Srednji tenk je bila klasa tenkova koja se koristila u prvoj polovini 20. veka. Tenkovi koji su pripadali ovoj klasi su imali najbolji odnos oklopa, pokretljivosti i vatrene moći za razliku od tenkova iz klase lakih, teških i superteških tenkova. Zbog ovoga su bili prilagođeni za više namena (borba protiv pešadije, protiv drugih tenkova, juriši). Ova klasa tenkova je bila najčešće korišćeni u Drugom svetskom ratu.

Sovjetski tenk T-34
Nemački tenk Panter
Američki tenk M4 Šerman

Nije postojala jasna granica između klasa u pogledu tehničkih karakteristika, već se podela zasnivala na nameni tenkova. Na primer, u nemačkoj klasifikaciji, tenk Panter sa masom od 44 tone je bio smatran srednjim tenkom, dok je američki M26 Peršing sa oko 42 tone bio teški tenk. Isto tako, sovjetski srednji tenk T-34 i teški tenk KV-1 su delili isti top od 76,2 mm.

Podela tenkova na lake, srednje i teške tenkove je napuštena napretkom u razvojima oklopa, motora i topova i uvođenjem klase glavnih borbenih tenkova u drugoj polovini 20. veka, koji su objedinjavali najbolje osobine ove tri klase.