Stari Aerodrom je naselje u gradu Podgorici. Nalazi se uz stari vojni aerodrom (otuda i ime "Stari Aerodrom"). To je jedna od rijetkih četvrti koja je doživjela veliko građevinsko širenje.

Na Starom se nalaze OŠ “Pavle Rovinski”, državni vrtić i nekoliko privatnih vrtića. U ovom naselju se nalazi i sjedište Univerziteta “Mediteran”sa nekoliko fakultetskih jedinica.

U ovom naselju nalazi se glavna Vatrogasna stanica Podgorica, Dom zdravlja Stari Aerodrom, više velikih poslovnih jedinica poput kompanija Okov, Yisk, Voli, Voli Motors BMW, Subaru, Toyota i druge.

Ovđe je smješten i Fudbalski savez Crne Gore i nekoliko fudbalskih terena za fudbalski klub Titograd, Mladost i Stari Aerodrom kao i pomoćni tereni reprezentacije.

Stari Aerodrom ima i nekoliko hotela i to Aurel, Kostas, Bristol i Septembar.

Ovđe je smješten i Dom starih Podgorica.

Na Starom u dijelu Ćemovskog polja planirana je izgradnja Centralnog parka koji bi ujedno bio najveći uređeni park u Crnoj Gori.

Pozicija uredi

Stari Aerodrom se nalazi u istočnom dijelu Podgorice. Predstavlja najveće naseljeno mjesto u Podgorici koje se graniči na zapadu sa i/ili jugozapadu sa naseljima Cvijetin Brijeg, Tuški put, željenička pruga ga dijelu od Bastona, Drpa Mandića. Na śeveru i śeveroistoku se graniči sa Konikom i Vrelima ribničkim dok se na istoku graniči sa teritorijom opštine Tuzi. Kroz ovo naselje prolazi jedna od glavnih podgoričkih saobraćajnica bulevar Josipa Broza Tita, koji se dalje nadovezuje na druge bulevare koji predstavljaju ulaznu i izlaznu rutu iz Podgorice. Kroz Stari Aerodrom prolazi i glavna saobraćajnica za opštinu Tuzi. Kroz Stari Aerodrom prolazi nekoliko bulevara: Pera Ćetkovića, dr Ibrahima Koristovića, Veljka Vlahovića, Radomira Ivanovića, Iva Andrića, Josipa Broza Tita do bulevara Peka Dapčevića.

Kultura uredi

Na Starom Aerodromu se nalazi OŠ "Pavle Rovinski" koja je poznata po rusu Pavelu i koja je jedna od glavnih uporišta kulture u Podgorici. Ova skola je iznjedrila brojne doktore.