Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery je američka science fiction televizijska serija koja se od 2017. godine emitira na programu američkog streaming operatera CBS Access (u vlasništvu mreže CBS). Predstavlja šestu po redu TV-seriju iz franšize Star Trek i prvu snimljenu nakon pauze do koje je došlo ukidanjem TV-serije Star Trek: Enterprise. Radnja se događa u 23. vijeku, deceniju prije događaja prikazanih u originalnoj seriji, a protagonistica, čiji lik tumači Sonequa Martin-Green, je Michael Burhnam, nekoć uspješna, a potom degradirana časnica Zvjezdane flote koja je premještena na znanstveni brod USS Discovery čijem kapetanu Lorci (čiji lik tumači Jason Isaacs) pomaže u delikatnim misijama koje mogu odlučiti ishod rata između UFP i Klingonskog Carstva. Discovery je bila jedna od najambicioznijih, najskupljih i najduže iščekivanih televizijskih projekata. Kritike su uglavnom bile povoljne, ali dio najtvrdokornijih trekkieja seriji zamjera previše mračan karakter, eksplicitno nasilje i druge elemente koji navodno nisu u skladu s orginalnom vizijom Genea Roddenberryja.

Star Trek: Discovery
Kreator
Nastupaju
Kompozitor(i)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona4
Broj epizoda58 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)
Producent(i)
Fotografija
Trajanje37–49 min.
Producentska kompanija/e
DistributerCBS Television Distribution
Emitiranje
Originalni kanal
Originalno prikazivanje24. 9. 2017 (2017-09-24)
Kronologija
PrethodiStar Trek: Enterprise
Srodne emisijeTV serije o Star Treku
Eksterni linkovi

Popis epizoda uredi

Epizoda # Naslov Redatelj Scenarist(i) Premijera Zvjezdani nadnevak
01"The Vulcan Hello"David SemelBryan Fuller, Alex Kurtzman24. rujna 2017.1207.3

Dok patrolira federacijskim prostorom, U.S.S. Shenzhou susreće objekt nepoznatog podrijetla, što stavlja prvu časnicu Michael Burnham pred dosad najveći test.

02"Battle at the Binary Stars"Adam KaneBryan Fuller24. rujna 2017.nepoznat

Licem u lice s Klingoncima, USS Shenzhou se priprema za rat, ako pregovori propadnu. Usred nemira, Burnham se prisjeća svog vulkanskog odgoja kao vodilje.

03"Context is for Kings"Akiva GoldsmanBryan Fuller, Gretchen J. Berg, Aaron Harberts1. listopada 2017.nepoznat

Michael Burnham se nađe na USS Discoveryju, gdje ubrzo shvaća da stvari nisu kakvima se čine, što uključuje i misterioznog kapetana Gabriela Lorcu.

04"The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry"Olatunde OsunsanmiJesse Alexander, Aron Eli Coleite8. listopada 2017.nepoznat

Uz visoke uloge i napetost, Federacija ustraje u okončanju rata s Klingoncima. Burnham se uhodava u položaj na USS Discoveryju.

05"Choose Your Pain"Lee RoseGretchen J. Berg, Aaron Harberts, Kemp Powers15. listopada 2017.nepoznat

Tijekom misije Kapetana Lorcu otmu Klingonci. U zatvoru upoznaje tajnovita poručnika Asha Tylera i notornog galaktičkog kriminalca Harryja Mudda. Burnham je zabrinuta zbog posljedica koji pogon spora ima na dugoživca.

06"Lethe"Douglas AarniokoskiJoe Menosky, Ted Sullivan22. listopada 2017.nepoznat

Posada USS Discoveryja zanima se za najnoviju prinovu posadi, poručnika Tylera. Sarek traži Burnhaminu pomoć, dok tajne zakopane u prošlosti izlaze na vidjelo. Admiralica Katrina Cornwell preispituje Lorcin način rada.

07"Magic to Make the Sanest Man Go Mad"David M. BarrettAron Eli Coleite, Jesse Alexander29. listopada 2017.2136.8 - 2137.2

Posada se opušta na partyju, dok Harry Mudd aktivira vremensku petlju koja stalno iznova uništava brod i ubija posadu, kako bi doznao tajne pogona na spore i prodao ih Klingoncima.

08"Si Vis Pacem, Para Bellum"John S. ScottKirsten Beyer5. studenoga 2017.1308.9

USS Discovery odlazi na misiju velikih uloga, na planet Pahvo, kako bi otkrili tajne Klingonske tehnologije skrivanja.

09"Into The Forest I Go"Chris ByrneBo Yeon Kim, Erika Lippoldt12. studenoga 2017.nepoznat

Lorca krši Flotine zapovijedi, te pokušava razbiti tajne Klingonske tehnologije skrivanja, uništiti Klingonski Brod mrtvih te zajamčiti pobjedu za Federaciju.

10"Despite Yourself"Jonathan FrakesSean Cochran7. siječnja 2018.nepoznat

Lorca potajno dovodi Discovery u paralelni svemir, pri čemu brodski navigator, poručnik Stamets biva onesposobljen. Posada iz prve ruke iskusi zlobu, brutalnost i podlost Teranskog carstva dok se pretvaraju da pripadaju tom svemiru. Poručnik Tyler otkriva kako možda ne pati samo od PTSP-a, dok se prisjeća mučenja u Klingonskom zatvoru.

11"The Wolf Inside"TJ ScottLisa Randolph14. siječnja 2018.nepoznat

Burnham pokušava spasiti skupinu Teranskih pobunjenika koje pod zapovijedima mora uništiti, dok pokušava održati krinku da pripada tome svemiru. U međuvremenu, poručnika Tylera izjeda i uništava teror, i prijeti šansi da se Discovery vrati kući.

12"Vaulting Ambition"Hanelle M. CulpepperJordon Nardino21. siječnja 2018.nepoznat

Burnham odlazi na ISS Charon s posebnim "poklonom" za caricu. Na Discoveryju, Stamets je zatočen u micelijskoj mreži zajedno sa svojim Teranskim sobom. Saru moli klingonku L'Rell da mu pomogne oko situacije s Tylerom.

13"What's Past Is Prologue"Olatunde OsunsanmiTed Sullivan28. siječnja 2018.1834.2

Lorca pokušava svrgnuti caricu, što potiče Burnham na brzu odluku da spasi ne samo sebe nego i USS Discovery.

14"The War Without, The War Within"David SolomonLisa Randolph4. veljače 2018.nepoznat

Natrag u svome svemiru, Michael Burnham i posada suočeni su s napretkom rata u njihovu odsustvu. Flota mora koristiti nekonvencionalne taktike i izvore kako bi pobijedila Klingonce.

15"Will You Take My Hand?"12. veljače 2018.

TBA

Izvori uredi

Vanjske veze uredi