Star Wars: Episode II – Attack of the Clones

Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Režija George Lucas
Producent Rick McCallum
George Lucas
Scenario Priča:
George Lucas
Scenarij:
George Lucas
Jonathan Hales
Uloge Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Muzika John Williams
Fotografija David Tattersall
Montaža Ben Burtt
Distribucija 20th Century Fox
Lucasfilm
Datum(i) premijere
16. maj 2002 (2002-05-16)
Trajanje 142 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet $120,000,000
Web stranica http://www.starwars.com/episode-ii
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja Ratovi zvijezda III: Osveta Sitha
Star Wars Episode II: Attack of the Clones na Internet Movie Database

Ratovi zvezda Epizoda II: Napad klonova je naučno-fantastični film iz 2002. godine koji je režirao Džordž Lukas. To je peti nastavak sage o Ratovima zvezda, ali je drugi po hronologiji događaja.

SadržajUredi

Deset godina nakon bitke za Nabu, galaksija je na pragu građanskog rata. Pod vođstvom grofa Dukua, odmetnika iz reda Džedaja, hiljade solarnih sistema je zapretilo da će se odvojiti od Galaktičke Republike. Posle pokušaja atentata na senatorku Padme Amidalu, bivšu kraljicu Nabua, za njenog čuvara je postavljen devetnaestogodišnji Džedaj učenik Anakin Skajvoker, dok se njegovom mentoru, Obi-Van Kenobiju, dodeljuje zadatak da istraži pokušaj ubistva. U toku misije, Anakin otkriva da je zaljubljen u Padme, a isto tako otkriva i svoju mračniju stranu. Uskoro su Anakin, Padme i Obi-Van uvučeni u srce separatističkog pokreta, i u početak nove pretnje galaksiji – Ratove klonova.

Filmska ekipaUredi

UlogeUredi

ProdukcijaUredi

Premijera filma je bila 16. maja 2002. To je bio prvi film koji je u potpunosti snimljen pomoću tzv. digitalnog sistema visoke definicije sa 24 kadra. Trodimenzionalna verzija filma planirana je za 2007. godinu.

OdjekUredi

Film je zaradio 310.676.740 dolara u SAD i 338.721.588 dolara u ostalim državama, čime je postignut ogroman finansijski uspeh koji je, ipak, bio u senci još većeg uspeha Fantomske pretnje. Takođe, Napad klonova nije bio film sa najvećom zaradom godine (prvi i jedini put da neki od filmova sage nije dostigao taj cilj). Filmovi koji su zaradili više bili su Spajdermen, Hari Poter i dvorana tajni i Gospodar prstenova: Dve kule, koji je imao i bolje kritike.

Spoljašnje vezeUredi