Spitamen (na staroperzijskom: Spitamaneh, Šablon:Na-grc; 370. pne. - 328. pne.) bio je perzijski velmoža u satrapiji Sogdijana. Kada se nakon kolapsa Perzijskog Carstva Bes Baktrijski proglasio kraljem i digao ustanak protiv Aleksandra Velikog, Spitamen je od njega imenovan satrapom Sogdijane. Spitamen je, međutim, 329. pne. izdao svog novinalnog sizerena, zarobio ga i predao Ptolemeju koji ga je dao pogubiti i tako konačno ukinuo Ahemenidsko Carstvo.

Kada je, pak, Aleksandar iste godine na Sir Darji osnovao Aleksandriju Eshatu, stigla je vijest da se Spitamen pobunio i opsjeo makedonski garnizon u Marakandi. Aleksandar je na Spitamena poslao 2000 pješaka i 300 konjanika pod Farnuhom iz Likije koji su poraženi. Kada je Aleksandar stigao u pomoć Marakandi, otkrio je da je Spitamen napao Balh u Baktriji, odakle ga 328. pne. odbacio Aleksandru vjerni satrap Artabaz od Frigije. U decembru iste godine Spitamena je porazio Aleksandrov general Ken. Spitamenovi pristaše su ga tada ubili te poslali Aleksandru glavu nadajući se Aleksandrovoj milosti.

Spitamenova kći Apama se udala za Aleksandrovog generala Seleuka te bila majkom budućeg kralja Antioha I. Po njoj je nekoliko gradova dobilo ime Apameja.

Eksterni linkovi uredi