Specijalni sud za Sijera Leone

Specijalni sud za Sijera Leone je nezavisno sudsko telo osnovano da bi sudilo "onima koji nose najveću odgovornost" za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Sijera Leoneu počinjene posle 30. novembra 1996. godine tokom građanskog rata u Sijera Leoneu. Sud se nalazi u Fritaunu.

Poreklo uredi

12. juna 2000, predsednim Ahmed Tedžan Kaba napisao je pismo generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu tražeći od međunarodne zajednice da sudi onima koji su odgovorn za zločine tokom konflikta. Savet bezbednosti UN je 14. avgusta 2000. godine usvojio Rezoluciju 1315 tražeći od generalnog sekretara da otpočne pregovore sa vladom Sijera Leonea o osnivanju Specijalnog suda.

16. januara 2002. godine UN i Vlada Sijera Leonea potpisale su sporazum o osnivanju suda. Prvo osoblje stiglo je u Fritaun u julu 2002. godine.

Struktura uredi

Specijalni sud sastoji se iz četiri odvojene institucije: Registra, Tužioca, Sudija i Kancelarije odbrane. Registar je odgovoran za sveukupno upravljanje sudom. Registrator Robin Vinsent imenovan je od generalnog sekretara UN.

Glavni tužilac Dezmond de Silva imenovan je na isti način. Tužilac i njegov tim istražuju zločine, skupljaju dokaze i podnose optužnice sudijama. Advokati odbrane brane optužene. Glavni branilac je Vinsent Nmehijele.

Sudije su zadužene za vođenje postupka i presuđivanje. Trenutno u sudu ima 11 sudija, od kojih su 6 zaduženi za suđenja (4 imenovana od UN, a dvoje od strane vlade Sijera Leonea). Preostalih pet sudija su apelacione sudije, gde trojicu imenuju UN a dvojicu vlada Sijera Leonea. Mandat sudija traje 3 godine.

Apelacione sudije su:

Sudsko veće I uredi

Sudija Zemlja porekla Status
Rosolu Džon Bankole Tompson Sijera Leone Predsednik suda, predsedavajući sudija sudskog veća
Pjer G. Bute Kanada član
Bendžamin Mutanga Itoe Kamerun član

Sudsko veće II uredi

# Sudija Zemlja porekla Status
4. Ričard Lusik Samoa predsedavajući, Sudsko veće II
9. Tereza Doerti Severna Irska član
16. Julija Sebutinde Uganda član

Optuženi uredi

Jedanaest ljudi je optuženo za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i druge povrede međunarodnog humanitarnog prava: Čarls Tejlor, Džoni Pol Koroma, Isa Sesej, Aleks Tamba Brima, Moris Kalon, Moinina Fofana, Augustin Gbao, Samjuel Hinga Norman, Aliu Kondeva, Brima Bazi Kamara i Santigie Borbor Kanu. Postupak protiv dva optužena (Fodaj Sanko i Sem Bokarie) je obustavljen posle njihove smrti. Od jedanaest optuženih, 10 se nalazi u pritvoru suda. U bekstvu je još Džoni Pol Koroma, za koga se smatra da je ubijen u junu 2003. godine ali sigurni dokazi o tome još ne postoje.

Iako su optuženi pojedniačno optuživani, suđenja su grupisana u tri grupe. Suđenje Ujedinjenom revolucionarnom frontu za Kalona, Gbaoa i Seseja počelo je 5. jula 2004. godine. Suđenje Snagama civilne odbrane za Normana, Fofanu i Kondevu počelo je 3. juna 2004. godine. Suđenje Oružanim snagama revolucionarnog veća počelo je u martu 2005. godine.

Ako budu oglašeni krivima, optuženima preti zatvorska kazna ili kazna oduzimanja imovine. Sud nema pravo da izriče smrtnu kaznu.

Spoljašnje veze uredi