Star Trek: The Next Generation (sezona 3)

Treća sezona američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation se sastojala od 26 epizoda, koje su originalno emitirane putem lokalnih i regionalnih TV-stanica od 25. septembra 1989. do 18. juna 1990. godine. Radnja je bila smještena u drugu polovicu 24. vijeka i prikazivala pustolovine posade USS Enterprise, svemirskog broda Zvjezdane flote koji je putovao galaksijom vršeći istraživanja, te obavljajući vojne i diplomatske zadatke za Ujedinjenu Federaciju Planeta.

Star Trek: The Next Generation
omot Blu-raya
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda26
Glavna postava
Emitiranje
Mrežaradiodifuzija van mreže
Originalno prikazivanje25. 9. 1989 (1989-09-25)
18. 6. 1990 (1990-06-18)
Kronologija
← Prethodna
Sezona 2
Sljedeća →
Sezona 4

Najvažnija promjena u odnosu na prethodnu sezonu je bio povratak Gates McFadden u stalnu glumačku postavu, odnosno povratak dr. Beverly Crusher u posadu USS Enterpise; lik njene prethodnice dr. Katherine Pulaski se više nije pojavio u seriji. U seriji su prvi put korišten novi, tzv. "Tip B" uniformi Zvjezdane flote, a koje su napravljene po sugestijama glumačke postave, koja je prethodni "Tip A" držala neugodnim za nošenje i nepraktičnim. Treća sezona je također uvela novu uvodnu špicu u kojoj se umjesto Zemljinog solarnog sistema prikazuje Mliječni put. Najvažnija je promjena, pak, bila angažiranje nekoliko novih scenarista, među kojima se posebno ističe Ronald D. Moore, koji će kasnije imati važnu ulogu u daljem razvoju serije.

Treća sezona je imala izvrsnu gledanost, ali je također dobila i izvrsne kritike, a neki kritičari smatraju da je ona upravo trenutak kada je The Next Generation po svojoj kvaliteti premašila originalnu seriju, odnosno postala mjerilo po kome se sudi kvaliteta svih drugih filmova i serija franšize Star Trek. Posebno se svojom kvalitetom isticala epizoda Yesterday's Enterprise, kao i The Best of Both Worlds, dvodijelna epizoda sa kojom je sezona bila završila.

Vanjske veze uredi