Sonja i bik

(Preusmjereno sa stranice Sonja i bik (2012))

Sonja i bik je hrvatski film iz 2012. godine, prvijenac redateljice Vlatke Vorkapić.

Sonja i bik
Žanrkomedija, drama
RežijaVlatka Vorkapić
Maja Vukić (izvršni)
ProducentIvan Maloča
ScenarioVlatka Vorkapić
Elvis Bošnjak
UlogeJudita Franković
Goran Bogdan
Ivo Gregurević
Csilla Barath Bastaić
StudioInterfilm
DistribucijaDuplicato Media d.o.o.
Datum(i) premijere
21. 7. 2012 (2012-07-21) (Pula)
Trajanje106 min.
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski
Web stranicahttp://sonjaibik.com/

Snimanje i produkcija uredi

Vlatka Vorkapić, redateljica 2002. je godine snimala dokumentarni film "Ćaća i braća" o Boži, Ivanu i Marku Škopljancu te o bikijadi koju organiziraju. Rad na tom dokumentarcu inspirirao ju je na pisanje scenarija za film "Sonja i bik". Film je sniman u Radošiću kod Trogira i Zagrebu, od 25. kolovoza 2011.[1] do 27. svibnja 2012. godine.[2]

Radnja uredi

Sonja i bik komedija je o dvoje mladih ljudi oprečnih svjetonazora iz različitih sredina čije se sudbine, uz pomoć bika Garonje, isprepletu. Ante (Goran Bogdan) je vlaj iz Dalmatinske zagore, sin organizatora borbi bikova i vješti prodavač osiguranja. Poznat je po svojoj moći uvjeravanja.[3] Kod izglasavanja Zakona o zaštiti životinja, najveća kontroverza vezana je uz borbe bikova. Sonja (Judita Franković) je Zagrepčanka, zagrižena aktivistica u borbi za životinjska prava. U Dalmatinskoj zagori pak nikako ne mogu razumjeti Sonjin stav. I na kraju zaključe da se Sonja, bez obzira na silnu deklariranu ljubav prema životinjama, ne bi usudila stati pred bika.[4] Oko Sonje i Ante, centralnog para koji u svojoj romantično-komičnoj igri ide malo naprijed - malo natrag, odvija se niz radnji u stilu urnebesne nepripitomljene satire na račun domaćih "žutih" medija i važnih hrvatskih institucija poput Sabora.

Glumci uredi

Uspjeh filma i kritika uredi

"Podsjetimo, redateljski prvijenac Vlatke Vorkapić ostvario je najbolje kino otvaranje hrvatskog filma u posljednjih deset godina prema box office rezultatima s prihodom od čak 301.975 kuna. 'Ovi rezultati me jako vesele i lijepo je vidjeti da je film koji je tako dugo čekao na realizaciju tako dobro prihvaćen od strane publike. Pozivam sve one koji još nisu gledali 'Sonju i bika' da dođu pogledati film', izjavila je redateljica Vlatka Vorkapić."[3]

Jedan od komentara gledatelja glasi: "Sve ono što Brešan nikad nije znao znaju Vlatka Vorkapić i Elvis Bošnjak". U državi u kojoj se godišnje snimi najviše 5 filmova Vinko Brešan sa svojim filmovima Kako je počeo rat na mom otoku, Maršalom i najnovijom Svećenikovom djecom je nesumnjivo teško dostižni majstor političke komedije, netko bi možda rekao i politizirane komedije. Ne bježe ni Sonja ni bik Garonja od politike, ne bi se nikad ni susreli uživo da nije bilo Zakona o zaštiti životinja, ali dok je centralna tema Brešanovih filmova ismijavanje JNA odnosno SFRJ i Tita, te kritika odnosno problematiziranje Crkve u Hrvatskoj, centralna tema Sonje i bika je ljubavna priča, Garonjine pobjede u borbama su ipak samo uvod u film.

Izvori uredi

  1. www.interfilm.hr, U mjestu Radošić kod Trogira danas započinje snimanje debitantskog igranog filma Vlatke Vorkapić SONJA I BIK u produkciji INTERFILMA i HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE, objavljeno 25. kolovoza 2011., pristupljeno 12. veljače 2013.
  2. www.interfilm.hr, U mjestu Radošić kod Trogira 27. svibnja 2012. godine snimljeni su završni kadrovi filma Vlatke Vorkapić SONJA I BIK u produkciji INTERFILMA i HRVATSKE TELEVIZIJE, tijekom sad već tradicionalne bikijade i olimpijade seoskih sportova koji uključuju povlašenje užeta i štapa, kamena s ramena i slične sportove., objavljeno 28. svibnja 2012., pristupljeno 12. veljače 2013.
  3. 3,0 3,1 www.tportal.hr, Film 'Sonja i bik' ruši rekorde gledanosti, objavljeno 13. prosinca 2012., pristupljeno 12. veljače 2013.
  4. „www.cineplexx.hr”. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-21. Pristupljeno 2016-07-29. 

Vanjske veze uredi