Stjepan Polje

Stjepan Polje (Dedići)
Grb Položaj
Nedostaje grb
Položaj naselja Stjepan Polje
Osnovne informacije
Entitet: Federacija BiH
Kanton: Tuzlanski kanton
Općina: Gračanica
Stanovništvo: 3.347 popis (1991)
Pozivni broj: (+387) 35
Poštanski broj: 75 324


Stjepan Polje je selo u Bosni i Hercegovine, između Gračanice i Doboja (oko 4km udaljeno od same Gračanice), i u sastavu je općine Gračanica, odnosno Tuzlanski kanton|Tuzlanskog kantona u Federacije BiH. Naselje počinje kojih stotinjak metara desno od magistralnog puta Tuzla - Doboj.

Historija uredi

Stjepan Polje je dosta staro naselje koje je postojalo još u praistoriji , a kasnije i u srednjem vijeku. U turskim dokumentima ovo naselje se pojavljuje veoma rano. Prema Dr A. Handžiću Stjepan Polje je do 1528 godine bilo naseljeno Vlasima, kao i selo Gračanica, u kojem je bio rudnik željeza, zatim varoš grada Sokola, te sela Drenovac, Orahovica, Gornja i Donja Lohinja, Brijesnica i Klokotnica. Od 1528 godine kada su Osmanlije došle na ovo područije, te uslijed procesa islamizacije, Vlaskog stanovništva je sve manje. Od tog doba kao najveci dio stanovištva sačinjavaju muslimani.

U periodu 18 i početkom 19 stoljeća u Stjepan Polje, i okolna sela dolaze i trajno se naseljavaju muslimanske porodice iz Srbije i to većinom iz Užica. Takođjer, ovdje su se naseljavale i porodice iz Hercegovine, Mađjarske te prekosavske i (najvecim dijelom) podrinjske oblasti. Godine 1878 Bosna i Hercegovina pada pod vlast Austro-Ugarske, te administrativno-pravnim promjenama Stjepan Polje ulazi u okvir Gračanickog sreza.

Naselje je razbijenog tipa. Kuće su razbacane po okolnom pobrđu, čija nadmorska visina iznosi do 250 m. Stjepan Polje ima više mahala (zaselaka) koji su raspoređeni u dva odvojena dijela u koje se dolazi asfaltnim putem koji se iznad osnovne škole u zaseoku Polje račva te jedan dio na sjeveru povezuje Mustafiće, Dediće, Muratoviće, Avdiće i Džebe, a drugi krak puta povezuje na sjeveroistoku mahalu Prkute (Hadžiće), Dživrake, Mejremiće i Potok mahalu. Kako se vidi, zaseoci nose imena po prezimenima žitelja koji ih nastanjuju ili su ih nastanjivali. Izuzetak čini zaselak Polje, odnosno Crkvina, Potok mahala i Dživraci.

Geografija uredi

Stjepan Polje se nalazi na nekih 11 km površine Trebave i sprečanske aluvijalne ravni, sa nadmorskom visinom od oko 200-500 metara. Tlo uglavnom grade pijesak, šljunak, škriljave gline i gline uopšte pliocenske starosti.

Obrazovanje uredi

Stjepan Polje posjeduje jednu osnovnu školu koja počela je sa radom 1949 godine u mektebskoj zgradi. Objekat škole je izgrađen 1951 godine sa dvije učionice i stanom za učitelja. Do 1974 godine egzistirala je kao područno odjeljenje Osnovne škole "Mitar Trifunović Učo" Gračanica, a kao samostalna obrazovne ustanova osnovana je Odlukom Skupštine opštine Gračanica 23.12.1974 godine. Škola u Stjepan Polju danas ima oko 450 učenika raspoređenih u 18 odjeljenja i od školske 2004/05 godine uvela je devetogodišnje školovanje. Ima 34 zaposlena radnika, od čega 30 nastavnika. Škola posjeduje fiskulturnu salu i sportski poligon, kabinet informatike.

Stanovništvo uredi

Prema zadnjem popisu ovog naselja, Stjepan Polje se sastoji sa zaseocima: Dživraci, Potok Mahala, Hadžići, Jahići, Husići, Mejremići, Hodžići, Muratovići, Mustafići, Dedići, Avdići, Memići, Polje, Bare, Ibrahimovići i Džebe.

Stanovništvo - Popis 1991. uredi

Nacionalni sastav
ukupno 3.347
Muslimani 3.294
Srbi 30
Jugoslaveni 18
ostali, neopredijeljeni i nepoznato 5

Vanjski linkovi uredi