Otvori glavni meni
Sonia Sotomayor

Sonia Sotomayor

Sonia Maria Sotomayor (25. jun 1954 -) je američka pravnica portorikanskog porijekla koja od 2009. služi kao jedan od devet sudaca američkog Vrhovnog suda.

Rodila se i odrasla u Bronxu. Godine 1976. je diplomirala na Princetonu, a 1979. stekla pravnu diplomu na Yaleu, gdje je za vrijeme studija uređivala prestižni časopis Yale Law Review. Nakon studija je radila kao pomoćnica okružnog tužioca u New Yorku, a od 1984. kao advokat u privatnoj praksi. Godine 1991. ju je predsjednik George H. W. Bush imenovao federalnom sutkinjom za južni New York, a na tom mjestu je postala poznata zbog privremene mjere protiv MLB tokom velikog bejzbolskog štrajka. Godine 1998. je nakon imenovanja od strane Billa Clintona imenovana za suca federalnog žalbenog suda. Na tom je mjestu ostala do 2009. godine kada je potvrđeno njeno imenovanje od strane Barack Obama|Baracka Obame u Vrhovni sud.

Na mjestu suca Vrhovnog suda je zamijenila Davida Soutera, koji je prije toga otišao u penziju. Sotomayor se, kao i Souter, smatra liberalom, te njeno imenovanje nije izmijenilo odnos snaga u najvišem sudskom tijelu SAD.

Vanjske vezeUredi