Srpska pravoslavna opća gimnazija Kantakuzina Katarina Branković

Srpska pravoslavna opšta gimnazija "Kantakuzina Katarina Branković" je gimnazija koja se nalazi u Zagrebu (Republika Hrvatska). Srednja škola osnovana je 2005. godine pozivajući se na nasleđe pravoslavnih škola koje su u Zagrebu osnivane pri pravoslavnoj crkvenoj opštini mitropolije Zagrebačko-ljubljanske[1]. Obrazovanje u školi odvija se i na srpskoj i na hrvatskoj verziji srpskohrvatskoga jezika te su organizirana i dva zasebna školska predmeta za ova dva standarda jezika. U toku četiri godine srednjoškolskoga obrazovanja učenici slušaju sledeće predmete: Srpski, Hrvatski, Engleski, Nemački, Latinski, Crkvenoslovenski, istoriju, geografiju, politiku i privredu, muzički, likovni, pravoslavni veronauk, sociologiju, psihologiju, hemiju, fiziku, biologiju, matematiku, fizički, ekologiju, informatiku i filozofiju (svi su navedeni predmeti obavezni).

Srpska pravoslavna opća gimnazija Kantakuzina Katarina Branković
Logo univerziteta
Historija
Osnivanje2005.
Generalno
Vrstaopšta gimnazija
Lokacija
Sedište
  – grad
  – država

Zagreb
 Hrvatska
Službene stranice
Srpska pravoslavna opća gimnazija

Svi učenici uživaju besplatno obrazovanje na gimnaziji budući da Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj pokriva troškove školovanja za sve upisane kandidate[2]. Školu trenutačno pohađaju učenici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Moldavije i škola je otvorena za svakoga kandidata koji zadovoljava upisne kriterije bez obzira na etničku ili versku pripadnost ili bilo koju drugu ličnu karakteristiku. Po zvaršetku zagrebačke pravoslavne gimnazije učenici obrazovanje mogu da nastave bilo gde gde su diplome iz hrvatske priznate (škola je akreditovana od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske). Zbog velike sličnosti u obrazovnom sistemu diplome gimnazije su priznate u svim zemljama regiona, a učenici su do sada upisivali većinom javne univerzitete u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Rusiji. Profesorski kadar sastavljen je od kombinacije iskusnih stručnjaka i ambicioznih mladih kandidata koji su obrazovanje završili na institucijama kao što su Bard College (SAD), Moskovski državni univerzitet Lomonosov(Rusija), University of the Western Cape (JAR), University of Gothenburg (Švedska), Universitetet i tromsø (Švedska), Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), Univerzitet u Beogradu (Srbija), Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku (Hrvatska)...

Novi kampus

uredi

Od školske godine 2011/2012. gimnazija je preseljena u novoizgađeni moderni kampus na zagrebačkom Svetom duhu koji je deo podsljemenske zone. Školska zgrada vredna preko 8 000 000 € izgađen je uz pomoć donacija vlade, grada Zagreba, kreditom koji je za tu namenu podigla mitropolija te donacijama vernika iz regije i inostranstva. Kampus je opremljen svom najuvremenijom potrebnom opremom te će od sada učenici gimnazije uživati uslove koji će biti u samom vrhu zagrebačkog obrazovnog stadarda.

Reference

uredi
  1. Srbi u Zagrebu, Djean Medaković, Prometej, Novi Sad, 2004.
  2. Српска православна општа гимназија,Епархијси управни одбор епархије Загребачке, Zagreb (Croatia), 2010.