Stadion Kantrida

Stadion Kantrida je nogometni i atletski stadion u Rijeci, u kvartu Kantrida, gdje su,pored atletskih takmičenja, svoje utakmice igrali Atletico fiumano, Fiumana, Kvarner-Quarnero i Rijeka.

Kantrida

Opis uredi

Kapacitet stadiona Kantrida je 10 275 gledatelja. Apsolutni rekord posjećenosti stadiona je postignut na utakmici protiv Partizana i Juventusa (1978. i 1980) s 22.000 prodanih ulaznica. Godine 1984. Kantrida je ugostila Real iz Madrida. Povijesnu pobjedu 'bijelih' 3:1 nad španjolskim nogometnim divom gledalo je

 
Jedan od najatraktivnijih stadiona na svijetu imeđu grota i mora

20.000 gledalaca. Legendarne su i utakmice kvalifikacija za prvu nogometnu ligu Jugoslavije protiv Crvenke i Novog Sada koje je gledalo oko 18.000 gledalaca.

Kantrida je bila rekonstruirana nekoliko puta. Kapacitet od 22.000 gledalaca, koji je imala prije zabrane stajaćih mjesta, smanjivan je do kapaciteta od 10.000 gledatelja sa sjedećim mjestima. Napravljen je na mjestu bivšeg kamenoloma i zato ga zovu stadionom 'pod grotama'.

Ima izuzetno atraktivan i jedinstven položaj: na jednoj strani su stijene, a na drugoj more pa je FIFA uvrstila ovaj stadion među pet najatraktivnijih stadiona na svijetu.

Sudbina ovog stadiona je pod velikim pitanjem jer prema predloženom provincijalnom konfekcijskom projektu sva atraktivnost će biti uništena postavljanjem zatvorenog tipiziranog stadiona s limenom oplatom u obliku kade kojim se poništava dosadašnji ugaoni pogled na more te prekrivaju stijene industrijskom arhitekturom stupova i nadstrešnice.

Povijest uredi

 
Krepat, ma ne molat! slogan navijača Rijeke

Atletski i nogometni stadion za potrebe kluba Atletico fiumano je izgrađen 1911. godine, a 1925. je igrađena postojeća centralna tribina. Apsolutni rekord posjećenosti stadiona postignut je 1980. u susretu Rijeke i Juventusa kada je prodano 22.000 ulaznica, a podatak da se 1999. (kada je na Kantridi gostovao NK Osijek), navodno okupilo oko 26 000 gledalaca je potpuno proizvoljan jer po prodanim ulaznicama brojka za 10.000 manja. 1984. Rijeka je ugostila Real Madrid, i u toj utakmici pobjedu Rijeke 3:1 gledalo je 20 000 gledalaca.

Za potrebe atletičarskih treninga iznad stadiona prema zapadu izgrađena je i Atletska dvorana Kantrida.

Povezano uredi