Sonja Biserko

Sonja Biserko

Sonja Biserko
Rođen/a 14. februar 1948. (1948-02-14) (dob: 73)
Beograd, NR Srbija, FNRJ
Alma mater Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu
Zanimanje aktivist, diplomat (bivši)
Poslodavac SFRJ (1974 - 1991), Helsinški odbora za ljudska prava Srbije (1994 - danas)
Poznat/a po predsednica i osnivač Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, zalaganju za kažnjavanje ratnih zločinaca iz Srbije, kritici srpskog nacionalizma i koncepta Velike Srbije
Član odbora Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (predsednica)

Sonja Biserko (rođena 1948. u Beogradu) je osnivač i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.[1]

Rodila se u Beogradu gde je diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Od 1974. do 1991. je radila kao diplomat u saveznoj administraciji bivše Jugoslavije, te je od 1974. do 1979. služila u jugoslovenskoj ambasadi u Londonu, a od 1984. do 1989. kao predstavnik SFRJ u organizacijama UN sa sedištem u Ženevi. U Saveznom sekretarijatu za spoljne poslove bila je zadužena za evropske poslove. Diplomatsku karijeru je završila 1991. podnevši ostavku nezadovoljna politikom srpskog predsednika Slobodana Miloševića i njegovim uticajem na tadašnju saveznu administraciju. Za vreme raspada Jugoslavije i na samom početku rata u Hrvatskoj je u Ženevi organizovala susret ratu suprostavljenih političara i aktivista na kome je sa hrvatske strane učestvovao Danijel Ivin.

Godine 1994. je osnovala Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je dosadašnji predsednik. Nakon petooktobarskih promena je postala jedan od najistaknutijih kritičara nove vlasti, za koju je držala da nastavlja Miloševićevu nacionalističku politiku te da je njihova nespremnost za potpunu saradnju za Haškim sudom kao i suočenje Srbije kao države sa odgovornošću za zločine glavna prepreka srpskim integracijama u EU. U tom smislu je posebno kritična prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SANU. Često je bila predmetom pretnji od strane srpskih nacionalista.

BibliografijaUredi

ReferenceUredi