Stanice duhova je najčešći srpskohrvatski prevod nemačke reči Geisterbahnhöfe. Ovaj izraz se upotrebljava da bi opisao određene stanice Berlinskog U-voza i S-voza, koje su bile zatvorene za vreme podele Berlina tokom Hladnog rata.

Avgusta 1961. istočnonemačka vlada gradi Berlinski zid, koji je označio kraj slobode kretanja između Istočnog i Zapadnog Berlina. Kao rezultat, berlinski javni prevoz koji se prostirao po čitavom Berlinu, je takođe podeljen u dva različita sisteme. Neke U-voz i S-voz linije su u potpunosti ostale u jednom delu grada, a neke u drugom; neke linije su bile podeljene na granici, pa su vozovi morali saobraćati do nje.

Međutim, 3 linije - U-voz linije U6 i U8 i jedna S-voz linija (Sever-jug linija), su prolazile najvećim delom kroz Zapadni Berlin, ali su prolazile i kroz relativno mali deo grada koji je pripadao Istočnoj Nemačkoj. Te linije su nastavile da služe stanovnicima Zapadnog Berlina; vozovi nisu stajali na stanicama lociranim u Istočnom Berlinu. Zbog tehničkih razloga nisu morali da usporavaju dok su kroz njih prolazili.

Naziv geistbahnhof je uskoro sve češće prihvatan za ove sablasne zatvorene stanice od strane Zapadnjaka koji si ih gledali kroz prozore dok su kroz njih prolazili. Ovaj naziv nikad nije zvanično prihvaćen; na zapadnoberlinskim mapama iz tog perioda, te stanice su jednostavno nazivane Banhöfe, auf denen de Züge nicht halten - Stanice na kojima voz ne staje.. Istočnonemačke mape nisu „raspoznavale“ nikakve stanice u zapadnom delu grada.

Stanica Fridrihštrase (Friedrichstraße), koja se nalazila u istočnom delu, nije bila stanica duhova, već je služila kao stanica za presedanje sa linije U6 na nekoliko S-voz stanica. Zapadnjaci su mogli da idu s jedne na drugu platformu stanice bez pokazivanja dokumenata.

Situacija sa stanicama je više nego zanimljiva, ali i komplikovana. Linije na kojima su se nalazile su bile od vitalnog značaja za Zapadni Berlin, ali zbog toga što su se stanice nalazile na teritoriji Istočne Nemačke, stvorio se problem oko održavanja šina na tom delu linije. Ako bi se voz u tom delu pokvario, putnici su morali da čekaju istočnonemačku graničnu policiju da bi ih propratila iz stanice. Vlada Istočne Nemačke je jasno rekla da je ovo problem koji bi omogućio mogući ilegalni prelazak državne granice. Ali, ova situacija je kao status kvo, trajala punih 28 godina.

Posle pada Berlinskog zida, novembra 1989, grad i Nemačka vlada su uložili značajna sredstva za obnovu metro sistema. Sistem je kompletno restauiran 2002, a prva stanica duhova je otvorena 11. novembra 1989, dva dana posle pada Berlinskog zida. Tokom nemačkog ujedinjenja 1990, sve stanice duhova su ponovo otvorene. Prvi koji su ulazili u njih su ostavljali svoje potpise na zidovima stanica koji se nisu menjali od 1961.

Ono što sledi je potpuna lista berlinskih stanica duhova. Molimo Vas, shvatite da lista uključuje samo one stanice u Istočnoj Nemačkoj kroz koje su zapadni vozovi prolazili bez zaustavljanja; postojale su i druge stanice na obe strane koje su bile zatvorene tokom podele.

Voz Sever-jug

  • Bornolmer ulica (Bornholmer Straße)
  • Severna stanica (Nordbahnhof)
  • Oraniburger ulica (Oranienburger Straße)
  • Pod Lindenom (Unter den Linden)
  • Potsdamski trg (Potsdamer Platz)

U6

  • Crnoglavska ulica (Schwartzkopffstraße)
  • Severna sranica (Nordbahnhof) (Danas se zove Cinovicer ulica (Zinnowitzer Straße))
  • Oranierburger Tor (Oranienburger Tor)
  • Francuska ulica (Französische Straße)
  • Gradski centar (Stadtmitte) (samo U6 stanica je bila zatvorena; istočnonemački U2 vozovi su nastavili da staju ovde)

1971. godine, istočnonemačka vlada je Crnoglavskoj ulici (Schwartzkopffstraße) dala novo ime – Stadion Svetskih omladinaca (Stadion der Weltjugend,). Ovuda su prolazili samo zapadni vozovi. Staro ime je vraćeno 1991.

U8

  • Bernauer ulica (Bernauer Straße)
  • Trg Reozentaler (Rosenthaler Platz)
  • Vainmajsterska ulica (Weinmeisterstraße)
  • Aleksandarplac (Alexanderplatz) (samo U8 stanica je bila zatvorena; istočnonemački vozovi U2, U5, i S-voz vozovi su nastavili da staju ovde)
  • Janovicbrike (Jannowitzbrücke)
  • Ulica Hajnriha Hajnea (Heinrich-Heine-Straße)

Spoljne veze uredi