Stara Sušica je mjesto u Hrvatskoj. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji.

Stara Sušica
Stara Sušica na mapi Hrvatske
Stara Sušica
Stara Sušica
Stara Sušica na karti Hrvatske
Općina/Grad Ravna Gora
Mikroregija Gorski kotar
Najbliži (veći) grad Delnice, Vrbovsko
Površina 13,85 km²
Nadmorska visina 730 - 769 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.37777778 N
 - z. d. 14.98833333 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 292
 - Gustoća 21 st./km²
 - Broj domaćinstava 113
Pošta 51314 Ravna Gora
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka DE

Zemljopis uredi

Stara Sušica se nalazi u Gorskom kotaru, na području Općine Ravna Gora. Smještena je 5 km istočno od Ravne Gore. Okružena je brdima, šumama i livadama.

Stanovništvo uredi

Prema popisu iz 2001. godine, Stara Sušica ima 292 stanovnika u 113 domaćinstava. Od ukupnog broja stanovnika, 45% je muškaraca (132), a 55% žena (160).

Pripada poštanskom uredu 51314 Ravna Gora.

Povijest uredi

U prošlosti je Stara Sušica, kao i Ravna Gora, u nekoliko navrata jako stradala od Turaka. Najteže je bilo poslije Krbavske bitke kada su stanovnici poubijani, odvedeni u roblje ili su pobjegli preko Kupe u Sloveniju. Crkvica sv. Antuna Padovanskog u Staroj Sušici je opljačkana i spaljena, ali stari frankopanski grad koji su Frankopani u srednjem vijeku imali u Staroj Sušici, nije zauzet.

Početkom XVII. stoljeća u Staru Sušicu i Ravnu Goru počinju se vraćati starosjedioci, koji su pobjegli pred Turcima, ili njihova djeca. Njihovo naseljavanje pomogli su knezovi Zrinski.

Nekada je Sušica bila plemićki posjed, i u jednom trenutku imala je najviše stanovnika u današnjoj općini [1] . Sušičani nisu živjeli od zemlje i poljoprivrede. Bili su stolari, kolari, staklari ili radnici u pilani.

U Staroj Sušici postojala je staklana, a uzvodno od nje, uz potok, bila je i pilana (ali u različito vrijeme, na kraju XIX. i početku XX. stoljeća), koja je i dvorac i imanje, uključujući tvornicu pokućstva opskrbljivala električnom energijom.

Gospodarstvo uredi

Ljudi se bave poljoprivredom, a u novije doba i uzgojem krumpira.

Obrazovanje uredi

Zgrada škole sagrađena je 1884. godine i u njoj se odvija nastava u područnoj školi koju pohađa svega nekoliko učenika 1.-4. razreda (u školskoj godini 2010./2011. pohađalo ju je troje učenika). Po završetku 4. razreda učenici putuju u matičnu školu, OŠ "Dr. Branimir Marković", u Ravnu Goru.

 
Dvorac u Staroj Sušici
 
Kapela svetog Antuna Padovanskog u Staroj Sušici
 
Jezerce u Staroj Sušici

Znamenitosti uredi

Frankopanski dvorac u Staroj Sušici uredi

Dvorac u Staroj Sušici izgradili su Frankopani. Smješten je na rubu crnogorične šume. U XIX. stoljeću kupio ga je grof Laval Nugent, a 1890. godine kupili su ga riječki trgovci Feliks i Josip Neuberger.

Najprije je izgrađeno samo zdanje, zgrada na "dvi vade", a kula i toranj su nadograđeni na prijelazu iz XIX. u XX. stoljeće. Tek je tada dvorac zadobio konačni oblik.

Dvorac je restauriran u romantičnom duhu svoga vremena.

Kapela sv. Antuna Padovanskog u Staroj Sušici uredi

Kapela sv. Antuna Padovanskog u Staroj Sušici sagrađena je 1874. godine, nakon što su Turci 1568. godine spalili tadašnju crkvu. Kapela se nalazi nasuprot dvorca. Jednostavna je građevina višestranog svetišta, a iznad ulazne fasade ima zvonik.

Izvori uredi

  1. Herljević, A. Ravna Gora. Rijeka: 1965.

Vanjske poveznice uredi