Stephen od Engleske

(Preusmjereno sa stranice Stephen I od Engleske)

Stephen (1096 - 25. oktobar 1154), u historiji poznat kao Stephen de Blois, vladao je kao kralj Engleske između 1135. i 1154. godine.

Stephen
Kralj Engleske
Vladavina22. decembar 1135 - april 1141
PrethodnikHenry I od Engleske
NasljednikMatilda
Krunidba26. decembar 1135
Kralj Engleske
Vladavinanovembar 1141 - 25. oktobar 1154
PrethodnikMatilda
NasljednikHenrik II
SupružnikMatilda od Boulognea
DjecaEustache IV od Boulognea
Vilim I, grof Bulonja
Marija I, grofica Bulonja
DinastijaBlois
OtacÉtienne od Bloisa
MajkaAdela od Normandije
Rođenje1096.
Smrt25. oktobar 1154.

Mladost uredi

Stephen je rođen u Bloisu, u Francuskoj. Bio je najstariji sin Stephena II, grofa Bloisa, i Adele, kćerke engleskog kralja Williama I Osvajača. Bio je poslan na odgoj i obrazovanje kod svog dajdže, engleskog kralja Henrika I, 1106. godine.

Postao je grof Mortaina 1115. godine. Deset godina kasnije oženio je Matildu Bulonjsku, kćerku i nasljednicu bulonjskog grofa, koja je ubrzo po vjenčanju postala grofica Bulonja, a Stephen kao njen muž iure uxoris grof Bulonja. Njihov brak je bio sretan, a Matilda je bila Stephenova najveća podrška tokom njegove borbe za englesku krunu.

Vladavina uredi

Prije smrti Henrika I 1135. godine, Stephen i baroni su se zakleli da će podržati Henrikovu kćerku, caricu Matildu, kada bude trebala naslijediti tron. Međutim, po Henrikovoj smrti carica Matilda je sa svojim mužem, anžujskim grofom Gotfridom V, bila u Francuskoj, te je Stephen zatražio krunu za sebe i dobio je. Po krunidbi Stephen je dobio podršku svih barona i podršku pape, pa su prve godine njegove vladavine prošle mirno.

Međutim, do 1139. godine Stephen je izgubio prvobitnu podršku i kraljevstvo je počeo tonuti u građanski rat koji je vodio sa svojom rodicom Matildom i njenim pristalicama, među kojima je najjači bio njen vanbrani polubrat, Rikard od Gloucestera. U bici kod Lincolna u aprilu 1141. godine Stephen je poražen, zarobljen i doveden pred caricu Matildu, koja ga je zatvorila i preuzela tron.

Stephenova supruga, kraljica Matilda, skupila je i povela vojsku iz Londona, te u bici kod Winchestera porazila imenjakinju, te u razmjeni oslobodila Stephena. Stephen se vratio na tron u novembru 1141. godine. U decembru 1142. godine Stephen je zarobio caricu Matildu i zatvorio je u Oxfordu, ali je ona odjevena u bijelo uspjela pobjeći preko snijega kod svog pristalice FitzCounta. Stephen je uspio osigurati krunu sebi, ali ne i svojim potomcima. Njegova vladavina je bila problematična i engleski baroni su ga sporazmom iz Wallingforda natjerali da za svog nasljednika prizna Matildinog najstarijeg sina umjesto svoje vlastite djece.

Građanski rat iskoristili su lokalni plemići koji su ojačali svoju vlast i praktično uništili upravu koju je organizirao Stephenov prethodnik, Henrik I. Stephenova vladavina došla je na glas kao razdoblje anarhije. Engleska je pretrpjela tertorijale gubitke na sjeveru (od strane Škota), te je izgubila Normandiju.

Smrt i događaji koji su uslijedili uredi

Stephen je umro 25. oktobra 1154. godine i sahranjen je u opatiji koju je osnovao zajedno sa svojom suprugom 1147. godine. Njegova suparnica ga je nadživjela, a njegov tron je preuzeo njen sin, Henrik II.


Prethodnik:
Henrik I
Vojvoda Normandije
11351144
Nasljednik:
Geoffroy Plantagenet
Kralj Engleske
11351141
Nasljednik:
Carica Matilda
Prethodnik:
Carica Matilda
Kralj Engleske
1141-1154
Nasljednik:
Henrik II
Prethodnik:
Eustahije III
Grof Bulonja
s Matildom I

1125-1147
Nasljednik:
Eustahije IV