Stavisky... je francusko-italijanski biografski film snimljen 1974. godine u režiji Alaina Resnaisa. Naslovni lik, koga tumači Jean-Paul Belmondo, je Alexandre Stavisky, poslovni čovjek i varalica čije su malverzacije izazvale aferu Stavisky, skandal koji je uzdrmao temelje Treće republike u međuratnom periodu. Radnja se događa krajem 1933. i početkom 1934. godine, odnosno okvirno prikazuje posljednje mjesece njegovog života, uz flashbackove koji prikazuju njegovu ranu karijeru sitnog kriminalca i teatarskog producenta, odnosno epilog kada njegovi prijatelji i poznanici daju oprečne iskaze o njegovom životu parlamentarnoj komisiji koja istražuje skandal.

Stavisky...
RežijaAlain Resnais
ScenarioJorge Semprún
Uloge
MuzikaStephen Sondheim
FotografijaSacha Vierny
StudioCérito-Films
Ariane Films
Euro-International
Datum(i) premijere
15. 5. 1974 (1974-05-15)
Trajanje120 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikfrancuski
Bruto prihod7,6 mil. $[1]

Resnais je ideju za film dobio vidjevši voštanu figuru sa likom Staviskog u muzeju. Postao je impresioniran ličnošću koja je bila u stanju šarmirati nekadašnje francusko otmjeno društvo i politički establišment, ali na kraju i sam postao žrtvom iluzija o vlastitoj veličini i nedodirljivosti. Resnais je smatrao da jedino Belmodno, koji je tada uživao status najveće francuske filmske zvijezde, može adekvatno tumačiti takav lik. Za scenario je angažirao Jorgea Sempruna, španskog pisca sa kojim je bio surađivao na filmu Rat je završen, a koji je svemu dodao i političku dimenziju, odnosno reference na buduće događaje kao što su španski građanski rat i Holokaust.

Iako je u filmu koristio nelinearnu, i ponekad zbunjujuću, narativnu strukturu nalik na Prošle godine u Marienbadu, kritičari sa filmom nisu bili previše oduševljeni, zamjerajući mu preveliku konvencionalnost. Dio kritičara je smatrao da Resnais nije jasno iskazao kritizira li u filmu Alexandrea kao pojedinca, nostalgiju za "boljom" prošlošću (rekonstruiranu kroz raskošnu Art Deco scenografiju i muziku Stephena Sondheima ili buržoaziju. Sa druge strane Stavisky... je dobio posebne pohvale zbog angažmana Charlesa Boyera, kome je uloga protagonistovog aristokratskog prijatelja bio polsljednji veliki nastup u karijeri.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi