Spisak komunističkih partija

Osnivanje komunističkih partija u svetu raširilo se s formiranjem Kominterne, 1919, u sovjetskoj Rusiji. Najvažnije po jačini i uticaju bile su komunističke partije Sovjetskog Saveza i Narodne Republike Kine.

Nemaju nužno sve partije sa komunističkim programom naziv komunistička partija. Osim toga naziva, postoje partije i s imenima Radnička partija, Socijalistička partija, Napredna partija, itd. Većina komunističkih partija bila je tokom Hladnog rata svrstana uz Moksvu ili Peking.

Većina partija koje se zovu ili su se zvale Komunistička partija (ime države), bile su formirane nakon osnivanja Kominterne. Neke od njih su u međuvremenu promenile naziv kako bi se distancirale od kasnije politike SSSR-a, a neke su ga zadržale do danas. Većina partija koje su svom nazivu nosile ili nose dodatak marksističko-lenjinistička, temelje se na maoizmu, pa na taj način ističu razliku od programa komunističkih partija, čiji je uzor sovjetski ili neki drugi tip socijalizma.

Trockističke političke partije nisu navedene u ovom spisku.

Vladajuće partijeUredi

U ovim zemljama, komunističke partije su na čelu vladajuće koalicije, imaju većinu u parlamentu ili same drže vlast.

Partije koje su deo vladajuće koalicijeUredi

Ove partije nemaju vodeće mesto u vladajućim koalicijama.

Bivše vladajuće partijeUredi

Sadašnje partije (nevladajuće)Uredi

Komunističke partije koje deluju u opoziciji.

Bivše komunističkeUredi

Кomunističke partije koje su u određenom vremenskom periodu napustile marksizam-lenjinizam i naučni socijalizam-komunizam i usvojile socijaldemokratiju, demokratski socijalizam i socijalni liberalizam.

Bivše partije (vladajuće)Uredi

Bivše partije (nevladajuće)Uredi

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi