St. Louis Blues (pjesma)

Za ostale upotrebe, v. St. Louis Blues.

St. Louis Blues je američka pop pjesma koju je godine 1914. u blues stilu napisao W. C. Handy i koja se smatra jednom od najranijih komercijalno uspješnih primjera tog žanra. Prve gramofonske snimke su uslijedile nekoliko godina kasnije, da bi 1920-ih postala veliki hit te doživjela brojne i raznovrsne obrade od strane mnogih uglednih pjevača i muzičara kao što su Bessie Smith, Louis Armstrong, Glenn Miller, Guy Lombardo i Boston Pop Orchestra. Osim što se smatra jednom od najvažnijih ostvarenja u historiji blues i jazz muzike te uživa nadimak "džezerskog Hamleta", zaslužna je i za populariziranje fokstrota kao nove vrste plesa u 20. vijeku.

“St. Louis Blues”
Singlica Bessie Smith
izdana 1925
Format ploča 78 rpm
Snimljena 14. januar New York
Žanr Blues
Dužina 3:11
Izdavač Columbia Records
14064-D
Pisac W. C. Handy
Bessie Smith, 1929

Reference u kulturi uredi

St. Louis Blues, hokejaški tim iz NHL lige je nazvan po pjesmi, a koja njihova neslužbena himna služi verzija Glenna Millera.

William Faulkner je svoju kratku priču "That Evening Sun" (1931) nazvao po početnom stihu pjesme "St. Louis Blues".

"About Her", pjesma Malcolma McLarena (koja se između ostalog koristi u "soundtracku za film Kill Bill: Vol. 2") semplira verziju Bessie Smith.

U Sartreovoj egzistencijalističkoj drami "No Exit" lik po imenu Estelle tvrdi kako su ona i njen obožavatelj Peter plesali na muziku St. Louis Bluesa.

Reference uredi

Vanjske veze uredi