Za muzičku grupu, pogledajte Status kvo (grupa)

Status kvo (lat. status quo) je latinski izraz koji znači - sadašnje trenutno, postojeće stanje stvari. Održati status kvo znači održati stanje onakvim kakvo trenutno jeste. Slično kao status quo ante, što znači "stanje stvari kakvo je bilo ranije".

Koncept status kvo-a dolazi od diplomatskog izraza status quo ante bellum, a znači "kao što je bilo pre rata", i odnosi se na povlačenje neprijateljskih trupa i povraćaj vlasti predratnom rukovodstvu.

Težnja da se održi status kvo je se obično javlja kao suprotnost potrebi za velikim i često radikalnim promenama. Izraz se često koristi da označi status bitnih pitanja, kao što je trenutna kulturna ili društvena klima celokupnog društva ili nacije.

Političari često koriste termin status kvo. Ponekada postoji politika namernog održavanja ambivalentnog statusa umesto njegovog formalizovanja. Ovakav primer u politici je politički status Tajvana. Priča se da je Klark Ker rekao, "Status kvo je jedino rešenje na koje ne može biti stavljen veto," što znači da se ne može jednostavno odlučiti protiv statusa kvo, već se mora preduzeti akcija da bi se on izmenio.