Star Wars: Episode I – The Phantom Menace

(Preusmjereno sa stranice Star Wars Episode I: The Phantom Menace)

Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja (eng. Star Wars Episode I: The Phantom Menace) je znanstveno fantastični film iz 1999. koji je režirao i napisao George Lucas. Bio je četvrti film koji je snimljen, ali je prvi po kronološkom redoslijedu događaja.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace
RežijaGeorge Lucas
ProducentRick McCallum
George Lucas
ScenarioGeorge Lucas
UlogeLiam Neeson
Ewan McGregor
Natalie Portman
Jake Lloyd
Ian McDiarmid
Terence Stamp
MuzikaJohn Williams
FotografijaDavid Tattersall
MontažaPaul Martin Smith
Ben Burtt
Distribucija20th Century Fox
Lucasfilm
Datum(i) premijere
19. 5. 1999 (1999-05-19)
Trajanje133 min. (originalna verzija)
136 min. (DVD)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$115,000,000
Web stranicahttp://www.starwars.com/episode-i
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija
Star Wars Episode I: The Phantom Menace na Internet Movie Database

Radnja uredi

Radnjom smještenom 32 godine prije četvrtog dijela sage, Nove nade (1977.), Fantomska prijetnja nas vraća u doba Galaktičke Republike i vrijeme pune organiziranosti legendarnog zaštitničkog reda Jedi vitezova.

Zbog neraspravljenih odnosa unutar Galaktičkog senata, pohlepni je Trgovinski savez blokirao sav promet prema malenom planetu Naboo-u.

U nadi da će riješiti sukob, kancelar Republike se za pomoć obraća Jedijima, već tradicionalno vrhunskim diplomatima. Qui-Gon Jinn, već star i iskusan Jedi, odabran je da se sastane s potkraljem Trgovinskog saveza i uvjeri ga da postignu kompromis. Qui-Gona na zadatku slijedi učenik, mladi pripravnik za Jedija, Obi-Wan Kenobi - tad još mladić u iščekivanju ispita spremnosti za titulu viteza.

Nitko tad nije mogao ni naslutiti da je potkralj samo marioneta u rukama misterioznog Dartha Sidiousa, pripadnika već tisuću godina skrivenog reda Sith-ova, majstora mračne strane Sile - snage koju Jediji koriste za pomoć i obranu, a Sithovi za vlastite interese. Darth Sidious odmah po dolasku dvaju Jedija na bojni brod Trgovinskog saveza naređuje njihovo ubojstvo i početak invazije na planet s ciljem zauzimanja glavnog grada Theeda, da bi zarobio mladu kraljicu Amidalu i natjerao ju na potpisivanje ugovora u interesu Trgovinskog saveza. Ipak prejaki da ih se uništi olako, Jediji se svojim svjetlosnim sabljama (lightsaber) probijaju kroz gomilu bojnih droida i putem ventilacijskih cijevi ukrcavaju se na jedan od brodova za transport vojske bojnih droida na površinu planeta.

Kroz nepregledne šume nenaseljenog dijela planeta, oni pokušavaju stići do glavnog grada i upozoriti kraljicu na opasnost koja joj prijeti, izbjegavajući pritom patrole droida i njihove goleme brodove za prijevoz. U jednom od takvih jurnjava, Qui-Gon od sigurne smrti spašava gmazolikog Gunganca zvanog Jar Jar Binks, prognanog iz svog rodnog grada zbog gotovo nevjerojatne nespretnosti. On ga iz zahvalnosti odluči odvesti u podvodni Otoh Gunga, gdje bi Jediji mogli dobiti prijevoz do Theed-a. Odmah po dolasku Gunganci prepoznaju prognanog Jar Jara i odvode ga pred svog vođu Nass-a i njegove savjetnike, da odluče o njegovoj kazni zbog povratka. Qui-Gon ne uspijeva nagovoriti Nass-a i njegov konzervativan narod da pomognu Naboo-u,ali uspijeva od njega dobiti vozilo za brz dolazak u Theed podmorskim putem, te izbori Jar Jarovo oslobađanje kako bi im bio navigator kroz opasno podmorje planeta.

Izbjegavši brojne morske nemani, trojac stiže u donedavno mirni Theed, sada okupiran od brojnih droida. Kraljicu koja ni pod prijetnjom smrti nije potpisala nikakav ugovor, Jediji oslobađaju. Iznenađeni što nisu vijesti o zbivanjima nisu mogli dojaviti sjedištu Republike na planetu Coruscantu, oni odluče tamo povesti kraljicu, kako bi se obratila Senatu za pomoć. Probivši put do Kraljevske krstarice u hangaru oslobode šačicu posade s kojom kreću na putovanje u centar galaksije. Najteži dio puta je zapravo nastupio prvi, jer je po krstarici nedugo po polijetanju otvorena paljba u kojoj je oštećen motor za postizanje brzine svjetlosti, što je onemogućavalo daljnji put. Srećom, u blizini se nalazio jedan od planeta izvan utjecaja Trgovinskog saveza, planet pješčanih pustinja -Tatooine, kao jedino mjesto na kojem bi mogli pronaći potrebne dijelove.

Glavne uloge uredi

Odjek uredi

Izlazak filma, 19. maja 1999. godine, dolazi skoro 16 godina posle prethodnog filma iz serije, Ratovi zvezda Epizoda VI: Povratak Džedaja. Ovaj film je imao izuzetan finansijski uspeh, širom sveta je zaradio 924.3 miliona dolara, sa budžetom filma od 115 miliona dolara. Fantomska pretnja je bio film koji je zaradio najviše novca 1999. godine, i četvrti po najvećoj zaradi svih vremena nakon izlaska filma. Od svih filmova Ratova zvezda, Fantomska pretnja je zaradio najviše novca.

Nagrade uredi

Film je osvojio nagradu Saturn za: najbolje specijalne efekte, najbolji kostim.

Vanjske poveznice uredi