Srnetica (planina)

Srnetica je planina koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Susjedne planine su joj Klekovača,Grmeč i Šiša. Zajedno sa njima čini klekovačko-grmečku grupu u okviru zapadno-bosanskih Dinarida. Smještena je na teritoriji opština Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac i Bosanski Petrovac.

Srnetica
Pogled na Srneticu iz Bravskog polja
Pogled na Srneticu iz Bravskog polja
Nadmorska visina 1375 m (Miljakuša)
Regije Bosanska Krajina
Republike Federacija BiH, Republika Srpska
Države  Bosna i Hercegovina
Venac Dinarske planine
Grupa Klekovačko-grmečka
Srnetica (planina) na mapi Bosne i Hercegovine
Srnetica (planina)

Istočni dio Srnetice je zajednički masiv Klekovače i Šiše, bez vidljivih granica između njih. Zapadnii dio se proteže između kraških polja: Bravsko sa sjevera i Petrovačko sa juga.

Najviši vrh je Miljakuša na 1375 metara nadmorske visine.

Srnetica obiluje mnoštvom podzemnih kraških oblika, jamama i pećinama. Jame tipa bezdani, zvekare i stupnjevite nalaze se u području naselja Drinić i Bravski Vaganac, oko vrhova Kukerda (1043), Krstasti vrh (1099 m) i Banjički Vrh (1153 m). Na istom području pored vrhova Ježevac (1032 m) i Gradina (1023 m) nalazi se i pećina, koja je turistički neinteresantna. Zajedno sa nevedenim jamama pećina je nastala djelovanjem petrovačke prarijeke.[1] Jedini izvor je izvor rijeke Ribnik, na istočnim padinama.

Planina obiluje šumskim bogatstvom. Početkom 20. og stoljeća Austro-Ugarska je počela i ovdje eksploataciju šuma koja traje do današnjih dana. Na planini je nekad postojalo radničko naselje Srnetica sa željezničkom raskrsnicom

Reference uredi

  1. Dr. Rade Davidović, Novi Sad, 1981 -PETROVAČKO POLJE