Stateira II

(Preusmjereno sa stranice Stateira II.)
Za ostale upotrebe, v. Stateira (razvrstavanje).

Stateira II. (perz. Rođenje zvijezda), perzijska princeza, bila je kćer ahemenidskog vladara Darija III. i kraljice Stateire I., sestra Dripetis, unuka Sisigambis[1], te supruga Aleksandra Makedonskog.

Vjenčanje Stateire II. i Aleksandra Makedonskog, te Dripetis i Hefestiona u Suzi 324. pne.

Nakon bitke kod Isa i poraza perzijske vojske 333. pne. Darije III. je bježeći pred Makedoncima morao napustiti gotovo cijelu obitelj, uključujući majku Sisigambis, te kćeri Dripetis i Stateiru II.[2]. Navodi se kako je Aleksandar prema zarobljenicima odnosio s velikim poštovanjem. Iako je Stateira II. prvotno bila zaručena s perzijskim plemićem Mazejom koji je umro 328. pr. Kr., udala se za Aleksandra Makedonskog 324. pr. Kr. u gradu Suzi, gdje su se mnogi makedonski dijadosi oženili Perzijankama. Njena sestra Dripetis udala se za Hefestiona.

Nakon smrti Aleksandra Makedonskog, Stateira II. i njena sestra Dripetis ubijene su 323. pne. u Babilonu od strane druge Aleksandrove žene Roksane, koja je svome sinu željela osigurati prijestolje[2]. Njena baka Sisigambis navodno je počinila samoubojstvo zbog kaosa nakon Aleksandrove smrti.

Veze uredi

Izvori uredi

  1. „Žene Aleksandra Makedonskog (Unexplainable.net)”. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-21. Pristupljeno 2013-06-13. 
  2. 2,0 2,1 „Stateira/Barsina (Livius.org)”. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-06. Pristupljeno 2009-08-29. 

Vanjske veze uredi