Strašilo je lažni objekt ili lutka u obliku čovjeka koja se obično postavlja u polja zbog plašenja ptica koje se hrane sjemenkama. Najčešće se postavlja stara odjeća na dva štapa u obliku križa dok se glava oblikuje od slame ili stare odjeće. Strašila koriste farmeri na poljima diljem svijeta te su ona danas čest kulturološki simbol farmi i seoskih zajednica; strašila su vrlo čest motiv u popularnoj kulturi i umjetnosti, a u svijetu se čak održavaju i različiti festivali u čast strašila.

Strašilo s kacigom u Japanu.

Strašila u umjetnosti i kulturi uredi

Jedan od najstarijih kulturoloških prikaza strašila datira iz VIII. vijeka, a prisutan je u japanskoj kronici Kojiki (ujedno i najstarija sačuvana japanska knjiga), gdje se spominje božanstvo Kuebiko, zapravo nepokretno strašilo koje zna sve o svijetu. Kratka priča "Feathertop" Nathaniela Hawthornea govori o strašilu što su ga oživjele vještice u Salemu, dok je Strašilo jedan od protagonista Baumovog romana The Wonderful Wizard of Oz; u toj inkarnaciji, Strašilo je u potrazi za mozgom. Ova priča je slobodno interpretirana u filmu Scarecrow iz 1973. godine, s Alom Pacinom i Geneom Hackmanom u glavnim ulogama.

Kultni britanski bend Pink Floyd imao je pjesmu "The Scarecrow", izdanu na njihovom debitantskom albumu The Piper at the Gates of Dawn iz 1967. godine.

Dr. Jonathan Crane, jedan od najvažnijih Batmanovih protivnika, koristi alias Scarecrow u stripovima kuće DC Comics; u Nolanovoj filmskoj trilogiji, Scarecrowa je tumačio Cillian Murphy. Slični likovi, Scarecrow i Straw Man, pojavljuju se i u stripovima kuće Marvel Comics.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi