Stateira I

(Preusmjereno sa stranice Stateira I.)
Za ostale upotrebe, v. Stateira (razvrstavanje).

Stateira I. bila je perzijska kraljica i žena Darija III. iz ahemenidske dinastije. Prema antičkim izvorima, poznata je kao najljepša žena na svijetu.

Porodica uredi

Muž Stateire bio je perzijski vladar Darije III. Imali su dvije kćeri, Dripetis i Stateiru II. koja se 324. pne. udala za Aleksandra Makedonskog.

Zarobljeništvo uredi

Stateira I. pratila je svog muža Darija III. u njegovim vojnim pohodima, što je bio običaj perzijske kraljevske obitelji. Zbog tog običaja pala je u ruke Aleksandra Makedonskog nakon bitke kod Isa, jer je Darije III. bježeći pred Makedoncima morao napustiti gotovo cijelu obitelj, uključujući majku Sisigambis, te kćeri Stateiru II. i Dripetis[1]. Navodi se kako je Aleksandar prema zarobljenicima odnosio s velikim poštovanjem.

Smrt uredi

Godine 331. pne. u zarobljeništvu umire Stateira I., navodno zbog porođaja. Historičari dvoje je li njeno dijete bilo Darijevo ili Aleksandrovo. Darijeva majka Sisigambis proglasila je Aleksandra njenim „jedinim sinom“ jer ju je Darije III. napustio tokom bitke, pa je očito kako je Aleksandar postao glavom perzijske vladarske porodice.

Ostavština uredi

Stateirina kćer Stateira II. udala se za Aleksandra Makedonskog, dok se njena sestra Dripetis udala za jednog od makedonskih dijadosa (generala). Kada je Aleksandar umro 32. pne. žene iz kraljevske obitelji žalovale su za njim, što još više potvrđuje kako su bile osobno vezane uz njega. Obje Stateirine kćeri ubijene su od strane druge Aleksandrove žene Roksane, koja je željela osigurati svome sinu prijestolje[2]. Njena majka Sisigambis navodno je počinila samoubojstvo zbog kaosa nakon Aleksandrove smrti.

U popularnoj kulturi uredi

Veze uredi

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-06. Pristupljeno 2009-08-29. 
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-06. Pristupljeno 2009-08-29. 
  3. http://www.imdb.com/title/tt0346491/fullcredits

Vanjske veze uredi