srpanj 1984.), koja donosi kraj ove priče; Batman se uspio osloboditi te je krenuo za Robinom, koji je pronašao Scarecrowa u njegovom skrovištu. Nakon što je Jason Todd uspio anulirati učinak Craneovog uređaja, Batman i on su ga bez poteškoća svladali.[21] Ovo je bilo posljednje pojavljivanje Scarecrowa prije onog u serijalu Crisis on Infinite Earths.

Moderno doba uredi

Crisis on Infinite Earths uredi

Iako se Earth-One verzija Scarecrowa iz Srebrnog doba pojavljivala sve do zaključenja velikog serijala Crisis on Infinite Earths, kako je taj serijal bio uvod u moderno doba DC Comicsa, izdvojili smo ga iz Srebrnog doba i obradit ćemo ga na ovom mjestu. Naime, iako je Scarecrowova uloga u ovom epohalnom i važnom serijalu de facto minorna te se on pojavio te kratko u stripu Crisis on Infinite Earths #9 (prosinac 1985.), gdje se vidi zajedno s ostalim zlikovcima kako se bori protiv heroja, ovaj strip izrazito je važan zato što je potpuno izbrisao i promijenio Scarecrowovu priču, odnosno dotadašnji Earth-Two i Earth-One kontinuiteti su izbrisani te su postali alternativne verzije lika, iako je, zanimljivo, narativni kontinuitet tih sada alternativnih verzija, uz manje izmjene (vidi niže) zadržan. Posljednje pojavljivanje Earth-One Scarecrowa bilo je u jubilarnom izdanju Batman #400 (listopad 1986.), koje je ujedno bilo i posljednje pojavljivanje Earth-One Batmana. U ovoj priči Douga Moencha, Scarecrow je jedan od brojnih zlikovaca što ih je Joker izvukao iz Arkhama, sukladno velikom planu Ra's al-Ghula.[22] U trećem poglavlju priče (First Steps), Scarecrow se pojavljuje u stanu Julije Pennyworth, skriven u kupaonici, te ju iznenadi i nakon toga otme.[22] Ta otmica, zajedno s još nekoliko njih, kulminira susretom s Batmanom i Robinom na dokovima Gothama, gdje su Dynamic Duo dočekali Scarecrow, Poison Ivy, Black Spider i Catman, a kasnije i Riddler. Ispostavlja se, ipak, kako oteti (Vicki Vale, Harvey Bullock i Julia Pennyworth) nisu na lokaciji na dokovima, što otkriva Riddler, već na drugom mjestu, zbog čega je Batman prisiljen pustiti zlikovce da odu.[22] Dok oni odlaze, Catwoman ih prati do staklenika, gdje Poison Ivy drži taoce zajedno s ostalima; iako Catwoman svlada Ivy, Scarecrow ju napada iz zasjede i tako se i ona pridruži ostalima.[22] Batman, dakako, ubrzo poveže gdje bi se taoci mogli nalaziti te odlazi do staklenika, gdje prvo svlada Scarecrowa, koji je čuvao taoce, a onda i ostale.[22]

Batman #400 je označio raskid sa Earth-One kontinuitetom, koji je tada postao alternativna historija Batmana i njegovih zlikovaca. Nakon ovog stripa, koji je donio veliki okršaj Batmana s gotovo svim njegovim protivnicima, DC Comics ušao je u novu eru, koja je formalno započela već 1985. godine, a koja je pokrenula New Earth kontinuitet, koji je donio određene promjene u pričama tih likova, uključujući i Scarecrowa, o čemu će više riječi biti dalje u tekstu.

New Earth verzija uredi

 
Naslovnica stripa Detective Comics #571 (veljača 1987.), koja donosi prvo pojavljivanje New Earth verzije Scarecrowa. Njegova je priča ovdje, još uvijek, ostala nepromijenjenom, a uočava se tek manja promjena u vizualnom dizajnu u odnosu na Zlatno i Srebrno doba.

Prvo pojavljivanje New Earth inkarnacije Scarecrowa bilo je u stripu Detective Comics #571 (veljača 1987.), u priči "Fear for $ale" Mikea W. Barra.[23] Njegova geneza, koja je kratko prezentirana u ovoj priči, ostala je nepromijenjena u odnosu na Zlatno i Srebrno doba, a jedina izmjena bila je manja promjena vizualnog dizajna.[23] U priči, Bruce Wayne i Jason Todd odlaze na trkalište gdje svjedoče gotovo fatalnoj nesreći uspješnog vozača Jacka Hogana; nakon što ga spase, Batman analizira tragove njegove krvi i u njima pronalazi tragove Scarecrowova toksina straha.[23] Predvidjevši, ispravno, da će Scarecrow ponovo krenuti na Hogana, Batman pošalje Robina da prati njegovu bolničku sobu. Crane se, doista, pojavljuje u sobi te pokuša ucijeniti Hogana za veliku svotu novca; Robin upada, međutim Scarecrow ga napadne toksinom, koji otkriva kako je Jasonov najveći strah da će razočarati i iznevjeriti Batmana.[23] Crane tada otima potpuno izbezumljenog Robina i izazove Hogana da se baci s prozora svoje sobe, pri čemu ovaj umire. Batman ubrzo dočeka Scarecrowa prerušen u njegovu sljedeću žrtvu, međutim Scarecrow ga pogodi strelicama prepunim toksinom te uspije pobjeći; Crane je ovdje ponovo koristio pištolj, kao u samom početku svoje karijere, međutim isti je bio napunjen strelicama s toksinom, a ne metcima.[23] Scarecrow je čekao Batmana na gradilištu, gdje je ujedno čuvao i Robina. Iako je Vitez tame bio pod utjecajem toksina, uspio je svladati svoje strahove i na koncu doći do Scarecrowa, svladati ga i osloboditi Jasona.[23] Tek na kraju stripa otkriven je Batmanov najveći strah, a to je nadggrobni spomenik na kojemu je pisalo: "Ovdje počiva Jason Todd, 1974-1986, žrtva Scarecrowa".[23][24] Nakon manje uloge u stripu Batman #415 (siječanj 1988.), gdje je imao manji sukob s Robinom, Scarecrow je krajem 80-ih godina imao nekoliko manjih nastupa u stripovima izvan glavnog kontinuiteta DC-jevih stripova (poput Captain Atoma ili Animal Mana), među kojima se posebno ističu njegova dva pojavljivanja u stripu Sandman, gdje se pokazao neuobičajeno prijateljski nastrojen (#7, srpanj 1989.) i sklon šalama (#5, svibanj 1989.). Imao je i cameo nastup u Morrisonovom kultnom stripu Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (prosinac 1989.), kao jedan od pacijenata u Arkhamu.

Sljedeće pojavljivanje imao je u drugom dijelu priče "Identity Crisis", koja je prikazana u stripu Batman #456 (studeni 1990.), gdje se pojavio na samom kraju stripa, što je bila najava za priču "Master of Fear" iz stripa Batman #457 (prosinac 1990.). Na samom početku te priče vidimo kako je Crane uspio namamiti Batmana u zamku, nakon što je ranije oteo Vicki Vale, te ga je zarobio, planirajući ga potpuno "odmotati" (naime, radnja se događala u vrijeme Božića).[25] U razgovoru s Batmanom, Crane ponavlja svoju genezu, koja se ne razlikuje od geneze prezentirane u njegovom inicijalnom pojavljivanju (vidi iznad), što afirmira kako je unatoč promjenama u glavnom narativnom kontinuitetu nakon serijala Crisis on Infinite Earths njegova originalna geneza zadržana.[25] Scarecrow otkriva kako je on bio odgovoran za sve događaje iz prethodne priče ("Identity Crisis") te kako mu je cilj bio izazvati potpuni, ubilački kaos u Gothamu. Nakon toga izloži Batmana svom toksinu te promatra dok se Vitez tame pokušava izboriti s halucinacijom.[25] Tim Drake, koji je postao novi Batmanov štićenik nakon ubojstva Jasona Todda, u međuvremenu je uspio onesposobiti Scarecrowove pijune te krenuti na Cranea kako bi spasio Batmana. Iako uspije nakratko omesti Cranea, ovaj ga, nakon što je to ranije učinio i s Batmanom, i s Vicki Vale, izloži toksinu straha te gleda, uživajući perverzno, kako se svo troje grče od straha.[25] Bio je ovo jedan od prvih prikaza Craneove psihotične manije koja potiče morbidni užitak kod njega dok promatra svoje protivnike kako pate; kako se njegov lik razvijao, taj segment njegove ličnosti postajao je sve morbidniji i sve kompleksniji. Iako još pod utjecajem toksina, Tim Drake se uspije izboriti i napadne Scarecrowa, koji dolazi u doticaj s vlastitim toksinom te biva izložen strahu da ga, kao pravo strašilo, nekontrolirano kljucaju ptice i šišmiši.[25] Policija ubrzo dolazi na lokaciju i pronalazi prestravljenog Scarecrowa; na kraju ovog stripa, Tim Drake prvi puta uzima odijelo te postaje novi Robin.[25]

 
Jedan od panela stripa Batman: Shadow of the Bat #16 (rujan 1993.) koji prikazuje Scarecrowa u centru, a oko njega bizarne inkarnacije njega samoga u glavama njegovih prestrašenih žrtava. Početkom 90-ih godina je Scarecrow postepeno vršio tranziciju od opasnog, ali i dalje relativno stabilnog zlikovca prema morbidnom i ozbiljno psihički uvrnutom zlikovcu kakav će postati u kasnijim izdanjima.

Nakon kraćih pojavljivanja u prvim izdanjima serijala, Scarecrow je imao značajnu ulogu u priči "The God of Fear" Alana Granta i Breta Blevinsa, koja je tiskana u stripovima Batman: Shadow of the Bat #16-18 (rujan-studeni 1993.),[26] te je bila dio šire priče znane kao "Knightfall", u sklopu koje je Bane slomio Batmanovu kralješnicu, a Azrael (Jean-Paul Valley) je preuzeo ulogu Viteza tame do oporavka Brucea Waynea. Priča počinje javnim pozivom studentima Univerziteta u Gothamu d da se za naknadu od $50 prijave za sudjelovanje u "bezopasnom psihološkom eksperimentu"; eksperiment vodi izvjesni profesor Rance, koji je zapravo Jonathan Crane. Kada se studenti okupe, Rance ih zamoli da na glavu stave posebne maske, ne želeći im otkriti smisao eksperimenta jer bi to, prema njegovim riječima, utjecalo na ishod.[26] Dok se ostali pripremaju, jedan od studenata, Phil Herold, prepozna Cranea te otkrije njegov identitet, međutim ovaj ga suptilno izloži svom toksinu i naredi svojoj asistentici da pokrene eksperiment na ostalima.[26] Nakon što ona to uradi, upita ga je li on doista Scarecrow - Crane joj prizna, a onda i nju napadne toksinom te nastavi s eksperimentom. Isti se sastoji od izazivanja nadljudskih strahova sudionicima preko posebnih maski; tako Herold vidi sebe kao dječaka u idiličnoj atmosferi s ocem, koju prekida jeziva inkarnacija Scarecrowa koja s nekoliko metaka ubija njegova oca. Takav scenarij baca Herolda u kaotično stanje.[26] Ubrzo se ispostavi da je krajnji cilj eksperimenta uvjetovanje, odnosno prisiljavanje sudionika da bespredmetno slučaju Craneove naredbe, što se i događa kada Scarecrow, sada u kostimu, završava s eksperimentom; nakon jednostavnih naredbi poput sjedenja i lajanja, Crane naredi jednom od studenata da ubije svog kolegu, što ovaj, na njegovo opće, manijakalno zadovoljstvo i učini.[26] Nakon prve faze, svi sudionici eksperimenta oblače Scarecrowov kostim i tako pravi Crane, zajedno sa svojim "klonovima", kreće u pohod na Gotham, ponovo opsjednut idejom straha.[26] U drugom dijelu priče, saznajemo kako Craneovo uvjetovanje nije potpuno, odosno da oteti studenti još uvijek djelomično imaju percepciju realnosti, ali Craneov utjecaj dovoljan da mu se ne mogu oduprijeti; tu saznajemo da je Crane doista ubio Heroldovog oca, antikvara Paula, čemu se posebno naslađuje;[27] tu je također rekapitulirana njegova geneza, pri čemu je kontinuitet Zlatnog doba ponovo u potpunosti zadržan, uz razliku da je Crane na nastavi pištoljem upucao pticu, a ne vazu, kao u originalu.[26] Nakon razgovora s Philom, Crane pošalje svoje pijune da krenu s realizacijom njegova plana; policija u međuvremeu dolazi do univerziteta, gdje pronalaze Craneovu poruku za Batmana, koji je također prisutan, u kojoj on prijeti Gothamu, nazivajući sebe "Bogom straha".[26] Dok Batman provodi istragu, Scarecrow krene s realizacijom svog plana tako što pusti malo svog toksina u jedan restoran i tako izazove potpuni kaos; istovremeno, Anarky također kreće u obračun s Craneom te napadne i "spasi" jednog od studenata u kostimu, saznavši da bi istovremeno mogao eliminirati i Cranea i Batmana.[26] U posljednjoj fazi svoga plana, Crane preko svojih pijuna napadne nekoliko lokacija diljem Gothama svojim toksinom; Phil i on, na vrhu zgrade, promatraju medijske izvještaje o napadima, nakon čega Scarecrow nazove Gordona i zahtijeva da ga se do ponoći proglasi bogom ili će pustiti toliku količinu toksina da će zahvatiti cijeli grad.[26] Batman uspijeva pronaći Scarecrowa i Phila te svlada Cranea, ali ubrzo dolazi Anarky koji ih obojicu inkapacitira.[26] Crane naredi Philu da napadne Anarkyja, što ovaj iskoristi da pobjegne, u međuvremenu napavši Batmana s toksinom. Dok Scarecrow likuje, Valley se uz pomoć svetog Dumasa izbori protiv toksina i napadne šokiranog Cranea; kao slamku spasa, Crane naredi Philu da se baci s krova, nakon čega Batman mora odlučiti - žrtvovati Phila ili svladati Scarecrowa.[26] Valley se odluči za Scarecrowa, navodeći kasnije da bi njegovim puštanjem cijeli grad bio u opasnosti, međutim Anarky uspije spasiti Phila.[26] Valley, koji je ostao zapamćen kao mnogo nasilniji Batman od Brucea Waynea, zaprijetio je Anarkyju da mu više ne staje na put.[26]

Međutim, dok je priča "God of Fear" bila više-manje samostalna epizoda u eri Jean-Paula Valleyja kao Batmana, Scarecrow se još u lipnju 1993. godine pojavio u serijalu "Knightfall", odnosno u stripovima Batman #494 i Detective Comics #661; u ovim je pričama Bruce Wayne još uvijek nosio kostim Viteza tame. U toj je priči Scarecrow "napao" Jokera, ljutit što je ovaj za suradnika odabrao Corneliusa Stirka, a ne njega. Joker je, doduše, otvoren za suradnju te pristaje surađivati s Gospodarom straha, odustajući od svog inicijalnog plana da otme Gordona te odluči, zajedno sa Scarecrowom, napasti gradonačelnika Gothama kako bi dobili kontrolu nad gradom.[28] Njihov plan je koliko jednostavan i bizaran, toliko i opasan jer njime pogađaju najosjetljivije dijelove gradske infrastrukture - prijeteći gradonačelniku Krolu Craneovim toksinom, Scarecrow i Joker ga prisiljavaju da obavlja neodgovorne telefonske pozive koji stvaraju kaos diljem grada. Tako mu narede da nazove predsjednika sindikata vatrogasaca i izazove paniku koja bi paralizirala vatrogasne službe u jeku masovnog piromanskog napada Fireflyja[29] ili pak da gothamsku policiju pošalje, lažnom dojavom, u lunapark u kojemu im je Joker pripremio bombe; u eksploziji pogiba veći broj policajaca.[30] Konkluzija ove priče prezentirana je u izdanju "Die Laughing", na početku kojeg se Scarecrow i Joker prepiru oko korištenja toksina - Joker želi iskoristiti Krola kako bi namamio i ubio Batmana, na što Scarecrow ne pristaje jer misli da je plan previše malen. Ovdje je sugerirano i kako bi Joker trebao biti potpuno imun na djelovanje Craneovog toksina, što će kasnije biti i potvrđeno.[31] Nešto kasnije, Joker i Scarecrow izazovu kaos u centru grada te narede Krolu da pozove Gordona i zahtijeva dolazak Nacionalne garde; tu se saznaje kako se Krol najviše boji zmija te ga Scarecrow izlaže dodatnoj dozi toksina. Prije Nacionalne garde, na lokaciju dolazi Batman. Scarecrow ga napadne toksinom, ali Vitez tame se uspijeva izboriti i svlada Cranea te krene prema Jokeru, kojeg brutalno prebije izvikujući ime Jasona Todda, Robina što ga je Joker bio ubio.[31] Scarecrow se u međuvremenu oporavlja i uzima minobacač što ga je Joker imao te uništi zidove riječnog tunela, nakon čega rijeka Gotham poplavi cijeli prostor.[31] Batman je uspio spasiti Krola i sebe, međutim ubrzo se morao suočiti s Baneom, što je dovelo do njegovog pada i Valleyjevog preuzimanja kostima Viteza tame. Istovremeno, u stripu Detective Comics #664 (kolovoz 1993.) otkrivamo kako su Scarecrow i Joker također preživjeli, ali su se ubrzo posvađali; Crane je Jokera izložio toksinu, koji, očekivano, nije imao nikakvog učinka, nakon čega ga je Joker pretukao i otišao, ostavivši ga u besvjesnom stanju.[32] To je bilo posljednje pojavljivanje Scarecrowa u sklopu glavnog kontinuiteta "Knightfall" serijala, a uslijedila je još priča "God of Fear", koja je prezentirana iznad.

Prije značajne uloge u još jednom velikom narativnom serijalu, onom Loeb-Saleovom, Scarecrow je bio glavni antagonist u Moenchovoj priči "Scarecrow", koja je prezentirana u dva dijela - "Dark Wings Fly Away in Fear" (Batman #523, listopad 1995.) i "Dark Wings Fly Away in Fear" (Batman #524, studeni 1995.). Moench je često koristio Scarecrowa u svojim pričama te se može smatrati jednim od najzaslužnijih autora za razvoj moderne verzije Jonathana Cranea, koja je sa svakim izdanjem postajala sve bizarnija. Uz to, ilustrator Kelley Jones je donio prvu uočljiviju promjenu vizualnog stila (njegova maska podsjeća na lubanju, a dodane su mu i jezive, crvene oči) za Scarecrowa upravo u ovoj priči. Na samom početku, Harvey Bullock dolazi u Arkham gdje s upraviteljem, Jeremiahom Arkhamom raspravlja kako je Scarecrow pobjegao iz azilija. Crane, slobodan, odlazi do jednog polja te glumi stvarno strašilo dok mu se ne pridruži njegov ljubimac, vrana.[33] Crane tada planira svoju dugoočekivanu osvetu, ali istovremeno planira i eliminirati Batmana. Njegova prva meta je bivša sportska zvijezda Bo Griggs, kojemu, prerušen u dostavljača, dostavi mehaničku vranu iz koje izlazi toksin straha; ispostavilo se da je Griggs zlostavljao Cranea u mladosti te da mu se Scarecrow zato želi osvetiti. Izložen strahu i traumi, Griggs umire.[33] U mrtvačnici, Bullock saznaje da je Griggs bio izložen toksinu straha, što Batman čuje preko bube koju je dao Bullocku; natrag u svom skrovištu, Batman sastavlja listu potencijalnih žrtava. U međuvremenu, Scarecrow odlazi do stana Georgea Dunstana, kojega također izloži toksinu i nagovara ga da skoči kroz prozor; Batman dolazi do stana i uspije svladati Scarecrowa, ali Dunstan svejedno skoči kroz prozor. Iako ga Batman, što je otkriveno u sljedećem izdanju, spasi, Crane bježi.[34] Dok Batman istražuje, Scarecrow odlazi do Jackieja Greyja, svoje sljedeće žrtve ga odvodi do jezivog, napuštenog lunaparka, u kojem ga izlaže neizdrživom strahu. Do lunaparka dolazi i Batman, koji se probije kroz Craneove zamke i uspijeva spasiti Greyja od giljotine.[34] Nakon što izvuče Greyja, Batman se vraća po Scarecrowa te ga uspijeva svladati, iako ga ovaj izloži toksinu. Nakon toga ga, na rukama, odnosi u Arkham.[34] Važnu ulogu u razvoju Craneovog lika imao je i strip Batman Annual #19 (listopad 1995.), koji je detaljnije razradio Craneovu genezu u sklopu New Earth univerzuma. U smislu naracije, ova priča ne donosi veliku razliku u odnosu na najranije geneze - Crane je dobio otkaz na mjestu profesora psihologije na Univerzitetu u Gothamu te je iz osvete ubio svoje bivše kolege i postao Scarecrow, isprva radeći kao zastrašujući utjerivač za kriminalce, prije nego prvi puta završi u Arkhamu - ali uspostavlja službeni kontinuitet prema kojemu je Scarecrow četvrti po redu zlikovac iz tzv. "Rogues Gallery" s kojim se Batman susreo, nakon Jokera, Two-Facea i profesora Huga Strangea.[35]

Loeb-Saleov serijal uredi

Scarecrow se sredinom devedesetih godina počao pojavljivati u proslavljenom serijalu Jepha Loeba i Tima Salea, koji je započeo sa stripom Batman: Haunted Knight, a zaključio sa pričom Batman: Dark Victory. Iako je centralni lik tih glavnih priča bio Two-Face, Scarecrow se pojavio u sve tri priče, uključujući i spin-off priču Catwoman: When in Rome iz 2004. godine.

 
Panel iz priče "Fear", iz stripa Batman: Haunted Knight, koji prikazuje promjenu vizualnog izgleda i govornih navika Jonathana Cranea, koji u kostimu Scarecrowa otima Jamesa Gordona.

U priči Batman: Haunted Knight iz 1996. godine, Scarecrow je bio centralni lik u prvoj od tri priče, "Fears", koja je smještena tokom Halloweena. Na samom početku, Batman opisuje Scarecrowa kao "psihologa pretvorenog u psihopata", a Crane je po prvi puta doživio značajnu promjenu vizualnog izgleda, sukladno konzistentnoj estetici Tima Salea, koja se prezentirala kroz cijeli serijal. Uz to, značajna promjena u odnosu na neke ranije inkarnacije jest to što je povremeno govorio u naizgled besmislenim stihovima, koji bi negdje među cjelokupnim nonsensom sadržavali neku suvislu repliku, iako je bio sposuban normalno komunicirati.[36] Na samom početku, Scarecrow, kako saznajemo od Batmana, nastavlja dizati u zrak električne stanice i tako dokidati dovod električne energije u dijelove Gothama, koje bi onda s bandom porobio. Batman od njegovih ljudi uspije saznati gdje se nalazi te se suočava s njim; iako Scarecrow pokušava iskoristiti trostruko jači toksin na Vitezu tame, Batman se uspijeva kontrolirati i svladati poludjelog Creanea, kojeg ubrzo odvodi policija.[36] Međutim, dok Bruce Wayne organizira maskirani bal, Scarecrow otkriva svoje stvarne namjere i toksinom kamufliranim u slami u njegovom kostimu prestravi čuvare u policijskom vozilu, nakon čega bježi i nastavlja sa svojim inicijalnim planom.[36] Batman spriječi jednu od pljački, međutim ne uspijeva pronaći Cranea. Sljedećega dana, nakon što je ostavio djevojku po imenu Jillian Maxwell, s kojom je proveo prethodnu noć i s kojom se nastavio družiti, kako bi tražio Cranea, Batman biva napadnut od strane jata vrana koje je, evidentno, kontrolirao Crane. Bio je to novi postupak za Cranea, a iznenadio je čak i Viteza tame.[36] Međutim, Batman ih uspijeva pratiti te dolazi do Cranea, koji mu bježi u Gotham Central Park, koji sadrži zeleni labirint, gdje se i skriva, vičući "See how they run" (sh. "Gle ih kako bježe").[36] Naravno, Scarecrow se uspijeva skriti u labirintu te ubrzo napadne Batmana s otrovnim trnjem, nakon čega bježi; Batman se u međuvremenu uspijeva vratiti u Batcave, izmožden i izranjavan, tako da mu Alfred ne uspijeva priopćiti što je saznao o Jillian Maxwell. Pod utjecajem otrova i umora, Batman sanja kaotično vjenčanje s Jillian, koje vodi upravo Crane, ali ga iz noćne more probudi Alfred; Alfred mu pokušava reći što je otkrio o Jillian, koja se iznenada pojavi i tako "natjera" Alfreda da napusti prostoriju.[36] U međuvremenu, Crane je nazvao gradsku upravu i zatražio $100,000 da ne bi oteo jednog gradskog dužnosnika; Gordon aktivita Bat Signal, ali Batman ne dolazi.[36] Ubrzo se na krovu gothamske policije pojavljuje Crane te se ispostavlja kako je dužnosnik na kog je mislio upravo James Gordon. Nedugo zatim iznad grada se pojavljuje signal u obliku demonske bundeve, što je Scarecrowov poziv Batmanu;[36] Alfred u međuvremenu predaje Bruceu podatke o Jillian i odlazi. Prije nego vidimo je li ih pogledao, Bruce oblači kostim i odlazi do policije, gdje saznaje kako je Scarecrow oteo Gordona i postavio ga na kazaljke sata na jednom od tornjeva u Gothamu; Batman ekspresno spasi načelnika i krene na Cranea, kojeg nakon kraćeg lova po unutrašnjosti satnog mehanizma uspijeva svladati, jedva se suzdržavajući da mu ne nanese preteške ozljede.[36] Na samom kraju okršaja, Batman je shvatio kako on još uvijek ima izbor svladati se i ne popustiti svojim željama i strahovima, dok je Crane tu mogućnost izgubio u onom trenutku kada je došao u doticaj s istima.[36] Nakon priče s Craneom, otkriva se kako je Jillian Maxwell zapravo prevarantica koja se udaje za bogataše, koji onda iznenada umiru; Alfred je spriječio taj incident, a kada je ona kasnije trebala stupiti u brak s bogatim Brazilcem, Batman joj je poslao poruku da prizna, tako efikasno dokidajući njezinu kriminalnu karijeru.[36]

 
Naslovnica stripa Batman: Dark Victory #3 (veljača 2000.), u kojoj je sadržana priča "Toys".

U glavnom stripu iz serijala, Batman: The Long Halloween, Scarecrow se pojavljuje u drugoj polovici priče, tokom Majčinog dana. Dok Batman razgovara s Calendar Manom u Arkhamu, dolazi prestravljeni stražar koji mu govori da je Jonathan Crane, odnosno Scarecrow, pobjegao iz svoje ćelije. Stražari govore da je Cranea posjetila njegova majka, međutim Batman zna da je to bila varka jer, kako po prvi puta otkrivamo, Scarecrow je mnogo godina ranije udavio svoju majku.[37] Scarecrow je pobjegao kroz prozor svoje ćelije, a prvi put ga vidimo na konju, nedaleko od Arkhama. Batman koristi isti opis za njega kao i u priči Haunted Knight, međutim kada Batman napadne Scarecrowa na konju, ispostavlja se kako je to samo slamnata lutka napunjena toksinom.[37] Pravi Scarecrow pojavljuje se tek na kraju sljedećeg poglavlja, na Dan očeva, gdje ga vidimo kako zajedno s Mad Hatterom pripravlja svoj toksin u tajnom skrovištu. Scarecrow i dalje govori u polunonsensnim rimama, a njegovu svađu s Tetchom prekida Carmine Falcone, za kog se ispostavlja da je pomogao obojicu u bijegu iz Arkhama.[37] Falconeov plan, da uz pomoć Cranea i Tetcha, napadne gothamsku banku pokrenut je na Dan nezavisnosti, kada njih dvojica, vozeći se u kočiji s konjima, odlaze prema banci; tokom vožnje, Tetch recitira pjesmu "The Walrus and the Carpenter".[37] Dok pljačkaju banku, dolazi Batman, a ubrzo mu se pridružuje i Catwoman, koja mu pomogne da svlada Scarecrowa i Mad Hattera.[37] Njih dvojica ponovo završe u Arkhamu, ali ih pred kraj priče oslobađa novi zlikovac u Gothamu, Two-Face, koji sve zlikovce iz Arkhama okupi kako bi se osvetio Falconeu i ubio ga.[37] Batman upada u Falconeov ured i svlada većinu zlikovaca, uključujući i Scarecrowa, ali ne sprječava Two-Facea u njegovu naumu.[37] Scarecrow je nakon ovih događaja ponovo vraćen u Arkham.

Na samom početku stripa Batman: Dark Victory, Scarecrow je jedan od zlikovaca koji uspijevaju pobjeći Batmanu tokom napada na Arkham, međutim Vitez tame na samom početku ne uspijeva razlučiti smisao tog bijega.[38] U četvrtom dijelu stripa, priči "Toys", vidimo kako se Scarecrow skrio u tvornici igračaa, gdje je u plišane igračke ubacivao epruvete sa svojim toksinom.[38] Batman ga uspije pronaći, međutim prije nego što ga svlada, Scarecrow ga napadne toksinom i bježi u kamionu. Batman ga, ipak, sustigne te ga izvuče iz kamiona prije nego ovaj završi u vodi.[38] Iako je Crane nanovo uhapšen, kasniji razgovor između Jokera i Two-Facea, koji se pokazuje kao iznenađujući organiztor cijelog plana (iznenađujući jer je službeno još uvijek zatvoren u Arkhamu), otkriva kako je svatko od zlikovaca imao određenu ulogu u planu.[38] Tokom kasnijeg, podzemnog, suđenja Calendar Manu, jednoj od najpoznatijih scena iz stripa, Scarecrow se pojavio kao porotnik.[38] Ponovo se javlja kada, zajedno sa Jokerom, otima tužiteljicu Porter i dovodi ju pred Two-Facea, koji je ujedno bio i njezin ljubavnik (odnosno, bio je to Harvey Dent, Two-Faceova dobra polovica). Dok ju njih dvojica drže, Two-Face ju ubija, a njezin leš bude odnesen u krevet Alberta Falconea.[38] Na Kolumbov dan, Two-Face i ostali zlikovci počine masakar među preostalim članovima mafijaške obitelji Falcone, nakon čega uslijedi napad na Two-Faceovo podzemno skrovište. U eksploziji plinova dođe do masivnog požara; plamen potpuno zahvati Scarecrowa i prijeti da će ga progutati, ali spašava ga Batman, koji mu zaprijeti da će ga vratiti natrag u vatru ako mu ne kaže gdje je Two-Face.[38] Bilo je to njegovo posljednje pojavljivanje u priči te je za vjerovati da je vraćen u Arkham.

U posljednjoj priči iz ovog serijala, Catwoman: When in Rome, Scarecrow ima kratki cameo nastup na samom kraju priče, kada se otkriva da je cijelo vrijeme pomagao Riddleru i opskrbljivao ga s toksinom straha. Noseći kosu, Scarecrow se zajedno s ostalima pokušava boriti s Catwoman, ali ova ga, zajedno s ostalima, svlada.[39]

Pre-New 52 uredi

 
Scena iz stripa Batman #564 (travanj 1999.), koja prikazuje Scarecrowa dok piše pismo za Huntress u kojem otkriva da otac Christian Sounder skriva Penguinovo oružja u crkvi, istovremeno promišljajući o uzrocima straha i đavlu. Iako potpuno lišen svog toksina u serijalu No Man's Land, Scarecrow se zbog svoje inteligencije i razumijevanja fenomena straha svejedno pokazao kao izrazito vješt manipulator i oponent.

Nakon Loeb-Saleovog serijala, Scarecrow je imao brojna pojavljivanja u ostatku modernog perioda, prije nego što je DC Comics pokrenuo New 52 serijal. Još tokom 1999. godine, Scarecrow je dobio svoju zasebnu priču u sklopu velikog serijala No Man's Land, naslova "Fear of Faith". Na samom početku priče, Scarecrow promatra građane Gothama kako pale knjige; taj ga postupak zgrozi, međutim shvaća kako su nakon kaosa i velikog potresa, ljudi prestravljeni i ludi. Vidjevši kako ljudi ipak ne pale jednu knjig, Bibliju, Crane dobije ideju. Kasnije, vidimo ga kako se pridružio izbjeglicama u crkvenim prostorijama, gdje mirno čita dok ga Huntress ne napadne, znajući tko je on. I dok ju voditelji centra zaustavljaju da naudi Craneu, ona inzistira da je on i dalje zlikovac, na što ju on samo upita je li sigurna.[40] Craneov plan, kako kroz njegova razmišljanja o prirodi straha, tako i kroz njegovo djelovanje, postaje evidentniji u drugom dijelu priče. Na samom početku vidimo Cranea kako luda praznim ulicama i kupi štakore, a nedugo zatim kako ti isti štakori izjedaju zalihe hrane u centru. Dok se svećenik koji vodi centar nastoji snaći, Crane propituje potencijalni kaos koji bi mogao nastati ukoliko tolika masa ljudi ostane bez osnovnih potrepština. Dok otac Christian Sounder odlazi kod Penguina po pomoć, Huntress ponovo posjećuje Scarecrowa, koji još uvijek djeluje mirno i samo govori da promatra situaciju u centru; Penguin u međuvremenu ucijeni oca Christiana da u crkvi sakrije njegovo oružje, ali mu zauzvrat poklanja hranu i lijekove. Kasnije, dok otac Christian sprema Penguinovo oružje u podrumskom dijelu crkve (atomsko sklonište), dolazi Scarecrow, koji ga upita je li razgovor s Cobblepotom bio kao sklaanje ugovoda s đavlom. Scarecrowove daljnje manipulacije postaju evidentne kada bivšeg člana Black Maskove bande nagovori da pozove svoje bivše prijatelje i nagovori ih, da umjesto Huntress, kojoj otac Christian ne vjeruje potpuno, štite centar; uz to, trebao im je omogućiti i pristup Penguinovom arsenalu. Kada Mikeyja izdaju njegovi prijatelji, Huntress ga pronalazi ranjenog na ulici uz papirić na kojemu piše "Izdajica"; Scarecrow, skriven, promatra cijelu scenu.[41] Scarecrow nastavlja promišljati o strahu i beznađu te sada postaje evidentno kako namjerava iskoristiti kaotičnu situaciju da dodatno baci ljude u centru, kojima je to utočište davalo određenu nadu i štitilo ih od kaosa, u potpuno beznađe i ludilo. Huntress je u međuvremenu pomogla Mikeyju i odvela ga do crkve, gdje se o njemu brine otac Christian; dok svećenik zaziva nadu i vjeru, Scarecrow upozorava prisutne kako je Gotham propao i kako molitve nemaju smisla, poželjevši im dobrodošlicu u pakao. Huntress traži Batmanovu pomoć, koji Mikeyja odvodi do klinike dr. Thompkins, koja ga uspije donekle stabilizirati. Scarecrow, u međuvremenu, koristi situaciju i propovijeda o strahu i beznađu u centru, dok otac Thomas odlazi na sastanak s Gordonom; zanimljivo je kako unatoč svemu, otac Christian i dalje dopušta Craneu da ostane u centru, tvrdeći da je bez svojih toksina on samo čovjek. Dok Batman pokušava od Penguina saznati gdje je ostatak oružja, Scarecrow piše poruku za Huntress i odlazi do preostalih članova Black Maskove bande, koji su ranije napali Mikeyja. Huntress se u međuvremenu vratila do crkve i nakon čitanja pisma, razotkrila oca Christophera, sve u Craneovom prisustvu. Članovi bande ubrzo dolaze, spremni napasti centar, što Crane iskoristi i nagovori štićenike da se naoružaju Penguinovim arsenalom i krenu u obranu. Tu njegove manipulacije i njegov plan da izazove bezumni kaos postaju potpuno jasne, odnosno postane jasno kako je, unatoč izostanku toksina, izrazito opasan, inteligentan i maliciozan protivnik.[42] U posljednjem dijelu priče, naoružani štićenici spremni su braniti sebe i centar od članova bande, mahom pod utjecajem Craneovih nagovaranja. Situacija eskalira kada se u okršaj uključe Penguinovi ljudi, koji odmah počnu pucati, tražeći oružje njihova šefa natrag. Ubrzo se na lokaciji pojavljuju Batman i Gordon te ju uspijevaju smiriti, no Scarecrow i dalje nagovara ljude da krenu u pokolj. U međuvremenu se pojavljuje i donekle oporavljeni Mikey, koji prokaže Cranea i svima otkrije njegov zli plan; ljudi nasrnu na Cranea, koji zadovoljno prihvaća taj kaos i vjeruje da bi mogao postati mučenik. Huntress tada napravi pametni obrat i spriječi ljude da linčuju Cranea, govoreći im da je on tek jadan i prestrašen te da ih je naučio koliko imaju za izgubiti. Ljudi tada krenu masovno tješiti Cranea, na što ovaj pobijesni i počinje ih tjerati od sebe. Na samom kraju vidimo zbunjenog Scarecrowa kako luta ulicama uništenog Gothama, ne vjerujući da ljudi na kraju nisu bili prestrašeni u takvim uvjetima. Na rubu psihičkog sloma, Crane u nevjerici svlači kostim i baca ga u vatru, pitajući se na kraju: "Nema... Scarecrowa?".[43]

 
Naslovnica stripa Batman: Legends of the Dark Knight #139 (ožujak 2001.), u kojem je sadržana priča "Greatest Fear". Revitalizirani Scarecrow je u ovoj priči u sklopu Moenchove narative "Terror" pokazao svu uvrnutost svog uma, prvo tako što je napao Huga Strangea i otjerao ga u navodnu smrt, a kasnije nakon što je pred Batmanom dekapitirao Jasona Bludhorna, planirajući isto uraditi i s njim. "Terror" i danas ostaje jedna od pivotalnih priča u razvoju Scarecrowova lika.

Jedna od esencijalnih i definirajućih priča za modernog Scarecrowa bila je Moenchova priča "Terror", koja se pojavila u sklopu stripa Batman: Legends of the Dark Knight, izdanja #137-141 (siječanj-svibanj 2001.).[44] Na samom početku ovog serijala, Hugo Strange, za kog se vjerovalo da je mrtav, u kostimu Batmana ubije starca i pokušava smjestiti Vitezu tame u sklopu svog šireg osvetničkog pohoda. Djelujući iz potaje, Strange se na kraju prvog dijela ("The Blood-Bat") pojavljuje u Arhkamu, prerušen u izvjesnog dr. Victora Absonusa, gostujućeg psihijatra koju pokazuje velik interes za Jonathana Cranea. U razgovoru s Craneom, Absonus otkriva kako je Crane želio svladati strah postajući "Gospodar straha", ali se suočio s Batmanom, koji ga je svladao i tako razvio fobiju kod njega. Koristeći hipnozu i vrlo napadan pristup, prerušeni Strange uspijeva uvjeriti Cranea da je on pravi "Gospodar straha", a ne Batman, što na samom kraju priče, kada Crane manično ispali kako se više nikoga ne boji, i djeluje.[44] U drugom dijelu, "Strange Scarecrow", Crane nanovo otkriva svoju genezu; navodi kako je kao dijete bio društveni marginalac te je često bio izložen zlostavljanju i izrugivanju vršnjaka zbog svog izgleda.[44] Nosio se s tim kako je znao, ali prvi značajniji događaj bio je u srednjoj školi, kada ga je jedna djevojka, koja mu se sviđala, namamila u podrum kuće u kojoj je bila kostimirana zabava i umjesto da se ljube, kako navodi Crane, ona ga je nasmrt prestrašila; ubrzo je pobjegao iz kuće te se našao u pustom kukuruzištu, gdje je vidio strašilo i napao ga.[44] Tada je prvi puta nešto puklo u njemu.[44] Kasnije je shvatio da na studiju psihologije može istraživati ljudski um te psihologiju i biokemiju straha; nakon diplomiranja je iskoristio svoja znanja i izradio svoj prvi toksin straha, kojim je ubio svog profesora i preuzeo katedru za psihologiju na Univerzitetu u Gothamu.[44] Nakon što je dobio otkaz, što Crane navodi kao posljednji značajan događaj u njegovoj transformaciji, odlučio je da više ne želi biti kukavica i Jonathan Crane te je postao Scarecrow, neustrašivi "Gospodar straha" koji je širio strah diljem Gothama, sve dok ga Batman nije detronizirao i porazio.[44] Sjetivši se Batmana, Crane ponovo upada u letargiju, ali Strange ga podsjeća na to tko je on i objašnjava mu kako su tokom terapija, tokom kojih mu je Strange u ćeliji ostavljao slamu (kao simbol njegova alter ega), napravili puno te kako nema potrebe za regresijom.[44] Nedugo zatim, nakon što je hipnotizirao stražara, Strange uspijeva izvući Cranea iz Arkhama te ga odvodi u njegovo skrovište, gdje mu prepušta laboratorij s različitim kemikalijama da radi na svom toksinu, pri čemu mu zaprijeti da se ne miješa u njegove poslove. Međutim, Strangeova taktika imala je obrnuti učinak jer se revitalizirani Crane, isprva, okrenuo prema njemu te je u tajnosti izradio toksin i, preuzevši ponovo svoj zastrašujući kostim, napao upravo Strangea dok je ovaj spavao, govoreći mu kako nitko ne kontrolira Scarecrowa.[44] Na početku trećeg dijela, "Greatest Fear", Scarecrow naganja prestravljenog Strangea po kući sve dok ovaj ne upada u njegovu zamku i, čini se, umire (opet).[44] Eliminiravši jednog protivnika, Scarecrow kreće razrađivati svoj plan napada na Batmana, koji inicijalno uključuje napad na Catwoman.[44] Nakon napada, Scarecrow ju otima te otkriva njezin identitet, prijeteći da će fotografije njezina lica bez maske poslati policiji i pustiti u javnost; Catwoman tada pristaje surađivati s njim te odlazi namamiti Batmana u uličicu pored kina Monarch, gdje su ubijeni roditelji Brucea Waynea; to je zapravo bio Strangeov plan, jer Strange je znao Batmanov identitet te je želio iskoristiti tu činjenicu protiv njega, kog je Crane samo slijedio, ne znajući stvarnu pozadinu istoga.[44] Tu Batmana dočeka za noge obješeni muškarac, Jason Bludhorn, kog Scarecrow dekapitira ispred Batmana; njih se dvojica bore, tokom čega Batman pokušava saznati više informacija o Strangeu, međutim Scarecrow je u potpunom deliriju i, čini se, snažniji nego ranije. Tek uz pomoć Catwoman, Batman uspije svladati Scarecrowa, koji bježi i obećava se osvetiti oboma.[44] Dok Batman i Gordon uz pomoć Catwoman pokušavaju riješiti misterij, Scarecrow otima Brada Simmonsa i Charlene Connors, svoje zlostavljače iz srednje škole, odvodi ih u svoje skrovište i tu ih izlaže torturi svog toksina; Batman u međuvremenu saznaje gdje se Crane skriva te odlazi na lokaciju, gdje ga Scarecrow očekuje.[44] Iako ga Scarecrow odmah po dolasku napadne toksinom, Batman se uspije oduprijeti i natjera Cranea na bijeg, nakon čega spašava Bena i Charlene. Vitez tame odlazi potražiti Cranea te uspije izbjeći nekolicinu njegovih zamki, uključujući i Strangeovu lutku koja se u halucinaciji pretvorila u samog Strangea; tokom istraživanja kuće, Batman je pronašao navodno mrtvog Strangea.[44] Ubrzo je u kuću došla i Catwoman, koja je potpalila staro drvo, ali i Scarecrowov kostim; iako je molila Batmana da ostave Cranea, Vitez tame ga je otišao spasiti. Scarecrow ga je pokušao namamiti na isti način na koji je ubio Strangea, ali bezuspješno, međutim u tom je sukobu došlo do aktivacije Craneove posljednje smrtonosne zamke, za koju je sam Crane tvrdio da je nezaustavljiva.[44] Dok je Batman gledao kako da ih obojicu spasi, Crane je paničario i konstantno ga nazivao nasilnikom, što je Batmana prilično iritirao tako da mu je naredio na šuti; dok je smišljao plan, iz vode koja je lagano ispunjavala podrum, podigao se "leš" Huga Strangea i nasrnuo na Cranea, otkrivši tako da se danima pretvarao da je mrtav; ostaje nejasno radi li se tu o halucinaciji ili je Strange stvarno preživio pad.[44] Dok su se njih dvojica borili, Batman je uspio pronaći soluciju te je iskoristio eksploziju kako bi pobjegli; iako je Scarecrow na kraju uhapšen i pripremljen za Arkham, Strange je opet nestao, zbog čega je Batman zaključio da ga je eksplozija kuće morala ubiti, ako već nije bio mrtav.[44] Moenchova priča bila je jedan od pivotalnih uradaka sa Scarecrowom u ovom periodu te je dodatno ne samo produbio nego i učinio njegov lik još mračnijim i uvrnutijim, što će postati tendencija u suvremenim interpretacijama ovog lika.

Scarecrow se nastavio često pojavljivati početkom XXI. vijeka, mada nakon "Terrora" nije dobio veću priču sve do 2004. godine; u međuvremenu se kratko pojavio i u kultnom stripu Batman: Hush, gdje se otkrije kako su ga Riddler i Hush unajmili da izradi profile gothamskih kriminalaca, a kasnije se borbio s Batmanom na groblju malo prije nego što se Jason Todd pojavio i zaprijetio da će ubiti Robina.[45] Značajniju ulogu imao je i u kasnijoj, povezanoj priči Batman: Heart of Hush iz 2009. godine, gdje je oteo dijete, Colina Wilkesa, kako bi odvukao Batmanovu pažnju dok Hush napada Catwoman.[46] Scarecrow je namamio Batmana u pećinu, gdje mu je otkrio da surađuje s Hushom; dok je Batman pokušao spasiti Colina, Scarecrow je aktivirao otrov Venom što ga je prispojio na Colina, nakon čega je ovaj postao kao Bane i napao Batmana. Naravno, Colin je i dalje zadržao um djeteta i Batman ga je brzo svladao, nakon čega je iskoristio činjenicu da Colin traži svog plišanog medvjedića i zavezao istog za Cranea, nakon čega je Colin napao njega. Batman je ubrzo spasio Colina tako što mu je iščupao cijevi s Venomom, a Cranea je otpravio za Arkham, bez da je uspio saznati Hushovu lokaciju.[47] Nakon što je saznao da je Hush napao Catwoman, Batman se vratio u Arkham i napao Cranea pred Jokerom te ga je mlatio sve dok mu ovaj konačno nije otkrio Husovu lokaciju.[48] U ovom je kontinuitetu otkriveno kako je Crane, prije nego je postao Scarecrow, bio psihoterapeut mladoga Tommyja Elliota.[46] Uz to, Crane je zadržao i značajan renome u sklopu DC-jevih priča, čemu svjedoči i činjenica da je Aquaman došao u Arkham kako bi konzultirao Cranea oko slučaja serijskih ubojstava što je na njemu radio u Sub Diegu; Crane je uspio dešifrirati ubojičinu poruku i tako pomogao Aquamanu da riješi slučaj.[49]

 
Mutirana verzija Jonathana Cranea, znana kao Scarebeast, prvi put je predstavljena tokom "As the Crow Flies", a otkrilo se kako je Penguin skoristio dr. Lindu Friiwatu da mutira Cranea u čudovište kako bi se obračunao sa svojim protivnicima.

Veliku promjenu, Scarecrow je doživio u sklopu priče "As the Crow Flies", koja je u pet dijelova izlazila u stripovima Batman #626-630 (lipanj-rujan 2004.).[50] U prvom dijelu priče, "Visions", saznaje se kako Scarecrow surađuje s Penguinom, dok u drugom dijelu saznajemo kako je Crane došao kod Penguina, bez časti i bez novca, te molio za posao, na što je Penguin pristao; Penguin je Craneu dao dom i laboratorij, dok je Crane trebao izraditi prah straha pomoću kojega bi Penguin bolje kontrolirao svoje ljude.[50] Uz to, Crane je dobio asistenticu, dr. Lindu Friiwata.[50] Problem se pojavio kada su Penguinovi ljudi previše dozirali prah, što je izazvalo potpuni kao su njihovim umovima i omogućilo Batmanu da ih lako svlada; Penguin je zbog toga bio bijesan te je čak napao Cranea i naredio mu da skine kostim.[50] Kada je Batman napao Penguina i zaprijetio mu da se pazi, Penguin se ponovo iskalio na Craneu; dr. Friiwata ga je podržala, na što je Crane rekao da će zasigurno zaslužiti poštovanje te je nastavio eksperimentirati s kemikalijama. Nešto kasnije, skupinu Penguinovih ljudi brutalno napada i ubija monstruozno stvorenje koje podsjeća na Scarecrowa u kostimu, ali vidno nije "normalni" Crane. Čudovište je za sobom ostavilo krvoproliće, a Batman je uspio izvući fotografiju; istovremeno, Penguin je Craneu rekao kako se radilo o divovskom strašilu, međutim Crane i Linda su uvjeravali Oswalda kako nemaju nikakve veze s incidentom.[50] Surađujući s njom, Crane se evidentno zaljubio u Lindu, koja mu je uzvraćala osjećaje i pružala mu podršku kada bi ga Penguin omalovažavao; doduše, čak je i pred njom Crane tvrdio da nema veze s čudovišnim strašilom.[50] Čudovišno strašilo ponovo se pojavilo na sastanku Penguina i njegovih ljudi; Cobblepot je pobjegao, a na licu mjesta se pojavio i Batman, međutim čudovište ga je u jednom trenutku svladalo i izložilo ga utjecaju snažnog toksina straha.[50] Čudovišno strašilo se hranilo krikovima i strahom svojih žrtava, zbog čega je to konstantno potencirao svojom monstruoznom pojavom.[50] Batman se uspio izvući i pobjeći do Batmobilea, gdje je imao teške halucinacije i čak je napao Robina, međutim Alfred i on su ga uspjeli smiriti kada se vratio u Batcave. Problem je nastao kada je čudovišno strašilo, koje je u posljednjem dijelu prvi puta oslovljeno kao Scarebeast,[50] napalo imanje Wayneovih i Alfreda, dok se Batman još oporavljao.

 
Još jedna čudovišna verzija Jonathana Cranea pojavila se u stripu Superman/Batman, kada su Darkseid i DeSaad pretvorili Scarecrowa u čudovišnog Schrockena.

Alfred se uspio spasiti tako što je ubo čudovište u oko, nakon čega su Bruce Wayne i Robin nastavili borbu; kada su uspjeli namamiti Scarebeast u Batcave, Batman je navukao posebno, metalno odijelo i nastavio borbu, koja je završila kada je Alfred pogodio čudovište sa sredstvima za smirenje.[50] Nakon nekoliko trenutaka, Scarebeast je počao nestajati, a na njegovom se mjestu pojavio izmoždeni Jonathan Crane.[50] Nakon šokantnog otkrića, Batman je povezao sve činjenice i konfrontirao Penguina; ispostavilo se kako je Penguin unajmio genetičarku, dr. Friiwatu, da pretvori Cranea u čudovište kako bi ga mogao iskoristiti da pobije svoje suradnike u podzemlju.[50] Crane doista nije imao veze sa Scarebeastom, ali je iskorišten kako bi postao čudovišno strašilo pod Penguinovom kontrolom. Dr. Friiwata se pokazala kao genij iza cijele operacije te se predstavula kao zlikovka Fright, nakon čega je nestala. Crane je, u međuvremenu, odvesen u Arkham.[50] Scarebeast se ponovo pojavio u sklopu War Games serijala, što je ujedno bio i posljednji put da smo vidjeli mutiranog Cranea u sklopu Batmanovog kontinuiteta. U trećem dijelu serijala, Scarecrow je spasio Black Maska od Batmana te je bio njegov suradnik, sve dok ga ovaj nije žrtvovao da onesposobi sigurnostni sustav na satnom tornju u Gothamu.[51] Nakon što se probudio, Scarecrow je ponovo mutirao u Scarebeasta te je krenuo uništavati sve pred sobom u potrazi za Black Maskom. Iako ga ni policija ni ujedinjeni superheroji nisu mogli zaustaviti, vjerojatno poražen nakon uništenja tornja.[52] Mutirani Scarecrow pojavio se i kao čudovišni Schrocken u stripu Superman/Batman, gdje se otkrilo da su ga Darkseid i njegov pomoćnik DeSaad iskoristili i mutirali, samo da bi ga kasnije odveli na Apokolips; Crane je spašen s udaljene planete zahvaljujući zajedničkom naporu Batmana i Supermana.[53]

Posebno značajna priča za Scarecrowa pojavila se 2005. godine u vidu kronološki retrospektivnog, dvodijelnog stripa Year One: Batman/Scarecrow, autora Brucea Jonesa. Bio je ovo prvi strip koji je detaljno bio posvećen samo Craneovoj genezi te se može smatrati definitivnom verzijom njegove priče za moderno doba, prije promjena u sklopu New 52 serijala, unatoč da je ranije spominjani Batman Annual #19 već analizirao pitanje Craneove geneze, ali se nije radilo ovako specijaliziranom stripu.[8] Jonesova interpretacija Craneove geneze otkrila je više detalja nego ijedna ranija verzija te je ujedno detaljno obradila sve traume koje su Jonathana Cranea pretvorile u Scarecrowa. Scarecrow je svoju priču prezentirao svom bivšem mentoru, profesoru Pigeonu, dok je upao u njegov stan u noći i odlučio eksperimentirati na njemu. U priči otkrivamo kako je Jonathan Crane rođen kao Jonathan Keeny u saveznoj državi Georgiji, kao neželjeno, vanbračno dijete u konzervativnoj obitelji u kojoj su preostale samo tri generacije žena - Jonathanova majka Karen, njezina majka Marion i njezina stroga baka.[8] Iako je Marion sugerirala svojoj majci da ubije novorođenče, ona ga je odlučila poštedjeti smrti, davši mu ime Jonathan po "sinu kog nikada nije imala".[8] Jonathanova prabaka bila je konzervativni religiozni fanatik te ga je, kao dječaka, prisiljavala na teški rad u polju; tokom prisjećanja na jednu od tih scena, Crane otkriva kako kao dječak nije imao prijatelja.[8] Osim u kući, Crane je bio zlostavljan i u školi, od strane vršnjaka, koji su ga zlostavljali jer je bio drugačiji; tokom jedne od scena, dječaci su ga napali dok je čitao Joyceovog Ulyssesa, a jedan od njih je, dok ga je tukao, rekao da mu se čini kao da mlati strašilo (eng. scarecrow).[8]

 
Scarecrow se suočava s ocem, Geraldom Craneom, u kostimu i bez njega, otkrivajući mu svoj pravi identitet u sceni iz stripa Year One: Batman/Scarecrow #2 (kolovoz 2005.). Ovaj strip Brucea Jonesa pokazao se pivotalnim za genezu Scarecrowa u modernom dobu jer je najdublje i najdetaljnije istražio pozadinu tog lika, otkrivajući sve traume koje su utjecale na njega i formirale njegovu uvrnutu psihu. Iako je Jones zadržao neke načelne elemente ranijih geneza, može se reći da je u svom pristupu bio originalan i da je prezentirao najbolju genezu za New Earth inkarnaciju Scarecrowa.

Kasnije, istoga dana, njegova prabaka ga je izvrijedila zbog čitanja Joycea, koga je smatrala nemoralnim, te ga je za kaznu odvela u napušteni aviarij u sklopu obiteljskog imanja i tu ga je ostavila na milost i nemilost istreniranom jatu vranā, koje su ga tokom noći brutalno napale.[8] Istraumatiziran, Crane je tek kasnije otkrio da je njegova prabaka doista uspjela izdresirati jato vrana pomoću strašila u njihovom polju, uvjetujući ih različitim mirisima - kemikalijama, biljkama i, naravno, mrtvim glodavcima; Crane je kao dječak osobno svjedočio tom njezinom morbidnom ritualu te je otkrio način na koji ga je kaznila.[8] U tom je trenuku svom profesoru rekao kako su ga njegova prabaka, ali i on, naučili dvama najsnažnijim silama na svijetu - strahu i kontroli.[8] Kasnije je otkriveno kako je Crane iskoristio ovu spoznaju da uspješno uvjetuje jednu vranu da napadne školskog nasilnika koji mu je uzimao novac.[8] U razgovoru sa svojim bivšim profesorom, Crane otkriva detalje iz svoje studentske karijere. Bio je Pigeonov najbolji i najtalentiraniji student te je po diplomi dobio posao na sveučilištu kao Pigeonov asistent; međutim, tokom predavanja jednog kolege, Stantona, o strahu, Crane je izvukao pravi pištolj i pucao u njega.[8] U ovom dijelu je zadržana osnovna koncepcija Craneove geneze iz svih ranijih priča, mada uz određene izmjene - Crane je pucao ćorak u svog kolegu te mu je gotovo izazvao srčani udar, ali je taj čin doveo do toga da gotovo svi njegovi studenti polože ispit s najvišim ocjenama.[8] Ipak, fakultetsko vijeće mu je, zbog nekonvencionalnih i opasnih metoda, jednoglasno odlučilo uručiti otkaz, s dim da je Pigeon imao mogućnost spasiti, jer je ponuđena solucija da se Crane, ako samo jedan član vijeća to zatraži, zadrži na sveučilištu zbog izvrsnih akademskih ostvarenja; Pigeon je, naravno, šutio i Crane je dobio otkaz.[8] Tu Jonesova priča prati ranije verzije u kojima je Crane također bio briljantni profesor psihologije koji je dobio otkaz zbog nekonvencionalnih metoda (također je koristio pištolj na nastavi), mada su ovdje okolnosti donekle drugačije. Iako se Pigeon opravdavao fakultetskom politikom i vlastitom karijerom, Crane mu nije uvažio izgovore; otkrio je da je nakon otkaza uglavnom radio kao domar na različitim mjestima, prije nego se posvetio kriminalnoj karijeri.[8] Ovdje Jones također referira na ranije verzije geneze, prema kojima je Crane nakon otkaza postao profesionalni kriminalac pod aliasom i kostimom Scarecrowa kako bi preživio; okolnosti su, dakako, opet malo izmijenjene. Istovremeno dok se Crane priprema mučiti svog profesora, Batman i Robin, koji još uvijek ne znaju za Jonathana Cranea (u ovoj genezi, Scarecrow je "novi" zlikovac u Gothamu, odnosno prikazan je sam početak njegove borbe protiv Viteza tame) istražuju slučaj te uspijevaju doći do njegove obiteljske kuće u Arlenu, Georgia, gdje otkriju da je Crane zapravo rođen kao Jonathan Keeny, ali isto tako u aviarju pronađu lubanju njegove prabake, što čitatelju sugerira kako je Crane, na koncu, iz osvete ostavio svoju prabaku vranama da ju ubiju, na isti način kako su, kao dječaka, mučile njega; iako saznaju za postojanje Jonathana Keenyja, još uvijek ga ne mogu definitivno povezati sa maskiranim Scarecrowom, već im to saznanje služi kao trag.[8] Nedugo po povratku u Gotham, Batmana i Robina poziva James Gordon u stan profesora Pigeona, gdje je pronađen njegov leš; mrtvozornik je ustvrdio da je Pigeon umro od straha. Osim komada slame, u stanu je ostavljen još jedan trag - priču "The Legend of Sleepy Hollow" Washingtona Irvinga, gdje se glavni lik zove Ichabod Crane, koja je stajala isturena na polici s inače uredno posloženim knjigama.[8] Batman i Robin nastavljaju istragu u obitelj Keeny te saznaju da je Marion Keeny, Craneova baka, promijenila ime u Olivia Francesca Dove; Bruce Wayne je nedavno dobio poziv od Olivije Dove da joj se pridruži na njezinoj elitnoj zabavi na jahti u Gothamskoj luci te da povede prijatelja.[8] Robin je sumnjičav i pretpostavlja da je poruku poslao Scarecrow, koji zna Batmanovu tajnu, međutim Batman ne misli da je Crane toliko informiran; tokom večeri, Olivia Dove dobije sličnu poruku kao i ranije Bruce Wayne, nakon čega okupljene na jahti iznenada krenu napadati galebovi. Dok svi bježe, galebovi se fokusiraju na Oliviju te ju vrlo brzo ubiju, na opći šok svih svjedoka.[8] Scarecrow u međuvremenu posjećuje svog biološkog oca, građevinca Geralda Cranea iz Gothama, kog konfrontira s činjenicom da je ostavio njegovu majku i njega kada se on rodio; Crane ga napadne na gradilištu te planira iskoristiti njegov strah od insekata kako ga ubio. Dok se on priprema, Batman i Robin zaključe kako ne trebaju tražiti Ichaboda Cranea, već Jonathana Cranea te uspiju pronaći bivšeg profesora psihologije pod tim imenom; uz toga uspješno povežu s ranijim žrtvama te zaključe da bi se njegov osvetnički pohod protiv svih onih koji su mu nanijeli zlo mogao nastaviti kod njegova oca.[8] U tom trenutku Batman i Robin otkriju pravi identitet Scarecrowa te odlaze na gradilište i uspijevaju spasiti Geralda Cranea, koji je padao, zavezan na stolicu, s vrha gradilišta.[8] Scarecrow je presretan što su ga Batman i Robin konačno pronašli te, iako ga svladaju, uspijeva pobjeći nakon što Robin slučajno udahne malo njegova toksina i onda napadne Batmana.[8] Nakon Craneova bijega, Batman i Robin uspiju izvući od Geralda podatke o lokaciji Craneove posljednje žrtve - njegove majke, Karen. Njegova majka je ostala u Georgiji te živi sa novim suprugom, koji ju zlostavlja i tuče, i kćerkom; tokom jednog od tih nasilnih ispada, tokom kojega joj je prijetio pištoljem, Scarecrow se pojavio i ubio Charlieja, novog supruga njegove majke. Nakon što se, u kostimu, predstavio svojoj šokiranoj majci, Crane je krenuo ubiti svoju polusestru, no spriječio ga je Batman, koji je ispalio Batarang prema njemu. Crane je ranije posuo svoj toksin po prostoriji tako da je Batman, pod utjecajem istog, ubrzo u liku Cranea vidio svog ubijenog oca, Thomasa, te je gotovo popustio, ali je ubrzo i Crane pao pod utjecaj halucinacije, vidjevši kostur svoje mrtve prabake kako ga napada.[8] Batman je objasnio kako ga je prevario, nakon čega je prestravljeni Crane izjurio iz majčine kuće i pao niz visoku liticu u jezero; Robin, koji je svemu tomu svjedočio, sugerirao je da je Crane morao poginuti.[8]

Scarecrow se u svom normalnom obliku vratio zajedno s plejadom drugih zlikovaca u serijalu Gotham Underground iz 2007. godine. Svoje prvo pojavljivanje imao je među zlikovcima koji su se sastali u Penguinovom Iceberg Loungeu, a koje je ubrzo napao i pohapsio Suicide Squad. Scarecrow je uspio pobjeći tako što je Bronze Tigera napao toksinom straha. Kasnije upozorava Ventriloquista, Fireflyja, Killer Motha i Lock-Upa, koji planiraju napasti Penguina, kako ovaj surađuje sa Suicide Squadom, međutim ovi ga ignoriraju te mu se rugaju. Nešto kasnije, iste zlikovce je namamio u zamku koju je postavio Tobias Whale. Firefly, Killer Moth i Lock-Up prežive, mada ozlijeđeni i bez svijesti, Scarface "umire" dok Peyton Reily, drugi Ventriloquist, izlazi neozlijeđena, ali ju nakon napada odvode Whaleovi ljudi. Malo zatim, Whale izda Scarecrowa samo zato što ga je ovaj dotaknuo po ramenu; kasnije je otkrivano da Whale ima patološku mržnju prema svemu "maskiranom", zato što je njegov djed bio žrtva jednog od prvih maskiranih kriminalaca u Gothamu. Njegova priča u ovom serijalu završava tako što Whale prebije i zaveže Cranea te ga ostavi kao znak da sve "maskirano" nije dobrodošlo u "njegovom novom" Gothamu.[54] U priči "Battle for the Cowl", Crane ponovo surađuje s Black Maskom, međutim ovoga je puta to nova osoba - Jeremiah Arkham. Black Mask regrutira Scarecrowa, zajedno s drugim zlikovcima, u sklopu plana da preuzme kontrolu nad Gothamom u trenutku Batmanove navodne smrti. Kasnije pomaže Black Masku u izradi rekreacijske droge imena "Thrill" (sh. "Ushit"), što privuče pažnju Oracle i Batgirl. Potonja ga kasnije uspješno svlada, nakon čega ga preuzme policija.[55] Scarecrow je dobio i svoju priču u sklopu stripa Joker's Asylum u rujnu 2008., gdje je prikazan kako se ponovo vratio privatnoj praksi, ali je iskoristio priču što mu je ispričala jedna pacijentica kako bi ju pretvorio u svoju "nasljednicu" te je napao njezine prijatelje; Batman ga je uz pomoć te djevojke svladao, iako je ona kasnije počela koristiti njegov toksin kako bi se osvetila svojim "prijateljima".[56] Za razliku od nekih priča iz ovog serijala, ova Jokerova pripovijest nije prikazala genezu lika.

Green Lantern univerzum uredi

 
Ilustracija Scarecrowa kao Yellow Lanterna koju je, kao promotivni materijal, izradio Ethan Van Sciver, jedan od ilustratora serijala Blackest Night.

Iako je svoje prvo pojavljuvanje u sklopu Green Lantern univerzuma, Scarecrow imao još 2000. godine,[57] sukus njegovih pojavljivanja u ovom dijelu DC-jevog svemira sačinjava veliki multistripovski događaj Blackest Night te, u jednoj manjoj mjeri, Brightest Day. Podloga za mnjegovu ulogu u serijalu Blackest Night postavljena je već u stripu Green Lantern #27 (ožujak 2008.), kada su Green Lanterni Hal Jordan i John Stewart upali u Arkham i presreli žuti prsten Sinestro Corpsa koji je došao do Cranea i trebao ga pretvoriti u Yellow Lanterna, jer je posjedovao mogućnost izazvati strah kod ljudi; njih su dvojica onesposobili Cranea i odnijeli prsten sa sobom, ostavivši ovoga u njegovoj ćeliji.[58] U sklopu glavnog serijala, Blackest Night, Scarecrow se prvi puta pojavljuje kada Azrael (Jean-Paul Valley) terorizira grad kao član Black Lantern Corpsa; Crane stoji pred njim i ne boji se, objašnjavajući kako je previše koristio svoj toksin straha te je sada imun na strah - može strašiti druge, ali on sam se boji isključivo Batmana i ničeg drugog.[59] Nešto kasnije, dok se Čuvari bore protiv Black Lantern Corpsa, saznaju kako u slučaju "najcrnje noći", njihovi prstenovi mogu na 24 sata preseliti kod nekog drugog, nakon čega svaki od nositelja prstena pretraži idealne kandidate - Sinstrov žuti prsten pronalazi strah i odlazi do Scarecrowa, koji eksperimentira na svojim žrtvama, bijesan zato što on i dalje ne osjeća strah. U tom trenutku, žuti prsten ponovo dolazi do njega i ovoga mu puta uspješno daje svoju moć i tako Scarecrow postaje Yellow Lantern, čija je temeljna emocija Strah.[60] Sretan što konačno može osjećati Strah i bez Batmana, Scarecrow je odmah pristao pomoći Sinestru i Čuvarima te je sudjelovao u borbi protiv Black Lantern Spectrea.[61] Ipak, njegovu je sreću zbog posjedovanja prstena ubrzo prekinuo Lex Luthor, koji je podlegao Pohlepi Larfleezeovog narančastog prstena i ukrao njegov prsten te pokušao ukrasti i ostale, ali je bio zaustavljen.[62] Tim je činom njegova uloga u ovom serijalu zaključena.

Njegova uloga u priči Brightest Day, koja prati posljedice priče Blackest Night, bila je osjetno manja te je bila, zapravo, sporedna. Kako bi se osvetio Luthoru za krađu prstena, Scarecrow je počeo otimati i ubijati studente koji su stažirali u LexCorpu. Kada su Robin i Supergirl krenuli na njega, Scarecrow je aktivirao svoj novi toksin, toliko snažan da može utjecati i na Kriptonce; pod utjecajem toksina, prestravljena Supergirl počinje viđati Black Lantern Reactrona, ali se na koncu uspije sabrati i pomoći Robinu da svlada Cranea, koji je ubrzo odveden u Arkham.[63] Nešto kasnije je oslobođen, nakon što Deathstroke i Teen Titansi upadaju u Arkham da bi oslobodili jednog od zatvorenika.

Suvremene verzije uredi

New 52 uredi

Godine 2011., DC Comics je proveo cjelokupnu rekonstrukciju svojih izdanja u sklopu New 52 serijala, koji je dokinuo raniji (Moderno doba) kontinuitet te je započeo tzv. Prime Earth kontinuitet u sklupu New 52 izdanja. New 52 je zadržao neke priče i elemente iz povijesti DC-ja, međutim uglavnom je započeo s "nulte točke" u postavljanju novog kontinuiteta. Scarecrow je vrlo brzo dobio centralnu ulogu među Batmanovim protivnicima.

Iako je sukus njegovih inicijalnih pojavljivanja u sklupu New 52 serijala bio strip Batman: The Dark Knight, kratko ćemo se osvrnuti na priču "Scare Tactics" iz stripa Detective Comics #8 (lipanj 2012.), u kojoj se Crane pojavljuje kao glavni antagonist. Na samom početku te priče, Batman spašava Catwoman, koja je delirična nakon što je stupila u kontakt s Craneovim toksinom straha, nakon čega se nalazi s Gordonom, koji ga obavještava da Scarecrow želi pričati s njim. Ubrzo se Scarecrow javi i govori Batmanu kako ima sat vremena da ispuni tri zadatka - otkriti što je Catwoman krala, za koga je krala i pronaći tu osobu. Nakon ispitivanja Catwoman, Batman pronalazi sitnog kriminalca Diggera Jonesa, koji organizira ilegalne borbe pasa i koji mu na koncu otkrije konačnu destinaciju; Scarecrow tada kontaktira Batmana i Vitez tame zaključi da je Crane u blizini te ga locira i napadne. Crane mu tada otkriva kako treba spasiti dječaka za kog se ispostavlja da je Eli Strange, sin profesora Huga Strangea te da on uopće nije trebao biti spašen; naime, Eli Strange je ukrao Craneovu formulu i planirao je napasti Gotham, koji je bio prava žrtva u ovom slučaju. Craneov interes bila je osveta, dok je Batmana namamio postojanjem žrtve, koja je na koncu spašena.[64] Paralelno s ovom pričom, Crane je imao veliku ulogu u sklopu stripa Batman: The Dark Knight, u sklopu kojega je prezentirana i njegova nova, mračna i traumatična geneza za New 52 serijal. Nakon što se kratko pojavio na samom kraju stripa Batman: The Dark Knight #4 (veljača 2012.), Scarecrow se u sljedećem izdanju (priča "Handful of Dust") sukobio s Batmanom. Nakon što je Vitez tame tokom istrage došao do napuštene kolibe na Harmon Islandu izvan grada, tu ga je dočekao Scarecrow koji ga je napao s prahom za induciranje straha; iako je Batman vjerovao da se može oduprijeti, potpuno manijakalni Scarecrow je sugerirao da je njegov najveći strah da ne može biti heroj kakav misli da je, da ne može spasiti sve i da je zapravo potpuno prazan iznutra. Nakon što Batman vidi cijelu seriju jezivih, psihodeličnih halucinacija, Scarecrow ga napada i svlada u borbi, nakon čega mu injekcijom ubrizga novu dozu još jačeg toksina i ostavlja ga u kolibi. Nakon što je Crane, koji je već u ovoj iteraciji bio znatno manijakalniji i opasniji nego ranije, otišao, u kolibu je došao Superman, koji je želio pomoći Batmanu, ali ovaj ga je pod utjecajem toksina napao; iako ga Superman nije htio ozlijediti, na kraju je morao kako bi spasio sebe, ali i njega.[65] Supermanov napad pomogao je Batmanu da se oporavi, nakon čega mu se ponovo ukazala White Rabbit, misteriozna zlikovka koja je bila u pozadini svih recentnih napada, uključujući i, kako se ispostavilo nakon što ju je Batman pratio, Scarecrowa. Crane je ponovo pokušao napasti Batmana, međutim ovoga je puta Vitez tame bio spreman i efektno ga je svladao, čime je njegova uloga u ovoj priči završena.[66] Scarecrowova uloga u ovoj priči bila je da, zajedno s Baneom, distribuira novu, novu verziju Venoma pojačanu toksinom straha među pacijentima u Arkhamu, a cijeli plan je uspio spriječiti Batman uz pomoć Supermana i Flasha.

 
Scena iz stripa Batman: The Dark Knight #12 (listopad 2012.) koja prikazuje dr. Jonathana Cranea kao privatnog psihologa koji kolje svog pacijenta nakon što je bio iziritiran njegovim komentarima o strahu. Iako je njegova kriminogeneza išla još i ranije, ovo je bio ključni trenutak u kojem je Jonathan Crane nestao, a odio se Scarecrow.

Svoju prvu veliku priču u sklopu New 52 kontinuiteta Scarecrow je dobio u šestodijelnoj priči "Cycle of Violence", koja je izašla u stripovima Batman: The Dark Knight #10-15 (kolovoz 2012. - veljača 2013.).[67] Autor priče bio je Gregg Hurwitz, a ilustrirao ju je David Finch, a osim što je pokazala svo ludilo Jonathana Cranea, priča je značajna i po tome što je prezentirala novu, mračnu genezu njegova lika koja je vrijedila za New 52 kontinuitet. Na samom početku priče, Scarecrow si zašiva usnice kako bi djelovao što autentičnije pod maskom, nakon čega, nazivajući se Bogeyman, svojim toksinom istraumatizira djevojčicu koju je oteo i sakrio u svoj podrum. Dok je Bruce Wayne započeo vezu s ukrajinskom pijanisticom Natalijom Trusevič, Batman i Gordon su istraživali seriju nestanaka djevojčica i dječaka, koji bi se naglo vratili, mada potpuno istraumatizirani. Nakon što se jedna djevojčica, Clair, pojavi u takvom stanju, Batman je pokušao pričati s njom, ali djevojčica je samo plakala, bez da je išta rekla.[67] Nešto kasnije, nakon što dođe kući s posla, Gordona u tušu umjesto vode dočeka gusti, narančasti plin (toksin straha) koji mu izazove halucinacije, fokus kojih su njegova kći Barbara, s prostrijelnom ranom što ju joj je nanio Joker, i sin James, Jr., koji je bio serijski ubojica.[67] Iako se pokušava uvjeriti da to nije realno, Gordon podlegne traumama, vjerujući kako je iznevjerio svoju djecu, nakon čega u njegovu kuću dolazi Scarecrow, s još uvijek krvavim usnicama od šivanja.[67] Crane otima Gordona, što završi na vijestima i privuče Batmanovu pažnju. Scarecrow u međuvremenu otima još jednu djevojčicu te ju izlaže učinku svog toksina, želeći ju na brutalan način naučiti da svlada svoj strah. Govori joj da on to radi zbog nje (eng. "I do it for you, you see"),[67] što si iste riječi koje je njegov otac govorio njemu dok je bio dječak. U Hurwitzovoj razradi Scarecrowove geneze, otkriva se kako je njegov otac, dr. Crane, bio sveučilišni profesor koji je koristio svoga sina, uvjeravajući ga da čini vrlo hrabru stvar za znanost, za eksperimente sa strahom. Spojio bi ga na monitor vitalnih funkcija, a onda bi ga gurnuo u duboku, mračnu rupu u podu svoje radne sobe (u njihovom domu) te ga držao zatvorenog u njoj, promatrajući kako se njegov organizam mijenja pod utjecajem straha.[67] Dok je maleni Jonathan molio oca da ga pusti, potpuno prestravljen, dr. Crane je mirno sjedio i promatrao reakcije, izvlačeći zaključke o utjecaju straha na organizam i ljudsko ponašanje.[67] U kasnijim izdanjima, koja nastavljaju genezu, saznaje se i kako je Craneova majka umrla dosta rano te kako su on i otac ostali sami; dr. Crane je pod izlikom znanosti brutalno psihološki zlostavljao svoga sina, izlažući ga nehumanim traumama koje su trajno uništile i unakazile njegovu psihu.[67] Nakon tih eksperimenata, prestravljeni Jonathan bi izjurio iz kuće i vrištao u obližnjem polju.[67] Nešto kasnije, otkriveno je da je ta podzemna prostorija zapravo bila ispunjena raznim rekvizitama (lutke, kosturi, opasno oružje, ...) koje su trebale inducirati strah, čime je dojam izoliranosti i samoće kod Cranea samo dodatno pojačan. Tokom jednog od tih eksperimenata, dr. Crane je umro od srčanog udara, ostavivši Jonathana u prostoriji danima, sve dok ga nisu pronašli kolege njegova oca.[67] Tokom djetinjstva, ali i kasnije, Crane je često bio žrtva izrugivanja te se konstantno osjećao usamljenim; po diplomiranju, zaposlio se kao profesor psihologije na sveučilištu, ali je dobio otkaz nakon što je studenticu s arahnofobijom izložio paucima (tu je tehniku nazvao habituacijom, odnosno vjerovao je da će suočavanje s izvorom fobije doprinijeti njezinom nestanku, baš kao što je njegov otac njega mučenjem nastojao osloboditi straha);[67] ovdje je Hurwitz zadržao samo okvirnu konturu ranijih geneza, ali je značajno izmijenio priču u odnosu na ranije priče. Nakon otkaza, Crane se posvetio privatnoj praksi (također novina u njegovoj genezi), ali je, kada mu je jedan pacijent rekao da samo budala može misliti da se suočavanjem sa strahovima išta postiže, puknuo i zaklao ga.[67] Crane se tada vratio na obiteljsko imanje i promatrao strašilo u polju, nakon čega je odjenuo taj kostim i po prvi puta postao - Scarecrow.[67] Ubrzo se posvetio kriminalu te je krenuo eksperimentirati na svojim žrtvama koristeći svoj toksin straha.[67]

 
Naslovnica stripa Batman: The Dark Knight #15 (veljača 2013.) koja prikazuje Batmana i Scarecrowa kako igraju šah za Gotham, u jeku Craneova plana koji je uključivao napad na grad pomoću toksina straha.

Batman je u međuvremenu ponovo otišao do Clair, koja mu je ovoga puta otkrila neke detalje, uključujući i to da je njezin otmičar vozio kombi s registracijom "HLLWMAN".[67] Vitez tame je pronašao kombi ispred stare kuće, ali je, prije nego je uspio ući, naletio na Scarecrowa, koji ga je spremno dočekao, napao toksinom i bacio u provaliju ispod lažnog poda ispred ulaznih vrata; u podzemlju, Scarecrow je napao Batmana rukom na kojoj su bile pričvršćene injekcije ispunjene toksinom.[67] Crane je svukao Batmana (nije uspio skinuti masku zbog posebnog mehanizma) te ga je zarobio u spravu za rastezanje; nakon što mu je otkrio da je pustio Gordona i da je načelnik bio samo mamac, izložio je Batmana svom toksinu i traumama samotnog djetinjstva, ubojstva roditelja i straha da će biti neuspjeh, odnosno da ga Gotham više nikada neće trebati.[67] U prilično maničnom stanju, Crane je mučio Batmanovu psihu želeći ga slomiti, uvjeravajući ga da ga on jedini razumije, da on jedini shvaća osnovu njegova straha - Batman se ne boji ničega, osim straha samog.[67] Tokom tog mučenja, prikazana je dodatna scena s novom otetom djevojčicom, koja je čak i pokazala određene simpatije prema Craneu, što je kod njega isprva izazvalo suosjećanje, a onda i vidljivu agresiju zbog vlastitih emocija; tu vidimo kako Crane još uvijek ima epizode PTSP-a zbog trauma iz djetinjstva te panično reagira kada ga djevojčica moli da ju pusti iz mračnog podruma (čak mu govori da onda više neće biti sam, jer će ona ostati s njim), jer je isto tako i on molio svoga oca kada je bio dijete.[67] Uz kontrolu nad djevojčicom, Crane nastavlja intenzivno mučiti Batmanov um, prateći izvana njegove reakcije na traumatične halucinacije koje Vitez tame ima; Batman je uvjeren da razgovara s Craneom, međutim Crane mu govori da on samo promatra i da nije rekao ni riječi, odnosno sa Batman priča sam sa sobom u svom umu.[67] Nakon duge torture, Batman, potpuno izmožden, upita Cranea što mu se to dogodilo da je postao takav kakav je sada.[67] Nakon još jedne traumatične reminiscencije, Crane se pribere i odlazi po svoja kosa, što Batman iskoristi da se oslobodi i krene na Cranea.[67] U sukobu koji izbije, obojica zadobiju težke ozljede - Batmanu se nož od kose zarije kroz rebra, dok je on uspio pogoditi Cranea svojom kukom i probiti mu donju čeljust.[67] Ubrzo je jedna od cijevi s plinom u kući pukla te je prijetila eksplozija; Batman je pobjegao, a isto je planirao učiniti i Crane nakon što se oslobodio i uzeo jednu epruvetu svog novog, super toksina, međutim kada je čuo kako ga djevojčica doziva i moli da ju spasi, pokazao je atipičnu i iskrenu samilost te ju je izvukao i spasio ju od eksplozije, čak i riskirajući svoj život (kostim mu se zapalio i bio je vrlo blizu eksplozije) pri tome.[67] Potpuno slomljene donje čeljusti, Crane se spašava i odlazi u očevu kuću, nakon čega posjećuje Penguina i isplaćuje mu (u dijamantima) naknadu za izradu cepelina s kojim Crane napada Gotham i prepušta kaosu izazvanom njegovim toksinom da odradi svoj posao.[67][68] Kada je saznao za napad, Batman je krenuo u grad i ubrzo shvatio da je imun na toksin jer je njegovo tijelo stvorilo antitijela zbog ranijeg susreta s Craneom, nakon čega je odlučio riskirati svoj život i riskirati svoju krv da spasi grad, pri čemu je gotovo umro.[67] Nakon što se cijela situacija smirila, djevojčica koju je Crane spasio, Luz, otkrila je policiji njegovo skrovište; Crane je iz kuće, sjetnim pogledom, vidio tko ga je odao. Batman je ubrzo razbio vrata, nakon čega je Crane, s još uvijek slomljenom vilicom, samo pao pred njega. Crane je odveden u Arkham, gdje je planirao iskoristiti jednu preostalu epruvetu toksina skrivenu u svom kostimu i pobjeći, ali prije nego je uspio aktivirati ju kako spada, stražari su ga ubacili u staklenu ćeliju gdje se toksin aktivirao i tako zložio Cranea svim traumama koje je doživio kao dijete.[67]

U narednom je periodu Crane imao nekoliko manjih pojavljivanja. U sklopu priče "Death of the Family", u kojoj je Joker krenuo na Batmanovu obitelj, imao je manju ulogu u Jokerovom planu te je bio tituliran kao Batmanov liječnik.[69] U stripu Swamp Thing #19 (lipanj 2013.), Scarecrow je otišao u botanički vrt u Metropolisu kako bi brao cvijeće za svoj toksin; Swamp Thing je intervenirao i pokušao spasiti Cranea od otrovnih biljaka, ne znajući tko je ovaj zapravo. Crane je tada napao Swamp Thinga svojim toksinom, na što je ovaj izgubio kontrolu; cijelu situaciju je smirio Superman, koji je ujedno i potjerao Cranea.[70] Natrag u Gothamu, Scarecrow je pokušao promijeniti taktiku i odustati od zastrašivanja Batmana, odlučivši stvoriti iluziju Gothama kao utopije ("Gothopia") koju ne treba štititi, međutim Batman je uspio uvidjeti da se radi o halucinaciji.[71] U nastavku priče, Batman je s Poison Ivy uspio izraditi protuotrov za Craneov "utopijski toksin" te je u borbi s Craneom iskoristio taj isti toksin na njemu, nakon čega je ovaj halucinirao da je, konačno, pobijedio Batmana.[72] Nešto kasnije, Outsider ga je pozvao da se pridruži skupini Secret Society of Super Villains, na što je Scarecrow pristao.[73]

 
Iako je strip Batman & Robin Eternal u nekim dijelovima derivirao od kronologije Scarecrowove geneze iz priče "Cycle of Violence", on je svejedno važan u mapitanju njegove rane karijere u sklopu New 52 serijala. Ovaj panel prikazuje trenutak u kojem je Scarecrow, nezadovoljan planom što ga je imala Mother, ponudio Batmanu suradnju kako bi ju spriječio i spasio sebe.

Scarecrow je ponovo dobio veću ulogu u sklopu narativnog serijala "Forever Evil", koji je započeo tzv. "Villains Monthom" (sh. "Mjesec zlikovaca"), u sklopu kojega je objavljen strip Scarecrow #1, zapravo Detective Comics #23.3 (rujan 2013.).[74] U toj priči, nazvanoj "City of Fear", Scarecrow se sastaje s Mr. Freezeom, Killer Croc, Riddlerom i Poison Ivy kako bi raspravio i ispitao lojalnosti usred predstojećeg sukoba koji prijeti u Blackagateu, a kog će navodno pokrenuti Bane.[74] I dok saznaje planove i sklapa savezništva, Scarecrow zapravo planira iskoristiti taj sukob kako bi, nakon njega, preuzeo kontrolu u Gothamu.[74] Crane dalje odlazi kod Professora Pyga, koji se smjestio u Memorijalnoj bolnici, želeći znati može li računati na njega i njegove Dolltrone, a nakon njega i do Penguina (koji je u Arkham War kontinuitetu bio gradonačelnik), koji se već pripremio za predstojeći rat tako što je digao u zrak sve pristupne mostove za Gotham.[75] Dok se gradonačelnik Cobblepot sastaje s Baneom, glavnim neprijateljem zlikovaca iz Arkhama, Scarecrow i Man-Bat pokušaju ukrasti zamrznute Talone iz Blackgatea;[76] nakon što upadnu u probleme, jer se Bane vratio prije nego su mogli dovršiti postao, Killer Croc ih spašava iz Blackgatea te odvodi Cranea u Wayne Tower, nakon čega mu ga predaje, jer Croc više nema koristi od njega.[77] Koristeći svoj toksin i uređaje za kontrolu uma Mad Hattera, Scareceow počinje buditi Talone koje je uspio preoteti Baneu te ih namjerava usmjeriti upravo na njega;[78] Bane je u međuvremenu navodno ubio Killer Croca te si je izradio modificirani Batsuit, proglasivši kako Batman živi. Taloni napadaju Banea, međutim Craneov plan propada i oni se ubrzo oslobode njegove kontrole i svi redom pristupe Baneu; Scarecrow, u međuvremenu, shvaća, boraveći u Arkhamu, kako mu je plan propao (nije znao zašto, samo je znao da je previše vremena prošlo) te kako to ne smije reći svojim saveznicima jer će to dovesti do njihova razjedinjenja i poraza. Crane je ranije uspio proizvesti male doze Baneovog Venoma te je odlučio dozirati svoje saveznike njima, vjerujući kako će njihovo novo stanje (bit će jednako snažni i nasilni kao Bane) biti dovoljno da poraze njihovog rivala.[79] Iako se čini da će Arkhamiti (Arkhamites) pobijediti, Bane se uspijeva oporaviti te na koncu svlada Cranea i ostale nakon što djelovanje Venoma kod njih počinje jenjavati; u međuvremenu je saznao kako je Crane došao so Venoma, što ga je dodatno razbijesnilo. Nakon bitke, Cobblepot i Bane sklapaju dogovor - Cobblepot "dobije" sve pacijente iz Arkhama osim jednog (Cranea), a Bane dobiva kontrolu nad gradom i mogućnost da muči Scarecrowa.[80] Bane je objesio Cranea za telefonski kabel, te je tako vidio između dvaju zgrada kao stvarno strašilo, sve dok se pravi Batman, koji nije bio mrtav kako se vjerovalo, nije vratio i oslobodio ga, nakon čega ga je predao policiji da ga odvedu u Arkham. Batman se ubrzo obračunao s Baneom i nakon naporne borbe ga porazio, čime je njegova vladavina nad Gothamom završena.[81]

Crane je imao znakovitu ulogu i u još jednom mini-serijalu u sklopu New 52 serijala, a to je Batman Eternal, te njegovom nastavku Batman & Robin Eternal. Potonji serijal bio je smješten na samom početku Craneove kriminalne karijere te otkriva da se ranije spomenuti trenutak pucanja Jonathana Cranea u New 52 kontinuitetu dogodio nedugo nakon što je Dick Grayson postao prvi Robin; u New 52 kontinuitetu, Scarecrow je bio prvi zlikovac s kojim se Dick Grayson suočio kao Batmanov pomoćnik.[82] U svom prvom incidentu, Scarecrow je izveo serijske napade toksinom straha, dok je Jonathan Crane kao psiholog pomagao policiji u potrazi za počiniteljem; kada su Batman i Robin shvatili da je cijela Craneova studijska grupa zahvaćena napadima, povezali su napade s Craneom, međutim ovaj im je uspio pobjeći prvi puta.[82][83] Njih su dvojica krenuli u potragu za njim te su završili u polju kukuruza, gdje je Scarecrow ostavio poruku, koja glasi: "I am fear" (sh. "Ja sam strah").[84] Batman je komentirao kako je Crane nekoć bio vrlo ugledan te da je uživao status najboljeg poznavatelja ljudskog uma u Gothamu, zbog čega je i preporučen policiji da im pomogne u istrazi napada toksinom straha.[84] Dok su istraživali polje, Batman je napao pravo strašilo misleći da je Crane, što je Scarecrow iskoristio i napao Robina i njega toksinom te pobjegao; Robin je tada imao prvi susret s destruktivnim djelovanjem toksina straha.[84] Kasnije se otkrije kako Crane prisilno surađuje sa zlikovcima Orphanom i Mother, koji su mu zaprijetili da će ga ubiti ukoliko ne bude kooperativan.[85] Istraga odvede Batmana do Mother, a nakon nekoliko tjedana se pojavi i Scarecrow, koji namami Batmana i Robina u svoje skrovište i otkrije Batmanu kako je prisilno radio s Mother. Ona vjeruje kako tragedije i traume imaju pozitivan učinak i jačaju osobe koje prolaze kroz njih, zbog čega je Craneu naredila da izradi novi toksin - toksin traume - koji bi mozak izložio istoj patnji kao u slučaju snažnog traumatskog iskustva.[86] Iako je Crane, plašeći se Orphana, gotovo završio toksin, pozvao je Batmana i ponudio mu Mother jer je njezin plan bio previše čak i za njega; naime, taj bi toksin potpuno umrtvio žrtvu i onemogućio joj da osjeća išta (uključujući i strah).[86] Mother bi tako dobila potpuno umrtvljene podanike koje bi mogla oblikovati u savršene pijune, međutim Scarecrowu u interesu nisu ljudi koji ništa osjećaju, jer on želi ljude izložiti učincima straha.[86] Uz to, Mother je od Cranea zatražila i psihološki profil Batmana.[86] Scarecrow nudi Batmanu suradnju u zamjenu da ga pošalje u Arkham, no Batman odbija i nameće vlastiti plan - Scarecrow od tog trenutka radi za njega te će dostaviti Mother njegov profil, ali će u profilu navesti točno ono što mu Batman kaže.[86] Iako Scarecrow govori da je to previše riskantno, Batman mu ne ostavlja mogućnost pregovora.[86] U Pragu, Scarecrow je Mother dostavio profil Batmana, baš onako kako mu je Vitez tame sugerirao; ovdje se otkriva da je Craneov prvi profil ikada bio upravo onaj Batmana, kog je izradio uvjeren kako se Vitez tame suočava sa strahovima zato što se boji straha samoga.[87] Ipak, zaključuje kako je njegov profil evoluirao tokom godina te kako se Batman danas najviše boji gubitka - gubitka Robina, gubitka Gothama - te kako se trenutno boji Mother, koja slavodobitno prihvati Craneov lažni profil, vjerujući kako je pročitala Batmana.[87] Nešto kasnije, Batman i Robin su uhvatili Scarecrowa u Kairu.[88] Dok se radnja konačno vraća u sadašnje vrijeme,[89] Crane se nalazi u saveznom zatvoru, odakle ga otima Red Hood. Batmanova obitelj treba njegovu pomoć pri izradi njegovog starog toksina traume, s obzirom da je on jedino sredstvo koje može anulirati efekt hipnotičkog signala što ga je Mother nedavno aktivirala kako bi kontrolirala svu djecu na svijetu. Iako nije presretan, Crane nema puno izbora te im pristaje pomoći.[90] Dok Crane radi na toksinu pod nadzorom Midnightera, Batmanova obitelj uništava prijemnike Motherinog signala i bori se protiv njezinih pijuna; iako mu je bilo potrebno neko vrijeme, Crane je pred sam kraj uspio dovršit toksin, koji je iskorišten kako bi se osujetio Motherin plan. U posljednjoj sceni, vidimo Cranea kako drži Scarecrowovu masku taman kada Midnighter obavještava Batmanovu obitelj da je toksin spreman.[91]

Njegova uloga u serijalu Batman Eternal bila je osjetno manja, a direktno se nadovezivala na drugu veliku priču iz New 52 kontinuiteta - "Endgame". Nakon događaja iz Arkham Wara, Scarecrow je završio u Arkhamu, ali su ga ubrzo oteli Mister Bygone i Joker's Daughter, koji su ga iskoristili kao izvor energije za oživljavanje Deacona Blackfirea točno ispod Arkhama. Iako su Batwing i Jim Corrigan spriječili ritual, Arkham je uništen; nakon što se oporavio od rituala, Scarecrow je iskoistio kaos i pobjegao.[92] Nešto kasnije, Scarecrow je bio među zlikovcima koji su dobili napredno oružje kako bi izmorili Batmana, međutim unatoč njegovom entuzijazmu, Batman i Batwing su ga lako porazili i vratili u novoizgrađeni Arkham Manor. Njegov ponovni boravak u Arkhamu također nije bio dugog vijeka jer je oslobođen kada se Joker vratio u Gotham nakon godinu dana izbivanja s konačnim planom za obračun s Batmanom. Svi zatvorenici iz Arkham Manora su oslobođeni i izloženi Jokerovom Venomu, koji ih je pretvarao u "džokerizirane" verzije njih samih. Scarecrow se nije transformirao, što je bila posljedica činjenice da su oni zatvorenici koji su ranije bili izloženi kemikalijama bili imuni na otrov. Shvativši da je Joker ovoga puta pretjerao, netransformirani zlikovci (Scarecrow, Killer Croc, Poison Ivy, Clayface, Mr. Freeze, Bane i, što je bila iznimka od pravila s kemikalijama, Penguin) su se ujedinili i ponudili Batmanu suradnju u borbi protiv poludjelog Jokera.[93] Dok se Batman pripremao i odradio posljednji okršaj sa Jokerom, Scarecrow i ostali zlikovci su pomogli Batmanovoj obitelji u borbama diljem Gothama.[94]

U događajima koji su uslijedili nakon Endgamea, Scarecrow je ponovo regrutiran od strane Sinestro Corpsa (vidi gore) tokom njihove borbe protiv Mongula. Scarecrow je sudjelovao u borbama zajedno s drugim novoregrutiranim članovima Sinestrovih trupa (među kojima su bili Deathstroke, Harley Quinn, Wonder Woman, Superman i drugi), a nakon pobjede mu je, na njegovo očajanje, ponovo oduzet prsten.[95]

DC Rebirth uredi

DC Comics je 2016. godine zaključio New 52 i pokrenuo novi veliki serijal, DC Rebirth, koji nije u potpunosti raskinuo s prethodnim kontinuitetom, ali je započeo nove priče za sve svoje likove. Prvo pojavljivanje, Scarecrow je imao već u stripu Batman #4 (listopad 2016.), mada samo u vidu flashback cameo nastupa. Kratko se pojavio i u stripu Justice League, gdje je bio dio skupine zlikovaca koja je napala Justice League dok su bili u domu Palmerovih, ali je nakon napada na Batmana relativno brzo svladan.[96] Njegova New 52 priča konkretno se nastavila u sklopu Green Lantern univerzuma, gdje inicijalno vidimo kako se Batman te Green Lanterni Simon Baz i Jessica Cruz bore protiv različitih ljudi koji žele ubiti Batmana; ljudi su očigledno pod hipnozom, a kada žrtvom postane i sam Alfred Pennyworth, koji želi ubiti Baza, otkrije se kako iza svega stoji Scarecrow, koji nekako koristi moć Yellow Lanterna da hipnotizira svoje žrtve.[97] Na samom početku sljedećeg izdanja, Scarecrow se po prvi puta konkretno predstavlja u sklopu Rebirth univerzuma; saznajemo kako je njegova profesija ostala istom, kao i činjenica da se najviše boji upravo Batmana. Uz to, saznajemo kako je njegova povijest s Prstenom straha (Yellow Power Ring) sačuvana te kako je u dva navrata bio dio Sinestro Corpsa; upravo je zahvaljujući prstenu izašao iz stanja u kojemu više nije mogao osjećati strah, kako je objašnjeno ranije. Međutim, ono što nismo znali jest da je Scarecrow u međuvremenu istraživao i analizirao Prsten te da je otkrio način kako iskoristiti njegovu moć, iako ga fizički nema.[98] Nakon kompleksnog istraživanja, Scarecrow je uspio izolirati moć Straha te ju je počeo koristiti kako bi napao Batmana, kao neformalni Yellow Lantern.[98] Nakon što smire Alfreda, Batman i Lanterni krenu u istragu te ubrzo dolaze do Scarecrowa, koji ih pomoću uređaja za generiranje straha inicijalno svlada.[98] Scarecrow je u pobjedničkom naletu, međutim kada Simon Baz iskoristi pištolj što ga je ranije uzeo Alfredu da uništi njegov uređaj, njegova energija nestane i on postaje lak "plijen" za Jessicu Cruz, koja ga ubrzo svlada.[98]

Nešto kasnije, Scarecrow se pridružio terorističkoj organizaciji The Many Arms of Death (sh. "Mnogo ruku smrti"), gdje je bio poznat pod nadimkom The Needle (sh. Igla). Crane je dobio priliku da eksperimentira na Batwoman (i još nekoliko "pokusnih kunića", među kojima je bio i Colony Prime), koju je izlagao opetovanoj psihičkoj torturi djelovanjem svojih toksina. Batwoman je prolazila kroz kaotične i zastrašujuće halucinacije i vizije, a na kraju je oslobođena kada su posebne jedinice došle po Primea.[99]

Scarecrow je na samom početku svoje kriminalne karijere sudjelovao i u tzv. "Ratu šala i zagonetki" (en. "War of Jokes and Riddles"), velikom sukobu između timova predvođenih Jokerom i Riddlerom za prevlast u Gothamu. Scarecrow je u tom nasilnom sukobu bio na strani Riddlera. Kada je Riddler krenuo u posljednji napad na Jokerovo sjedište, Batman je istovremeno uspio svladati i uhapsiti cijelu Riddlerovu vojsku, uključujući i Cranea.[100]

Scarecrow je prisutan i u priči "The Fall and the Fallen" te u nastavku "City of Bane", koji prati Baneov novi plan za svladavanje Batmana, ali i donosi povratak Thomasa Waynea u narativni kontinuitet.

Scarecrow se pojavljuje i u stripu Doomsday Clock, nastavku Watchmena koji donosi crossover s DC-jevim herojima, gdje ga se može vidjeti među zlikovcima koje je okupio Riddler kako bi raspravljali o teoriji o Supermanu.[101]

Moći i vještine uredi

Jonathan Crane je redovito prikazivan kao briljantni psiholog opsjednut fobijama. Izrazito je dobar poznavatelj ljudskog uma te zna razabrati način na koji slomiti otpor svojih protivnika. Uz to, izrazito je dobar profiler te je u nekoliko navrata čak i izrađivao različite profile za policiju,[82] zlikovce[86] pa čak i druge heroje.[49] Batmanovi protivnici su često koristili Craneovo poznavanje ljudskog uma u svojim planovima, dok je on sam nerijetko nudio svoje usluge drugima.

Crane je samo maskirani zlikovac i nema inherentnih supermoći, neovisno o tome jesu li one naslijeđene ili stečene. Njegovo glavno oružje je toksin straha, kog koristi kako bi izazvao nadljudski strah kod svojih protivnika i tako ih mučio. Iako se primarno bavio psihologijom straha, Scarecrow je također izniman poznavatelj kemije, jer se između ostalom bavio i neurokemijom mozga suočenog sa strahom. Koristeći to znanje, redovito je eksperimentirao i izrađivao različite varijante toksina, svaka od kojih je uglavnom bila intenzivnija i pogubnija od one prethodne. Toksin straha djeluje halucinogeno na svoje žrtve te im prikazuje iskrivljenu sliku realnosti, ili pak izaziva direktne halucinacije koje dovode do aktiviranja strahova. Učinak na žrtvu može biti doista kaotičan - od izloženosti nadljudskim patnjama pa sve do smrti; nerijetko je Scarecrow svoje žrtve puštao da naprosto umru od straha.[8][67] Njegov kostim strašila (posebice maska), djeluje zastrašujuće na njegove žrtve i dodatno pojačava utjecaj toksina. Uz toksin straha, Crane je znao eksperimentirati i s drugim vrstama toksina, tako da je u jednom trenutku pripremio tzv. "utopijski toksin" (koji je Batmanu stvorio lažnu iluziju "Gothopije"), dok je za Mother izrađivao i zastrašujući toksin traume, koji je imao razarajuć utjecaj na psihu žrtava.[86]

Što se tiče utjecaja toksina na samog Cranea, on u pravilu nije imun na njega, tako da u slučaju da Batman iskoristi njegovo oružje protiv njega - Scarecrow također pati od učinaka toksina. Međutim, s obzirom da je ovisan o strahu, Crane nerijetko eksperimentira na samome sebi tako da je u jednom trenutku postao potpuno imun na djelovanje svog vlastitog toksina i nije više mogao osjećati strah; ta je priča istražena u serijalu Blacket Night. Iako su se njegove osobne fobije razvijale tokom serijala, u trenutku potpune imunosti, Crane je tražio nove sukobe s Batmanom jer je samo on u njemu mogao izazvati strah. Svoju imunost, Crane je anulirao koristeći prsten Straha Yellow Lanterna. Isto tako, Crane je zbog dugogodišnje izloženosti kemikalijama razvio imunitet i na druge toksine, tako da je u jednom trenutku bio imun na devastirajući Jokerov Venom upravo zbog toga.[93]

U direktnom fizičkom sukobu, Crane je u pravilo vrlo slab protivnik (postoji nekoliki izuzetaka kada je namučio toksinom oslabljenog Batmana, ali to su iznimke); jedini direktni izuzetak od ovoga su Scarebeast i Schrocken, monstruozne mutacije Scarecrowa koje su se pojavile u nekim pričama Modernog doba, ali kasnije nisu zadržane.[50][53] Kako si u Scarebeast i Schrocken bili zapravo čudovišta, jasno je da su i u fizičkom sukobu bili izrazito opasni protivnici. Kako bi nadomjestio fizičku inferiornost, Scarecrow nerijetko koristi različita oružja. U inicijalnim pojavljivanjima (prije nego je predstavljen toksin straha), koristio je pištolj, dok je njegovo kasnije glavno oružje bila neka vrsta uređaja za izbacivanje toksina straha (tu je Crane bio jako kreativan s dizajniranjem), a nerijetko bi sa sobom nosio i kosu, s kojom bi pokušao ubiti ili dekapitirati žrtve.

Posebno oružje što ga je u nekoliko navrata imao je prsten Straha (Yellow Power Ring), što ga je dobio na korištenje od Sinestro Corpsa, inicijalno tokom serijala Blackest Night, a kasnije i tokom New 52 serijala. Scarecrow je u tim navratima privremeno postao Yellow Lantern, međutim oba puta mu je prsten oduzet, što ga je uvijek bacilo u očaj. Kasnije je, istina, uspio proučiti prsten te dizajnirati uređaj koji je koristio njegovu moć bez da je ovaj fizički bio prisutan, ali taj je uređaj uništio Simon Baz.[98]

Ostale verzije uredi

Kao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih Batmanovih protivnika, Scarecrow je često bio korišten u materijalima koji prikazuju priče izvan temeljnog DC-jevog narativnog kontinuiteta kontinuiteta. Većina njih odnosi se na DC-jeve Elseworlds priče, međutim Scarecrow se pojavljivao i u pričama s drugim stripovskim likovima, među kojima se posebno ističu oni Marvelovi.

Elseworlds priče uredi

Neke od Elseworlds priča u kojima se pojavio Scarecrow su:

  • Ženska verzija Scarecrowa, Jenna Clarke, poznata kao Scarecrone, pojavljuje se u crtanom romanu Batman: Dark Knight Dynasty Mikea Barra iz 1997. godine, u segmentu "Dark Present". Osim što u tom stripu mijenja Scarecrowa, ona mijenja i Two-Facea, a radi u službi zlikovca Vandala Savagea, koji je u ovom stripu poznat kao Valentin Sinclair. Njezina supermoć je da samim dodirom može ući u psihu svojih žrtava i inducirati da svoje najveće strahove vide u formi iluzija. Međutim, Scarecrone nije kostimirani alter ego Jenne Clarke (iako jest u kostimu), već njezina druga ličnost koju Valentin Sinclair "doziva" pomoću posebne formule o kojoj je Jenna ovisna; te dvije ličnosti su, zapravo, vrlo antagonistički nastrojene jedna prema drugoj. Kao dodatna poveznica s Two-Faceom, kada se Scarecrone pojavi, desna strana lica Jenne Clarke postaje puna ožiljaka, koji nestaju čim se temeljna ličnost vrati. Zajedno sa Sinclairom, Scarecrone je, kako se ispostavilo, bila odgovorna za smrt Bruceovih roditelja i Alfreda Pennywortha, što je tada tek oženjenog Brucea Waynea potaklo da, pozivajući se na portret svog pretka u viteškom oklopu koji podsjeća na Batsuit, izradi svoje odijelo i postane Batman. Wayne je pratio Sinclaira i Jennu u svemir, gdje se sukobio sa Sinclairom, ali je u konačnici poginuo, dok je Sinclair, koristeći svoje regenerativne sposobnosti, oživio. U ovoj priči, Bruce Wayne umire i ostavlja za sobom trudnu suprugu, a epilog sage dogodio se u segmentu "Dark Future".[102]
  • Naredne godine, Scarecrow se pojavio u posljednjem poglavlju Moenchove trilogije Batman & Dracula, Batman: Crimson Mist (1998.), gdje saznajemo kako je svoj kostim obložio prstima svojih žrtava; na samom početku, Crane ubija nasilnike koji su ga zlostavljali u školi, ali kada se vampir Batman probudi - krene na njega (i na druge gothamske kriminalce) te ga prekine taman kada je planirao ubiti novu žrtvu. Batman komentira kako je Crane veće čudovište od njega - dok on u vampirskom obliku nema izbora, on mora ubijati, Crane ima izbor te unatoč tomu svjesno ubija svoje žrtve. Scarecrow ga pokušava napasti toksinom, ali Batman ga ekspresno uništi, nakon čega mu odrubi glavu i odlazi po sljedeće žrtve.[103]
  • Scarecrow je imao i značajnu ulogu u maksi serijalu Justice Alexa Rossa, koji je u dvanaest izdanja izlazio od 2005. do 2007. godine. Scarecrow je u ovoj priči član skupine Legion of Doom,[104] a na samom početku ga se može vidjeti izvan kostima, kako u bolnici daje djevojčici u kolicima serum pomoću kojeg prohoda.[105] Nešto kasnije, može ga se vidjeti u kostimu pored Clayfacea, kako sluša govor Lexa Luthora u domu Black Canary i Green Arrowa.[106] Crane nedugo zatim napadne Canary sa svojim toksinom, dok Clayface kreće na Olivera Queena, ali napad propadne na Craneovoj strani nakon što Canary vidi kako joj je suprug ugrožen; Oliver Queen porazi Clayfacea napadom šokrom, a obojica zlikovaca bježe nakon što ih napadne Black Canary. Nešto kasnije, Scarecrow, Clayface i Parasite otimaju Jima Gordona, Batgirl i Supergirl.[107] Kada Justice League prvi puta napadne Hall of Doom, Scarecrow pomaže u borbama, samo da bi na kraju bio jedan od zlikovaca koji su uspjeli pobjeći.[108] Liga prati Scarecrowa do njegova grada, gdje ovaj pošalje civile na njih, znajući da im heroji neće nauditi. Njegov plan propadne kada prsten Johna Stewarta oslobodi građane Craneove kontrole, a nedugo zatim i Cranea Brainiacove kontrole; ipak, ispostavlja se kako Scarecrow nije pretjerano šokiran ovim saznanjem (da je bio pod Brainiacovom kontrolom), priznajući da bi to svejedno uradio.[109] Scarecrow tada izazove diverziju tako što pusti svoj toksin diljem grada i tako izazove potpuni kaos,[110] nakon čega bježi. Međutim, Scarecrowa susreće i gotovo ubija Joker, koji je od samog početka priče bio bijesan jer nije bio pozvan u Legion of Doom (članovi grupe su ga se previše bojali) pa je tražio osvetu. Craneov grad na koncu spasi Justice League.[111]
  • Scarecrow je imao kraća pojavljivanja i u alternativnom vremenskom kontinuitetu stripa Flashpoint te u svijetu stripa Batman: Earth One. U prvom slučaju, Scarecrow je samo jedan od mnogih zlikovaca što ih naizgled ubija Batman, koji je u ovom kontinuitetu Thomas Wayne, iako se kasnije ispostavlja da je preživio;[112] u potonjem univerzumu, Crane se ne pojavljuje osobno, ali je spomenut kao voditelj Craneovog instituta za kriminalno neubrojive. Jedan od njegovih pacijenata, Ray Salinger, znan i kao "Birthday Boy", uspio je pobjeći u ovoj narativi, što je korumpirani gradonačelnik Cobblepot iskoristio u svoju korist.[113]
  • U trećem serijalu stripa Batman Beyond, koji je započeo izlaziti 2010. godine, Scarecrow se osobno ne pojavljuje, ali je otkriveno kako je u jednom trenutku odustao od kriminalne karijere te je ostatak svog života, do smrti, posvetio ispisivanju eksperimenata. Nešto kasnije, u sklopu New 52 serijala, Batman Beyond univerzum je dobio vlastitog Scarecrowa u liku Adalyn Stern, djevojke koja je kao djevojčica doživjela traumu jer je svjedočila kako Batman prebija njezina oca, opasnog lokalnog kriminalca. Nakon tog incidenta poslana je u institucionalnu skrb, gdje je postala štićenica jednog od učenika Jonathana Cranea, koji je na njoj koristio tehnologiju svog mentora; to je za posljedicu imalo jačanje njezina straha prema Batmanu. Kada je odrasla, postale je suvoditeljica Jacka Rydera na programu News 52. Kako bi se osvetila Batmanu, Adalyn je koristila kocke s umjetnom inteligencijom koje su bile u svakom domu kako bi isprala mozak populaciji i uvjerila ih da je Batman čudovišni demon koji treba biti ubijen. Na koncu je poražena zahvaljujući kombiniranom naporu starog (Bruce Wayne) i novog Batmana (Terry McGinnis) te Jacka Rydera. Nakon poraza, odvedena je u Arkham Asylum, nakon što je tvrdila da je Scarecrow i nitko drugi.[114] Ova narativna linija događa se nakon priče "Future's End".
  • U stripu Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles, koji je bio suradnja između DC-ja i izdavača IDW Publishing, Scarecrow se pojavljuje kao mutirana vrana; Crane je bio jedan od brojnih zlikovaca iz Arkhama što su ih Shredder i njegov Foot Clan mutirali kako bi se borili s Batmanom i Robinom. Oni su mutirani na isti način kao i Shredderovi pomoćnici Bebop i Rocksteady. Batman je zarobljen, ali je Robin uspio pobjeći u borbi s mutiranim zlikovcima. Ubrzo dolaze Nindža kornjače sa svojim učiteljem Splinterom i pomažu u borbi - Splinter porazi mutirane zlikovce i oslobodi Batmana, koji se onda obračuna sa Shredderom, dok se Kornjače bore s Ra's al-Ghulom. U kasnijem dijelu priče, Gordon informira Batmana kako su znanstvenici uspjeli anulirati mutaciju te da se svi zlikovci nalaze pod kontrolom agencije A.R.G.U.S.[115]
  • Iako se nije pojavio u originalnoj seriji, Scarecrow je inkorporiran u njezin univerzum u serijalu Batman '66, koji je nastao prema istoimenoj seriji iz 1966. godine.[116] U ovoj inkarnaciji, Scarecrow je imao prikladno ime Jitters Holler te je bio usvojeno dijete koje je odraslo u malenom gradu u Applachiji, nakon što su ga roditelji napustili. U djetinjstvu ga je maltretirao usvojeni brat, Zeke, koji ga je konstantno plašio strašilom. Nakon što je otišao na fakultet, Holler je odlučio realizirati svoju osvetu u Gothamu, gdje je postao Scarecrow. Dok je maskiran pljačkao banku, pojavili su se Batman i Robin, ali ih je Scarecrow onesposobio svojim toksinom straha; dok su se oni suočavali sa svojim najvećim strahovima, Scarecrow je pobjegao. Nakon što se oporave, Dynamic Duo prati tragove koji ih odvode do Hollera; Batman i Robin uspiju svladati Scarecrowa tako što ga izlože djelovanju njegovog vlastitog toksina.[117]
  • Scarecrow je imao i manju ulogu u stripu Batman: White Knight, koji je izlazio od 2017. do 2018. godine. U ovoj priči, Crane je jedan od mnogih Batmanovih protvnika koje Jack Napier (zapravo Joker kojegaje Batman silom predozirao tabletama koje su ga privremeno izliječile od ludila) prevarom nagovori da popiju piće u kojima su se nalazile čestice Clayfaceovog tijela. Cilj ove varke bio je da ih Napier, koristeći Mad Hatterovu tehnologiju, kontrolira na isti način na koji Clayface može upravljati dijelovima svog tijela koji su odvojeni od njega. Scarecrow i ostali zlikovci su tada iskorišteni da napadnu biblioteku koju je Napier osobno dao graditi u jednom od siromašnih dijelova grada. Nešto kasnije u priči, uređaj za kontrolu ukrade Neo-Joker (zapravo druga Harley Quinn, koja je vjerovala da je Napier samo bijedna abnormalnost, dok je Joker istinska, prelijepa ličnost), nadajući se da će tako natjerati Napiera da konačno oslobodi lik Jokera.[118]

Crossoveri s Marvelom uredi

Scarecrow je imao dva značajna pojavljivanja u crossover pričama između DC-ja i Marvela. Godine 1996., DC-jev Scarecrow je u stripu DC vs. Marvel sklopio privremeno savezništvo sa svojim Marvelovim imenjakom kako bi oteli Lois Lane, međutim vrlo brzo ih je svladao i porazio Ben Reilly.[119] Tri godine kasnije, Scarecrow je u stripu Batman/Daredevil: King of New York pokušao iskoristiti Kingpinovo kriminalno carstvo kako bi raspršio toksin straha diljem Gothama, ali je zaustavljen nakon što ga je svladao Daredevil, znan i kao "Čovjek koji ne osjeća strah", koji je bio imun na njegov toksin.[120]

Psihološki profil uredi

Za razliku od dobrog dijela Batmanovih zlikovaca, Scarecrow je spada u onu skupinu čiji je profil relativno jednostavno izraditi zato što se sukus njegova lika - patološka opsjednutost fobijama i strahom - nije mijenjao tokom godina. Istina, autori su različito interpretirali pozadinu njegove patologije i njezine uzroke, ali kako god bi Craneova priča započinjala, uvijek je završavala na fobijama i strahu. Kod izrade njegova profila, sukus analize temeljit će se na pozadini i uzrocima, dok će analiza same patološke opsesije biti nešto kraća jer je već razrađena kroz raniji tekst, ali i zato što je sama po sebi prilično direktna i transparentna.

 
Ključna scena u kojoj profesor Crane koristi pištolj na nastavi (ovdje iz njegova prvog pojavljivanja u stripu World's Finest Comics #3) dugo je godina bila temelj njegove geneze, odnosno korištena je kao glavni okidač za transformaciju Jonathana Cranea u Scarecrowa. Suvremene verzije ponešto su odstupile od ove priče, ali zadržale su element da je Crane dobio otkaz na fakultetu jer je koristio nedopuštene metode u svom radu sa studentima.

Neovisno o tome govorimo li o inicijalnim ili suvremenim genezama Scarecrowa, frustracija je element koji je uvijek prisutan u njegovoj genezi. Iako su moderne geneze ulazile dublje u njegovu priču, frustracija koja dovodi do osvete ostala je konstanta. Crane je u svakoj od inkarnacija radio kao sveučilišni profesor psihologije, čija su uža specijalnost bile fobije.[4][8][67] Međutim, njegovi nazori o strahu bili su, u najmanju ruku, nekonvencionalni, što se odrazilo i na njegove nastavne metode. U ranijim verzijama, Crane je dobio otkaz sa sveučilišta nakon što je usred nastave koristio pištolj (detalji priče su varirali, ali sukus je ostao isti),[4][8][26] dok je u sklopu New 52 serijala kao razlog otkaza naveden nehuman postupak prema jednoj od studentica.[67] Unatoč činjenici da je imao briljantan akademski um, Crane je uklonjen iz akademske zajednice, koja nije mogla, a ni smjela prihvatiti njegove metode. To je bio prvi i uglavnom temeljni izvor njegove frustriranosti, s obzirom da je u nekoliko varijanti priče Crane, kada je postao Scarecrow, svoj osvetnički pohod započeo upravo sa svojim bivšim kolegama ili studentima svog bivšeg sveučilišta.[8][26][35][44] Međutim, osim činjenice da zajednica nije prihvaćaka njegove metode, ona nije prihvaćala ni njega. Naime, Crane nikada nije bio popularan među svojim kolegama, koji su nerijetko ismijavali zbog njegova izgleda; u najranijim inkarnacijama, kolege su ga čak nazivale "Strašilom", što je iskorišteno kao inspiracija za njegov kriminalni alter ego.[4] U New 52 serijalu, priči o njegovim frustracijama dodan je i posebni okidač koji je Cranea pretvorio u Scarecrowa, a koji nije bio prisutan u ranijim verzijama njegove priče. Naime, u ovoj je priči Crane relativno dobro podnio gubitak posla na sveučilištu te se posvetio privatnoj praksi, sve dok nije dobio pacijenta koji je rekao da samo budala može misliti da suočavanje sa strahovima može biti od pomoći; kako je to bila uvreda za njegove radikalne poglede na koncept straha, ionako frustrirani Crane je konačno puknuo te je usred vlastite ordinacije zaklao tog pacijenta, koji ga je svojom izjavom nesvjesno uvrijedio, što je bio konačni čin koji je Jonathana Cranea pretvorio u Scarecrowa.[67]

Međutim, osim klasično prisutne frustracije koja u Craneu budi želju za osvetom, a posljedica čega je Scarecrow, esencijalan dio njegove priče, a posebice onih modernih inkarnacija, zapravo je trauma koju je Crane nosio sa sobom. Iako je u gotovo svim ranijim i novijim genezama Crane prikazan kao društveni marginalac koji je bio izvrgnut ruglu i odbacivanju od strane vršnjaka,[8][35][44][67] novije verzije geneze afirmirale su drugi oblik traume koji je potaknuo promjenu i nastanak Scarecrowa, a to je bilo teško psihološko zlostavljanje u sklopu obitelji. U Jonesovoj priči Year One: Batman/Scarecrow, zlostavljač je bila prabaka,[8] dok je u New 52 serijalu to bio njegov otac.[67] Iako koriste isti koncept, ove dvije priče znatno se razlikuju po svom sadržaju, ali ne i po posljedicama i intenzitetu. U prvoj inkarnaciji, Scarecrow je bio neželjeno, vanbračno dijete u obitelji u kojima su preostale samo tri generacije žena (prabaka, baka i majka malog Jonathana); njegova je baka sugerirala da se ubije, ali ga je prabaka ipak odlučila zadržati i izložiti svojim rigoroznim odgojnim mjerama, koje su bile posljedica njezine religijske manije i njezina sadizma.[8] Osim što je bio izložen teškom fizičkom radu na obiteljskom imanju, Jonathan je redovito bio izložen prabakinim uvredama i omalovažavanjima, što zbog svog porijekla, što zbog svog spola;[8] iako je bio svjestan svog položaja, u smislu da nije bio izmanipuliran da vjeruje da je on sam kriv za svoju sudbinu (što je njegova prabaka željela), Jonathan se bojao i nije se drznuo suprostaviti obiteljskom matrijarhu.[8] Povremeno bi krišom istraživao neke stvari, kao metode njegove bake ili bi čitao "zabranjene knjige" (konkretno, Joyceovog Ulyssesa), međutim bi bio teško kažnjen ukoliko bi bio otkriven. Primjer te kazne bilo je izlaganje Jonathana dresiranim vranama, koje su ga napadale tokom cijele noću u napuštenom obiteljskom aviariju.[8] Kasnije je Jonathan otkrio bihevioralno-kemijsko uvjetovanje pomoću kojega je njegova prabaka kontrolirala vrane te je identičnu tehniku koristio kako bi se osvetio, prvo njoj, a onda i svojoj baki.[8] Količina trauma i zlostavljanja kojima je Crane bio izložen tokom djetinjstva neupitno su morale uništiti njegovu psihu do te mjere da je postao žrtva vlastitoga straha, a kada je otkrio oružuje svoje osvete, taj isti strah kojim je on doveden do granice izdržljivosti, postao je Scarecrow i krenuo po osvetu.[8] Iako neupitno istraumatiziran, Scarecrow je u ovoj inkarnaciji primarno bio fokusiran na osvetu, odnosno nije bio toliko psihotičan kao u drugoj varijanti, o kojoj će više riječi biti uskoro. Njegove su metode bile prilično brutalne i pokazivale su uvrnutost njegove psihe, ali njegov um nije bio psihotičan ni kaotičan; on je vrlo pedantno planirao svoju osvetu i vrlo se pribrano suočavao sa svojim žrtvama, želeći ih poraziti strahom i kontrolom koju ima nad njima, a ne bezumnim kaosom što će ga kasnije izazivati.[8]

 
Iako je serijal New 52 uvelike produbio Craneovu genezu i pretvorio ga u teško istraumatiziranog zlikovca koji ima psihotičnu opsesiju strahom (ta količina morbidnosti vidljiva je u posljednjem panelu na ovoj slici), zanimljivo je kako je upravo ova verzija donekle humanizirala Scarecrowa i pokazala kako je sposoban osjećati i suosjećati; briga koju je oteta djevojčica pokazala prema njemu dirnula ga je (kao na slici), mada se on borio protiv tih osjećaja, samo da bi na kraju ipak riskirao vlastiti život da bi ju spasio.

New 52 je iskoristio priču o traumatičnom djetinjstvu, ali ovoga puta je u ulozi zlostavljača bio Craneov otac, a ne prabaka. U ovoj verziji, Crane je vrlo rano ostao bez majke te je živio sam s ocem, znanstvenikom, koji je također bio opsjednut fenomenom straha. Dr. Crane je koristio svog sina kako bi eksperimentalno promatrao neurokemiju straha, izlažući sina nehumanim uvjetima koje su ga dovodile do ruba psihičke stabilnosti.[67] Dr. Crane bi sina spajao na različite detektore, a onda bi ga gurnuo u rupu ispod njihove kuće, zatvorio ga i pratio njegove reakcije i slušao, hladno i nezainteresirano, njegove molbe da ga pusti; naime, rupa je zapravo bila prostorija ispunjena različitim kostimima i lutkama čudovišta, duhova, demona i sličnih stvorenja, koje su tako malog dječaka prestravljivale.[67] Sa svakim novim eksperimentom, psiha Jonathana Cranea je sve više propadala, što se vidjelo i po njegovim reakcijama na oslobađanje, poput one kada je istrčao iz kuće i sam vrištao u polju.[67] Dr. Crane je uz sve to i manipulirao svojim sinom, koristeći činjenicu da je njegova majka umrla, uvjeravajući ga nježno, očinski da je to što rade u svrhu znanosti, međutim kao pravi zlostavljač mu je potpuno oduzimao mogućnost izbora, postajući nasilan i grub pri samoj pomisli da bi Jonathan mogao imati izbor usprotiviti mu se.[67] Eksperimenti su kulminirali kada je dr. Crane umro usred jednog od njih, ostavivši sina da danima boravi, potpuno izbezumljem, u podrumu dok ga nije oslobodila policija.[67] Osim što su ovi eksperimenti potpuno uništili psihu Jonathana Cranea, razvili su kod njega patološku opsesiju fenomenom straha, čime je on, zapravo, "naslijedio" tu opsesiju od svoga oca i to je, dakako, oblikovalo njegovu kasniju profesionalnu, ali i kriminalnu karijeru.[67] Međutim, dok je Scarecrow iz ranije traumom inspirirane geneze bio pribran, ovaj Scarecrow je imao znatno teže posljedice od zlostavljanja kojemu je bio izložen. Na samom početku ove narative, on si zašiva usnice i dobar dio priče hoda rakrvavljenih usana, a sve kako bi bio što uvjerljiviji Scarecrow, odnosno što uvjerljivije strašilo.[67] U ovoj je verziji on mnogo više psihotičan, a kontrola koju ima nad vlastitom patološkom opsesijom je manja; iako zadržava svoju genijalnost, Scarecrow je evidentan manijak, on je preuzeo očevu sklonost ka morbidnom eksperimentiranju, ali je očev psihološki sadizam uzdigao na novu razinu, što vidimo u njegovom odnosu prema djeci koju otima (njegov cilj je toliko ih istraumatizirati da postanu katatonične), ali i prema Batmanu, kojeg izlaže ne samo fizičkoj, nego i gotovo neizdrživoj psihičkoj torturi.[67] Konture sadističkog poremećaja ličnosti su prilično evidentne u ovoj inkarnaciji, koje su dodatno pojačane njegovom patološkom opsjednutošću strahom.[67] Crane, naime, uživa u patnjama svojih žrtava, iako u njima ne participira direktno (on ih samo izloži toksinu, sve ostalo je u njihovim glavama), ali iz činjenice da može promatrati njihovo mučenje i reakcije na strah izvlači enormno zadovoljstvo, što je najočitije u njegovom mučenju Batmana, ali ranije i u mučenju Jima Gordona.[67] Za razliku od svoga oca, Scarecrowova opsjednutost strahom imala je i megalomanske tendencije - dr. Crane je imao morbidan, ali primarno znanstveni interes, dok je Scarecrow želio svojim toksinom potpuno pokoriti Gotham i sve ljude gurnuti u mentalni kaos što ga je on sam proživljavao.[67] No, osim kaosa, ova verzija je otkrila još jednu, vrlo neočekivanu stranu Craneova lika, a to je postojanje empatije, čiji korijeni leže u usamljenosti koju osjeća. Slično kao što je bilo i s Mad Hatterom u New 52 serijalu, Scarecrow je donekle humaniziran u novijim interpretacijama te je dodatno naglašena, iako nipošto toliko da bi djelovala apologetski, tragičnost njegove priče u odnosu na težinu njegove patologije. Ovaj neočekivani obrat vidljiv je tokom njegove komunikacije s drugom otetom djevojčicom, koja mu je u razgovoru pokušala pristupiti, koja ga je pokušala utješiti i objasniti mu da zna da se osjeća usamljeno i da će ona biti tu za njega, što je u Craneu izazvalo suosjećanje i popuštanje.[67] Inicijalno kratkotrajno, Crane je kasnije imao velike interne konflikte oko držanja te djevojčice te ju je na koncu, kada je njegovo skrovište bilo pred eksplozijom, odlučio spasiti, čak žrtvujući sebe u procesu, što je bilo atipično za njega.[67] Na kraju, kada je shvatio da ga je upravo ona izdala i otkrila policiji njegovu lokaciju, samo je rezignirano pao kada je Batman upao u kuću te se predao bez ikakve borbe.[67] Sukus New 52 verzije Scarecrowa leži u njegovoj maničnoj opsesiji strahom - on je inteligentan, on je sposoban planirati, ali njegov je um kaotičan i bizaran, s puno manje kontrole nego ranije - koja je dodatno potencirana sadističkim užitkom što ga proživljava mučeći svoje žrtve. Međutim, unatoč činjenici da je njegova patologija potencirana, upravo je ovaj moderni Scarecrow prikazan s neočekivanom empatijom, odnosno kao, djelomično, tragična žrtva vlastite usamljenosti i iživljavanja vlastitog oca; moderni Jonathan Crane neupitno je žrtva i razrada njegovog lika je takva da bi i najstabilniji um u tako ranoj dobi krahirao pod takvim mučenjem, međutim važno je naglasiti kako autori unatoč ovom elementu nikada nisu htjeli napisati neku apologiju njegova lika, već su htjeli ilustrirati tragični splet okolnosti koji je Cranea doveo do kriminalne karijere, ali koja je u tom kontekstu i dalje njegov izbor, a ne neizbježna posljedica, moguće još i teža upravo zbog činjenice da je sposoban osjećati empatiju, da je sposoban biti dobar, ali to naprosto - ne čini.

Na samom kraju, treba se osvrnuti i na Craneov odnos prema strahu, odnosno reći nešto o toj njegovoj patološkoj opsesiji. Činjenica je, naime, da je strah glavno oružje Jonathana Cranea. Koristeći svoje poznavanje psihologije i kemije, on izrađuje različite kemikalije koje naziva toksinom straha, a koje kod njegovih žrtava izazivaju halucinogene epizode u kojima se ovi suočavaju s vlastitim strahovima. Nekad je posljedica tih epizoda samo mučenje,[67] dok su u određenim slučajevima one toliko snažne da izazivaju smrt, poput slučaja beskućnika iz narative "Cycle of Violence",[67] ali i profesora Pigeona iz stripa Year One.[8] Međutim, dok je Crane vrlo vješt u izazivanju straha kod drugih, on sam ima specifičan odnos prema toj emociji. S jedne strane, uvjetovanje kojemu je bio izložen u djetinjstvu kod njega je pobudilo priličnu imunost na strah i faktore koji ga izazivaju, tako da ne postoji velik broj stvari koje Craneu mogu pobuditi strah. Strip Year One sugerirao je kako se Crane patološki bojao šišmiša,[8] dok je u narativi "Cycle of Violence" otkriveno kako mu je najveći strah prostorija u kojoj ga je otac mučio.[67] Međutim, ove teze nisu općeprihvaćene i u određenom broju priča, Scarecrow naglašava kako je njegov jedini stvarni strah - Batman. Ovo je posebno potencirano u serijalu Blackest Night,[59] gdje je čak otkriveno da je Scarecrow zbog prevelike izloženosti vlastitom toksinu postao potpuno imun na strah, osim kada je u pitanju Batmana; upravo zato, on potencira sukobe s Vitezom tame jer samo na taj način može iskusiti istinsko zadovoljstvo (ovo je sve promijenjeno kada dođe u doticaj sa Žutim prstenom Straha, ali to je bila samo privremena epizoda). U ovim je pričama sugerirano kako Scarecrow izvlači zadovoljstvo iz straha, kako je ono za njega emotivni katalizator, ali i izvor uzbuđenja te da taj adrenalinski nalet zapravo predstavlja sukus njegove ličnosti. No, neovisno o tome, strah doista igra centralnu ulogu u Craneovom liku te on u nekoliko priča gleda na strah kao na oblik oslobođenja, kao na oblik evolucije te ga ne koristi samo kao sredstvo mučenja, već kao sredstvo za napredak.[86] Zanimljivo je kako ga je njegova prevelika izloženost toksinu straha učinila imunim na djelovanje nekih drugih toksina, poput Jokerovog Venoma.[93]

Scarecrow s pravom uživa ugled jednog od najopasnijih Batmanovih protivnika. Iako je na samom početku bio specifičan po svom kostimu, razvoj njegovog lika kroz desetljeća pokazao je razvoj jedne vrlo teške i morbidne priče o opsesiji strahom, koja je danas temeljno obilježje Craneovog lika. Iako su ranije verzije njegove geneze relativno slabo išle u dubinu njegove opsjednutosti strahom, većina novih verzija prihvatila je koncept trauma iz djetinjstva koje su kod Jonathana Cranea razvile tu patološku opsesiju strahom. Kao i mnogi Batmanovi protivnici, Scarecrow je u novijim pričama postao sve opasniji i sve morbidniji, što je trend vidljiv i kod njemu dosta sličnog Mad Hattera, ali i drugih zlikovaca poput Mr. Freezea, Jokera ili Riddlera. Sve u svemu, Scarecrow ostaje jedan od najvažnijih i najopasnijih Batmanovih protivnika, čija je priča uvelike posljedica tragičnog spleta okolnosti, ali koji je unatoč toj tragičnoj pozadini zlikovac vlastitim izborom.

Medijske adaptacije uredi

Kao i većina Batmanovih zlikovaca, Scarecrow se, osim u stripovima, pojavljivao i u različitim deriviranim materijalima, uključujući televizijske serije (igrane i animirane), igrane i animirane filmove te video igre. Svoj debi na televiziji imao je 1968. godine u animiranoj seriji The Batman/Superman Hour, dok se na filmu prvi puta pojavio 2005. godine u filmu Batman Begins. Prvi igrani televizijski nastup imao je u seriji Gotham, dok je u hvaljenom serijalu video igara, Batman: Arkham, imao jednu od centralnih uloga.

Televizija uredi

Scarecrow se u deriviranim materijalima prvi puta pojavio u sklopu animirane serije The Batman/Superman Hour, koja se emitirala od 1968. do 1969. godine. Pojavio se u epizodi "The Great Scarecrow Scare", emitiranoj u studenom 1968. godine, a glas mu je posudio Ted Knight. Scarecrow u ovoj seriji nije koristio svoj toksin straha, ali je koristio posebni toksin koji bi izazivao nesvjesticu, a čuvao ga je u posebno dizajniarnim jajima. U sklopu napada na Batmana i Robina, Scarecrow je ukrao sliku i oteo Batgirl, ali su njegovi planovi na koncu osujećeni. Deset godina kasnije, Don Messick je posudio glas Scarecrowu u animiranoj seriji Challenge of the Super Friends; ovdje je Scarecrow član skupine Legion of Doom, koju predvodi Lex Luthor, a osim kontrole nad jatom vranā, čini se da nema nikakvih drugih sposobnosti. U epizodi "Trial of the Super Friends", Scarecrow je oteo remenje Batmana i Robina te je kasnije sudjelovao na kvazisudu koji je sudio superherojima. Andre Stojka posudio je glas Scarecrowu u animiranoj seriji The Super Powers Team: Galactic Guardians, u epizodu "The Fear", emitiranoj u rujnu 1985. godine. U toj epizodi, Scarecrow je oteo Robina i Wonder Woman nakon što je njih, ali i Batmana, izložio svojim odašiljačima straha; Batman je tada morao proživjeti traumu ubojstva svojih roditelja, što je bio prvi animirani prikaz njegove geneze u historiji. Istovremeno dok je Scarecrow djelovao kao kriminalac, profesor Jonathan Crane je radio kao savjetnik za GCPD i načelnika Gordona u pronalasku Scarecrowa; u tom trenutku, nitko nije znao da su Crane i Scarecrow iste osobe. Koristeći svoje detektivske sposobnosti, Batman je uspio povezati Cranea i Scarecrowa te se kasnije sukobio s potonjim u kukuruzištu. Nakon što ga je svladao, Vitez tame je uspješno oslobodio Robina i Wonder Woman.

 
Prikaz promjena dizajna Scarecrowa kroz tri glavne serije iz DCAU-ja. Lijevo se nalazi njegov inicijalni dizajn iz epizode "Nothing to Fear" (TAS), koji je bio toliko mrzak producentu Bruceu Timmu da je Scarecrow jedini lik iz cijelog serijala koji je dobio redizajn u sklopu iste sezone i to odmah nakon jedne epizode.[121] Od epizode "Fear of Victory" pa do kraja TAS-a, Scarecrow je izgledao kao u sredini, dok je za serijal The New Batman Adventures dobio mračniji i drastični redizajn (desno), kao i većina zlikovaca koji su se pojavili u ovoj seriji.

Veliku ulogu Scarecrow je imao u kultnoj animiranoj seriji Batman: The Animated Series, gdje mu je glas posudio Henry Polic II. Polic II je Craneu dao britanski naglasak, a u inicijalnoj je interpretaciji koristio dublji glas, kog je povisio u kasnijim pojavljivanjima. Svoj debi, Scarecrow je imao 15. rujna 1992. godine u epizodi "Nothing to Fear", koju je režirao Boyd Kirkland. Na samom početku epizode, Scarecrow sa svojim suradnicima napada Univerzitet u Gothamu, koristeći svoj toksin straha. Scarecrow je u tom trenutku novi zlikovac u Gothamu i Batman, prilikom njihova prvog susreta, ne zna tko je on, ali uspije otrgnuti dio njegova kostima; dok Scarecrow bježi, Batman se suočava s posljedicama njegova toksina te vidi oca koji mu govori da ga je razočarao i da je ukaljao obiteljsko prezime. Nešto kasnije, Scarecrow otkriva svoj pravi identitet - onaj psihologa Jonathana Cranea - te objašnjava kako je još kao dječak bio fasciniran strahom i da je plašio svoje prijatelje i poznanike; nakon fakulteta, postao je profesor psihologije na Univerzitetu, ali je dobio otkaz nakon što je počeo izvoditi eksperimente na ljudima kako bi istraživao učinke straha. Nakon što mu je vijeće uručilo otkaz, Crane je odlučio postati Scarecrow i osvetiti se svojoj bivšoj instituciji. U međuvremenu, Batman istražuje otrgnuti dio kostima te se još uvijek suočava s posljedicama djelovanja toksina straha, vjerujući kako je veliko razočarenje; nakon što sve prizna Alfredu, ovaj ga smiri i uvjeri kako bi njegov otac zasigurno bio ponosan na njega. Scarecrow ubrzo napada donacijsku večeru za Univerzitet koja se održava u gradskom muzeju te sve prisutne izlaže utjecaju svog toksina, što izazove potpuni kaos. Od dr. Longa, koji je bio predsjednik vijeća koje je Craneu uručilo otkaz, uzima prikupljene donacije te ga otima, govoreći kako je njegova tortura tek počela. Dok pokušava pobjeći, u muzeju se pojavljuje Batman, ali ga ubrzo napadaju uzvanici večere pod utjecajem toksina, vjerujući kako je on divovski šišmiš; Crane koristi priliku kako bi pobjegao, ali Batman, nakon što se riješi svojih napadača, kreće za njim. Scarecrow bježi u velikom cepelinu, uvjeren kako je Batman mrtav, međutim šokira se kada njegov pomoćnik, Anthony, vidi Batmana kako se penje na vrh letjelice te pošalje ovoga da svlada Viteza tame. U njihovoj borbi na vrhu cepelina ovaj se ošteti i zabije u zgradu, prilikom čega Batman doživi posljednju halucinaciju te se uspije trajno riješiti utjecaja toksina. Batman se vraća u kabinu letjelice, gdje pokuša svladati Cranea, ali ovaj uspije privremeno pobjeći u improviziranoj letjelici, dok cepelin polako pada prema tlu. Nakon što spasi dr. Longa iz cepelina, Batman saznaje kako je Batcomputer dovršio analizu Scarecrowovog kostima te uspije povezati sve podatke s osobom Jonathana Cranea, bivšeg profesora Univerziteta specijaliziranog za fobije, te shvati da je otkrio pravi identitet svog protivnika. Bijesan što mu je plan propao, Scarecrow skida masku u svom skrovištu, ali ubrzo shvati kako mu curi toksin straha. Dok se Crane suočava sa svojim najvećim strahom - onim od šišmiša - Batman nastavlja izvršavati svoj plan te iskoristi kaotično stanje svog protivnika da ga svlada i dostavi u zgradu gothamske policije.[122]

Scarecerow u seriji
Batman: The Animated Series
Jonathan Crane bez kostima (gore, lijevo) i inicijalni dizajn Scarecrowa (gore, desno) iz epizode "Nothing to Fear", u kojoj je otkrivena Scarecrowova geneza, koja nije pretjerano derivirala od izvornih stripovskih geneza. Dizajn je producentima bio toliko omražen i neoriginalan, da je već za sljedeće pojavljivanje, epizodu "Fear of Victory", promijenjen (dolje) kako bi bio donekle strašniji.

Svoje sljedeće pojavljivanje imao je u epizodi "Fear of Victory", koju je režirao Dick Sebast, a u kojoj je otkriveno kako je u epilogu svog prethodnog odveden u Azilij Arkham, odakle je pobjegao i krenuo napadati vrhunske sportaše u Gothamu; Scarecrow bi im, prerušen, ostavio razglednicu potpore, a koja je bila posuta toksinom straha (u obliku praha), nakon čega bi ovi, usred meča ili utakmice, dobili napadaje straha i podbacili. Crane bi se, istovremeno, kladio protiv njih te je tako dobivao enormne svote novca. Nakon što je iste simptome počeo pokazivati i Robin (čiji je stvarni alter ego, Dick Grayson, bio cimer s jednim od napadnutih sportaša pa je tako došao u doticaj s prahom), Batman je povezao činjenice i otišao u Arkham, gdje je ustanovio da je Scarecrow pobjegao u dogovoru s jednim od čuvara. U međuvremenu, Crane je pokupio još jedan visoki dobitak, nakon čega je sumnjičavi kladioničar poslao svog utjerivača da sazna više informacija o njemu; kada ga je sustigao, Crane mu je otkrio da je namještao rezultate te mu je dao razglednicu s prahom, nakon čega je otkrio svoj pravi identitet. Ova epizoda donijela je promjenu Scarecrowova kostima u odnosu na prvo pojavljivanje, tako da mu je maska sada izgledala osjetno jezivije, ali je ostatak kostima zadržan; ovaj dizajn zadržan je za ostala pojavljivanja u ovoj seriji. Batman i Robin prate Scarecrowa na novu utakmicu američkog nogometa, u sklopu koje ponovo pokušava prestraviti glavnog igrača, ali njegov plan osujeti Robin, koji zamijeni kacigu koju je Crane posuo toksinom (naime, Crane je shvatio da je u opasnosti pa je promijenio modus operandi). Nakon što ga Batman pronađe, Scarecrow zaprijeti da će u publiku baciti epruvetu s prahom te tako baciti cijelu publiku u kaos, na što se Batman povlači. Scarecrow ipak baci epruvedu, ali ona padne na dio konstrukcije, što Batman iskoristi da ju pokupi; dolazi do kraćeg sukoba prilikom kojega epruveta padne, ali ju uspije uhvatiti Robin. Batman tada lako svlada Scarecrowa i vraća ga natrag u Arkham.[123] Sebast je režirao i epizodu "Dreams in Darkness", koja je bila adaptacija priče "Batman: The Last Arkham" u kojoj su uloge Victora Zsasza i Jeremiaha Arkhama preuzeli Scarecrow, odnosno dr. Bartholomew, a u kojoj je Batman završio u Arkhamu nakon što je bio izložen posebno opasnoj verziji Craneovog toksina straha te je doživio prometnu, halucinirajući kako će Batmobileom udariti Robina. Cijeli slučaj započeo je tako da je Batman osujetio nepoznatog muškarca prilikom pokušaja kontaminacije vode u lokalnim toplicama, ali je došao u doticaj s manjom količinom toksina, za koji je kasnije utvrdio da je toksin straha. Iako je Batman povezao da je Scarecrow odgovoran za pokušaj kontaminacije te da je to bio samo test za puno veći plan kontaminacije cjelokupne količine pitke vode Gothama, prometna nesreća koju je doživio onemogućila mu je da krene prema Craneu; naime, nakon prometne, Batman je hospitaliziran u Arhkamu, gdje je dr. Bartholomew bio uvjeren da je cijela njegova karijera, kao i aktualna upozorenja, samo posljedica njegovog psihički bolesnog uma i halucinacija. Iako Batman pokušava upozoriti i uvjeriti Bartholomewa, ovaj sve pripisuje njegovoj patologiji te ignorira upozorenja, dapače - govori Batmanu kako je nemoguće da netko iz Arkhama vodi vanjsku operaciju te, nakon što mu Batman otkrije identitet krivca, govori kako je to jutro vidio profesora Cranea u njegovoj ćeliji i kako je nemoguće da je on počinitelj. Ubrzo se, ipak, pokazuje kako Scarecrow nije u Arkhamu te kako su njegovi planovi za trovanje vode u punom jeku, vrlo blizu konačne realizacije; u razgovoru sa svojim pomoćnikom, Scarecrow otkriva kako je smjestio Batmanu te kako je on odgovoran što je Vitez tame završio u Arkhamu. Batman u međuvremenu iskusi tešku halucinaciju, nakon koje mu dr. Bartholomew dolazi i govori kako Crane nije u svojoj ćeliji; bijesan, Batman ga upita gdje je izvor pitke vode za Gotham, na što mu doktor odgovara da se nalazi u pećini ispod i u blizini azilija. Iako Batman zahtijeva da ga puste te pokuša pobjeći, čuvari ga, kako je u luđačkoj košulji, uspijevaju svladati, nakon čega mu dr. Bartholomew pokuša dati sedativ; istovremeno, Scarecrow je u pećinama saznao da je sve spremno te je aktivirao petomunitni brojač, nakon kojega bi kontaminacija trebala započeti. Batman se uspije osloboditi i pobjeći čuvarima i policajcima u aziliju, nekon čega dolazi do podruma, koji vodi u podzemne pećine. Tamo, Batman doživi još jednu tešku halucinaciju koja uključuje Jokera, Penguina, Two-Facea i Poison Ivy, a po završetku koje kreće po Cranea. Batman dolazi do svog protivnika točno na polovici vremena koju je prikazivao brojač te se, unatoč još uvijek postojanom utjecaju toksina, obračuna s njegovim pomoćnicima. Crane pokušava pobjeći, a Batman se mora izboriti protiv toksina kako bi zaustavio mehanizam i spriječio svog protivnika u bijegu. Sekundu prije kraja, Batman uspijeva deaktivirati uređaj, koji ubrzo eksplodira i oslobodi sav toksin; pri pokušaju bijega, Crane biva izložen toksinu te upadne u poptuni delirij, što je stanje u kojem ga Batman dovodi u azilij i prepušta ga dr. Bartholomewu na brigu. Bartholomew sjetno priznaje kako je Batman cijelo vrijeme bio u pravu, dok se Vitez tame vraća kući i prepušta se Alfredovoj njezi.[124] U ovoj sezoni, Scarecrow je imao i cameo pojavljivanje u epizodi "Joker's Wild".[125]

U drugoj sezoni, naslovljenoj The Adventures of Batman & Robin, Scarecrow više nije imao ovako veliku ulogu kao u trima epizodama prve sezone. Pojavio se u kultnoj epizodi "Trial", kao jedan od porotnika, međutim nije imao nikakvog dijaloga zato što se njegov glumac, Henry Polic II, u vrijeme snimanja oporavljao od operacije grla.[126] Kratki cameo imao je u epizodi "Harley's Holiday",[127] a svoje posljednje pojavljivanje imao je narednoj epizodi "Lock-Up", koju je režirao Dan Riba, a napisao Paul Dini. Na samom početku, Batman i Robin dovode potpuno prestravljenog Scarecrowa natrag u Arkham, međutim on ih putem moli da ga ne vraćaju u azilij i da uopće nije pobjegao kako bi se bavio kriminalom, već kako bi pobjegao od novog šefa osiguranja u Arkhamu, nasilnog Lylea Boltona, koji je uspio prestraviti čak i njega. Batman i Robin su sumnjičavi oko njegovih metoda, nakon čega Bruce Wayne organizira saslušanje Boltona po pitanju optužbi zatvorenika za zlostavljanje. Međutim, kada dođe vrijeme za svjedočenja, svo troje pozvanih zlikovaca - Harley Quinn, Ventriloquist i Scarecrow - ne iznose nikakve optužbe protiv Boltona, mada su svo troje vidno prestravljeni. Kada Bruce Wayne predloži produljenje ugovora Boltonu, svo troje konačno pukne i krene ga optuživati za nehumane i zlostavljačke metode (veže ih lancima, oduzima im privilegije, elektrizira im vrata, itd.) na što Bolton poludi i krene ih napasti; čuvari iz Arkhama ga pokušavaju zaustaviti, međutim on ih sve lako odgurne i krene prema zlikovcima, ali mu Bruce Wayne podmetne stolicu, na koju ovaj zapne i tako omogući čuvarima da ga svladaju. Svjestan istinitosti optužbi, dr. Bartholomew na licu mjesta uručuje Boltonu otkaz. Želeći osvetu, ali i realizaciju svojih morbidnih planova o sigurnosti, Bolton postaje zlikovac Lock-Up te inicijalno nudi Batmanu suradnju, što ovaj, naravno, odbije. Na kraju, Lock-Up završava u Arkhamu kao jedan od zatvorenika, a Crane mu na kraju govori kako će on njega, sada, naučiti novim lekcijama iz straha.[128]

 
Serija The New Batman Adventures bila je znatno mračnija u svom tonu te je, tako, omogućila produkciji da značajno redizajniraju mnoge likove, među kojima je i Scarecrow, koji je možda doživio i najdrastičniji redizajn u odnosu na TAS. Producent Bruce Timm je rekao kako su dizajnom išli na kombinaciju "zapadnjačkog propovjednika" i Leatherfacea iz serijala Texas Chainsaw Massacre, dok je Paul Dini rekao da nikada nismo vidjeli Cranea bez kostima jer ni oni nisu bili sigurni da je ispod kostima bila stvarna osoba.

Scarecrow je imao i dva pojavljivanja u animiranoj seriji The New Batman Adventures, u sklopu koje je, kao i većina zlikovaca, doživio drastičnu promjenu vizualnog izgleda. Producent Bruce Timm je smatrao kako inicijalne verzije Scarecrowa nisu uopće bile strašne, a kako je, što je potvrdio Dan Riba, serija s vremenom evoluirala i postajala sve mračnija, to je omogućilo producentima da izvrše potrebne promjene. Scarecrow iz serije TNBA djelovao je morbidno zastrašujuće, kao hodajući kostur ili demon; Timm ga je opisao kao "zapadnjačkog propovjednika", kojemu je dodana omča oko vrata, kao i izgled koji podsjeća na Leatherfacea iz serijala Texas Chainsaw Massacre, navodeći kako izgled "zapravo nije imao nikakve veze sa strašilom per se. Ali, definitivno je bio strašan". Za razliku od prvih dvaju verzija, ova verzija Jonathana Cranea nikada nije prikazana bez kostima (tako da i njegovo lice nikada nije prikazano), jer, kako je Paul Dini rekao, "nismo zapravo bili sigurni ima li prava osoba ispod tog kostima"; geneza ovog Scarecrowa trebala je biti istražena u stripovskom serijalu The Batman Adventures, gdje je autor Ty Templeton imao ideju napisati priču u kojoj bi nesretan slučaj i suđenje za ubojstvo isprovocirali promjenu njegova kostima, međutim serijal je otkazan prije nego je ta priča mogla biti istražena.[129] Također, glasovni glumci Jeffrey Combs i Jeff Bennett, koji su posudili glasove Scarecrowu u njegova dva pojavljivanja u seriji, koristili su dubok glas, gotovo šapat, što je i bila inicijalna ideja autora serijala, koji su smatrali da je tako trebao pričati od početka.[130] U svom prvom pojavljivanju u epizodi "Never Fear", gdje mu je glas posudio Combs, Scarecrow je odlučio promijeniti taktiku - umjesto toksina koji izaziva strah, napravio je toksin koji ga potpuno oduzima. Koristeći tzv. Gurua da preko svojih motivacijskih predavanja vrbuje pokusne kuniće, Scarecrow je testirao svoj toksin na nekoliko stanovnika Gothama, od kojih je jedan gotovo poginuo, a drugi, zaposlenik kompanije Brucea Waynea, napravio je skandal i dao otkaz. Nakon što je pronašao podsjetnicu za jedan od Guruovih seminara, Bruce Wayne se maskirao i otišao istraživati; nakon što je pronašao spremnik s toksinom, napao ga je Scarecrow, koji nije znao koga je napao. Prerušeni Wayne se probudio u otvorenom kavezu te je Scarecrowu, koji ga je gledao s obližnje uzvisine, rekao da je sitni lopov koji je pokušao doći do nešto novca, ali ovaj je pucao u njega unatoč tomu; iako je Wayne mislio da je u pitanju metak, ispostavilo se da ga je Scarecrow pogodio toksinom te ga je onda poslao na dva krokodila. Kada se u jezeru pojavila krv, Scarecrow je otišao uvjeren kako su krokodili ubili Brucea Waynea, ne znajući da je Batmanov pravi alter ego, sada lišen svih inhibicija zbog straha, zapravo ubio krokodile. Nakon što se vratio na imanje, Batman je naredio Robinu (Tim Drake) da se odjene i krene za njim; Robin je tokom leta shvatio da je i Batman bio izložen toksinu, ali je ovaj uporno tvrdio da se može nositi s tim. Njih su se dvojica vratili po Gurua, kojega je Batman gotovo ubio (od smrti ga je spasio Robin) kako bi saznao da je Crane u tunelima podzemne željeznice, gdje planira pustiti svoj toksin i tako otrovati velik broj ljudi usred najveće gužve. Prije nego Batman uspije krenuti po Cranea, Robin ga onesposobi i sam kreće svladati Scarecrowa, kazavši Batmanu kako je potpuno izgubio kontrolu, čak toliko da se više ne boji ni ubiti. Iako ga je Batman pokušao izmanipulirati, Robin mu nije povjerovao i otišao je. Dok je on tražio Scarecrowa, Batman se, ipak, uspio osloboditi te je stigao taman u trenutku kada je vlak podzemne željeznice krenuo; Robin je u međuvremenu prekinuo Cranea tokom snimanja ucjenjivačke poruke za gradonačelnika i otkrio da postoji antidot za toksin, ali su ga Craneovi plaćenici svladali. Batman je uspio uhvatiti vlak prije odlaska te se obraćunao s pomoćnicima i krenuo na Cranea, kojega je nakon kratke borbe svladao i krenuo gušiti, planirajući ga ubiti. Robin se, u međuvremenu, uspio osloboditi te je pokušao zamoliti Batmana da prestane, što je ovaj odbio, ali je prestao nakon što ga je Robin poprskao antidotom. Scarecrow je već bio izgubio svijest, a nakon što je Batman shvatio da ne može zaustaviti vlak (kontrole su se uništile tokom borbe Cranea i njega), rekao je Robinu da iskoči, dok je on spasio Cranea i sebe te s Robinom krenuo prema Arkhamu.[131]

 
Kultna scena iz epizode "Over the Edge", u kojoj Scarecrow navodno baca Batgirl (Barbara Gordon) sa zgrade, nakon čega ova umire u očevom naručju. U svom posljednjem pojavljivanju, Scarecrow je bio zakulisni glavni negativac, čiji je toksin izazvao jezivu halucinaciju kod Barbare Gordon, koja je zapravo činila sukus radnje cijele epizode.

Svoje posljednje pojavljivanje u ovoj seriji, ali i u sklopu cijelog ovog animiranog kontinuiteta, Scarecrow je imao u epizodi "Over the Edge", gdje mu je glas posudio Jeff Bennett; Bennet na koncu nije potpisan za ovu epizodu zato što, osim jedne scene u kojoj se zlobno smije, Scarecrow nema glasovnih dionica u njoj. Zanimljivo je kako je Paul Dini, koji je napisao ovu epizodu, iskoristio Cranea kao glavnog negativca u njoj, iako ovaj nije prisutan gotovo cijelu epizodu. Naime, velik dio ove epizode fokusiran je na lov Jima Gordona na Batmana i njegove suradnike te na kasniji nalet zlikovaca na Batmana i Gotham (tu se posebno istaknuo Bane); tokom prisjećanja, Batman je Nightwingu i Robinu otkrio da su se Batman, Robin i Batgirl borili protiv Scarecrowa u gradskoj vijećnici, ali je Crane uspio pobjeći; Batgirl (Barbara Gordon) je krenula za njim, ali on ju je prevario stavivši svoj kaput na televizijsku antenu, nakon čega joj je prišao s leđa i udario ju tako da je ona pala sa zgrade, točno na policijski automobil u kojemu su bili Harvey Bullock i njezin otac. Batman i Robin su svladali Scarecrowa, koji je zlobno likovao, međutim Barbara je umrla u očevim rukama; Gordon je ubrzo otkrio Batmanov stvarni identitet te je, bijesan na njega zbog smrti svoje kćerke, krenuo po Waynea i sve njegove suradnike. Scarecrow se više nije pojavljivao do kraja te epizode, a na koncu je otkriveno kako je sva događanja oko Gordonovog i Batmanovog sukoba (na kraju kojega oni pogibaju usred Baneovog napada) zapravo bila halucinacija što ju je Barbara imala u snu. Naime, ispostavilo se kako je dio o sukobu s Craneom u gradskoj vijećnici bio istinit, ali Crane ju, prije nego što je svladan, nije ubio, već ju je napao snažnim toksinom, od kojega je izgubila svijest i imala halucinaciju tokom cijele epizode. Na kraju epizode, Barbara odluči priznati sve ocu, međutim on ju spriječi i sugerira da, zapravo, zna sve i govori joj kaku ju voli, odnosno kako voli sve njih.[132]

Scarecrow se trebao pojaviti i u posljednjoj sezoni povezane animirane serije Justice League Unlimited, kao jedan od članova organizacije Legion of Doom; to je trebao biti hommage njegovom članstvu u toj organizaciji u sklopu serije Challenge of the Super Friends. Međutim, kako je u tom periodu vladao interni embargo na korištenje likova iz Batmanovog univerzuma u animiranim materijalima,[133] Scarecrow se na koncu nikada nije pojavio u seriji. Od ostalih animiranih pojavljivanja, treba spomenuti kako se Scarecrow pojavio i u seriji Batman: The Brave and the Bold, gdje mu je glas posudio Dee Bradley Baker; centralni negativac bio je u epizodi "Trials of the Demon", dok je imao još nekoliko cameo nastupa u drugim epizodama.

Gotham uredi

Glavni članak: Scarecrow (Gotham)
 
Charlie Tahan u punom kostimu Scarecrowa tokom četvrte sezone serije Gotham, koja je donijela prvo igrano pojavljivanje Jonathana Cranea na televiziji. Zbog obveza sa snimanjem serije Ozark, Tahan je morao odustati od uloge, a zamijenio ga je David W. Thompson.

Iako je bio jedan od zlikovaca predlagan za seriju iz 1966. godine,[134] Scarecrow je svoje prvo igrano pojavljivanje imao u sklopu serije Gotham, gdje ga je inicijalno tumačio Charlie Tahan,[135][136] a kasnije David W. Thompson.[137] Jonathan Crane je u sklopu univerzuma serije Gotham prvi put predstavljen još u prvoj sezoni, u epizodama "The Fearsome Dr. Crane" i "The Scarecrow". U tim epizodama, Jonathan živi s ocem, Geraldom Craneom (Julian Sands), koji je srednjoškolski profesor biologije bijesan na vlastiti strah, koji ga je imobilizirao i onemogućio mu sa skoči u vatru i spasi svoju pokojnu suprugu, Karen. Crane je, u svom ludilu, počeo ubijati ljude i praviti toksin straha od nadbubrežnih žlijezda svojih žrtava. Toksin je u potpunosti trebao eliminirati strah kod Craneovih žrtava, a on ga je isproba(va)o na vlastitom sinu, Jonathanu. Iako Jim Gordon i Harvey Bullock otkriju Geralda i ubiju ga te tako spase Jonathanov život, dolaze prekasno da spase njegovu psihu; izloženost toksinu ostavila ga je u stanju perpetualnog straha, u kojemu je konstantno vidio halucinacije svog najvećeg straha - strašila. Ponovo se pojavio tek u četvrtoj sezoni, u epizodi "Pax Penguina", kada je institucionaliziran u Arkham, gdje je korumpirani upravitelj Reed koristio njegove strahove kako bi ga držao pod kontrolom. Skupina kriminalaca koju predvode Grady Harris i Merton ubrzo podmiti Reeda da im preda Cranea, kojeg prisiljavaju da izradi očev toksin, kog bi oni iskoristili da preuzmu kontrolu nad gradom. Dok izrađuje toksin, Jonathan Crane se suoči s vlastitim strahom te u konačnici napadne Harrisa toksinom, nakon što policija uhapsi Mertona i ostatak bande. Nakon toga krene stvarati kaos po gradu, nazivajući sebe The Scarecrow. U epizodi "The Fear Reaper" Scarecrow je upao u azilij te napao Reeda, ali i ostale zatvorenike toksinom, što je čuvare natjeralo u bijeg. Kada se Gordon suoči s Craneom, bude izložen utjecaju toksina, od kojega se na koncu uspijeva osloboditi. Nakon što aktivira prskalice i tako anulira utjecaj toksina nad zatvorenicima, Scarecrow je već uspio pobjeći. U epizodi "One of My Three Soups", otkrivamo kako je Crane u jednom trenutku ipak uhapšen i odveden u Arkham. Na koncu ga oslobađa Mad Hatter, koji, zajedno s Jeromeom Valeskom, provodi u djelo plan koji uključuje oslobađanje svih zatvorenika iz Arkhama. Nakon što Gordon svlada Tetcha, Scarecrow napadne policijskog vozača te Jerome i on oslobađaju svog saveznika, kako bi mogli dalje provoditi plan. U epizodi "Mandatory Brunch Meeting" vidimo kako je Scarecrow jedan od zlikovaca što ih je Jerome okupio u sklopu skupine koja je dobila ime "Legion of Horribles". Scarecrow i Mad Hatter oslobađaju Jeromea iz ruku njegova brata, Jeremiaha, ali ih potjeraju Gordon i Bullock. Na kraju iste epizode otkriva se kako je Jerome tajno zamolio Scarecrowa da mu izradi toksin smijeha s kojim bi on napao grad. U epizodi "That's Entertainment", Scarecrow i Mr. Freeze napadaju kemijski laboratorij Wayne Enterprisesa kako bi Crane mogao izraditi još toksina. Nešto kasnije, Scarecrow, Mad Hatter i Penguin donose toksin smijeha u napušteni hangar, gdje ga planiraju ukrcati na cepelin i pustiti ga na grad. Tu Scarecrow i Mad Hatter otkriju Penguinu kako su predvidjeli njegovu izdaju te ga ošamute. Nakon Jeromeove smrti, Crane se pridrućio Jeremiahu te mu je pomagao u njegovom pokušaju da uništi psihu Brucea Waynea. Tokom događaja u sklopu mini-serijala "No Man's Land", Scarecrow je bio jedan od mnogih zlikovaca koji su dobili svoj dio Gothama, dok je grad bio potpuno izoliran od vanjskog svijeta. Na koncu ga je svladao Jim Gordon, a njegov teritorij je do kraja oslobođen i stavljen pod kontrolu policije.

Arrowverse uredi

Iako se ne pojavljuje osobno, Scarecrow postoji u sklopu šireg Arrowverse univerzuma, kako je otkriveno u crossover epizodi "Elseworlds". U toj je epizodi njegov toksin straha prisutan u sobi s dokazima u Arkhamu, a nalazi se u kutiji s njegovim posjedima. Tokom masovnog bijega iz Arkhama, Barry Allen i Oliver Queen pronalaze Noru Fries nedugo nakon što je ona zaleđenom zrakom iz muževa joj oružja udarila Killer Frost. Oliver pokuša iskoristiti svoju brzinu da napadne Noru, ali promaši i slučajno obori kutiju s Craneovim stvarima, izlažući sebe i Flasha utjecaju toksina; ubrzo počinju patiti od halucinacija, u sklopu kojih jedan drugog vide kao svoje najveće neprijatelje - Eobarda Thawnea i Merlyna. To dovodi do njihovog međusobnog obračuna, koji potraje dok ih Batwoman obojicu ne obori i u procesu neutralizira utjecaj toksina.

Titans uredi

Na DC FanDomeu je objavljeno kako će Scarecrow biti jedan od zlikovaca koji će se pojaviti u trećoj sezoni serije Titans.[138]

Film uredi

Iako se to svojedobno nije znalo, u veljači 2017. je otkriveno kako je Cooliova neimenovana cameo uloga iz Schumacherovog posljednjeg filma o Batmanu, Batman & Robin, zapravo bila ona Jonathana Cranea te da je Coolio bio jedan od glavnih kandidata za ulogu Scarecrowa u planiranom, ali nikada realiziranom petom filmu iz serijala, Batman Unchained.[139] Inicijalni plan za film bio je da Scarecrow i Harley Quinn iskoriste Craneov toksin da ožive Jokera, kojega bi ponovo bio glumio Jack Nicholson.[140] Osim Coolija, kandidati za ulogu bili su i Nicolas Cage (kojemu je Schumacher čak i ponudio ulogu za cameo nastup, prije nego je ona konačno otišla Cooliju) te Steve Buscemi.[141] Međutim, nakon kritičkog i komercijalnog neuspjeha Batmana & Robina, studio je otkazao planirani peti film. Scarecrow je trebao biti i glavni zlikovac u još jednom planiranom filmu o Batmanu, Batman: DarKnight, kojega je studio na koncu odbio, a u kojemu je Crane trebao koristiti svoje pozicije profesora psihologije na Univerzitetu u Gothamu i glavnog psihologa u Arkhamu kako bi eksperimentirao sa strahom; to ga je dovelo u sukob s kolegom, dr. Kirkom Langstromom, čiju je transformaciju u čudovišnog Man-Bata Crane nesvjesno potaknuo. U daljnjem tijeku filma, Crane bi dobio otkaz s Univerziteta i iz Arkhama te bi krenuo u osvetnički pohod, suočavajući se pritom s istinom o vlastitoj prošlosti.[142] Predloženi kandidat za ovu ulogu bio je Jeff Goldblum.[143]

Pretprodukcijske skice za film Suicide Squad iz 2016. otkrile su kako se Scarecrow u jednom trenutku trebao pojaviti u filmu, međutim ideja je u konačnici odbačena iz nepoznatih razloga.[144]

Nolanova trilogija uredi

Svoj prvi, igrani filmski nastup Scarecrow je imao u Nolanovoj trilogiji o Batmanu, koja je započela 2005. godine s filmom Batman Begins. Scarecrow je od samoga početka najavljen kao jedan od antagonista za Nolanov prvi film o Batmanu, a ulogu je dobio irski glumac Cillian Murphy i to nakon što je neuspješno konkurirao za ulogu Batmana, koju je na koncu dobio Christian Bale. Međutim, Nolanu se Murphyjeva audicija toliko svidjela, da mu je odmah dao ulogu Jonathana Cranea.[134] Među ostalim kandidatima za ovu ulogu bili su Marilyn Manson, Christopher Eccleston, Ewan McGregor i Jeremy Davies.[134] Nakon što je dobio ulogu, Murphy je pročitao niz strupova sa Scarecrowom u sklopu pripreme te je intenzivno razgovarao s Nolanom o oblikovanju lika, kako karakterno, tako i vizualno. Inicijalno, Nolan nije želio da Scarecrow ima ikakvu masku u filmu, ali ga je scenarist David S. Goyer uspio nagovoriti.[134] Ukupno je izrađeno dvadeset prototipa njegove maske, prije nego se produkcija odlučila za konačnu verziju, jednostavnu masku od krutog platna s ugrađenim uređajem koji je, istovremeno, figurirao i kao disalica, i kao gas maska; Murphy je objasnio da su se za tako jednostavni izgled - dakle, samo maska, bez cijelog kostima - odlučili jer su "željeli da Scarecrow ne izgleda kao Worzel Gummidge, jer on nije fizički impozantan čovjek — njega više zanima manipulacija uma i što s njom može uraditi".[140]

 
Cillian Murphy je dobio ulogu Jonathana Cranea nakon što je Nolan bio oduševljen njegovom neuspješnom audicijom za ulogu Batmana. Tokom snimanja, Nolana su navodno toliko fascinirale Murphyjeve plave oči da je stalno tražio razloge da Murphy u sceni skida naočale.[134]

Iako je samo u prvom filmu imao glavnu ulogu, Scarecrow je jedini zlikovac koji se pojavio u sva tri Nolanova filma. Na samom početku prvog filma, Jonathan Crane, glavni administrator u Aziliju Arkham, iznosi svoje stručno mišljenje da je optuženik Victor Zsasz neubrojiv te da ga treba poslati u Arkham na rehabilitaciju. Zamjenica okružnog tužitelja, Rachel Dawes (Katie Holmes), kasnije sugerira da je Crane korumpiran, iznoseći činjenicu da je neprirodno velik broj suradnika mafijaša Carminea Falconea (Tom Wilkinson) završio upravo kod Cranea u Arkhamu, odakle su brzo pušteni. Njegova pozadinska priča za ovaj film, objašnjena u filmu i dodatnim materijalima, otkriva da je bio genijalac koji je uživao podršku profesora psihologije Titusa V. Blaneyja, koji je Craneu rano dao doktorat zbog njegove disertacije o etiologiji straha kod viših sisavaca, uključujući i ljude, ali i profesorsku poziciju na univerzitetu. Kao mladi profesor, Crane je bio omražen među kolegama i omalovažavao je studente, dok je u tajnosti vršio eksperimente o etiologiji straha, isprva koristeći halucinogenu drogu, a kasnije i tekućinu koja će postati prototip njegovog kasnijeg toksina straha. Nakon incidenta s trovanjem studentice tokom božićne zabave, Crane je dobio otkaz na fakultetu. Lažući da je sam napustio fakultet jer se želio baviti privatnim istraživanjima, primljen je u Arkham kao glavni upravitelj; kada se istina pročula, Crane se već bio ustoličio te je bilo prekasno za konkretne poteze. Nakon što je dobio dozvolu za provođenje eksperimenata nad pacijentima u Arkhamu, Crane je nastavio svoje eksperimente sa strahom, psihički zlostavljajući svoje pacijente. Nakon što je otkrio da korištenje maske ima jače djelovanje na prestravljene pacijente, Crane je dizajnirao masku i stvorio alter ego Scarecrowa, pomoću kojega je prestravljivao svoje žrtve i tako vršio svoje bizarne eksperimente. Iako su ga kolege optuživali da je lud, što on čak i nije negirao, nastavio je vršiti svoje eksperimente; naime, Crane je smatrao kako je strah glavni uzrok ljudske slabosti te ga je namjeravao "izliječiti" pomoću svog toksina, kojim bi inducirao halucinacije i strahove, koji bi onda, tako, bili eliminirani, a on bi postao vladar novog društva. Njegovi eksperimenti zainteresirali su terorista Ra's al-Ghula (Liam Neeson), koji je Craneu ponudio suradnju, s obzirom da je Craneov plan odgovarao njegovoj ideji o "pročišćenju Gothama". Nedugo zatim, Crane je sklopio dogovor s Falconeom - vođa gothamskog podzemlja je krijumčario sastojke za Cranea, dok je Crane "udomljavao" njegove ljude koji su imali problema sa zakonom, a onda ih puštao. Nakon što ga je Dawesova optužila za korupciju, Crane je upozorio njezina šefa da pripazi da njegova zamjenica zna koje optužnice tužitelji smiju, a koje ne smiju procesuirati. Nakon incidenta na sudu, Crane se sastao s Falconeom i dogovarao planove za krijumčarenje sastojaka; iako je Falcone bio znatiželjan, Crane mu je rekao da je bolje da što manje zna.

 
Od ukupno dvadeset dizajniranih verzija Scarecrowa, produkcija se na kraju odlučila za jednostavnu masku, koja je istovremeno djelovala zastrašujuće, a sve kako Scarecrowov lik u konačnici ne bi djelovao kao karikatura.

Nakon što je Falcone završio u zatvoru i presjekao si ruke s ciljem iznuđivanja statusa neubrojive osobe, Crane ga je posjetio i ostao šokiran kada mu je Falcone otkrio da zna za njegov dogovor s Ra'som te kako želi biti uključen u taj plan. Znajući da Ra's nikada ne bi vjerovao običnom kriminalcu poput Falconea, Crane je stavio svoju masku i napao Falconea toksinom, otjeravši ga, efektivno, u stanje ludila, u kojemu je konstantno ponavljao riječ "Scarecrow". Iako je Falcone mislio na Craneov alter ego, ovaj je i svojoj evaluaciji njegove psihe rekao da je Falcone naprosto vizualizirao jungovski arhetip.

Nešto kasnije, Crane je shvatio da će novi osvetnik u Gothamu, Batman, povezati krijumčarene sastojke s njim te je otišao do svog stana kako bi spalio dokaze. Tu ga je dočekao Batman, koji je prvo svladao njegove pomoćnike, a onda i njega spriječio da zapali kemikalije, međutim Crane ga je napao toksinom i zapalio ga.[145] Batman se uspio izvući, spasivši i tijelo i um, nakon čega mu je Lucius Fox (Morgan Freeman) izradio protuotrov za toksin. Tri dana kasnije, Rachel Dawes je bijesno konfrontirala Cranea, koji je Falconea prebacio u Arkham i stavio ga pod stalni nadzor zbog straha od suicid, nakon čega joj je on otkrio da je gradske izvore pitke vode otrovao svojim toksinom. Crane je tada napao Rachel, ali ju je spasio Batman, koji je onda Cranea napao njegovim vlastitim oružjem te mu je oduzeo masku. Pod utjecajem toksina i simbolično uništenog alter ega, Crane je izgubio i ono malo razuma što mu je ostalo te je, u stanju bunila, otkrio ime stvarnog negativca iza cjelokupnog plana - Ra's al-Ghula. Batman mu inicijalno nije povjerovao, jer je on, dok je kao Bruce Wayne trenirao s Ligom sjenki, ubio Ra'sa i spalio njegovo planinsko utočište nakon što je saznao da planira uništiti Gotham; ono što Batman nije znao jest da je pravi Ra's zapravo osoba koju on poznaje kao Henrija Ducarda, dok je "ubijeni Ra's" bio samo imitator. James Gordon i Arnold Flass su ubrzo uhapsili Cranea, ali je ovaj pobjegao zajedno s cijelom serijom zatvorenika iz Arkhama kada je Ra's napao grad i pustio Craneov toksin diljem gothamskih slamova. Tokom bijega, Crane je ponovo navukao svoju masku te kao Scarecrow oteo konja jednom od policajaca i tako proganjao Rachel i jednog dječaka. S obzirom da je bio izložen toksinu, dječak je bio prestravljen, ali Rachel je i njega i sebe spasila tako što je napala Scarecrowa šokerom; on je u boli odjehao i nestao negdje u cijelom kaosu. Iako se inicijalno vjerovalo da je poginuo, Gordon je na kraju otkrio kako je Crane preživio te kako je još uvijek opasan.

Animirani omnibus film Batman: Gotham Knight, u segmentu In Darkness Dwells, otkrivena je sudbina Jonathana Cranea nakon događaja ovoga filma. Naime, ovaj animirani film povezan je s Nolanovom trilogijom te predstavlja dio istog narativnog kontinuiteta. Craneu je glas posudio Corey Burton, a otkriveno je da je nakon kaosa prvog filma Scarecrow okupio oko sebe kult sastavljen od psihičkih bolesnika te je drogirao Killer Croca, pretvorivši ga tako u stroj za ubijanje bez ikakve kontrole. Batman je kasnije svladao Croca i došao do Cranea, ali je ovaj uspio pobjeći dok je Batman svladavao njegove sljedbenike.

U filmu The Dark Knight, Scarecrow se prvi put pojavljuje na sastanku s Čečenom (Ritchie Coster), gdje raspravljaju o negativnim učincima njegova toksina na njegove ljude. Dok su oni pričali, na prazno parkiralište su upali lažni Batmeni, civili u kostimima i s oružjem, te su ih napali. I dok se Crane lako nosio s lažnim osvetnicima, kada se pravi Batman pojavio, dao se u bijeg, dok se Batman borio s ostalima. Iako se činilo da će pobjeći, Batman je zaustavio Cranea i svladao ga, ostavivši ga vidno sretnog za policiju da ga preuzme; Crane je vjerojatno bio sretan jer je osjetio strah kada se Batman pojavio. U posljednjem dijelu trilogije, The Dark Knight Rises, Crane je bio jedan od mnogih zatvorenika oslobođenih tokom Baneovog upada u kaznionicu Blackgate. Nešto kasnije, tokom Baneove vladavine gradom, Crane je postao sudac posebno ustanovljenog kvazisuda, koji je sudio bivšoj eliti u Gothamu. Crane je svojim optuženicima nudio izbor između smrtne kazne i egzila, s tim da su optuženici prvo morali hodati po površini zaleđene rijeke Gotham kako bi došli do druge strane obale i tako ostvarili egzil; naravno, led bi redovito pucao te bi svi oni koji su odabrali egzil umrlo od smrzavanja u rijeci. Scarecrow je dobio enormne ovlasti i potpunu kontrolu nad sudovima od Banea, koji je čak rekao da se nikada neće miješati u njegove odluke. Na suđenju Jamesu Gordonu, smijenjeni načelnik je odabrao smrtnu kaznu, međutim Crane ga je, želeći ga mučiti, svejedno poslao da hoda rijekom, ali je Gordon preživio jer ga je tokom hoda spasio Batman. Iako nije direktno prikazano, vjeruje se da je Crane priveden nakon Baneovog pada.

Murphyjeva verzija Jonathana Cranea, odnosno Scarecrowa, donekle derivira od izvornih materijala. Iako je on po svim temeljnim karakteristikama vrlo prepoznatljiv Scarecrow, njegova geneza je donekle izmijenjena, a isto tako je prilagođen realističnom pristupu što ga je Nolan imao u svojim filmovima. Kao i većina drugih zlikovaca, Scarecrow je puno više ljudski, nego stripovski lik te su i Nolan, i Murphy naglašavali taj realistični aspekt njegove ličnosti, odnosno činjenicu da je ovaj Scarecrow vrlo zamisliv u stvarnim okolnostima. Ono što je posebno naglašeno u njegovoj interpretaciji bilo je njegovo ludilo, odnosno njegova patološka ovisnost u strahu, koja je već u prvom filmu prikazana kao osnova za njegov psihički slom.

Animirani filmovi uredi

Izuzev već spomenutog Batman: Gotham Knight (vidi gore), Scarecrow se pojavio ili je spomenut u još nekolicini animiranih filmova, s tim da ni u jednom nije imao glavnu ulogu. Njegova animirana pojavljivanja uključuju:

  • U animiranom filmu Batman: Assault on Arkham, koji je smješten unutar istog narativnog kontinuiteta kao serijal igara Batman: Arkham, Scarecrow je jedan od brojnih zlikovaca oslobođenih iz Arkhama tokom Jokerovog plana da bombom napadne Gotham. Crane je u ovom animiranom filmu koristio svoj toksin i napao nekoliko čuvara, ali je na koncu uhapšen i vraćen u azilij. Glas mu je posudio Christian Lanz.
  • Stripovski dosljednu priču Scarecrow je imao i u animiranom filmu Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles, gdje mu je glas posudio Jim Meskimen. Kao i u stripu, Scarecrow se pretvori u divovsku vranu nakon što Joker inficira zatvorenike iz Arkhama mutagenom. Tokom borbe s Leonardom, Scarecrow ga je napao toksinom straha, tako da je vođa Nindža kornjača imao halucinacije u kojima vidi svoju braću kako umiru. Batman pomogne Leonardu da se oporavi, nekon čega ovaj svlada Cranea. Kasnije je izliječen zahvaljujući antimutagenu što su ga izradili Batgirl i Donatello.
  • Chris Cox je posudio glas Scarecrowu u njegovom kratkom pojavljivanju u filmu Batman: Hush, gdje se sukobio s Nightwingom i Catwoman na gradskom groblju, samo da bi ga Catwoman na kraju svladala.
  • U animiranom filmu Batman Unlimited: Monster Mayhem, glas mu je posudio Brian T. Delaney.[146] Scarecrow je ovdje visok, ima snažnu muskulaturu i zelenu kožu, a koristi srp kao oružje. Zajedno s još nekim zlikovcima, Scarecrow se pridružuje Jokeru, koji planira izazvati kaos u Gothamu.
  • Iako se nije pojavio, Scarecrow je spomenut u filmovima Justice League: Doom i Justice League: Throne of Atlantis. U prvom je Star Sapphire koristila njegov toksin straha na Green Lanternu, dok je u potonjem Batman naganjao Craneove pomoćnike kako bi mu otkrili Scarecrowovu lokaciju.
  • Prva LEGO verzija Scarecrowa u animiranom filmu bila je ona iz filma Lego DC Comics Super Heroes: Justice League – Gotham City Breakout iz 2016. godine, gdje mu je glas, nepotpisan, posudio John DiMaggio.[147] U filmu, Scarecrow je dio skupine zlikovaca što ih Superman nenamjerno oslobodi iz Arkhama. Kada Liga pravde završi zarobljena u Jokerovoj kući smijeha, Scarecrow ih izlaže djelovanju toksina i tako ih pretvori u kukavice, što ostalim zlikovcima omogući da ih maltretiraju. Pred kraj filma, Cranea porazi Robin, nakon čega ovaj ponovo završi u Arkhamu.
  • Sporednu ulogu Scarecrow je imao i u filmu The Lego Batman Movie, gdje mu je glas posudio Jason Mantzoukas.[148] Na samom početku filma, Scarecrow je jedan od zlikovaca što ih Joker predstavlja kao svoje pomoćnike u velikom planu napada na Gotham City; Crane se predstavlja da je dostavljač pizze, nakon čega čuvara na ulaznoj rampi napadne toksinom. Kasnije je viđen među zlikovcima koji napadaju oproštajnu zabavu Jima Gordona, koji odlazi u mirovinu, ali završi u policiji nakon što Joker sve zlikovce nagovori da se predaju. Pred kraj filma, Scarecrow je dio skupine zlikovaca koji pomažu Batmanu u borbi protiv zlikovaca oslobođenih iz Fantomske zone, zbog čega ih Batman, na samom kraju filma, pusti da pobjegnu kao znak zahvalnosti.

Video igre uredi

Scarecrow se dosta rano počeo pojavljivati u video igrama temeljenima na Vitezu tame, tako da je svoj debi imao već 1993. godine u igri Batman: The Animated Series za Game Boy, a koja je bila temeljena na popularnoj animiranoj seriji. Već naredne godine pojavio se i u svojevrsnom nastavku ove igre, The Adventures of Batman & Robin, gdje se na levelu "Perchance to Scream" pojavljuje kao boss. Koristeći cepelin, Scarecrow se planira osvetiti Univerzitetu i Gothamu, što je referenca na njegovo prvo pojavljivanje u animiranoj seriji, međutim na kraju ga spriječi Batman.[149] Jeffrey Combs je reprizirao svoju ulogu iz animirane serije u igri Batman: Rise of Sin Tzu iz 2003. godine, gdje ga naslovni zlikovac, Sin Tzu, izmanupilira, zajedno s Clayfaceom i Baneom, da pobjegne iz Arkhama i napadne Batmana.[150] Scarecrow se pojavljuje i u video igri Batman: The Brave and the Bold – The Videogame, koja je također temeljena na istoimenoj animiranoj seriji.

Cillian Murphy je reprizirao svoju ulogu Jonathana Cranea iz Nolanove trilogije i u multiplatformnoj igri Batman Begins, temeljenoj na istoimenom filmu. Na samom početku igre, Batman pokušava uhvatiti korumpiranog dr. Cranea u Arkhamu, ali ovaj stavi svoju masku i napadne Viteza tame toksinom straha, što dovodi do toga se Batman mora boriti sa halucinacijama u kojima je suočen sa svojim strahovima i svojim strahom od šišmiša. Tokom halucinacije, Batman vidi Cranea ispred prozora te ga napadne, međutim ispostavlja se da je to bila samo još jedna iluzija, tako da je zapaljeni Batman skočio kroz prozor na ulicu. Nešto kasnije, nekon što ga detektiv Flass informira kako Scarecrow radi s Falconeom i kako planira otrovati spremnike vode svojim toksinom, Batman odlazi u Arkham kako bi spasio Rachel Dawes, koju je Crane napao toksinom. U igri, Batman prvo mora poraziti njegove pomoćnike, a onda skinuti Craneovu masku i izložiti ga njegovom vlastitom toksinu, od kojega će vidjeti monstruoznu verziju Batmana i otkriti za koga zapravo radi. Nakon toga, Batman svlada Cranea i spasi Rachel. Kasnije u igri, tokom pobuna u četvrti Narrows, Scarecrow pokušava spustiti most i tako osloboditi toksinom straha otrovane manijake, ali na lokaciju dolazi Batman. Crane aktivira bombu, od koje Batman odleti kroz prozor. Batman se, ipak, vraća i sukobljava se s Craneom, koji je, izložen toksinu, potpuno poludio te misli da se bori s demonskom verzijom Viteza tame. Potpuno u panici, Crane upada u rijeku; Alfred Pennyworth vjeruje kako je poginuo, međutim Batman nije uvjeren.

Scarecrow je imao i značajniju ulogu u serijalu Injustice, iako se u prvoj igri, Injustice: Gods Among Us, pojavio samo u cameo ulozi. U borbama u Arkhamu, ako bi igrač upao kroz vrata ćelije na desnoj strani, napao bi ga Scarecrow, koji bi ga izložio toksinu, nakon toga ga prebio i poslao u sljedeću arenu. U ovoj igri se pojavio i u brojnim misijama u S.T.A.R. Laboratorijima. U nastavku, Injustice 2, Scarecrow je igrivi lik s dijalogom, a glas mu je posudio slavni Robert Englund, najpoznatiji kao prvi Freddy Krueger.[151][152] Vizualno, lik podsjeća na verziju iz Nolanove trilogije - nosi svoju uobičajenu masku, ali s omčom oko vrata te laboratorijsku kutu, što je vrlo slično Nolanovom dizajnu lika iz filmova. U priči, Scarecrow je član skupine Gorille Grodda, kojoj se pridružio kako bi mogao širiti strah i paniku po svijetu. Prvi put je viđen u levelu Slaughter Swamp, gdje Deadshot, Poison Ivy i on šalju enormne količine toksina Groddu sve dok se Green Arrow, Black Canary i Harley Quinn ne pojave i ometu ih; nakon što se pojavi Swamp Thing, Crane bježi na brodu. Nešto kasnije, tokom Brainiacove invazije, Scarecrow se bori protiv Wonder Woman u jednom baru u Metropolisu, ali izgubi. U njegovom single player završetku, Scarecrow slomi Brainiacov um svojim toksinom te otme njegov brod, kog pretvori u osobni laboratorij u kojem istražuje utjecaj straha na tisućama civilizacija što ih je Brainiac skupio.

Scarecrow je prisutan i u MMORPG igri DC Universe Online, gdje mu je glas posudio Christopher S. Field.

LEGO uredi

Scarecrow je imao brojna pojavljivanja i u video igrama temeljenima na franšizi LEGO Batman, a koja se nadovezuje i na animirane filmove u kojima se pojavljivao (vidi gore). U prvoj igri, Lego Batman: The Videogame, glasovne efekte za njega odradio je Dave Wittenberg. U ovoj igri, Scarecrow radi za Jokera te je treći boss u poglavlju "The Joker's Return". U igri ima samo jednu specijalnu moć - kontrolu uma - koju može koristiti da kontrolira neke likove, poput zatvorskih čuvara, da mu otvore vrata. Njegovo glavno oružja je toksin straha, koji skameni njegove protivnike, ali djeluje samo na malenoj udaljenosti. Ipak, u fizičkoj borbi, bez oružja, solidan je lik zbog svoje tehnike "nasilnog plesa". Tokom borbe protiv Batmana i Robina, Scarecrow koristi svoj avion, a nakon što ga igrač porazi, zaleti se u Jokerov helikopter, nakon čega se oni spuste pomoću balona. Kasnije se otkrije da njih dvojica završe u muzeju, gdje pokušaju pobjeći. Međutim, policajac uhvati Cranea, ali ne i Jokera, koji bježi i ostavlja Cranea. Kasnije se otkrije da je obješen kao pravo strašilo među jatom ptica.

U nastavku ove igre, Lego Batman 2: DC Super Heroes, glas mu je posudio Nolan North. Nakon što Joker ponovo pobjegne iz Arkhama, Batman i Robin dolaze da istraže slučaj. Dizalo u Arkhamu se pokvari, tako da njih dvojica završe u podnožju azilija, gdje se susreću s pobunjenim zatvorenicima. Scarecrow pokušava usporiti Batmana i Robina koristeći toksin, ali oni vrlo brzo unište sve njegove barijere i dolazi do sukoba s njim. Crane cijelu prostoriju napuni toksinom, koji kod Batmana i Robina izazove halucinaciju u kojoj vide divovskog Scarecrowa, protiv kojega se moraju boriti. Nakon što Batman i Robin aktiviraju ventilaciju i uklone toksin, lako svladaju Scarecrowa. Kasnije, kada zatvorenici iz Arkhama pobjegnu, Crane se sakrije u veliki šator u zabavnom parku, gdje opet pušta svoj toksin i time terorizira građane. Kada Batman dođe do njega, Crane napuni šator toksinom, tako da Batman opet vidi divovsku verziju njega. Batman ovoga puta uspješno uništi pumpe koje otpuštaju toksin, što Cranea vrati na normalnu veličinu i tako omogući Batmanu da ga lako svlada. Nakon ove borbe, Crane se može kupiti kao lik, a igrač nakon kupovine može slobodno igrati s njim. U igri Lego Batman 3: Beyond Gotham, Scarecrow se ne pojavljuje u glavnoj priči, ali je verzija lika iz filma Batman Begins dostupna kao bonus sadržaj.

Jeffrey Combs je još jednom reprizirao svoju ulogu u igri Lego DC Super-Villains. Na samom početku igre, GCPD privodi Scarecrowa u velikom skladištu, sve dok Joker ne iskoristi svoj plin za smijanje kako bi ga oslobodio; Scarecrow veselo prihvati da iz zgrade policije vrati Jokerov buzzer, zajedno s Riddlerom i Clayfaceom. Kasnije se može vidjeti u skrovištu organizacije Legion of Doom, gdje govori kako želi pronaći Sinestra jer je njegov veliki obožavatelj. Kasnije odlazi s Killer Frost, Gorillom Groddom i Rookiejom (igračem) na Ou kako bi zajednički oslobodili Sinestra.[153]

Batman: Arkham uredi

Glavni članak: Batman: Arkham

Scarecrow je imao važnu ulogu u sklopu serijala igara Batman: Arkham, iako se pojavio samo u dvije igre iz glavnog kontinuiteta - Batman: Arkham Asylum i Batman: Arkham Knight. U prvoj od tih igara, Scarecrow je sporedni zlikovac koji dobro surađuje s Jokerom, a glas mu je posudio Dino Andrade. Nakon sramoćenja u ovoj igri, Scarecrow se u igri Arkham Knight vratio mnogo opasniji i s novim kostimom te je ovoga puta bio primarni negativac u igri; glas mu je posudio John Noble.

Craneova priča u sklopu tzv. Arkhamversea otkrivena je u glavnim igrama, uključujući i povijest lika prikazanu kroz različite dodatne materijale u igri, ali i deriviranim materijalima koji su izdavani uz igre, poput knjiga, vodiča, stripova te sporednih igara. Njegova geneza ne odudara pretjerano od ranijih stripovskih materijala, tako da je i ovdje Crane bio maltretiran u djetinjstvu te je od svojih zlostavljača dobio nadimak "Scarecrow", koji će kasnije iskoristiti za svoj alter ego. Kasnije je Crane postao opsjednut strahom i fobijama te je postao profesor psihologije na Univerzitetu u Gothamu. Ubrzo je počeo izvoditi eksperimente sa strahom, u koju je svrhu često posjećivao i kaznionicu Blackgate te Arkham. U igri Batman: Arkham Origins, u kojoj se Crane ne pojavljuje osobno te se vjeruje da u tom periodu još nije postao Scarecrow (radnja igre smještena je u Batmanovoj drugoj godini u ulozi Viteza tame), može se vidjeti kako je Crane često potpisan kao posjetitelj u Blackgateu te kako je u trenutku izbivanja pobune bio tamo, dok se na Penguinovom brodu, Final Offer, mogu pronaći letci koji pozivaju ljude da se prijave kao subjekti za eksperimente dr. Cranea.[154] Međutim, Craneovi su eksperimenti s vremenom otišli predaleko te su postali opasni za studente i pacijente, zbog čega je dobio otkaz na univerzitetu te je potjeran iz Arkhama. Taj niz događaja doveo je do teškog psihičkog sloma, posljedica kojeg je bio nastanak persone Scarecrowa. Nakon prvog susreta s Batmanom, novi zlikovac je ubrzo identificiran kao Jonathan Crane, nakon čega je odveden u Arkham kao jedan od pacijenata.

 
Promotivna fotografija Scarecrowa iz igre Batman: Arkham Asylum, koja otkriva sve specifičnosti njegovog jezivog dizajna.

U preludiju za igru Batman: Arkham Asylum, Crane je iskoristio svoje vrsno poznavanje psihologije te svoje poznavanje kemije da uvjeri ambicioznu i naivnu dr. Penelope Young, koja je bila njegov novi terapeut, da se oporavio i da ga uključi u svoj projekt Titan. Dr. Young je, ne znajući to, zapravo provodila projekt uz izdašnu financijsku pomoć izvjesnog Jacka Whitea, što je bio jedan od najstarijih Jokerovih aliasa, a sve nakon što je Crane informirao svog suradnika o samom projektu. Istovremeno balansirajući između suradnje s Jokerom i obmanjivanja dr. Young, Crane je iskoristio situaciju kako bi radio na novoj, pojačanoj verziji svog toksina straha, kojeg je planirao iskoristiti na stanovnicima Gothama i usput natjerati Batmana da otkrije svoje najveće strahove. Koristeći situaciju, Crane je čak uspio izaći iz Arkhama, ali anonimna dojava je upozorila Batmana na njegov plan te je Vitez tame, nakon što je pripremio protuotrov, pronašao Cranea i vratio ga u Arkham. U sklopu Centra za intenzivnu njegu, Crane je izgradio tajno skrovište u kojem je dalje radio na svom planu, za što mu je bio potreban i plan azilija; tokom svog istraživanja azilija u igri Batman: Arkham Asylum, Batman pronalazi Craneovo skrovište. U međuvremenu, dr. Young je otkrila Craneovu i Jokerovu zavjeru te je, šokirana, vratila sav novac, ali Joker ju je krenuo ucjenjivati i prijetiti joj, a sve dok je planirao veliku pobunu u Arkhamu; istovremeno, Crane je dovršavao vlastite planove.

Nakon što je Joker dopustio Batmanu da ga vrati u Arkham, što je početak igre Batman: Arkham Asylum, Crane i Joker su započeli realizaciju plana, uz pomoć Harley Quinn. Craneov dizajn za ovu igru bio je prilično inovativan u odnosu na njegova ranije pojavljivanja. Na glavi je nosio jezivu, krpenu masku, koja je istovremeno figurirala i kao gas maska, dok je dolje imao par pokrpanih hlača koje je zavezao užetom; torzo mu je bio potpuno gol te je otkrivao koliko je Scarecrow ispijen, s obzirom da su mu se rebra prilično dobro ocrtavala. Na prstima desne ruke imao je rukavicu sa špricama napunjenima toksinom straha, što je bilo njegovo primarno oružje.[155] Scarecrowov prvi susret s Batmanom bio je kada ga je Crane namamio u medicinski odjel azilija, gdje je dizalo u kojem je bio Batman napunio toksinom straha. Kada je došao do dna, Batman je vidio Scarecrowa kako napada liječnike, a onda ubrzo i Jim Gordona, koji ga je pozivao u pomoć, prije nego ga je netko odvukao. Batman je ubrzo pronašao Gordonov leš te je pokušao nazvati Oracle da joj kaže da je zakasnio, ali Barbarin glas mu je samo rekao da je broj što ga je pokušao nazvati nedostupan i prekinuo poziv. Batman je tada krenuo prema mrtvačnici. U mrtvačnici, Batman je čuo jezive glasove koji su ga tjerali iz prostorije, ali izuzev toga - nije pronašao ništa. Kada je pokušao izaći, Batman je shvatio da se ponovo nalazi u istoj prostoriji, s tim da su ovoga puta u mrtvačnici bile tri vreće s tijelima. U dvije od njih nalazila su se tijela Batmanovih roditelja, Thomasa i Marthe Wayne, koja su se obratila Batmanu, dok je u trećoj ležao Scarecrow, koji je Batmana napao novom dozom toksina. U tom je trenutku Batman doživio tešku halucinaciju u kojoj se u nadrealnom svijetu morao uspeti, preko prepreka, do Bat-signala, kojim je trebao osvijetliti divovskog Cranea, a koji ga je u toj nadrealnoj halucinaciji pokušavao ubiti. Nakon što osvijetli Cranea, halucinacija prestaje i Batman se vraća u realnost, ali Scarecrowa nema. Po izlasku iz mrtvačnice, Batman ponovo odlazi do Gordonovog leša, ali shvaća da je i to bila halucinacija i da je to zapravo leš jednog od čuvara iz Arkhama. Scarecrowov novi napad uslijedio je nešto kasnije, nakon što je Batman uništio formulu Titan, u azilijskoj biblioteci, nakon čega je Batman kroz još jednu halucinaciju ponovo proživio ubojstvo svojih roditelja od strane Joea Chilla. Uslijedila je nova nadrealna borba s Craneom, a nakon još jednog osvjetljavanja divovskog Scarecrowa, Batman je otkrio da je nekako napustio biblioteku i završio u tornju sa satom. Njihov treći susret ponovo se dogodio u Centru za intenzivnu njegu, kada je toksin Batmana vratio na početak igre, ali su uloge Jokera i njega bile obrnute. Ovoga se puta Batman uspio izboriti protiv halucinacije te je zgrabio zaprepaštenog Cranea za vrat, na što je ovaj Batmanu ubrizgao novu dozu svog toksina preko svoje rukavice. To je dovelo do treće, posljednje nadrealne borbe s divovskim Scarecrowom. Nakon ove borbe, Crane je pobjegao u podnožje azilija, gdje ga je Batman pronašao pored podzemne rijeke, koja je služila kao izvor vode za Gotham. Crane je zaprijetio Batmanu da će baciti svoj toksin, što ga je držao u malenoj vreći u ruci, u vodu i tako ju otrovati,[156] međutim Crane nije znao da se nalazi pored Killer Crocove jazbine; prije nego je išta uspio napraviti, Croc je napao Cranea i pokušao ga pojesti, dok je vrećica s toksinom pala na pod. Batman je tada aktivirao šoker i omamio Croca, koji je se vratio u vodu i povukao Cranea sa sobom, dok je Batman uklonio toksin. Batman više nije pokušavao spasiti Cranea, međutim kasnije je otkriveno da je ovaj uspio pobjeći Crocu pomoću nepoznatih metoda. U jednom od alternativnih završetaka igre, Scarecrow se može vidjeti (točnije, njegova ruka) kako izranja iz vode i hvata se za preostalu kutiju s Titanom, dok se Batman vraća u Gotham u Batwingu.[157]

 
Scena iz igre Batman: Arkham Asylum, koja prikazuje borbu Batmana protiv divovskog Scarecrowa, što je bila halucinacija uzrokovana izloženosti Craneovom toksinu straha. U svakoj od ovih borbi, Batman je morao doći do svog signala i njime osvijetliti Cranea, čime bi halucinacija prestala.

U igri Batman: Arkham City, Crane se opet nije osobno pojavio, ali se spominje u nekoliko navrata i postoje određene reference na njegovu djelatnost, što potvrđuje Batmanovu tezu da je Crane nekako uspio preživjeti susret s Crocom. Tokom cijele igre, ulični kriminalci u Arkham Cityju često spominju Scarecrowa, navodeći kako je jedini među "nakazama" koji nije zatvoren ili pak da ga je Croc dokrajčio prilikom događaja iz prethodne igre. Tokom istraživanja grada, Batman pronalazi Craneovu staru masku skrivenu na hrpi sijena, nakon čega se otkrije kako je Batman mjesecima bezuspješno tražio Scarecrowa, nakon događaja u aziliju. Tu je potvrđeno da se teško ozlijeđeni Crane jedva izvukao i spasio od Croca te da si je spasio život plutajući na kutiji Titana, kako otkriva alternativni kraj prve igre. Osim toga, potvrđeno je da zapravo nitko nije vidio Cranea od tog trenutka, a ne samo Batman, tako da zapravo nitko sa sigurnošću ne zna što mu se dogodilo. Daljnje istraživanje Arkham Cityja otkriva brojne kanistre s toksinom na različitim lokacijama u gradu, a na kojima se nalazio Scarecrowov znak. Nešto kasnije, istražujući jedan od brodova u luci, Batman uspijeva pronaći Craneovo tajno skrovište u podnožju broda i, tako, konačni dokaz da je Crane preživio susret s Crocom. U podnožju brodice, Batman je pronašao jednog od Jokerovih pomoćnika, koji je pri susretu s Batmanom panično kriknuo, a onda se srušio i, čini se, umro. Batman je nadalje otkrio dokaz o narudžbi što ju je Crane napravio preko Falconea, a koja je sadržavala materijale koji su Craneu potrebni za njegove eksperimente;[158] tokom kasnije DLC misije, brod je zatvoren. Pri samom kraju igre, ako Batman koristi uređaj za dekodiranje, može pronaći tajne radio stanice koje odašilju naizgled nasumične brojeve. Daljnjim istraživanjem, Batman otkriva da se radi o tri skrivene poruke ("Platit ćeš za ono što si mi uradio" - "Ja ću se vratiti, Batman" - "Strah će raskomadati Gotham") koje je, bez ikakve sumnje, poslao Scarecrow, očigledno živ i u punom jeku planiranja osvete prema Batmanu i Gothamu.[159] Kako se ispostavilo, ovo je bio uvod za glavnu radnju sljedeće igre, u kojoj je Scarecrow krenuo ostvarivati svoj plan.

Crane se ponovno pojavio u Gothamu devet mjeseci nakon Jokerove smrti i zatvaranja Arkham Cityja. Otkriveno je kako je, iako je preživio susret s Killer Crocom, ostao teško i trajno unakažen, zbog čega je trebao nekoliko operativnih zahvata i zbog čega izgleda drastično drugačije nego ranije. Njegovo je lice bilo toliko unakaženo da je išao na operativni zahvat kojim si je zašio masku na lice, a uz to je nosio i protezu na lijevoj nozi. Svo je vrijeme uspješno bježao policiji i Batmanu te je uspio oformiti vlastitu bandu, radeći pritom na usavršavanju svog toksina do mjere u kojoj je, doslovno, mogao ubiti njegove žrtve od straha. Istovremeno, Scarecrow je sklopio partnerstvo sa Simonom Staggom, korumpiranim predsjednikom kompanije Stagg Enterprises, koji mu je trebao izraditi aparat za disperziju njegova toksina koji bi ga morao raspršiti po cijelom Gothamu. Stagg je želio zaraditi na toksinu, međutim, kada je saznao da Crane želi iskoristiti njegov aparat da se osveti Batmanu i Gothamu, odlučio je izdati Cranea te mu nije rekao da je uređaj gotov, tako da je Scarecrow saznao za to dosta kasnije. Scarecrow je djelovao iz praznog penthousea u Kineskoj četvrti, kog je uradio tako da figurira kao baza njegovih operacija. Malo prije nego je krenuo u realizaciju svog plana, Scarecrowa je posjetio novi zlikovac, koji se predstavio kao Arkham Knight i koji je također želio osvetu nad Batmanom, tako da je Crane spremno prihvatio suradnju.

 
Promotivna ilustracija Scarecrowa za igru Batman: Arkham Knight, koja prikazuje sve promjene u njegovom izgledu nakon gotovo fatalnog susreta s Killer Crocom.

Koristeći činjenicu da je Jokerovom smrću nastao vakuum u kriminalnom podzemlju, ali i da njegovom smrću nema više nikoga tko bi izazivao kaos po gradu i tjerao ostale zlikovce da se međusobno bore, Scarecrow odluči održati seriju sastanaka s ostalim zlikovcima, želeći ih ujediniti pod svojim vodstvom; Scarecrowov plan nije bio samo osvetiti se Batmanu, samo ga poraziti, već ga potpuno uništiti, oduzeti mu obitelj i uništiti sve ono što je on simbolizirao, da bi ga u konačnom činu pred cijelim svijetom razotkrio tako što otkrije njegov pravi identitet. Uz vojnu podršku Arkham Knighta, ali i suradnju ostalih zlikovaca, Scarecrow je imao gotovo siguran plan. Jedina koja je odbila sudjelovati u njegovom planu bila je Poison Ivy, koju je Crane ranije dao osloboditi iz zatvora uz pomoć Harley Quinn jer ju je smatrao potentnim izvorom kemikalija za svoje eksperimente, nakon čega ju je Crane drogirao u svom skrovištu te ju odlučio koristiti za svoje eksperimente s toksinom. Nakon odrađenih priprema, Crane je na Halloween poslao masovnu poruku Gothamu u kojem građane obavještava o svom planu te im sugerira da evakuiraju grad, kako ne bi postali žrtvama njegova novog toksina; kako bi im dokazao da se ne šali, iskoristio je Arkham Knighta da aktivira malu dozu toksina u Paulijevom restoranu u centru grada, što je izazvalo potpuni kaos u gradu, a ujedno označilo i službeni početak same igre. Šest milijuna stanovnika Gothama je evakuirano u rekordnom roku, nakon čega je Scarecrow omogućio zlikovcima i kriminalcima da preuzmu kontrolu nad gradom, svladavajući preostale građane i policiju, koja je ostala u gradu, bez većih problema. Scarecrow je ubrzo objavio novu poruku, u kojoj je zaprijetio da će, nakon što sravni Gotham sa zemljom, isto napraviti s cijelim svijetom.

Batman je ubrzo krenuo u borbu protiv Cranea te je, na samom početku, uspio saznati lokaciju njegovog skrovišta, gdje je pronašao ostatke Craneovih eksperimenata, ali ne i samog Cranea. Nakon što je otkrio Poison Ivy, Crane mu je, žrtvujući pritom jednog od svojih ljudi, demonstrirao utjecaj svog novog toksina; Batman je spasio Ivy i saznao od nje da je ona imuna na Craneov toksin, nakon čega ju je odveo do policije i krenuo u daljnju potragu za Scarecrowom. Ubrzo je otkrio da se Crane skriva u zgradi Ace Chemicalsa, koju je Arkham Knight ranije okupirao i fortificirao; Crane je želio evakuirati Gotham, kako se ispostavilo, jer je želio dobiti kontrolu nad Ace Chemicalsom, jer je to jedino postrojenje u gradu koje je moglo proizvesti toliku količinu toksina kolika je njemu bila potrebna. Kada je Batman došao do njega, Crane je i dalje tvrdio da sve ide po planu te je informirao Batmana da su njegovi saveznici napali Oracle u tornju u kojem se bila skrivala. Crane je tada zatvorio Batmana u plinsku komoru te je nestao, planirajući pustiti Batmana da umre od eksplozije koja bi cijelu istočnu obalu inficirala toksinom. Koristeći posljednje atome snage i ograničen vremenskim rokom, Batman je nekako uspio reducirati radijus eksplozije da zahvati samo zgradu Ace Chemicalsa te je pobjegao prije detonacije. Međutim, izloženost toksinu je ostavila posljedice na njemu jer je probudila Jokerovu svijest - koja je u njemu ostala otkako je Joker ubrizgao svoju krv u njega - tako da je do kraja igre Batman konstantno imao halucinacije Jokera, koji se zakleo da će preuzeti njegovu svijest, a onda krenuti u krvavi pohod, prvo po Gothamu, a onda i po ostatku svijeta.

Nakon što je zgrada Ace Chemicalsa potpuno uništena, Batman je potvrdio da je Arkham Knight oteo Oracle te je koncentrirao svoje napore na spašavanje nje i pronalazak Scarecrowa, koji je opet nestao. U međuvremenu, Craneovi saveznici su krenuli stvarati kaos po gradu, dok su se istovremeno počeli pojavljivati i "novi" zlikovci, poput Husha ili Professora Pyga. Dok se obračunavao s njima kako bi došao do Cranea, Batman je od Penguina saznao za vezu između Scarecrowa i Simona Stagga te se uputio u Staggov cepelin, koji je letio iznad Gothama. Scarecrow je u međuvremenu također krenuo na Stagga, za kog je saznao da ga je prevario te je odlučio sam dovršiti uređaj za disperziju, koji je nosio naziv Cloudburst. Batman je uspio doći do Stagga i, na koncu, do Scarecrowa, ali ga je Joker omeo u borbi, tako da ga je Crane opet uspješno napao toksinom, a onda nestao s još nedovršenim uređajem. Prije toga, Scarecrow je otkrio Batmanu da je Oracle u njegovom skrovištu u Kineskoj četvrti, u istoj komori u kojoj je čuvana Poison Ivy, ali da joj je vrijeme ograničeno; Batman žuri, ali dolazi prekasno i svjedoči Barbarinoj smrti. Ne znajući da je to sve, ipak, samo halucinacija, zaklinje se dokrajčiti Cranea te odlazi do Ivy, koja je jedina imuna na Scarecrowov toksin, i uspijeva ju nagovoriti da mu pomogne boriti se protiv toksina. Crane je u međuvremenu odlučio provesti svoj plan te je aktivirao uređaj za disperziju, koji je Gotham prekrio oblakom toksina straha, koji je preostale kriminalce (izuzev postrojbi Arkham Knighta) bacio u stanje kaosa u kojem je svatko krenuo ubijati svakoga. Nakon što je uspio spasiti Simona Stagga, na kojega je Scarecrow poslao svoje ljude, Batman je krenuo pomoći Ivy, koja je iskoristila biljke u gothamskom podzemlju da se bori protiv toksina. Iako su Scarecrow i Arkham Knight pokušali uništiti glavnu biljku, Batman ju je uspio spasiti te je pritom uništio uređaj za disperziju toksina, što je razbjesnilo Cranea. Kako bi potpuno uništila preostali toksin, Ivy je svu svoju energiju usmjerila na centralnu biljku, koja je uspjela anulirati utjecaj toksina i potpuno ga eliminirati, ali je Ivy pritom umrla, žrtvujući se da bi spasila svoje biljke, ali i Gotham.

 
Ključna finalna scena iz igre Batman: Arkham Knight, koja prikazuje zbunjenog Cranea suočenog s Bruceom Wayneom nakon što je svladao Jokerovu svijest u sebi i postao imun na njegov toksin. Nedugo nakon ove realizacije, Scarecrow je postao žrtva vlastitog toksina te je njegov krajnji plan propao.

Nakon ovih događaja, Scarecrow je po prvi puta bio istinski bijesan, jer mu je Batman po prvi puta pomrsio planove. Ipak, odbio se predati te je preuzeo kontrolu nad svim vojnim trupama, krenuvši pritom na izradu novog plana; Deathstroke je imenovan novim zapovjednikom kopnenih operacija. James Gordon je u međuvremenu krenuo u osvetnički pohod prema Craneu jer je ovaj bio oteo Barbaru, otkrivši istovremeno Craneovu podzemnu bazu. Batman je krenuo za Jimom te ga je pronašao zavezanog u rukama Arkham Knighta, s kojim se Batman konačno obračunao. Ispostavilo se da je Arkham Knight zapravo Jason Todd, drugi Robin, kog je svojedobno ubio Joker, a koji se želio osvetiti Batmanu zbog svoje sudbine, ali i zbog činjenice da je Tim Drake postao novi Robin. U borbi koja je uslijedila, Batman je uspio poraziti Arkham Knighta i apelirati na Jasona, nakon čega je ovaj ponovo nestao. Batman i Gordon tada odlaze na krov kako bi se suočili s Craneom, kojih ih je tamo čekao. Međutim, na krovu, Gordon je iznenada uperio svoj pištolj u Batmana, pri čemu je Batman saznao da mu je Scarecrow ponudio život njegove kćerke, Barbare (za koju je Batman u tom trenutku saznaje da je živa, odnosno da je ranija slika bila samo halucinacija), u zamjenu da ubije Batmana. Scarecrow, zapravo, nije imao nikakvu namjeru pustiti Barbaru, s obzirom da je njegov plan bio ubiti i Batmana, ali i sve njegove saveznike; kada je Gordon shvatio da ga Crane planira izigrati, pucao je u Batmanovo novo odijelo, nakon čega se on odbio od ruba zgrade i pao s ruba. Uvjeren da je Gordon doista želio ubiti Viteza tame, Scarecrow je mirno gurnuo Barbaru preko ruba, što je Batman iskoristio da ju spasi. Međutim, na kraju je Crane ponovo uzeo Gordona kao taoca i napustio lokaciju.

U narednim borbama, Batman je uz pomoć svojih saveznika uspio pomutiti Craneove planove, ali nakon njegova napada na njegovu bazu u prostorijama filmske kompanije Panessa Studios, Batman je morao pristati na uvjete te je, odbacivši svoj pojas, pristao ući u stražnji dio kamiona koji ga je, oslabljenog, vozio do Cranea. Crane je u kamion upumpao još toksina, zbog čega je Batman imao novi mentalni sukob s Jokerom, koji je pokušao preuzeti njegovu svijest, ali opet bezuspješno. Kamion je odveo Batmana do napuštenog Azilija Arkham, gdje je Scarecrow imao još jednu bazu operacija. Tamo je Crane zavezao Batmana i stavio ga pred kamere, koje su emitirale diljem svijeta, izrazivši svoju namjeru da otkrije Batmanov identitet svijetu i tako razotkrije legendu iza Viteza tame. Gordon i Robin su sve gledali sa strane; nakon što je omamio Robina kako bi ga spriječio da se miješa, Crane je naredio Gordonu da pred kamerama skine Batmanovu masku. Iako se Gordon protivio, Batman mu je rekao da to napravi i da ima sve pod kontrolom. Gordon je tada skinuo Batmanovu masku i svijetu otkrio da se iza nje krije Bruce Wayne. Istinski iznenađen Batmanovom identitetom, Scarecrow mu je ubrizgao novu dozu toksina, koja je toliko oslabila Brucea da je Joker konačno preuzeo kontrolu. Dok mu je Scarecrow govorio da ga ne planira ubiti nego vratiti u Gotham da prati uništenje svoga grada i tako promatra svoj neuspjeh u ulozi Batmana, Joker mu govori da se pripremi za bis te se počne manijakalno smijati. Bijesan i šokiran što Bruce ne pokazuje znakove straha, Scarecrow mu je ubrizgao fatalnu dozu toksina, što je zapravo bio dio njegova plana. Naime, fatalna doza toksina ubila je Jokera i tako omogućila Batmanu da povrati kontrolu nad svojim umom i tijelom; nova doza toksina je inicijalno dala snagu Jokeru, ali je tokom nove mentalne borbe s Batmanom sve više gubio na snazi i tako omogućio Batmanu da ga zauvijek izbaci iz svog uma.

Nakon što se vratio i oslobodio uz Jasonovu pomoć (Jason je tada već bio Red Hood), Batman se ustao i suočio s Craneom, sada sabrana uma i potpuno imun na djelovanje toksina. Scarecrow je bio u potpunom šoku, što je Batman iskoristio i napao ga njegovim vlastitim toksinom. Scarecrow se pred kamerama iznenada pretvorio u kukavnog, prestrašenog čovjeka, koji je izbezumljeno kričao i suočavao se sa svojim strahovima. U stanju panike je pokušao pobjeći, međutim Gordon ga je oborio na pod, nakon čega je odveden u zatvor, gdje je bio s ostalim zlikovcima. Otkrivena identiteta, Batman je nakon ovih događanja aktivirao tzv. "Knightfall Protocol", koji doveo do uništenja imanja Wayneovih, dok su Alfred i on bili unutra. Batmanova obitelj je obnovljena, a grad je spašen i vratio se, koliko-toliko, u normalu. Legenda o Batmanu je, suprotno Craneovim planovima, nastala živjeti, a novi gothamski kriminalci su i dalje viđali misterioznu figuru šišmiša koja je održavala red u gradu, s tim da ostaje nepoznato tko je taj "novi" Batman i jesu li Alfred i Bruce zaista poginuli tokom aktivacije protokola.

Izvori uredi

  1. Mike's Amazing World of DC Comics Arhivirano 2012-07-24 na Archive.is-u: Scarecrow of Earth-2. Preuzeto 31. srpnja 2008.
  2. Mike's Amazing World of DC Comics Arhivirano 2012-07-29 na Archive.is-u: "Fright of the Scarecrow," Batman #189 (veljača 1967). Preuzeto 31. srpnja 2008.
  3. Scarecrow je #58, IGN. Preuzeto 10-05-09.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 World's Finest Comics #3 (jesen 1941.)
  5. Mike's Amazing World of DC Comics Arhivirano 2012-07-24 na Archive.is-u: Scarecrow of Earth-2. Retrieved July 31, 2008.
  6. Mike's Amazing World of DC Comics Arhivirano 2012-07-29 na Archive.is-u: "Fright of the Scarecrow," Batman #189 (veljača 1967.). Retrieved July 31, 2008.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Batman #189 (veljača 1967.)
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 8,26 8,27 8,28 8,29 8,30 8,31 8,32 8,33 8,34 8,35 8,36 8,37 Year One: Batman/Scarecrow (srpanj-kolovoz 2005.)
  9. Batman: The Dark Knight (Vol. 2) #4-7 (veljača-svibanj 2012.)
  10. 10,0 10,1 10,2 Detective Comics #73 (ožujak 1943.)
  11. U suvremenoj klasifikaciji, Fox-Moldoffova verzija Scarecrowa smatra se prvim pojavljivanjem Earth-One inkarnacije tog lika, koja je bila aktualna sve do sredine 80-ih godina. Iako je narativni kontinuitet u odnosu na originalnu inkarnaciju iz 1941. godine zadržan, ta se verzija danas smatra Earth-Two inkarnacijom lika.
  12. 12,0 12,1 Batman #200 (ožujak 1968.)
  13. Detective Comics #389 (srpanj 1969.)
  14. Justice League of America #111 (lipanj 1974.)
  15. Batman #262 (travanj 1975.)
  16. Joker #8 (kolovoz 1976.)
  17. 17,0 17,1 Batman #296 (veljača 1978.)
  18. Detective Comics #486 (studeni 1979.)
  19. 19,0 19,1 Detective Comics #503 (lipanj 1981.)
  20. Batman #373 (srpanj 1984.)
  21. Detective Comics #540 (srpanj 1984.)
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 22,4 Batman #400 (listopad 1986.)
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 23,6 Detective Comics #571 (veljača 1987.)
  24. Ova referenca zapravo je bila "proročanska" u jednom smislu, jer je u priči "A Death in the Family" iz 1988. godine Jason Todd doista i ubijen, u jednoj od najšokantnijih i najkontroverznijih priča u historiji DC Comicsa. Istina, Jasona je u stripu ubio Joker, ali je Batmanov strah prikazan u ovom stripu retrospektivno postao zanimljiva referenca na buduće događaje.
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 25,5 Batman #457 (prosinac 1990.)
  26. 26,00 26,01 26,02 26,03 26,04 26,05 26,06 26,07 26,08 26,09 26,10 26,11 26,12 26,13 26,14 26,15 Batman: Shadow of the Bat #16-18 (rujan-studeni 1993.)
  27. Iako se činjenično ovaj narativ nadovezuje na Scarecrowov debi u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), on nadopunjuje priču o Paulu Heroldu u odnosu na originalni strip, gdje nikada nije otkriveno da se radilo o uglednom antikvaru koji ima sina.
  28. Batman #494 (lipanj 1993.)
  29. Detective Comics #661 (lipanj 1993.)
  30. Batman #495 (lipanj 1993.)
  31. 31,0 31,1 31,2 Batman #496 (srpanj 1993.)
  32. Detective Comics #664 (kolovoz 1993.)
  33. 33,0 33,1 Batman #523 (listopad 1995.)
  34. 34,0 34,1 34,2 Batman #524 (studeni 1995.)
  35. 35,0 35,1 35,2 Batman Annual #19 (listopad 1995.)
  36. 36,00 36,01 36,02 36,03 36,04 36,05 36,06 36,07 36,08 36,09 36,10 Loeb, Sale: Batman: Haunted Knight (1996.)
  37. 37,0 37,1 37,2 37,3 37,4 37,5 37,6 Loeb, Sale: Batman: The Long Halloween (1996. - 1997.)
  38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 Loeb, Sale: Batman: Dark Victory (1999. - 2000.)
  39. Loeb, Sale: Catwoman: When in Rome (2004.)
  40. Batman: Legends of the Dark Knight #116 (travanj 1999.)
  41. Batman: Shadow of the Bat #84 (travanj 1999.)
  42. Batman #564 (travanj 1999.)
  43. Detective Comic #731 (travanj 1999.)
  44. 44,00 44,01 44,02 44,03 44,04 44,05 44,06 44,07 44,08 44,09 44,10 44,11 44,12 44,13 44,14 44,15 44,16 44,17 44,18 44,19 Batman: Legends of the Dark Knight #137-141 (siječanj-svibanj 2001.)
  45. Batman #617 (rujan 2003.)
  46. 46,0 46,1 Detective Comics #847 (listopad 2008.)
  47. Detective Comics #848 (studeni 2008.)
  48. Detective Comics #849 (prosinac 2008.)
  49. 49,0 49,1 Aquaman #30-31 (srpanj-kolovoz 2005.)
  50. 50,00 50,01 50,02 50,03 50,04 50,05 50,06 50,07 50,08 50,09 50,10 50,11 50,12 50,13 Batman #626-630 (lipanj-rujan 2004.)
  51. Catwoman #36 (prosinac 2004.)
  52. Batman #633 (prosinac 2004.)
  53. 53,0 53,1 Superman/Batman #37-40 (kolovoz-studeni 2007.)
  54. Gotham Underground #1-4 (prosinac 2007. - ožujak 2008.)
  55. Batman: Battle for the Cowl (ožujak-svibanj 2009.)
  56. Joker's Asylum #4: Scarecrow (rujan 2008.)
  57. Green Lantern/Atom #1 (listopad 2000.)
  58. Green Lantern #27 (ožujak 2008.)
  59. 59,0 59,1 Blackest Night #4 (prosinac 2009.)
  60. Blackest Night #6 (veljača 2010.)
  61. Green Lantern #50 (ožujak 2010.)
  62. Blackest Night #7 (travanj 2010.)
  63. Superman/Batman #77 (prosinac 2010.)
  64. Detective Comics #8 (lipanj 2012.)
  65. Batman: The Dark Knight #5 (ožujak 2012.)
  66. Batman: The Dark Knight #6 (travanj 2012.)
  67. 67,00 67,01 67,02 67,03 67,04 67,05 67,06 67,07 67,08 67,09 67,10 67,11 67,12 67,13 67,14 67,15 67,16 67,17 67,18 67,19 67,20 67,21 67,22 67,23 67,24 67,25 67,26 67,27 67,28 67,29 67,30 67,31 67,32 67,33 67,34 67,35 67,36 67,37 67,38 67,39 67,40 67,41 67,42 67,43 67,44 67,45 67,46 67,47 67,48 67,49 Hurwitz, Finch: "Cycle of Violence", Batman: The Dark Knight #10-15 (kolovoz 2012. - veljača 2013.)
  68. Scarecrow je imao vrlo sličan plan u igri Batman: Arkham Knight te je, kao i u stripu, napao grad svojim toksinom, s tim da je u igri ranije omogućio stanovnicima da napuste grad. Za više detalja vidjeti niže u tekstu.
  69. Batman #16 (ožujak 2013.)
  70. Swamp Thing #20 (srpanj 2013.)
  71. Detective Comics #27 (ožujak 2014.)
  72. Detective Comics #29 (svibanj 2014.)
  73. Justice League of America #2 (svibanj 2013.)
  74. 74,0 74,1 74,2 Detective Comics #23.3 (rujan 2013.); alternativno Scarecrow #1
  75. Forever Evil: Arkham War #1 (prosinac 2013.)
  76. Forever Evil: Arkham War #2 (siječanj 2014.)
  77. Forever Evil: Arkham War #3 (veljača 2014.)
  78. Forever Evil: Arkham War #4 (ožujak 2014.)
  79. Forever Evil: Arkham War #5 (travanj 2014.)
  80. Forever Evil: Arkham War #6 (svibanj 2014.)
  81. Forever Evil Aftermath: Batman vs. Bane #1 (lipanj 2014.)
  82. 82,0 82,1 82,2 Batman & Robin Eternal #1 (prosinac 2015.)
  83. Ovdje Batman & Robin Eternal malo derivira od kronologije geneze prezentirane u priči "Cycle of Violence". Naime, inicijalna geneza navodi kako je Crane tek kao privatni psiholog doživio slom i odlučio postati Scarecrow, a to se dogodilo neko vrijeme nakon što je dobio otkaz na sveučilištu zbog neprimjerenog ponašanja. Dotad, on nije imao kriminalnih ispada. U priči Batman & Robin Eternal, Crane je već kao sveučilišni profesor počeo eksperimentirati s kostimom straha i postao Scarecrow.
  84. 84,0 84,1 84,2 Batman & Robin Eternal #2 (prosinac 2015.)
  85. Batman & Robin Eternal #5 (siječanj 2016.)
  86. 86,0 86,1 86,2 86,3 86,4 86,5 86,6 86,7 86,8 Batman & Robin Eternal #14 (ožujak 2016.)
  87. 87,0 87,1 Batman & Robin Eternal #15 (ožujak 2016.)
  88. Batman & Robin Eternal #16 (ožujak 2016.)
  89. Svi događaji opisani u ovom pasusu prije ovog trenutka smješteni su u prošlost te prikazuju sam početak karijere Dicka Graysona kao Robina. Radnja u sadašnjosti smještena je nekoliko godina nakon tih događanja, a poveznica među njima je Mother, koja je i tada i u sadašnjem vremenu bila glavni antagonist.
  90. Batman & Robin Eternal #23 (svibanj 2016.)
  91. Batman & Robin Eternal #25 (svibanj 2016.)
  92. Batman Eternal #14-15 (rujan 2014.)
  93. 93,0 93,1 93,2 Batman #39 (travanj 2015.)
  94. Batman #40 (lipanj 2015.)
  95. Sinestro #18-21 (veljača - svibanj 2016.)
  96. Justice League #10-11 (veljača 2017.)
  97. Green Lanterns #16 (travanj 2017.)
  98. 98,0 98,1 98,2 98,3 98,4 Green Lanterns #17 (travanj 2017.)
  99. Batwoman #7-10 (studeni 2017. - veljača 2018.)
  100. Batman #32 (prosinac 2017.)
  101. Doomsday Clock #6 (srpanj 2018.)
  102. Barr, Mike W., Batman: Dark Knight Dynasty (1997.)
  103. Moench, Doug, Batman: Crimson Mist (1998.)
  104. Justice #1 (listopad 2005.)
  105. Justice #2 (prosinac 2005.)
  106. Justice #6 (lipanj 2006.)
  107. Justice #8 (prosinac 2006.)
  108. Justice #10 (travanj 2007.)
  109. Naime, osnovna premisa ove priče bila je ta da su zlikovci sa Zemlje imali ponovljene noćne more u kojem je Zemlja uništena u nuklearnom armagedonu što ga Liga pravde nije uspjela spriječiti. Želeći to spriječiti, oni se udruže, riješe globalne probleme (poput gladi, siromaštva, itd.) i okrenu javnost protiv heroja. Međutim, ispostavi se kako je sve to samo bio dio Brainiacovog plana koji je inducirao noćne more koristeći mehaničke crve, a koji su trebali biti korišteni i za robotizaciju čovječanstva. Brainiac je, u konačnici, bio taj koji je planirao nuklearnim armagedonom izazvati scenarij iz noćne more.
  110. Justice #11 (lipanj 2007.)
  111. Justice #12 (kolovoz 2007.)
  112. Flashpoint: Batman - Knight of Vengeance #1 (lipanj 2011.)
  113. Johns, Geoff, Batman: Earth One (srpanj 2012.)
  114. Batman Beyond #20-24 (srpanj-studeni 2018.)
  115. Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles #6 (srpanj 2016.)
  116. „"Injustice" Ends, Killer Croc Debuts in "Batman '66" and More from DC in October”. Comic Book Resources. July 14, 2014. Arhivirano iz originala na datum 2015-11-08. Pristupljeno February 7, 2016. 
  117. Batman '66 #28 (prosinac 2015.)
  118. Murphy, Sean, Batman: White Knight (listopad 2017. - svibanj 2018.)
  119. Marz, Ron; David, Peter: DC vs. Marvel (travanj-svibanj 1996.)
  120. Grant, Alan: Batman/Daredevil: King of New York (prosinac 1999.)
  121. Scarecrow - TAS
  122. Batman: The Animated Series 1x03 - "Nothing to Fear"
  123. Batman: The Animated Series 1x24 - "Fear of Victory"
  124. Batman: The Animated Series 1x28 - "Dreams in Darkness"
  125. Batman: The Animated Series 1x41 - "Joker's Wild"
  126. Batman: The Animated Series 2x68 - "Trial"
  127. Batman: The Animated Series 2x81 - "Harley's Holiday"
  128. Batman: The Animated Series 2x82 - "Lock-Up"
  129. Intervju s Tyjem Templetonom
  130. Batman - Arkham Files: Scarecrow
  131. The New Batman Adventures 1x06 - "Never Fear"
  132. The New Batman Adventures 1x12 - "Over the Edge"
  133. Razlog tomu bila je činjenica da je istovremeno s emitiranjem počela serija The Batman, ali se radilo i o početku Nolanove filmske trilogije o Vitezu tame, koja je 2005. godine započela s filmom Batman Begins. Sukladno tomu, producenti su htjeli izbjeći konfuzije u kontinuitetu, tako da su Batmanovi protivnici, mada ne i sam Batman, bili zabranjeni u drugim serijalima.
  134. 134,0 134,1 134,2 134,3 134,4 Batman Begins - Trivia
  135. Chan, Robert (February 2, 2015). „'Gotham' Recap: Fear and Loathing”. Yahoo.com. Pristupljeno February 7, 2015. 
  136. Gerding, Stephen (July 22, 2017). „Gotham Debuts First Look at Scarecrow’s Comics-Accurate Costume”. Comic Book Resources. Pristupljeno July 27, 2017. 
  137. Ausiello, Michael (January 25, 2018). „Gotham Recast: David W. Thompson Taking Over as [Spoiler”]. TVLine. Arhivirano iz originala na datum January 26, 2018. Pristupljeno January 25, 2018. 
  138. Jesse Schedeen (23-08-2020). „Titans: Season 3 Adds Red Hood, Barbara Gordon and Scarecrow”. IGN. 
  139. „Coolio Was Courted to Play Scarecrow in Scrapped 'Batman & Robin' Sequel”. The Hollywood Reporter. February 9, 2017. Pristupljeno March 1, 2018. 
  140. 140,0 140,1 Adam Smith (July 2005). „The Scarecrow”. Empire. str. 77. 
  141. Andy Hoglund (June 21, 2005). „Batman Begins Review”. web.archive.org. Arhivirano iz originala na datum October 11, 2007. 
  142. Bill "Jett" Ramey (July 28, 2005). „Interview: Lee Shapiro”. Batman-on-Film. Arhivirano iz originala na datum September 25, 2008. Pristupljeno October 18, 2008. 
  143. „Nic Cage's Strange Batman Past”. IGN.com. October 5, 2011. 
  144. „New Suicide Squad Concept Art Offers a Glimpse at a DCEU Scarecrow”. Movie News. February 22, 2017. Pristupljeno August 17, 2017. 
  145. Ova scena, iako su lokacija i činjenične okolnosti bile drugačije, jako podsjeća na prvi susret uzmeđu Batmana i Scarecrowa u seriji Batman: The Animated Series, prikazan u epizodi "Nothing to Fear".
  146. „EXCLUSIVE TRAILER DEBUT: Joker Rules in "Batman Unlimited: Monster Mayhem"”. CBR. Arhivirano iz originala na datum 2015-12-25. Pristupljeno June 5, 2015. 
  147. „LEGO DC Comics Super Heroes: Justice League - Gotham City Breakout” (en-US). Behind The Voice Actors. Pristupljeno 2019-03-26. 
  148. „Full Voice Cast for ‘The LEGO Batman Movie’ Includes Some Big Surprises”. Collider. February 3, 2017. 
  149. „The Adventures of Batman & Robin Review”. Playing with Super Powers. Pristupljeno July 23, 2017. 
  150. D'Marcus, Beatty (December 17, 2003). „GameCube:Batman: Rise of Sin Tzu - Review”. Gaming Target. Pristupljeno November 22, 2011. 
  151. McWhertor, Michael (March 30, 2017). „Injustice 2 adds Scarecrow and Captain Cold”. Polygon. Pristupljeno March 30, 2017. 
  152. RobertBEnglund (March 31, 2017). „[Watch New Injustice 2 trailer reveals Captain Cold and my voice as Scarecrow”] (tvit). Pristupljeno April 1, 2017. 
  153. McWhertor, Michael (May 30, 2018). „New Lego game lets you team up with Joker, Harley Quinn and other DC bad guys”. Polygon. Pristupljeno June 1, 2018. 
  154. „The Scarecrow in Batman: Arkham Origins”. IGN. June 11, 2015. 
  155. Isto ovo "oružje", Crane će kasnije imati i u stripovskoj priči "Cycle of Violence" u sklopu New 52 univerzuma, tako da se može zaključiti da je igra direktno inspirirala strip u ovom slučaju.
  156. Lajtmotiv Scarecrowa koji svojim toksinom pokušava kontaminirati izvore pitke vode u Gothamu prisutan je u brojnim deriviranim materijalima, pa tako i u ovoj igri. Ranije se pojavio u seriji Batman: The Animated Series, ali i u Nolanovom filmu Batman Begins.
  157. „Batman: Arkham Asylum - Encountering Scarecrow”. IGN. 
  158. „Batman Arkham City Easter Egg - Scarecrow's Secret Room”. www.eeggs.com. 
  159. „Easter Eggs - Batman: Arkham City Wiki Guide - IGN”. 

Vanjske poveznice uredi