Stara željeznička stanica Ilidža

Stara željeznička stanica Ilidža smještena je u centru naselja Ilidža.

Stara željeznička stanica Ilidža nakon izgradnje
Stara željeznička stanica Ilidža

Lokacija uredi

Željeznička stanica je svojom dužom stranom orijentisan u pravcu istok–zapad a glavni ulaz se nalazi na južnoj strani. Željeznička pruga se nalazila na sjevernoj strani stanice, na mjestu današnjeg autoputa SarajevoMostar, gdje je bio izlaz za peron.

Historija uredi

Izgrađena je 1892, kao stanica na željezničkoj pruzi Sarajevo–Metković. Od ove stanice izgrađena je i lokalna pruga Ilidža–Banja Ilidža u dužini od 1,3 km. Projekt stanice je izradio Franc Blažek, češki arhitekt koji je radio na Građevinskom odjeljenju Zemaljske vlade u Sarajevu u periodu 1889–1903. i Tehničko odjeljenje Bosanskohercegovačkih državnih željeznica.

Služila je svojoj namjeni sve do ukidanja uskotračne pruge Sarajevo–MetkovićPloče 26. novembra 1966, kad je preuređen u stambeni prostor.

Opis uredi

Zgrada Stare željezničke stanice na Ilidži sa svojim naglašenim kosim krovovima i bogato obrađenim drvenim strehama, predstavlja tipičan primjer "alpske arhitekture" austrougarskog perioda. Osnovna karakteristika "alpskog" stila izgradnje je velika upotreba drveta u konstruktivne i dekorativne svrhe.

Sadašnje stanje dobra uredi

Zgrada željezničke stanice Ilidža je građevinski u lošem stanju, najviše zbog požara iz 1996. godine u kojem je potpuno izgorjela krovna konstrukcija, kao i zbog ratnih razaranja. Zbog toga je objekat izložen stalnom vlaženju zidova i međuspratnih konstrukcija. Objekat se danas koristi kao stambeni prostor i za smještaj radionice.[1]

Reference uredi

  1. „Željeznička stanica Ilidža”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 

Literatura uredi

  • Ajdin Fevzija, Historija željeznica Bosne i Hercegovine, Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2006.

Vanjske veze uredi