Stipica Kalogjera

(Preusmjereno sa stranice Stipica Kalođera)

Dr. Stjepan „Stipica“ Kalogjera (24. svibnja 1934., Beograd), hrvatski skladatelj, aranžer, dirigent i producent.

Stipica Kalogjera
Lični podaci
Ime po rođenjuStjepan Kalogjera
Datum rođenja24. svibnja 1934.
Mjesto rođenjaBeograd,
PrebivališteZagreb
Zanimanjeskladatelj, aranžer, dirigent
Muzički rad
Period aktivnosti1958. -danas
Žanrzabavna glazba
Instrumentglasovir, violina, truba
Ostalo
NagradePorin:
1993.- Najbolji aranžer i najbolji producent
1998. – Najbolji producent
2010. – životno djelo

Životopis uredi

Stjepan „Stipica“ Kalogjera rođen je 24. svibnja 1934. godine u Beogradu.glazbom se počeo baviti u šestoj godini.Prvi instrument mu je bila violina, koju je učio u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, poslije truba,te glasovir.Glazbenu školu pohađa pri zagrebačkom konzervatoriju od 1948. do 1952. Kad upisuje studij medicine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.Doktorira 1962. godine.

Nakon jednogodišnje turneje po Njemačkoj i Francuskoj 1957./ 1958. Godine postaje članom Plesnog orkestra Radio Zagreba kao trubač,poslije kao klavijaturinist, te na kraju kao producent. Počinje skladati zabavnu glazbu 1958. godine, te piše aranžmane za orkestar. Iako je kao skladatelj prepoznat prije starijeg brata Nikice Kalogjere, tada već renomiranog producenta i bendlidera – Ti si moja obala donijela mu je nagradu stručnoga žirija na Zagrebu 1960., godinu dana ranije nego je Nikica sa Sombrerom i Trijom Tividi osvojio svoje prvo diskografsko zlato.Napisao je preko 4000 aranžmana za različite sastave od combo-a do simfonijskog orkestra.Autor je glazbe za dva mjuzikla: O'kaj i Kaj20 koji su s uspjehom izvođeni u Zagrebačkom Kazalištu Komedija.Pisao je, također, i glazbu za animirane filmove i TV serije.Nastupao je kao dirigent i aranžer na Eurosongu 1995. s grupom Magazin,te na Eurosongu 1998. s Danijelom Martinović.

Na Festivalu zabavne glazbe Split sudjeluje od početka.Prvih godina kao skladatel i aranžer,a od 1980-ih kao šef dirigent.

Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin:1993. kao najbolji aranžer za pjesmu Olivera Dragojevića Cesarica te zajedno s Arsenom Dedićem kao najbolji producent za album Tihi obrt, a 1998. također kao najbolji producent sa Arsenom Dedićem za album Ministarstvo. 2010. godine dobiva Porin za životno djelo.

Stipica Kalogjera živi u Zagrebu,u braku je s pjevačicom Maruškom Šinković.

Vanjske poveznice uredi