Sredačka župa

Sredačka Župa je oblast u okolini Prizrena, koja je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije predstavljala administrativnu cjelinu, a danas nema administrativni status. Pored Sredačke Župe, tu su i Sirinićka Župa, Gora, Opolje, Prizrenska Podgora. Sredačka Župa u geografskom smislu predstavlja kotlinu između Prizrena i Brezovice. Mnogi je nazivaju Prizrenska Župa. Preko nje je stoljećima vodio karavanski put SolunSkadar – Prizren - Skoplje.

Historija uredi

U periodu od 1918. do 1940, Sredačka Župa je predstavljala administrativnu oblast u Kraljevini Jugoslaviji. U FNR Jugoslaviji, Sredačka Župa gubi status administrativne oblasti i sva naselja koja su joj pripadala dobijaju status mjesnih zajednica općine Prizren.

Geografija uredi

Sredačka Župa je smještena na obroncima Šar-planine, oko gornjeg toka prizrenske Bistrice, zagrađena Prevalcem, na oko 1515 metara nadmorske visine, sa sjevera Ošljakom 2212 metara, a na jugu Crnim Vrhom na oko 2600 metara visine. Prema popisu iz 1977. godine Sredačka Župa je obuhvatala površinu od 162,82 km².

Tip zemljišta Površina (km²) Površina (%)
Planinski pašnjaci 92.00 km² 56.50%
Šume 40.00 km² 24.56%
Njive oranice 17.00 km² 10.44%
Livade 08.00 km² 04.91%
Voćnjaci i vinogradi 00.57 km² 00.35%
Ostalo 05.25 km² 03.22%

Naseljena mjesta uredi

Naseljena mjesta u Sredačkoj Župi su: Pousko, Jablanica, Lokvica, Rečane, Živinjane,Planjane, Nebregošte, Manastirica, Stružje, Donje Ljubinje, Gornje Ljubinje, Sredska, Drajčići, Bogoševce, Mušnikovo, Gornje Selo.

Privreda uredi

Tradicionalna privredna delatnost u Sredačkoj Župi je stočarstvo, koje tokom čitavog 20. vijeka stagnira. Građevinarstvo je također značajna djelatnost. Posljednjih decenija 20. vijeka počinje razvoj malih preduzeća u oblastima trgovine, transporta, usluga i ugostiteljstva. Ova oblast je poznata po velikom broju ugostiteljskih objekata, gdje se sprema veoma kvalitetna hrana. Većina restorana je smještena u selu Rečane. Poslije 2000. godine se pojavljuju i prva preduzeća za proizvodnju i telekomunikacije.

U Župi trenutno radi fabrika sokova "Frutti" kod Rečana, fabrika sa proizvodnju stiropora u Mušnikovu, te dva kamenoloma. Turska vladina organizacija TIKA je pomogla zemljoradničkoj zadruzi "Selo" u Rečanu da pokrene proizvodnju čuvenog šarskog sira. Preduzeća AceWaves iz Prizrena i TV EHO iz Rečana su uspostavila CATV distributivnu mrežu sa sjedištem u Rečanu i obezbijedila širokopojasni pristup Internet mreži u čitavoj oblasti (CATV/WiFi).

Vanjski linkovi uredi