Spartacus (Howard Fast)

Spartacus
Autor(i) Howard Fast
Država SAD
Jezik engleski
Žanr(ovi) historijski roman
Izdavač Howard Fast / Blue Heron Press
Datum izdanja 1951
Vrsta medija štampa (tvrdi & meki uvez)
Stranica 363 str.
OCLC broj 144801069

Spartacus je historijski roman američkog književnika Howarda Fasta objavljen 1951. godine. Njegov naslovni junak je Spartak, znameniti vođa velikog robovskog ustanka protiv drevnog Rima, a radnja opisuje te događaje.

Fast je roman napisao u zatvoru, gdje je izdržavao kaznu zbog nepoštovanja Kongresa, odnosno odbijanja da odgovori na pitanja kongresnog Odbora za antiameričke aktivnosti o financijskim pomagačima sirotišta veterana španskog građanskog rata. Fast je bio član KP SAD i na roman su značajan uticaj imala njegova komunistička uvjerenja; Spartak je u romanu prikazan kao proto-komunistički revolucionar, odnosno simbol borbe protiv ugnjetavanja.

Fast se nakon izlaska iz zatvora nalazio na crnoj listi kao svojevrsni državni neprijatelj nijedan od etabliranih američkih izdavača u atmosferi Druge crvene panike mu nije htio objaviti roman. Usprkos toga, uspio ga je, uz pomoć prijatelja, objaviti sam.

Fastov roman je danas najpoznatiji kao predložak za znameniti igrani film Stanleya Kubricka iz 1960. godine. Godine 2004. je ponovno ekraniziran u obliku televizijske miniserije gdje je naslovnog junaka tumačio Goran Višnjić.