Stjenjka Razin (film, 1908)

Stjenjka Razin
(Ponizovaja voljnica)
Režija Vladimir Romaškov
Producent Aleksandar Drankov
Scenario Vasilij Gončarov
Uloge Evgenij Petrov-Krajevski
Muzika Mihail Ipolitov-Ivanov
Studio Atelje A. Drankova
Datum(i) premijere
28. oktobar 1908 (1908-10-28)
Trajanje 6 min. 14 sek.
Zemlja  Rusko Carstvo
Jezik nijemi sa ruskim međutitlovima

Stjenjka Razin (ruski: Стенька Разин), također poznat kao Stjenjka Razin i princeza (ruski: Стенька Разин и княжна) ili, pod originalnim naslovom, Ponizovaja voljnica je ruski kratki crno-bijeli historijski nijemi film snimljen 1908. u režiji Vladimira Romaškova, najpoznatiji kao prvo igrano ostvarenje u historiji ruske kinematografije.

Radnja se temelji na ruskoj narodnoj pjesmi Ponizovaja voljnica (Volga Volga, rodna mati), za koju je tekst 1883. napisao Dmitrij Sadovnikov. Naslovni junak je Stjenjka Razin, legendarni kozački vođa, a radnja, smještena u 17. vijek, prikazuje kako sa svojom družinom plovi Volgom vodeći sa sobom perzijsku princezu zbog koje će doći u sukob sa svojim sljedbenicima. Film se sastoji od nekoliko kratkih, ali masovnih scena.

Film je snimljen u produkciji Aleksandra Drankova, fotografa koji je, između ostalog, bio potaknut žestokim suparništvom sa Aleksandrom Hanžonkovom, vlasnikom prve ruske filmske kompanije. Scenario za film je napisao Vasilij Gončarov koji će kasnije surađivati sa Hanžonkovom.

Vanjske vezeUredi