St. George (Bermudi)

St. George (službeno engleski: Town of St. George ili St. George's Town) je grad na istoimenom otoku i općini na Bermudima. St.George je bila treća britanska kolonija u Americi, a s obzirom da su ranije dvije, St. John's na Newfoundlandu i Jamestown u Virginiji bile zapravo utvrde koje su status grada dobile kasnije, St. George je najstariji britanski grad u Americi, osnovan 1812. godine[1]. Danas je najveći grad na Bermudima.

St. George
St George's Town
Panorama grada
Panorama grada
Koordinate: 32°22′N 64°40′E / 32.367°N 64.667°E / 32.367; 64.667
Nazvan po Sveti Juraj
Površina
 - Ukupna 1,37 km²
Stanovništvo
 - Grad 1.802
 - Gustoća 1.278,83/km²
Službena stranica St George
Karta
St. George na Bermudima

St. George na Bermudima
Utvrđeni otok Ordnance u luci

God. 2000., St. George s pripadajućim utvrdama je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao primjer najstarijih gradova Novog Svijeta koji svojim utvrdama prikazuje razvoj vojne inženjerije od 17. do 20. vijeka.

HistorijaUredi

 
St. George i utvrda Warwick 1614. godine
 
Utvrda sv. Katarine

God. 1609., britanski admiral George Somers je na svom putu prema Jamestownu svojim brodom Sea Venture upao u oluju koja mu je oštetila brod, te je morao prisilno nasukati svoj brod na Bermudima. Preživjeli su izgradili dva broda i otplovili do Jamestowna, a dva čovjeka su ostala kako bi čuvali ovaj posjed u ime Virginijske kolonijalne kompanije. Virginijska kompanija je 1812. godine poslala 60 naseljenika koji su započeli izgradnju naselja Novi London u uvali koja je bila idealna za luku. Novi grad je kasnije promijenio ime u St. George i bio je glavni grad Bermuda sve do 1815. godine kada je prijestolnicom postao Hamilton (Bermudi).

St.George je odigrao i važnu ulogu u stvaranju Sjedinjenih Američkih Država jer je većina doseljenika u Sjevernoameričke britanske kolonije dolazila iz ovog grada, a kasnije, tokom Američkog rata za neovisnost stanovnici St. Georgea su prošvercali barut Georgeu Washingtonu.

Tokom Američkog građanskog rata St. George je do zadnjeg dana snabdjevao municijom i potrepštinama Konfederativne Države Amerike, čime je ovaj grad vjerojatno produžio rat.

ZnamenitostiUredi

Povijesni grad St. George na Bermudima s pripadajućim utvrdama
  Svjetska baštinaUNESCO
 
 
Registriran: 2000. (24. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Kako je St. George zaobišao ekonomski razvoj, koji je oblikovao Hamilton, grad je zadržao izgled iz 17. do 19. vijeka, a gradske vlasti čine sve da zadrže taj izgled. Tako su telefonske linije podzemne, a ulične svjetiljke imaju starinski izled.

Utvrdu Kraljevski dvorac (Seaward Fort) u St. Georgeu su podignuli naseljenici 1612. godine i imali su dva topa sa Sea Venturea koji je nasukan 1609. godine. Bile su to najstarije britanske utvrde u Novom svijetu. Oko otoka St. George niknulo je 20-tak utvrda od 1620. do 1822. godine.

Najznamenitiji spomenici u gradu su:

  • Stara zgrada parlamenta i suda (State House) je najstarija kamena zgrada na Bermudima (1620.)
  • Crkva sv. Petra je najstarija anglikanska crkva zapadne hemisfere
  • Nedovršena crkva je započeta 1874. i njena gradnja je obustavljena 1894. godine kada je grdasko vijeće odlučilo obnoviti staru Crkvu sv. Petra.
  • Muzej Bermudskog državnog povjerenstva
  • Muzej obiteji Tucker
  • Kopija broda Deliverance, jednog od dvaju brodova koji su napravili brodolomci koji su otplovili za Viriginiju 1609. godine.

IzvoriUredi

  1. The Royal Gazette, World Heritage (Town of St. George's and related fortifications) Supplement, 22. februara, 2001.
  • Michael Jarvis, Bermuda's Architectural Heritage: St. George's, Bermuda National Trust, Hamilton, 1998.

Vanjske vezeUredi