Star Carr je mezolitsko arheološko nalazište u Yorkshireu u Ujedinjenom kraljevstvu. Nalazi se pet milja južno od grada Scarborough.

Rijeka Hertford

Pripada ranoj maglemosijskoj kulturi, o kojoj postoje dokazi u nizinama Sjeverne Evrope. Bilo je nastanjeno oko 8700 godina pne. u periodu oko 300 godina. Pronađeno je godine 1947. tokom čišćenja poljskog jarka.

Glavna značajka Star Carra je nasuto granje koje se našla na rubu negdašnjeg jezera. Ona je vjerojatno postavljeno kako bi se ojačao prirodni nasip na rubu močvarne vode. Ognjišta u blizini ukazuju na privremeno stanište. Njega su sezonski posjećivali mezolitski lovci u potrazi za jelenima, srndaćima, losovima, prabikovima i divljim veprovima. Analiza životinjskih kostiju ukazuje da je nalazište bilo nastanjeno između proljeća i jeseni. Blato na dnu je sačuvalo neke od predmeta bačenih u jezero, te su pronađeni lovački alati kao kremena strugala kojima su se čistile životinjske kože, odnosno obrađivale kosti i rogovlje. Najzanimljiviji primjer su 54 vršaka kopalja napravljenih od jelenskog rogovlja. Komadić vesla ukazuje da su stanovnici nalazišta vjerojatno znali praviti čamce, najvjerojatnije čunjeve ili jednostavne kanue. Ogrlice od kamena i jantara ukazuju na osobne ukrase. Ostaci psa su dokaz o pripitomljavanju životinja u tom periodu.

Kremen je došao iz oblasti Yorkshire Wolds na jugu. Tip sjekire, sasvim nov za Britaniju, je napravljen od kremena u Star Carru. Kroz upotrebu su je oštrili jednostavnim udarcima.

Najzanimljiviji nalaz je gornji dio jelenske lubanje zajedno s rogovima. Kroz lubanju su izbušene dvije rupe te se vjeruje da je služila kao kamuflaža u lovu, ili u nekoj vrsti rituala.

Vanjski linkovi uredi