Stjepan Debeljak Bil

Stjepan Debeljak - Bil (Ferdinandovac, 19. kolovoza 1908.Zagreb, 23. studenog 1968.) bio je hrvatski partizan, političar SR Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije.

Stjepan Debeljak
Pseudonim(i) Bil
Rođenje 19. kolovoza 1908.
Smrt 23. studenog 1968.
Zanimanje političar
Standardizacija infokutija

Životopis uredi

Rođen je 19. kolovoza 1908. godine u selu Ferdinandovcu, kraj Đurđevca. Strojobravarski zanat završio je u rodnom mjestu 1925. godine, a zatim se zaposlio u Ložionici Jugoslavenskih državnih željeznica u Zagrebu, gdje je sudjelovao u revolucionarnom radničkom pokretu. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je u listopadu 1932. godine. Zbog revolucionarnog rada, jugoslavenska policija ga je često hapsila i proganjala.

Narodnooslobodilačkom pokretu priključio se 1941. godine. Bio je sekretar (tajnik) Kotarskog komiteta KP Hrvatske u Dvoru na Uni, član Okružnog komiteta KPH za Baranju, sekretar OK KPH za Bjelovar, član OK KPH za zagrebačku oblast, rukovoditelj političkog odjela Treće vojvođanske udarne brigade i ostalo.

Poslije rata bio je rukovoditelj kadrovskog odsjeka Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske, sekretar Sabora SR Hrvatske, član Predsjedništva Socijalističkog saveza radnog naroda Hrvatske, poslanik u Saboru SR Hrvatske i poslanik u Saveznoj skupštini Jugoslavije.

Umro je 23. studenog 1968. godine u Zagrebu. Sahranjen je u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Odlikovanja uredi

Nositelj je Partizanske spomenice 1941., Ordena narodnog oslobođenja i drugih jugoslavenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. studenog 1953. godine.

Literatura uredi

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Mladost“, Beograd 1975. godina.