Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Puli

Koordinate: 44°52′21.9″N13°50′49.7″E

Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Puli je skulptura hrvatskog akademskog kipara Vanje Radauša, također poznata i pod naslovom Pobuna Hrvata u mjestu Villefranche de Rouergue.

Spomenik poginulim borcima i žrtvama fašističkoga terora u Puli.

Izrađen je 1952. po narudžbi tadašnje republičke vlade kako bi se obilježila pobuna muslimanskih (bošnjačkih) i hrvatskih pripadnika 13. SS Handžar divizije protiv njemačkih pretpostavljenih u francuskom gradu Villefranche-de-Rouergue 1943. godine. Bilo je planirano da se spomenik postavi u samom gradu. Međutim, savezne vlasti su zaustavile taj postupak, a skulptura je umjesto toga postavljena u Puli u Titovom parku uz samu pulsku rivu nal, gdje služi za obilježavanje sjećanja na poginule partizane i žrtve fašističkog terora za vrijeme drugog svjetskog rata.


Prednja strana spomenika, okrenuta moru, prikazuje ispred kamenog zida na desno i lijevo, dvije skupine umirućih, svaka na svom postamentu. Likovi u tim skupinama umirućih su nagi, jer bi opisna razina bila nacistička uniforma, što kipar nije želio, a želio je univerzalnost i simboliku. Tijela su produžena i osušena, izvanredno izražajno modelirana, pripremljena za virtuoznu konstrukciju pada, ali u onoj sekundi neopisive i neodržive statike kad se pad još nije razdvojio od lijeta[1].

Sa stražnje strane visoke pregrade od bijelog kamena nalazi se ženski lik, što je prema Radauševoj zamisli trebao predstavljati središnji kip. Ovaj ženski lik je lik majke, težak i statičan što je upravo različito od dviju krhkih i pokrenutih skupina muških tijela na suprotnoj strani. Ona, poput neke Eve iskupiteljice, drži u ruci jabuku. Ona ne priznaje smrt; iz njezine ruke pruža se posmrtna hrana, sama nada, sama nagrada[1]. Ovaj lik odvojen je od cjeline i nespretno izoliran kamenom pregradom od ostatka spomenika.

Na vrhu kamene pregrade nalazi se vojnik u odori s puškom u ruci te u pobjedničkom stavu.

Identične skulpture (samo bez vojnika s puškom u ruci i u donekle drugačijem rasporedu) postavljene su u rujnu 2006. u Villefrancheu te su istovremeno Pula i Villefranche-de-Rouergue iskoristili taj događaj za pobratimljenje.

Izvori uredi