Spomenik palim borcima Bogomolje

spomenik NOBu na Hvaru

Spomenik palim borcima Bogomolje je je monumentalni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u selu Bogomolje, na istoku otoka Hvara, rad poznatog slikara i kipara Joke Kneževića.

Spomenik palim borcima Bogomolje

Spomenik od bijelog i crnog kamena nalazi se na istočnoj strani trga u centru sela. Podignut je na kamenoj bazi i to u obliku dva kamena bloka položena pod kutom od devedeset stupnjeva, od kojih je onaj sjeverniji položen uspravno, podsjećajući na obelisk, dok je istočni položen vodoravno. Sam način postavljanja ova dva bloka može asocirati na stojećeg i na palog borca. Između blokova nalazi se crna kamena ploča grobnice.

Na vodoravno položenom bloku nalazi se urezani reljef s prikazom partizanskih boraca u brodu. Uspravni kameni blok na širim stranama (sjeverna i južna) nosi urezane prikaze partizana u borbi i ranjenika u bolnici. Scene vjerojatno prdstavljaju amalgam autorovih vlastitih iskustava kao partizanskog borca (veristički i opori detalji) i klastične motivike soc-realizma. Na užoj (zapadnoj) strani bloka su urezana imena 20 palih boraca kojima je spomenik i posvećen. Reljefni prikazi su izrazito jednostavni i ostavlaju dojam u kamen urezanih crteža.

Na samoj bazi spomenika, nalazi se natpis u jednom redu: „Vaše srce kuca u srcu zemlje ove za koju ste dali živote i snove.“

Spomenik, svečano otvoren u ljeto 1969., sam autor je u svojim memoarima opisao riječima: „U Bogomolju sam također napravio spomenik palim borcima, arhitektonskog žanra. Tu je obelisk s tri kamene plohe na kojima su ugravirani motivi iz NOB-a. To je spomenik arhitektonsko-kiparski, pa čak i slikarski, jer je rađen crnim i bijelim kamenom.“

Ovaj spomenik valja promatrati u kontekstu desetak metara dugog urezanog reljefa slične tematike, kojeg je autor, također u bijelom kamenu izradio 1965. za tadašnju Vojnu bolnicu u Splitu (danas bolnica Križine). Spomenik u Bogomolju je od njega kasniji, ali likovno i zamjetno kvalitetniji.

Galerija

uredi

Vanjske poveznice

uredi

Literatura i izvori

uredi
  • Mirjana Kolumbić: Bogomolje – Spomenik palim borcima, Prilozi povijesti otoka Hvara VI, Hvar, 1982., str. 62
  • Joko Knežević: Moja sjećanja, Zagreb, 1996., str. 169, 222, 281