Stari grad Glamoč

Tvrđava u Bosni i Hercegovini

Stari grad Glamoč ili glamočka tvrđava je utvrđenje iz osmanskog perioda u Glamoču, Bosna i Hercegovina. Nalazi se oko 100 m iznad savremenog naselja.

Glamočka tvrđava

Istorija uredi

U osmansko doba grad se zvao Biograd ili Belgradčik sve do 1833. godine. Glamočka kapetanija osnovana je poslije 1624. godine i pripadala je Kliškom sandžaku do njegovog pada 1689. godine. Godine 1833. popisano je da u gradu ima 11 topova, od toga 4 su neispravna, dosta municije i olova, te u hambaru ječma i prohe. Grad je napušten 1851. godine a djelimično je bio porušen 1882. godine.

Opis dobra uredi

Grad se sastojao se od gornje tvrđave i obora ispod nje. Gornja tvrđava zauzima cijeli relativno uski plato u dužini od 62 m i širini od oko 20 m. Plato je oivičen sa tri strane strmim kratkim padinama. Gornja tvrđava ima jedan bastion-tabiju na najpristupačnijem dijelu, tj. na jugoistočnom kraju, perimetralne bedeme na sjevernoj i južnoj strani sa poluisturenim kulama i sjeveroistočni bedem. U osnovi sedmougaonog bastiona prepoznaje se okrugla srednjovjekovna glavna kula, koja je preuređena u poligonalni bastion, prečnika 9 m. Poluisturene kule, po jedna na sjevernom i južnom bedemu, čiji su zidovi dugi oko 6 m, već su bile prilagođene vatrenom oružju. Ruševine džamije se nalaze uz sjeveroistočni ugao utvrđenja. Podignuta je na donjem dijelu bedemskog omotača grada. [1]

Literatura uredi

  • Hamdija Kreševljaković, "Naše starine" I, Sarajevo, 1953, 7-45 -Stari bosanski gradovi,
  • Hamdija Kreševljaković, Izabrana djela I, izdavač "Veselin Masleša", Sarajevo, 1991 -Kapetanije u Bosni i Hercegovini

Reference uredi

  1. „Stari grad Glamoč”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 6. 2016.