Istočni blok

(Preusmjereno sa stranice Sovjetski blok)

Istočni blok, rjeđe Komunistički blok ili Sovjetski blok, naziv je koji se koristi za grupu komunističkih država koja je u drugoj polovici 20. vijeka postojala u današnjoj Centralnoj i Istočnoj Evropi. Činio ga je Sovjetski Savez i države gdje su u nekoliko godina nakon završetka drugog svjetskog rata uspostavljeni komunistički ili prosovjetski režimi - Poljska, Čehoslovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska te Njemačka Demokratska Republika (nastala od sovjetske okupacijske zone u poraženoj Njemačkoj).

Zemlje Istočnog bloka; Jugoslavija i Albanija, koje su naknadno izašle iz bloka, označene su posebno

Bloku su od početka pripadale i Jugoslavija i Albanija, ali su obje izašle iz Istočnog bloka - Jugoslavija zbog raskola Tita sa Staljinom 1948. godine, a Albanija zato što se tokom kinesko-sovjetskog raskola opredijelila za maoističku NR Kinu.

Blok je u formalnom smislu bio organiziran preko ekonomske organizacije Savjet za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV), uspostavljene 1949. godine, te vojne organizacije Varšavskog pakta, uspostavljene 1955.

Prestanak postojanja uredi

Blok je de facto prestao postojati nakon revolucija 1989. godine, kada su u zemljama Istočne Evrope uspostavljeni antisovjetski i antikomunistički režimi, odnosno neposredno pred raspad SSSR-a 1991.

Prošireno značenje uredi

Ponekad se u Istočni blok ubrajaju i neevropske zemlje koje su tokom Hladnog rata bile u čvrstom političkom savezu, odnosno ideološki bliske SSSR-u, kao što su Vijetnam, Kuba, Južni Jemen i Etiopija. Za njih se ponekad koristi izraz Drugi svijet.