Stjepan Abrlić

Stjepan Abrlić Steva (Drežnik, 1913Lisović, 1943), učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i narodni heroj Jugoslavije.

Stjepan Abrlić Steva
Profesijakamenorezački radnik
Član KPJ odpre rata
Učešće u ratovimaDrugi svjetski rat (NOB)
U toku NOB-apolitički komesar čete
u Kosmajskom NOP odredu
Narodni heroj od9. 10. 1953.

Biografija uredi

Rođen je 10. 4. 1913. godine u selu Drežniku, kod Karlovca. Nekoliko godina pred rat, Stjepan je radio u Beogradu kao kamenorezački radnik. Pre odlaska u Kosmajski partizanski odred, avgusta 1941 godine, kao član jedne od diverzantskih grupa u okupiranom Beogradu učestvovao je u paljenju okupatorske štampe, kamiona i garaža; vršio je i druge slične akcije.

Po dolasku u odred bio je najpre borac, a zatim desetar. Posle prve neprijateljske ofanzive, krajem 1941 godine, prešao je sa Odredom u Sandžak, ali se februara 1942. godine vratio i uskoro postao kurir između Okružnog komiteta KPJ za Mladenovac i srezova Šumadije.

Bio je jedan od najhrabrijih boraca u Odredu. Odred mu je poveravao najteže zadatke i uvek bio siguran da će ih on izvršiti. Prilikom povratka odreda iz Sandžaka, u okolini Valjeva i Rudnika, u selu Trešnjevici, svojim primerom je povukao sve borce da jurišaju na nadmoćnijeg neprijatelja. Polovinom februara 1942 godine, u selu Živkovcu, Odred se noću, iznenada, sukobio se sa jakim četničkim snagama. Snalažljiv i hladnokrvan, Steva je prvi počeo da baca bombe na četnike. Pridružili su mu se i ostali partizani. Za nepun čas bilo je razbijeno pet stotina četnika. Istakao se, isto tako, i u borbama u Beljini i Dučini. Kao kurir, Steva se neumorno i neustrašivo probijao kroz zasede i fašistička uporišta uspostavljajući i održavajući prekinute veze između Mladenovca i Šumadije. Radio je i na prebacivanju boraca iz Beograda i drugih mesta u odred. Desetine boraca, zahvaljujući njemu, uspešno su se prebacile u partizane.

Kada je veza Kosmaj - Šumadija bila učvršćena, Steva je, početkom 1943 godine, bio određen za političkog komesara jedne čete Kosmajskog partizanskog odreda. Aprila 1943 godine četu su u selu Lisoviću, kod Barajeva, napale i opkolile jake snage Nemaca i ljotićevaca. Pri proboju iz obruča Steva je, nalazeći se u prvim linijama čete, u jurišu poginuo.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 9. 10. 1953 godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.

Vanjske veze uredi