Squillace (zaljev)

Zaljev Squillace čita se Skilače (talijanski: Golfo di Squillace) je zaljev na krajnjem jugu Apeninskog poluotoka, u Jonskom moru.

Squillace
Golfo di Squillace
Karta Kalabrije sa pozicijom Zaljeva Squillace
Karta Kalabrije sa pozicijom Zaljeva Squillace
Karta Kalabrije sa pozicijom Zaljeva Squillace
Država  Italija

Geografija uredi

Zaljev Squillace leži na jugoistoku talijanske regije Kalabrije, po teritoriju provincija Catanzaro i Crotone.[1]

Proteže se od gradića Capo Rizzuto na sjeveroistoku do rta Punta Stilo[1] (Monasterace) na jugozapadu, u dužini od nekih stotinjak km, ali je plitak svega desetak km.

Za antike je taj zaljev bio poznat pod imenom Scylleticus Sinus, po drevnom primorskom gradiću Skylletion, koji se prema Strabonu nalazio u prostranom istoimenom zaljevu na istočnoj obali Bruttiuma (a to je otprilike današnja Kalabrija). S druge zapadne tirenske strane ležao je zaljev Hipponium ili Terina (današnji Zaljev sv Eufemije) tako da je taj dio Kalabrije relativno uzak tjesnac između dva zaljeva.

Zaljev Squillace se i danas smatra opasnim za plovidbu, a još ga je Vergilije zvao navifragum Scylaceum. To je stoga jer duž čitave njegove obale ne postoji dobra prirodna luka, pa je sve do 19. vijeka imao loš glas zbog brojnih brodoloma koji su se zbili u njemu.

Među pomorcima postoji izreka koji glasi U zaljevu Squillace vjetar nikad ne šuti, to je zato što područje zaljeva uvijek tuku jaki vjetrovi.

Svega nekoliko kilometara od obale, na zelenim obroncima masiva Serre calabresi nižu se šumarci kestena, bora, smreke i bukve i arheološki lokaliteti sa artefaktima iz doba procvata Magne Graecie.[1]

Danas je Zaljev Squillace zbog svojih dugih plaža i čistog mora, postao turistička destinacija znana po imenu Riviera di Nausica.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Golfo di Squillace (talijanski). Riviera di Nausicaa. Pristupljeno 28. 8. 2015. 

Vanjske veze uredi