Stella Dallas (film, 1937)

(Preusmjereno sa stranice Stella Dallas)

Stella Dallas je američki crno-bijeli film snimljen 1937. u režiji Kinga Vidora. Po žanru je drama, a temelji se na istoimenom romanu Olive Higgins Prouty. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Barbara Stanwyck, je lijepa, ali "nerafinirana" djevojka iz radničke klase koja uspije zavesti i udati se za bogataškog sina (čiji lik tumači John Boles. Radnja prikazuje kako se godinama kasnije namjerno razdvaja od odrasle kćeri (čiji lik tumači Anne Shirley kako joj svojom "prostotom" ne bi smetala udaju za "pristojnog" dečka iz više klase. Stella Dallas je bio jedan od komercijalno najuspješnijih hollywoodskih filmova godine, a i Stanwyck i Shirley su dobili glumačke nominacije za Oscara. Stella Dallas se smatra jednom od najbolji hollywoodskih melodrama svog doba i jednim od najvažnijih ostvarenja u filmografiji Kinga Vidora.

Stella Dallas
Barbara Stanwyck u naslovnoj ulozi
RežijaKing Vidor
ProducentSamuel Goldwyn
ScenarioHarry Wagstaff Gribble
Gertrude Purcell
Sarah Y. Mason
Victor Heerman
Joe Bigelow (van špice)
PredložakStella Dallas; autor:
Olive Higgins Prouty
UlogeBarbara Stanwyck
John Boles
Anne Shirley
MuzikaAlfred Newman
FotografijaRudolph Maté
MontažaSherman Todd
StudioSamuel Goldwyn Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
6. 8. 1937 (1937-08-06)
Trajanje106 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Uloge uredi

Literatura uredi

  • Williams, Linda. "'Something Else besides a Mother': 'Stella Dallas' and the Maternal Melodrama," Cinema Journal Vol. 24, No. 1 (Autumn, 1984), pp. 2–27 in JSTOR
  • Stevenson, Diane. "Three Versions of Stella Dallas" for Jeffrey Crouse (editor), Film International, Issue 54, Volume, 9. Number 6 (2011), pp. 30–40.

Vanjske veze uredi