Lista likova serije CSI: Crime Scene Investigation

Ovo je spiska likova serije "CSI: Crime Scene Investigation", koja se emitovala od 6. oktobra 2000. do 27. septembra 2015. godine. George Eads i Paul Guilfoyle su jedini glumci koji su se pojavili u svim sezonama, sem što Guilfoyle nije bio u glavnoj postavi u poslednjoj sezoni.

Pregled uredi

Glumac Lik Sezone
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Završetak
William Petersen CSI Level III Šef
Gil Grisom
Glavni Sećanje Epizodni Glas Epizodni
Marg Helgenberger CSI Level III Pomoćnik šefa
Ketrin Vilouz
(Šef, sezone 5, 10–12)
Glavni Epizodni Epizodni
Jorja Fox CSI Level III
Sara Sajdl
(Konsultant, sezone 8-9)
Glavni Epizodni Glavni
Gary Dourdan CSI Level III
Vorik Braun
Glavni
George Eads CSI Level III
Nik Stouks
(Pomoćnik šefa, sezone 11–12)
Glavni
Paul Guilfoyle LVPD Detektiv Kapetan
Džim Bras
Glavni Epizodni
Eric Szmanda CSI Level III
Greg Sanders
(DNK Tehničar., sezone 1–5; CSI Level I, sezone 5–7; CSI Level II, sezone 8–10)
Epizodni Glavni
Robert David Hall Glavni medicinski veštak
Al Robins
Epizodni Glavni
Louise Lombard LVPD Zamenik šefa
Sofija Kurtis
(CSI Level III, sezona 5; VD šefa, sezona 5; Pomoćnik šefa, sezona 5; Detektiv za ubistva., seasons 6–8)
Epizodni Glavni Epizodni Epizodni
Wallace Langham Tehničar za tragove
Dejvid Hodžis
Epizodni Glavni
Lauren Lee Smith CSI Level II
Rajli Adams
Glavni
Laurence Fishburne CSI Level II
Rej Lengston
Glavni
Liz Vassey DNK Tehničar
Vendi Sims
Epizodni Glavni Epizodni
David Berman Pomoćnik medicinskog veštakar
Dejvid Filips
Epizodni Glavni
Ted Danson CSI Level III Šef
Di Bi Rasel
Glavni
Elisabeth Harnois CSI Level III
Morgan Brodi
Epizodni Glavni
Elisabeth Shue CSI Level III Pomoćnik šefa
Džuli Finlej
Glavni
Jon Wellner DNK Tehničar
Henri Endrus
Epizodni Glavni

Glavni ikovi uredi

Dr. Gilbert Grisom uredi

Glavni članak: Gil Grissom
CSI: Crime Scene Investigation
Dr. Gilbert "Gil" Grisom
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
PrethodnikDžejms Bras
NasljednikDr. Rejmond Lengston
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaWilliam Petersen

Dr. Gilbert "Gil" Grisom (u seriji od 1. do 9. sezone, epizodno u u 11. sezoni i Završetku; tumačio ga William Petersen) šef je noćne smjene forenzičkog odjela Las Vegasa i forenzički entomolog s doktoratom iz biologije na UCLA. Poznat je kao veoma temeljit i metodičan naučnik, ali i kao introvertna osoba. Dobro poznaje znakovni jezik (jezik gluhih), a patio je od otoskleroze (naslijedio od majke), ali se podvrgao operaciji. Odgojen je kao katolik, ali ne prakticira vjeru. Na kraju (u posljednjoj epizodi) 6. sezone ("Način za umiranje -Bum bum II deo-") otkriveno je da je u ljubavnoj vezi sa Sarom Sajdl. Zaprosio ju je u osmoj sezoni, što ona prihvaća, ali kasnije odlazi iz serije. Ovaj lik donekle je zasnovan na stvarnom forenzičaru Danijelu Holstinu.[1] Za Williama Petersena bilo je objavljeno da je obnovio ugovor za 9. sezonu serije, ali Associated Press je 15. 7. 2008. objavio da Petersen napušta seriju nakon 10. epizode u 9. sezoni kako bi se mogao više posvetiti pozorišnim aktivnostima.[2] U njegovoj posljednjoj sceni kao regularnog člana vidimo ga pri susretu sa Sarom u tropskim šumama Kostarike. Pojavio se u 11. sezoni (epizoda "Dve gđe. Grisom") kad je razgovarao sa Sarom i svojom majkom preko laptopa i u pretposljednjoj i posljednjoj epizodi 15. sezone ("Besmrtni -I deo-" i "Besmrtni -II deo-") kad su on, Ketrin i Bras pomogli timu da reši slučaj. Ostao je izvršni producent serije.

Ketrin Vilouz uredi

Glavni članak: Catherine Willows
CSI: Crime Scene Investigation
Ketrin Vilouz
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
NasljednikDžuli Finlej
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaMarg Helgenberger

Ketrin Vilouz (u seriji od 1. do 12. sezone, epizodno u 14. sezoni i Završetku; tumačila je Marg Helgenberger) zamjenik je Gila Grisoma na mjestu šefa noćne smjene. Nakon njegovog odlaska preuzela je vodstvo tima. Često se prepire s Grisomom i Eklijem kad osjeti da je njen autoritet kompromitiran. U ranijim sezonama Ketrin stalno insistira da dobije promociju ili da provodi više vremena sa kćerkom Lindzi. Izrazila je zanimanje prema kolegi Voriku Braunu kada je rekla da je "radost fantazijâ u činjenici da bi se one mogle ostvariti", nakon što je saznala da se Vorik oženio u 6. sezoni. Njen bivši muž Edi i otac Sem Braun ubijeni su tokom serije. Školovanje na koledžu plaćala je zarađujući kao egzotična plesačica. Ovaj lik zasnovan je na stvarnoj forenzičarki Jolandi MekKliri. Ketrin je unazađena u prvoj epizodi 12. sezone kada je novi šef postao Di Bi Rasel. Na kraju 12. epizode istog ciklusa ("Vilouz u vetru -Rajsferšlusnuto III deo-") je otišla iz tima da bi se pridružil FBI-ju. U 5. epizodi 14. ciklusa se pojavila kao sećanje, a u posljednje dve epizode 15. sezone je pomagala zajedno sa Grisomom i Brasom timu.[3]

Sara Sajdl uredi

Glavni članak: Sara Sidle
CSI: Crime Scene Investigation
Sara Sajdl
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
PrethodnikHoli Gribs
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Oštra promena -Početak II deo-"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaJorja Fox

Sara Sajdl (od 1. do 8. i od 11. do 15. sezone i Završetak; epizodno u 9. i 10. epizodi; tumačila je Jorja Fox) bila je analitičar materijala i elemenata. Diplomirala je fiziku na Harvardu, a prije Las Vegasa radila je u San Francisku. Zamijenila je Holi Gribs nakon što je pomogla u istraživanju njene smrti. U potpunosti je posvećena poslu i ide dokle god se to može samo da bi pravda bila zadovoljena, i za žrtve i za zločince. Često je "hladnog" tona i ponašanja. Otac alkoholičar tukao je nju i njenu majku Loru, sve dok jednom Lora nije "pukla" i izbola ga do smrti; posljedica toga jesu Sarine emocionalne teškoće kada radi na slučajevima zlostavljanja žena i djece. Nakon očeve smrti i odlaska majke u zatvor, data je na odgajanje u dom za nezbrinutu djecu. Prihvatila je Grisomovu prosidbu u 8. sezoni (epizoda The Case of the Cross-Dressing Carp). Nekoliko epizoda poslije (epizoda Goodbye and Good Luck) Sara napušta tim nakon jednog teškog slučaja. Nije se oprostila s kolegama ni s Grisomom, ali mu je ostavila poruku u kojoj kaže da se mora suočiti s duhovima prošlosti, a to ne može uraditi u Las Vegasu. Vratila se kao gost u 9. sezoni zbog Vorikove smrti i Grisomovog odlaska. U 10. sezoni pojavljuje se u epizodnoj ulozi kako bi popunila prazninu nastalu odlaskom Rajli. Od 11. sezone je ponovo glavni lik.

Vorik Braun uredi

Glavni članak: Warrick Brown
CSI: Crime Scene Investigation
Vorik Braun
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2008.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Za Vorika -Bubšvabe IV deo-"
Igra gaGary Dourdan

Vorik Braun (od 1. do 9. sezone; tumačio ga Gary Dourdan) bio je AV (audio-video) analitičar. Las Vegas mu je rodni grad, a diplomirao je hemiju na UNLV-u. Glavni aspekt Vorikovog lika bila je njegova ovisnost o kockanju od koje se oporavljao, a taj oporavak ometala je činjenica da živi i radi u gradu kocke. U prvoj epizodi serije novi član CSI-tima Holi Gribs ubijena je radeći na mjestu zločina dok je Vorik bio odsutan, uplaćujući tiket u kladionici. Umalo je izgubio posao zbog toga što ju je ostavio samu na mjestu zločina. Grisomovo prijateljstvo i pomoć jako mu je pomoglo da savlada ovisnost, ali je njegova naglost i temperament bila jedan od Eklijevih razloga da istraži, a zatim i razdvoji tim noćne smjene u 5. sezoni. Vorik je bio jako privržen rodnom gradu i koristio je svoje kockarsko iskustvo u istragama. Oženio se u šestoj, a razveo u 8. sezoni. U 17. epizodi 8. sezone otkriveno je da ima dijete. Vorika od 8. sezone više nema u seriji jer se Dourdan i CBS nisu mogli dogovoriti o uvjetima novog ugovora. Kao rezultat toga, na kraju 17. epizode 8. sezone zamjenik šerifa puca Voriku u vrat i prsa dok sjedi u autu i ostavlja ga da umre. Umire na početku 1. epizode 9. sezone na Grisomovim rukama.

Nikolas Stouks uredi

Glavni članak: Nick Stokes
CSI: Crime Scene Investigation
Nikolas "Nik/Niki" Stouks
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Kraj igre"
Igra gaGeorge Eads

Nikolas "Nik/Niki" Stouks (od 1. do 15. sezone; tumačio ga George Eads) smireni je i druželjubivi bivši bejzbolaš i član bratstva iz Dalasa s diplomom iz krivičnog prava na teksaškom A&M univerzitetu. Zbog toga što je kao dječak bio zlostavljan, njegov lik je prikazan kao saosjećajniji, za razliku od svojih kolega, što mu je donijelo nekoliko ukora s njihove strane; također, sklon je tome da emotivno pristupi slučajevima. U epizodi Grave Danger Nik je živ zakopan. Preživio je, ali ga je to dosta promijenilo. To je bilo vrlo primjetljivo u epizodi Gum Drops kada su ga ponijele emocije tražeći nestalu djevojčicu za koju se smatralo da je mrtva. Bio je, također, i uhođen u epizodi Stalker kada je majstor Niajdžl Krejn umislio da je Nik njegov najbolji prijatelj. Jednom je pomogao prostitutki s kojom se kasnije upustio u vezu. Ubijena je, a on je bio glavni osumnjičeni (epizoda Boom). Tečno govori španski jezik. U 1. epizodi 11. sezone Ketrin ga je unapredila u zamjenika šefa noćne smjene. U 18. epizodi 15. sezone je otišao iz tima da bi postao šef druge laboratorije.

Džejms Bras uredi

Glavni članak: Jim Brass
CSI: Crime Scene Investigation
Džejms "Džim/Džimbo" Bras
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Besmrtni -I deo-"
Igra gaPaul Guilfoyle

Kapetan Džejms "Džim/Džimbo" Bras (u seriji od 1. do 14. sezone; epizodno u Završetku; tumačio ga Paul Guilfoyle) bio je šef CSI-tima u Las Vegasu dok nije vraćen u Odjel za ubistva u drugoj epizodi. Inače je iz Novog Džerzija. Nastavlja raditi s forenzičarima uprkos problemima u 2. sezoni serije sa kćerkom Eli, koja je ovisnik o drogama i bavi se prostitucijom u Los Anđelesu. U epizodi iz 2. sezone Eli otkriveno je da on nije njen biološki otac (žena ga je varala s njegovim partnerom). Od 2. epizode Bras je kapetan u Odjelu za ubistva i blisko sarađuje sa CSI-timom. Blizak je Grisomov prijatelj kojem je dao pravnu punomoć u slučaju da mu se radi o životu ili smrti, a ima gotovo roditeljski odnos prema Sari Sajdl. Često privodi svjedoke i ispituje osumnjičene. U epizodi Bum bum iz 6. sezone dvaput je pogođen od strane Vilijama Katlera, nakon što ga je uvjerio da pusti taoca. Na kraju 14. sezone je otišao u penziju. Pomogao je timu u rešavanju jednog slučaja u epizodi Besmrtni -I deo- u 15. sezoni.

Gregori Sanders uredi

Glavni članak: Greg Sanders
CSI: Crime Scene Investigation
Gregori "Greg/Gregi" Sanders
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Početak"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaEric Szmanda

Gregori "Greg/Gregi" Sanders (od 3. do 15. sezone i Završetak; epizodno u 1. i 2. sezoni; tumačio ga Eric Szmanda) najprije je bio DNK-analitičar. Prošao je obuku i rad na terenu, te je u epizodi Ko je ubio Šerloka? iz 5. sezone i službeno postao član CSI-tima. Unatoč enciklopedijskom znanju iz analize DNK i tragova, još uvijek je neiskusan u terenskom radu i često asistira iskusnijim kolegama. Bio je zainteresiran za brojne žene i iz laboratorija i izvan njega, uključujući i nekadašnju mentoricu i najbolju prijateljicu Saru Sajdl. U epizodi iz 7. sezone Cmokotanje zadnjice brutalno ga je pretukla jedna banda dok je spašavao drugu žrtvu. Član je Orlovskih skauta. Također je napisao i knjigu o historiji Las Vegasa i često ga zaintrigiraju slučajevi koji vuku porijeklo iz "starog Las Vegasa", kojim je tada vladala mafija.

Dr. Albert Robins uredi

Glavni članak: Al Robbins
CSI: Crime Scene Investigation
Dr. Albert "Al/Doca" Robins
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Ko si ti?"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaRobert David Hall

Dr. Albert "Al/Doca" Robins (od 3. do 15. sezone i Završetak; epizodno u 1. i 2. sezoni; tumačio ga Robert David Hall) glavni je okružni patolog. Oženjen je, ima troje djece i blizak je Grisomov prijatelj. On je često jedini koji razumije Grisoma i obrnuto. Na nogama ima proteze, a implicirano je da je noge izgubio u nesreći pokušavajući iskopati pod na mjestu zločina. Hendikepiranost lika vuče porijeklo od samog glumca Halla koji je izgubio noge u saobraćajnoj nesreći.

Sofija Kurtis uredi

Glavni članak: Sofia Curtis
CSI: Crime Scene Investigation
Sofija Kurtis
O liku
Vrijeme u seriji2004. - 2007., 2011.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Živeo Las Vegas"
Posljednji nastup"Mladin otac"
Igra gaLouise Lombard

Sofija Kurtis (u 7. sezoni; epizodno u 5., 6., 8. i u 11. sezoni; tumačila je Louise Lombard) detektivka je u Odjelu za ubistva. Bila je forenzičarka koja je postala član Grissomovog tima nakon što je polovinom 5. sezone pomoćnik direktora Kriminalističkog laboratorija Conrad Ecklie razdvojio tim na 2 dijela (Grissomov i Catherinin). Međutim, ubrzo je počela razmišljati o tome da dâ otkaz pogođena činjenicom da je degradirana s mjesta šefa dnevne smjene. U 6. sezoni napravila je promjenu u karijeri prebacivši se iz forenzičara u detektive. Na kraju 7. sezone je napustila glavnu postavu. Pojavila se u jednoj epizodi 12. sezone.

Dejvid Hodžis uredi

Glavni članak: David Hodges (CSI)
CSI: Crime Scene Investigation
Dejvid Hodžis
O liku
Vrijeme u seriji2003. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Recept za smrt"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaWallace Langham

Dejvid Hodžis (od 8. do 15. sezone i Završetak; epizodno od 3. do 7. sezone; tumačio ga Wallace Langham) laboratorijski je tehničar i specijalista za razne vrste materijalnih tragova koji je iz Los Anđelesa premješten u Las Vegas. Njegov lik seriji daje dozu komike, iako ga većina kolega smatra nepodnošljivim i iritantnim. Uvijek se pokušava dodvoriti Grisomu, koji povremeno oda priznanje Hodžisovoj stručnosti. Prvi put se pojavio u epizodi Recept za ubistvo iz 3. sezone. Bio je zainteresiran za kolegice iz laboratorija Miu Dikerson i Vendi Sims, a jednom je naveo sve laboratorijske tehničare da pokušaju riješiti (iza Grisomovih leđa) slučaj ubice-maketara, otkrivši pritom ključni trag (7. sezona, epizoda Laboratorijski pacovi). Hodžis ima i izvanredno čulo mirisa i može identificirati ključne hemijske spojeve po samom njihovom mirisu. Hodžis se prodružio glavnoj glumačkoj postavi na početku 8. sezone.

Rajli Adams uredi

Glavni članak: Riley Adams
CSI: Crime Scene Investigation
Rajli Adams
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2009.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Umetnost imitira život"
Posljednji nastup"Ulažem sve"
Igra gaLauren Lee Smith

Rajli Adams (u 9. sezoni; tumačila je Lauren Lee Smith) bivša je policajka iz Sent Luisa koja je postala forenzičarka. Dolazi u Las Vegas da popuni prazno mjesto u njihovom timu, koji je još potresen ubistvom kolege Vorika Brauna. 15. 5. 2008. CBS je izdao obavijest za štampu koja potvrđuje da će se Lauren Lee Smith priključiti glumačkoj ekipi CSI-a u ulozi Rajli Adams, ulozi koja bi trebala popuniti prazninu nastalu odlaskom Sare Sajdl u prethodnoj sezoni. Prema toj obavijesti, Adamsova je nonkonformistica koja se priključila policiji iz pobune prema ocu koji je psihijatar. Napustila je tim na kraju 9. sezone zbog "nedovoljne podrške i lošeg rukovođenja ekipom" od strane Ketrin.

Dr. Rejmond Lengston uredi

Glavni članak: Raymond Langston
CSI: Crime Scene Investigation
Dr. Rejmond "Rej" Lengston
O liku
Vrijeme u seriji2008. - 2011.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"19 mrtvaca"
Posljednji nastup"U mračnoj, mračnoj kući -Mladin otac III deo-"
Igra gaLaurence Fishburne

Dr. Rejmond "Rej" Lengston (od 9. do 11. sezone; epizodno u 9. sezoni; tumačio ga Laurence Fishburne) pomoćnik je šefa noćne smjene i konsultant CSI-tima. O ovom liku CBS je ranije objasnio da "mu je fokus na razumijevanju ponašanja kriminalaca, kako i zašto ljudi rade nasilna djela – tendencije koje on vidi i u sebi. Tokom istrage jednog ubistva, dolazi u kontakt sa CSI-timom i na kraju im se pridružuje kao forenzičar 1. nivoa". Nekad je bio doktor i radio u bolnici. Njegov kolega s posla ubio je 27 pacijenata i bili su mu predočeni svi dokazi, međutim, to nikad nije riješio. CBS je potvrdio da će se Fishburne pridružiti seriji od 9. epizode u 9. sezoni, a Grisom će otići u narednoj epizodi. Pridružio se glavnoj glumačkoj postavi u 11. epizodi 9. sezone nakon Gilovog odlaska. Na kraju 11. sezone odlazi da bi našao ubice svoje žene.

Vendi Sims uredi

Glavni članak: Wendy Simms
CSI: Crime Scene Investigation
Vendi Sims
O liku
Vrijeme u seriji2005. - 2010.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Tajne i muve"
Posljednji nastup"Bazen s' ajkulama"
Igra gaLiz Vassey

Vendi Sims (u 10. sezoni; epizodno do 6. do 9. i u 11. sezoni; tumačila je Liz Vassey) je DNK-tehničarka. Radila je u San Francisku prije dolaska u Las Vegas (epizoda Tajne i muve). U epizodi Laboratorijski pacovi pomaže Hodžisu da istraži slučaj ubice-maketara. Ova dva lika imaju kontinuirano rivalstvo, ali i uzajamne romantične osjećaje, koje ipak zadržavaju za sebe. Hodžis se žali da Vendi pokušava sve preuzeti i misli da je ona "previše kul" za laboratorij. Vendi vrijeđa Hodžisa nazivajući ga "čudakom" i "gubitnikom", ali hvali njegove metode u istrazi. Pomalo je šeprtljasta u poslu. Imala je veliku raspravu sa dr. Robinsom oko dokaznog materijala s već ustajalom krvi u epizodi Neka krvari. Otkrila je da je u nezavisnom horor-filmu igrala djevojku koja bude prepolovljena motornom pilom. U 10. sezoni je "premještena" iz epizodnih u glavne likove serije. Na kraju 10. sezone napušta glavnu postavu. Poslednji put se pojavila u 2. epizodi 11. sezone.

Dr. Dejvid Filips uredi

Glavni članak: David Phillips (CSI)
CSI: Crime Scene Investigation
Dr. Dejvid "Super Dejv" Filips
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Prijatelji i ljubavnici"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaDavid Berman

Dr. Dejvid "Super Dejv" Filips (od 10. do 15. sezone i Završetak; epizodno od 1. do 9. sezone; tumačio ga David Berman), čiji je nadimak "Super Dejv", pomoćnik je dr. Robinsa. Nadimak je dobio nakon što je spasio život žrtve tokom obdukcije (žrtva je još bila živa). Zbog posla kojim se bavi, malo ga šta može uznemiriti, mada su ga u ranijim sezonama kolege zadirkivale zbog pretpostavljenog manjka društvenog života. Ipak, početkom 7. sezone uplovio je u bračne vode. Otkrio je da njegova žena uživa slušati o svim grotesknim detaljima njegovog posla (epizoda Gušterov skok). Tokom 8. sezone neki znakovi ukazuju na to da supruga pokušava promijeniti njegov izgled. Krajem 9. sezone uspješno je izveo prvu samostalnu obdukciju. U 10. sezoni se pridružio glavnoj glumačkoj postavi serije.

Diebenkorn Rasel uredi

Glavni članak: D.B. Russell
CSI: Crime Scene Investigation
Diebenkorn "Di Bi" Rasel
O liku
Vrijeme u seriji2011. - 2015. (CSI)
2015. - 2016. (CSI: Cyber)
PrethodnikDr. Rejmond Lengston (CSI)
Sajmon Sifter (CSI: Cyber)
Nasljedniknitko (CSI)
nitko (CSI: Cyber)
Prvi nastup"73 sekunde" (CSI)
"Zašto-faj" (CSI: Cyber)
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-" (CSI)
"Nasleđe" (CSI: Cyber)
Igra gaTed Danson

Diebenkorn "Di Bi" Rasel (od 12. do 15. sezone i Završetak; tumačio ga je Ted Danson) je došao kao novi vođa nakon Rejevog odlaska na kraju 11. sezone. Ima ženu, ćerku, sina i unuku. Epizodu pre nego što je Ketrin otišla, ona je bila napadnuta u svojoj kući. Pobegla je napolje dok su pucali na nju. Di Bi je naišao kolima i ušla je u njegov auto i pritom je ranjena. U sledećoj epizodi su se ona i Di Bi vratili u laboratoriju i ona je napustila tim. Di Bi je u 14. epizodi 12. sezone sezone doveo svoju prijateljicu Džuli Finlej. Njih dvoje su ranije radili zajedno. Na kraju serije Di Bi napušta laboratoriju i prelazi da radi u FBI sa Ejveri Rajan.

Morgan Brodi uredi

Glavni članak: Morgan Brody
CSI: Crime Scene Investigation
Morgan Brodi
O liku
Vrijeme u seriji2011. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Violončelo i zbogom -Mladin otac II deo-"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaElisabeth Harnois

Morgan Brodi (od 12. do 15. sezone i Završetak; epizodno u 11. sezoni; tumačila je Elisabeth Harnois) je ćerka šerifa Konrada Eklija. Pridružila se Di Bi-ju i timu na početku 12. sezone. Pojavila se u jednoj epizodi 11. sezone. U 12. sezoni je otkriveno da njeno i Gregovo prezime možda vuku korene od istog predaka. Morgan je u epizodi Koža u igri oteta. U epizodi Đavo i Di Bi Rasel -Koža u igri II deo- je ranjena u leđa i odvedena je u bolnicu. Preživela je ranjavanje. U jednoj epizodi Morgan je oteta zajedno sa helikopterom u kojem se vozila. Prilikom pada je lakše ranjena i preživela je.

Džuli Finlej uredi

Glavni članak: Julie Finlay
CSI: Crime Scene Investigation
Džuli "Džuls/Fin" Finlej
O liku
Vrijeme u seriji2011. - 2015.
PrethodnikKetrin Vilouz
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Videti crveno"
Posljednji nastup"Kraj igre"
Igra gaElisabeth Shue

Džuli "Džuls/Fin" Finlej (od 12. do 15. sezone; tumačila je Elisabeth Shue) je zamenila Ketrin na mestu pomoćnika šefa smene. U tim ju je doveo Di Bi sa kojim je i ranije radila. On je nju zvao Džuls, a ona njega pravima imenom Diebenkorn. U istoj sezoni su se dogovorili da on nju zove Fin, a ona njega Di Bi, kako ga svi zovu. U epizodi Kraj igre je pronađena povređena u gepeku automobila i odvedena je u bolnicu. U epizodi Besmrtni je otkriveno da je podlegla povredama. Na kraju epizode Besmrtni -II deo- Di Bi je poneo njenu sliku kada je odlazio u FBI i rekao je da gde god da on ide tamo ide i Fin.

Henri Endrus uredi

Glavni članak: Henry Andrews
CSI: Crime Scene Investigation
Henri Endrus
O liku
Vrijeme u seriji2005. - 2015.
Prethodniknitko
Nasljedniknitko
Prvi nastup"Smrznuto"
Posljednji nastup"Besmrtni -II deo-"
Igra gaJon Wellner

Henri Endrus (od 13. do 15. sezone i Završetak; epizodno od 5. do 12. sezone; tumačio ga Jon Wellner) je laborant. Prvi put se pojavio pred kraj 5. sezone (epizoda Smrznuto). Na početku 13. sezone (epizoda Loša karma -Dolazak kući -II deo-) se pridružio glavnoj glumačkoj postavi.

Epizodni likovi uredi

U seriji je gostovalo i dosta poznatih ličnosti, pjevača i glumaca iz drugih serija. Evo nekih:

  • Stephen Baldwin, zvijezda filma Usual Suspects, pojavio se kao Jesse Acheson, protiv koga se vodila istraga u epizodi Compulsion (sezona 5).
  • Roger Daltrey, frontmen grupe The Who, igrao je nestalog mafijaškog šefa koji se vraća u Las Vegas da se osveti onima koji su ga pokušali ubiti (epizoda Living Legend, sezona 7).
  • America Ferrera, zvijezda serije "Ružna Betty" (Ugly Betty) i Disneyevog kanala, pojavila se u epizodi Harvest (sezona 5).
  • Faye Dunaway glumila je poznatu bivšu šou-plesačicu i bivšu ljubav mafijaškog mogula u epizodi Kiss Kiss, Bye Bye (sezona 6).
  • Danny Bonaduce pojavio se kao Izzy Delancy, prva žrtva ubice-maketara, u dvodijelnoj 1. epizodi 7. sezone Built to Kill, te epizodi Loco Motives.
  • Kelly Rowan, iz serije The O. C., pojavila se u epizodi Slaves of Las Vegas kao Eileen Nilson, supruga čovjeka koji ju je mrzio. Natjerala je djevojku iz podzemnog fetiš-kluba da se ponaša kao ona, što je nagnalo njenog nasilnog muža da je ubije.
  • Kevin Federline (bivši muž Britney Spears) pojavio se u epizodi Fannysmackin' (7. sezona) kao siledžija poznat kao "Pig" (svinja) i vođa ulične bande koja je nasumično brutalno, a ponekad i fatalno, premlaćivala građane, a najviše turiste u Las Vegasu. U ovoj epizodi banda ozbiljno napada Grega Sandersa koji pokušava pomoći jednoj od njihovih žrtava. Pig se, također, verbalno obrušava na Nicka i Warricka dok oni istražuju mjesto napada na Grega, što dovodi do manjeg fizičkog sukoba između Piga i Nicka.
  • Ian Somerhalder, Josh Holloway, Elizabeth Mitchell i Harold Perrineau, zvijezde serije Izgubljeni (Lost), također su gostovali u CSI-u. Somerhalder je glumio osumnjičenog za ubistvo Tonyja Del Nagra (1. epizoda 3. sezone: Revenge Is Best Served Cold). Holloway je 2003. igrao Kennyja Richmonda (1. epizoda 4. sezone: Assume Nothing), zaposlenika u kasinu koji je na koledžu bio Nickov timski kolega u bejzbol-ekipi. Mitchell se pojavila kao Melissa Winters, tužiteljica vezana za invalidska kolica i Sarina prijateljica sa strašnom tajnom (epizoda 1 Hit Wonder), a Perrineau je glumio svećenika nečiste prošlosti koji se podvrgao egzorcizmu i koji je nestao (epizoda Go To Hell).
  • Prije nego što je postao član glavne postave u CSI: NY, Carmine Giovinazzo pojavio se u spomenutoj 1. epizodi 3. sezone, što ga čini jednim od nekoliko glumaca koji su se pojavili u sve tri CSI-serije.
  • Juliette Goglia glumila je Hannah West, čudo od djeteta, koja je "zamutila vodu" u dva slučaja ubistva u koja je bio umiješan njen polubrat. Njeni hladni, proračunati postupci natjerali su Saru da ponovo razmisli o svojoj karijeri, i ona odlazi na kraju također spomenute epizode Goodbye and Good Luck. Sara ostavlja svoj službeni prsluk za novu forenzičarku Ronnie Lake nakon što je s njega uklonila etiketu sa svojim imenom i bacila je u kantu za smeće. Prvi slučaj sa Hannah bio je u sezoni 6 (epizoda The Unusual Suspect).
  • U seriji su gostovala i 4 glumca iz serije The Shield Catherine Dent glumila je Danny (ubicu) u epizodi Who Shot Sherlock? (5. sezona), Kenny Johnson igrao je Lema, vozača Korvete, u epizodi Time of Your Death (sezona 6),Walton Goggins glumio je Shanea (ubicu) u epizodi Empty Eyes, a Jay Karnes pojavio se kao detektiv Dutch iz Unutrašnje kontrole u epizodi For Gedda (sezona 8).
  • Jamie Hyneman i Adam Savage, autori serijala Mythbusters, pojavili su se kao naučnici-posmatrači u epizodi The Theory of Everything (sezona 8).
  • Hip-hoper Method Man pojavljuje se kao Drops u epizodama Poppin' Tags, Big Shots i Drops Out.
  • Taylor Swift glumi Haley Jones u epizodi koja je prikazana 5. 3. 2009. (u SAD-u).
  • Holt McCallany bio je u epizodi Young Man with a Horn. Prethodno je glumio detektiva Johna Hagena u CSI: Miami.
  • Zvijezda serije Heroji (Heroes) Milo Ventimiglia igrao je Bobbyja u epizodi Friends & Lovers (sezona 1).
  • Zvijezda američke verzije serije Ured (The Office) John Krasinski pojavio se u epizodi Who Shot Sherlock? (sezona 5).
  • Travis Barker glumio je repera u epizodi o reperskim ratovima između istočne i zapadne američke obale. Shanna Moakler, bivša miss SAD-a, pojavila se u istoj epizodi kao i njen sada već bivši muž Barker.
  • Allison Scagliotti-Smith, poznata po ulozi Mindy Crenshaw u Drake & Josh, tumačila je zaposlenicu u restoranu brze hrane u epizodi Deep Fried and Minty Fresh.

U seriji su se neki epizodni likovi pojavljivali i više sezona. Ovo su neki od njih:

Konrad Ekli uredi

Glavni članak: Conrad Ecklie

Arči Džonson uredi

Glavni članak: Archie Johnson

Ledi Heder Kesler uredi

Glavni članak: Lady Heather

Izvori uredi