Uprava za specijalne operacije

(Preusmjereno sa stranice Special Operations Executive)

Uprava za specijalne operacije (engl. Special Operations Executive, SOE) je bila britanska obaveštajna organizacija iz vremena Drugog svetskog rata. Osnovao ju je odlukom ministra za ekonomsko ratovanje Hjua Daltona 22. jula 1940. da vrši špijunažu, sabotaže i izviđanje u delovima Evrope koju su okupirale sile Osovine i da pomaže lokalnim pokretima otpora.

U početku je bila uključena u osnovanju Pomoćnih trupa, tajne organizacija otpora koja bi bila aktivirana u slučaju nemačke invazije Britanije Malo je ljudi znalo za postojanje Uprave. One koji su bili deo nje ili su povezani sa njom nazivali su „neregularci iz ulice Bejker“, po sedištu njenog štaba u Londonu. Takođe se nazivala i „Čerčilova tajna vojska“ ili „Ministarstvo nedžentlemnskog ratovanja“. Zbog bezbednosti, njeni ogranci, a ponekad i cela organizacija je bila sakrivana pod imenima kao što su „Združeni tehnički odbor“ ili „Međuslužbeni istražni ured“.

Uprava je delovala u svim država koju su napale ilo okupirale sile Osovine, osim onih gde su demarkacione linije dogovorene sa britanskim glavnim saveznicima, Sovjetskim Savezom i SAD. Povremeno je koristila neutralne države ili je činila planove i pripreme u slučaju da neutralne države napadnu sile Osovine. Organizacija je direktno zapošljavala više od 13.000 osoba, od kojih su oko 3.200 bile žene.[1]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Foot 1999: str. 62